Slovenija

Spet skozi šentviški predor

Ljubljana, 19. 12. 2009 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na dan, ko sneg povzroča vrsto preglavic v prometu, so vozniki dočakali tudi dobro novico. Promet skozi šentviški predor je namreč spet stekel. Zastoji naj bi postali preteklost.

Predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik
Predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik FOTO: Kanal A

Družba za avtoceste (Dars) je ob 12. uri za promet znova odprla avtocestni odsek Šentvid–Koseze. "Šele z delnim zaprtjem predora se je pokazalo, kako zelo pomemben je," je pojasnila predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik.

S tem je skozi predor Šentvid promet stekel tako po obeh glavnih predorskih ceveh kot tudi po dveh novozgrajenih priključnih predorskih ceveh. Prek leve priključne cevi je tako odslej možen izvoz iz predora Šentvid na Celovško cesto v Ljubljani in naprej proti Medvodam, prek desne priključne cevi iz smeri Medvod pa je mogoč uvoz v predor Šentvid v smeri proti razcepu Kozarje.

Duhovnikova je pohvalila tudi sodelavce Darsa, ki so zasnovali in realizirali tudi nadzorni center v Dragomlju, ki je po njenem mnenju svetovnega formata. V omenjenem centru, kjer so dobri prostorski in tehnični pogoji, bo Dars skrbel za varno vožnjo skozi predor.

"Pri takih stvareh, kot je promet in tako zahtevni gradbeni projekt, kot je šentviški predor, popolne varnosti ne moremo dokončno zagotoviti," je pojasnila Duhovnikova in poudarila, da v predoru skoraj ne bi smelo biti več večjih težav, ne more pa reči, da jih zagotovo ne bo.

Na vprašanje, kako po treh mesecih na mestu predsednice uprave Darsa ocenjuje družbo in njeno prihodnost, je odgovorila, da je Dars zelo interdisciplinarna družba in da dobra seznanitev s situacijo vzame veliko časa. "Vedno ocenjujem, da je to dobra družba. Mislim, da so morda kakšne manjše napake, ki sem jih videla še od zunaj, prepričana pa sem, da bomo od zelo dobre družbe postali najboljša družba," je menila Duhovnikova.

Obenem je poudarila, da Dars v prihodnosti čaka še veliko dela in sprememb, in sicer od statusnega preoblikovanja do spremembe infrastrukture, ki ni več v upravljanju Darsa, in do zagona in čim hitrejšega dokončanja akcijskega načrta elektronskega cestninjenja.

Šentviški predor je znova odprt.
Šentviški predor je znova odprt. FOTO: POP TV

Navezovali sisteme elektro in strojne opreme

Med 9. in 19. decembrom je izvajalec v sklopu zaključnih del, ko je bil avtocestni odsek Šentvid–Koseze zaprt za ves promet, v šentviškem predoru navezoval sisteme elektro in strojne opreme med dosedanjima glavnima ter novozgrajenima priključnima predorskima cevema, opravljena pa so bila tudi vsa potrebna testiranja in požarni preizkus.

Ker šentviški predorski sistem deluje kot funkcionalna celota, je bila potrebna zapora celotnega predora. Zaključni tehnični pregled je v četrtek pokazal, da vsi sistemi normalno in pravilno delujejo, tako da je predor s priključnima cevema pridobil tudi vso potrebno dokumentacijo za predajo prometu.

Skupna dolžina leve priključne predorske cevi je 343 metrov, desne pa 242 metrov. Pogodbena vrednost del druge faze graditve priključnih cevi in polnega priključka na Celovško cesto znaša 18,2 milijona evrov (brez DDV), vrednost elektro in strojnih del pa za glavni ter novozgrajeni priključni cevi skupno 13,4 milijona evrov (brez DDV).

