Slovenija

(Spet) si bodo vzeli čas za razmislek o fiskalnem pravilu. A pogovori gredo menda v 'pravo smer'

Ljubljana, 12. 01. 2015 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premier Miro Cerar ocenjuje, da so pogovori o izvedbenem zakonu fiskalnega pravila konstruktivni, si bodo pa vpleteni zdaj vzeli nekaj časa za razmislek.

Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti - 7
Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti - 7 FOTO: Aljoša Kravanja

Medtem ko je predlog izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu že v postopku v DZ, je premier Miro Cerar danes z opozicijo začel nov krog usklajevanj o potrebnih rešitvah, da bi ob odločanju v DZ dobil zadostno dvotretjinsko podporo. Pogovore bodo nadaljevali prihodnji teden, ko bi lahko rešitev že dozorela. Popuščati je pripravljena tudi SDS.

Cerar, ki se je z opozicijo sestal skupaj s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem, je dosedanje pogovore označil za konstruktivne, kar mu daje upanje, da gredo v pravo smer.

Vsebine predloga zakona, s katerim se bo določilo izvajanje maja 2013 v ustavo zapisanega pravila, po katerem morajo biti prihodki in izdatki proračunov države srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku, Cerar ni pojasnjeval. Upa pa, da bodo že prihodnji teden lahko povedali, kakšna rešitev bo šla kot skupen predlog v postopek v DZ.

Današnji pogovori so po njegovih besedah doslej potekali zelo konstruktivno in so bili zelo vsebinski. Po njegovih besedah potrebujejo čas za razmislek, a ocenjuje, da bo prihodnji teden zadeva dozorela.

Največja opozicijska stranka SDS je po besedah predsednika Janeza Janše pri prehodnem obdobju pripravljena podpreti bolj fleksibilno različico in pristati na to, da se letnica, ko morajo biti prihodki in odhodki uravnoteženi in brez primanjkljaja, premakne z ustavno določene. To je po Janševih besedah leto 2015. Tudi sam namreč priznava, da je leto, ki smo ga začeli, za to vlado težava.

Kakšna prestavitev oz. na katero leto, je po njegovih besedah stvar izračunov in dogovora. Niso pa v SDS za to, da se v zakon zapiše, da je vlada tista, ki določi, kdaj je položaj tako težak, da država lahko več porabi kot ustvari. "Fiskalno pravilo je v ustavo zapisano ravno zato, da vlada nima skušnjav in ni tista, ki določa, kdaj je položaj tako resen, da lahko porabi več kot se zbere v proračunu," je dodal Janša.

Spomnil je na t.i. švicarsko formulo, ki omogoča vnaprejšnjo določitev, kdaj gre za težak položaj. "Ne pa, da je to odvisno od volilnega leta ali pa fiskalnega sveta, ki ga vladna koalicija sama imenuje," opozarja prvak SDS.

V ZaAB se zavedajo, da gre za pomemben zakon, a ga vseeno niso pripravljeni kar brezglavo podpreti. Zato so vztrajali pri informativnih izračunih oz. dolgoročnih projekcijah glede izvajanja fiskalnega pravila, ki so jih danes tudi prejeli, je povedala predsednica stranke Alenka Bratušek.

Gradivo bodo preučili še ta teden in se nato pogovarjali o podpori. "Pri tako pomembni zadevi je težko odgovarjati na prvo žogo. Zavedamo pa se, da gre za pomemben zakon, h kateremu nas zavezuje ustava," je Bratuškova pojasnila novinarjem.

Uravnoteženost proračuna naj bi dosegli v srednjeročnem obdobju, kar po njenih besedah nista le dve leti. "Če bi se proračun uravnotežil letos, bi to bila katastrofa za državo," je opozorila. Vodja poslancev ZL Luka Mesec pa je dejal, da vlada predvideva začetek uveljavljanja fiskalnega pravila v tem letu, s prehodnim rokom uravnoteženja javnih financ do leta 2019.

Mesec je sicer Cerarju in Mramorju predlagal, naj fiskalno pravilo izbrišejo iz ustave, ker je škodljivo tako v dobrih kot v starih časih. Če se vlada za to ne bo odločila, pa ji v ZL predlagajo, naj si pusti čim več manevrskega prostora, da bi imela država čim več možnosti za ukrepanje. Predlagali so tudi razširitev fiskalnega sveta, tako da v njem ne bi sedeli le predstavniki kapitala, pač pa celotne družbe.

V ZL namreč menijo, da bi imela s fiskalnim pravilom država v slabih časih težave pri boju proti krizi, saj fiskalno pravilo omejuje javnofinančni primanjkljaj. V dobrih časih, to je bilo po njegovih besedah med letoma 2000 in 2005, ko je Slovenija dohitevala razvitejše države po BDP, je imela naša država vedno javnofinančni primanjkljaj, a se je kljub temu državni dolg relativno manjšal.