Tretja in zadnja faza graditve predora Šentvid, ko bosta zgrajena še polna priključka iz priključnih cevi v smeri proti središču Ljubljane in obratno, bo v skladu s terminskim načrtom zaključena v letu 2011, če ne bo zapletov pri pridobivanju potrebnih zemljišč. Takrat bo predvidoma zaključena tudi obnova oz. širitev Celovške ceste z dodatnimi pasovi in križišči na območju Šentvida.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lamalbu
21. 12. 2009 22.01
Po dveh dneh uporabe se bojim, da v smeri iz gorenjske proti Kozarjam talne oznake niso ustrezne, saj nevarno odstopajo od običajev. Tole sem poslala na DARS, ne vem pa, če bo samo izpolnjen obrazec na njihovi kontaktni strani zadoščal... Predlagam, da preverite ustreznost oziroma varnost ureditve talnih označb v Šentviškem predoru, predvsem ob priključevanju posebnega pasu iz Celovške ceste v smeri proti Kosezam. Kot najbrž veste, se ta pas priključi dvopasovnici, vendar je od osnovnih dveh pasov ločen s široko neprekinjeno črto do konca predora. Šele po izhodu iz predora je ta črta prekinjena in dovoljuje vključevanje. Iz teorije "učenja iz običajev" (learning by doing) ta ureditev ni ustrezna. Običajno vključevalni pas namreč omogoča vključevanje od mesta, kjer se priključi osnovnim pasovom. Tako bo večina voznikov, ki bodo pripeljali iz Celovške ceste, instinktivno začela z vključevanjem takoj ob združitvi z osnovnima pasovoma in ne šele po izhodu iz predora. Drugi običaj je, da široka neprekinjena (bela) črta pomeni na avtocesti odstavni pas. Vključevalni pas je vedno ločen s prekinjeno črto ali kombinirano polno-prekinjeno črto. Zato lahko vozniki, ki pripeljejo iz gorenjske smeri, napačno razumejo tretji pas. In še iz prakse: Kot veste, je predor odprt od sobote. Skozenj sem se peljala dvakrat in obakrat videla situacijo, ki s talnimi označbami ni dovoljena. Prvič se je voznik vključeval čez polno črto, takoj ko je imel ustrezno hitrost za vključevanje (kar bi bilo povsem pravilno, če ne bi spregledal polne črte). Drugič je bila situacija že nevarna in so jo najbrž opazili tudi v nadzornem centru - opozorilne luči v tunelu so namreč kazale omejitev na 60 km/h. Na pasu za vključevanje je namreč STAL tovornjak s prižganimi opozorilnimi lučmi, malo po prihodu pasu iz Celovške ceste v tunel. Ne vem iz katere smeri je prišel, a možno je, da ni vedel, da ne stoji na odstavnem pasu. Odveč je omenjati, da so imeli vozniki, ki so prišli iz Celovške, velike težave z vključevanjem (menim, da bi morali v takih primerih hitrost v predoru omejiti na 40 in ne na 60 km/h). Kar je pa najbolj neverjetno, pa je, da sem čez 10 minut, najbrž na podlagi obvestila vašega informacijskega centra, na radiu slišala prometno obvestilo, da je promet v šentviškem predoru oviran zaradi tovornega vozila na ODSTAVNEM pasu. Celo sami nadzorniki so se zmotili?? Glede na to, da se skozi tunel peljem vsak dan, si tam res ne želim prometnih nesreč. Zato bi bila zelo vesela, če bi z ustreznimi talnimi označbami situacijo popravili. Najmanj, kar bi moralo biti, so talne oznake za prepoved ustavljanja in parkiranja (kot na izvozu iz ABC stez). A še bolje bi bilo, da bi polno razmejitveno črto med pasovoma zamenjali z dvojno, ki bi bila na strani prihoda iz Celovške prekinjena, na levi pa polna.
alibaba
20. 12. 2009 12.27