"Tudi sama vesta, da je fiskalno pravilo škodljivo in iščeta načine, kako poskusiti razširiti manevrski prostor," je o današnjih pogovorih s Cerarjem in Mramorjem še povedal Mesec. Mramor se namreč po njegovih besedah strinja, da ima fiskalno pravilo takšne učinke na gospodarsko rast in socialno državo, kot jih opisuje ZL. "Torej manjša gospodarska rast in manj izdatkov za socialo," je pojasnil Mesec.

Da se bo upoštevalo njihove predloge, pričakujejo tudi v NSi. Kot je povedala predsednica NSi Ljudmila Novak, zahtevajo, da je zakon v skladu z ustavo in da je v njem jasno opredeljeno, kako se bo doseglo zmanjšanje primanjkljaja. Dobili so zagotovila, da bo Mramor v tej smeri razmišljal.

"Začetek uresničevanja fiskalnega pravila naj bi bil po predlogu zakona že letos, postopno zniževanje dolga pa do leta 2019. V ustavi tudi ne piše, da bi morali že letos imeti popolnoma uravnotežen proračun," je spomnila Novakova.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

batom@pinkponk.com
13. 01. 2015 17.49
-2
Poptv lahko dvomi v predsednika parlamenta, bralci pa ne smemo dvomiti v poptv?
batom@pinkponk.com
13. 01. 2015 16.59
+1
Ko vidim, da se ljudje cudijo, da hoce nekdo nekaj narediti z razmislekom, me kar zmrazi... Ocitno je nekaterim razmisljanje tuje...
VSEZNALECno1
13. 01. 2015 16.12
+4
Bom razmislil če se mi v tej državi splača davke plačevat...... hvala...
Levji
13. 01. 2015 16.02
+4
Na začetku Cerarjevega mandata sem napisal, da bo potrebno zapret vse koruptivneže, lopove in kriminalce in jim oduzet protipravno pridobljeno premoženje, pripeljati nazaj iz finančnih oaz protipravno pridobljen denar, pobrati in iztirjati vse neplačane davke, zmanjšati na minimum delo na črno, dokokončno obračunati z korupcijo itd. Sem razočaran, bore malo se je zgodilo oziroma se dogaja in imam tudi zelo malo upanja, da se bo kaj. Ukvarjajo se z malimi ribami, morski psi pa neovirano še naprej plavajo v svojem protipravno pridobljenemu premoženju.
Transformerji
13. 01. 2015 15.21
+1
Tole me spominja na to, da me je vnukinja ta mesec prisila , naj si z njo ogledam risanko (4.!!) Barbie, božični napev!
kure bedne
13. 01. 2015 14.58
+5
Cerar bo razmislil?. Saj ne morš verjet.
POŠTENO JEBENO
13. 01. 2015 14.30
+2
A nam bo kdo od njih sploh kdaj razložil, kaj je to "fiskalno" al falsifikalno pravilo???! Sej nevedo kaj je to? Kako lahko potem o tem odločajo???! "(Spet) si bodo vzeli čas za razmislek".....kaj to fiskalno sploh je!!! Pa čisto nič drugega!!!
odpisan2x
13. 01. 2015 14.48
+2
po razlaganju tiste poslanke je to ,da veliko luknjo spraviš v majhnono luknjo pa se nič ne pozna.po moji logiki pa da ne moreš zapraviti več kot zaslužiš.kdo je že hotel to vpisat v ustavo-pa,da me ne bo kdo narobe razumel sem nevtralen
ONniON
13. 01. 2015 14.09
+2
bla bla bla bla
puspan
13. 01. 2015 13.45
+3
Kar Bratuskovi ni povsem uspelo, bo pa Mirci dokoncal. Se dobro, da imamo Mesca, Mencingerja in Zidana. Ce bodo pa pomoc rabili, jim bo pa Strukelj s Semolicem pomagal voz iz govna potegniti.
M_teorija
13. 01. 2015 13.05
-1
Cerarjevi politični nasprotniki vidijo rešitev v odpuščanju, kar spominja na ribničana, ki je učil stradat osla. Pa glih, ko ga je navadu Je od lakote izdahnu!?
askralj
13. 01. 2015 13.03
Se če mi zategujemo on in njegovi botri ne rabijo
BobbyP
13. 01. 2015 11.53
+4
Cmerar bo spet "razmišljal" in kupoval čas.
Condor
13. 01. 2015 12.52
-1