cestarska mafija (dars in sct) je namenoma zaprla obe cevi predora hkrati za en teden in povzročila prometni kaos, namesto da bi priključevali cev po cev samo zato, da zdaj lahko duhovnikova in zidar govorila kako pomemben je tunel in da bi mi pozabili, da zmo ga za dvakrat preplačali! banda!
budwleiser
20. 12. 2009 07.42
Po mojem tega predora sploh ne bi bilo potrebno graditi. Povsem lahko bi zgradili cesto cez ta gricek,ki niti ni hribcek.Okoliski otroci se tu nebi mogli niti sankati.Mirno bi urezali v gozd in poglobili in s tem privarcevali ogromno denarja.In en predorcek ne bi bil novica .
saknukdhwkfnnkj
19. 12. 2009 23.35
Super sam da je končno odprt, Večina vas sam jamra. En je napisu da se ne bo zkoznj vozu hahahahaha very pathetic... Če bi ti krajšu pot in čas proti domu ali službi bi zihr bil tok preponosn da nebi zavil v predor, bi reku ja. pa Lepo pozdravljeni
ja pa ja
19. 12. 2009 22.46
peljem sezelo malo krat vljubljano a kadarse pelje je obup sploh zdej v četrtek sem se od stanežič pa do bivše gostilne jelen vozila 1hin20min mogla bi pau lj bit ob 8h bila sem ob 9h stem da se oddomašla žeob 6h resupam da bojo ti tuneli kaj sprostili smir gorenjska
alterego
19. 12. 2009 20.50
"Zastoji naj bi postali preteklost." to zmeraj pravijo, potem se pa spet nekaj najde za popravljat
jurgelj
19. 12. 2009 20.13
Kje je že ta šentviški predor?zakaj je bil zaprt?zarad mene je al pa ni mi je figo mar zanj naj ga imajo samo ni mi jasn zakaj ga mormo nekater plačvat ko pa od njega nimamo nič!!!!!pa tud vozil se tam nebom iz principa tak!!naj ga ima tist nemec pa zidar in tist k so kasiral da se kadi !!!
nono1
19. 12. 2009 15.13
Če se že greste tako teške in pomembne novice še dajte temu ustrezne fotografije.
amstaf
19. 12. 2009 14.49
kurtas2 zihr si iz ene zakotne vasi k maste sam eno cesto pa se ta je makedamska,tko da bodi TIHOOOOOOO!!!
urshyka666
19. 12. 2009 14.37
alelujaaa...ker da se voziš eno uro od centra pa do šentvida nvem no.....
rajak
19. 12. 2009 14.26
policist kratki rokavi očitno imajo še kje drugje šetviški predor
buderus
19. 12. 2009 14.12
Kaj predor je že splužen,,,
Smrekar1
19. 12. 2009 13.05
@spawn: Tokrat ni šlo za popravljanje, ampak so dogradili priključka na Celovško cesto. Ne vem sicer zakaj tega niso naredili že v osnovi, ampak vsaj zdaj je tudi to končano. Predor vsaj super olajša promet med Ljubljano in Gorenjsko.
Spawn
19. 12. 2009 12.28
Samo je dobra finta, a ni? Najprej zmolzež državo za 250 milijonov evrov za izgradnjo defektnega tunela, potem pa še enkrat toliko za popravljanje tega tunela. Genialno!
Tonček Balonček
19. 12. 2009 11.36
Ne , pozirati bi moral Žerjavist, ki je sklepal anekse, pa britanski veleposlanih, ki je na Darsu rihrtal tiste "protipožarne omete"! Jankopvić s tem predorom praktično nima nič! Toliko kot Alojzij Uran, bivši šendtviški župnik, le ta tam Janković pač ni pustil potomcev! Zresnice se že v teh frustracijah zaradi izgubljenih volitev, kaj ste se ponovno odpovedali demokraciji?
1P2L
19. 12. 2009 11.29
A ne bo poziral Zidar? Pa naj en manjka Jankovic
LexLuthor
19. 12. 2009 11.24
Ja, da ampak samo dokler se spet česa ne spomnijo. Bo treba kaj kmalu izolacijo delat, pa obnavljat, pa praskat asfalt... Ne bo minilo eno leto!!
slako
19. 12. 2009 11.23
aa zdej si pa zaslužijo nagrado ko so odprli 3 dni pred rokom? nimi jasno zakaj so ga sploh zaprli ?
travca007
19. 12. 2009 11.21
Bil že cajt, da se odpre.. :)
lioon
19. 12. 2009 11.10
@kurtas2 si mal zakompleksan?