Pravilno. Lepo se vidi kaj je naredila zaletavost z aktiviranjem slabe banke. Predobre plače za nobeno koristt na račun davkoplačevalcev.
ROMELS
13. 01. 2015 11.14
+3
To se je že vnaprej vedelo, da takšni , ki preveč razmišljajo niso za politiko. Teoretiki pač.
batom@pinkponk.com
13. 01. 2015 16.57
Ja, saj, pri vas ste bolj vajeni takih, ki ne razmisljajo :-)
I G N O R A N T
13. 01. 2015 10.26
+7
Kaj res kdo verjame do bodo tile rešili revščine Slovence?
cmer?ek
13. 01. 2015 10.51
+2
proletarec1
13. 01. 2015 09.54
+1
STALNO VEČ NAS JE REVEŽEV , V SLOVENIJI,AMPAK VSAKA PALICA IMA DVA KONCA.
wolfterier
13. 01. 2015 10.29
+4
cmer?ek
13. 01. 2015 10.56
+3
To delajo že zadnje 2 leti,,,druga pa NE znajo...!
blokirani
13. 01. 2015 08.44
+2
Predsednik vlade Miro Cerar ima še bolj aroganten odnos do medijev kot njegov politični podpornik Gregor Golobič. V božičnem intervjuju za Nedeljski Dnevnik je grobo napadel tednik Reporter, v pogovoru za oddajo 24 ur na POP TV pa novinarje poučil, naj prebirajo sporočila za javnost njegove vlade, preden ga kritizirajo. Še prej je ministrom svoje vlade priporočil, naj novinarjem ne dajejo izjav, njegovi varnostniki pa so grobo odstranili novinarke, ki so pred sedežem njegove stranke spremljale sejo izvršilnega odbora.
prašek
13. 01. 2015 10.13
-6
batom@pinkponk.com
13. 01. 2015 10.14
+3
mediji mislijo, da so pred vsemi, da lahko svoj nos pomolijo vsepovsod, da lahko izvedo za novico, preden se ta uradno zgodi, da lahko sovražno in slabšalno pišejo o komorkoli in čemerkoli, kar pa je seveda napačna predpostavka. Mediji morajo objektivno poročati, ob tem pa ostati spoštljivi, še sploh če gre za najvišje organe države. Z vnašanjem gostilniškega dialoga, opuščanjem nazivov in nespoštljivostjo mediji škodujejo državi in razširjajo tako gostilniško miselnost med prebivalstvom. Za propad etičnih vrednot so zato v veliki meri odgovorni tudi mediji. Ko kdo opozori medije na te stvari, pa zaženejo vik in krik o svobodi govora in poročanja... Poročaj, ostani pa objektiven in spoštljiv!
cmer?ek
13. 01. 2015 10.54
+3
Ja prašek---prepovedati "obvezno"plačila "priviligiranim"...in dodatek k pokojninam,,,,,!
Nevtralenxxx
13. 01. 2015 12.13
+3
VSEZNALECno1
13. 01. 2015 08.24
+5
evo dam ti se 1000 dni pa ti dobr razmisl pa to
DAEMONIUM
13. 01. 2015 05.10
-1
Mater folk ste cudni. Pa kako naj zacne veljati fiskalno pravilov naslednje leto ce pa manjka milijarda in pol v proracunu za place in penzije???? Saj bi Cerar to lahko Naredil, zmanjsal bi place JU za 30%, enako penzije ter odpustil 70.000 JU, kar pomeni zaprtje sol, vrtcev, zdravstvenih domov, bolnic, konec vseh socialnih donacij s strani drzave...a bi to radi?? Totalen kaos v drzavi? Ni ga predsednika vlade ki bi naenkrat podvzel taksne ukrepe. Zato pa racuna na 2019, da bo nekaj gospodarske rasti v tem casu pa tudi pocasi reorganizirati JU, da bi dosegli cilj koliko zasluzimo toliko porabimo. Dajte malo z glavo razmisljsti ne pa kar v 3 dni simfati, ceprav tudi sam rad simfam!
VSEZNALECno1
13. 01. 2015 08.22
+5
ni treba 30%, dost bi bi bilo 7%, in ni treba vse penzije ampak nad 1000 pa bi blo 500 mio.....
ja_to_sem_js
13. 01. 2015 08.56
-3
batom@pinkponk.com
13. 01. 2015 10.18
+2
Mejduš
12. 01. 2015 22.59
+1
Nevem zakaj ga že sedaj obirate saj ki so bile volitve ni nč napovedal kaj bo vse zbolšal,samo to vem da je rekel če bomo vsi skupaj stopili da lahko omogočimo na bolše prihodnost in da je nujno potrebno tajkune pa lobije odpraviti,samo čez noč se nemore zgoditi,to se jaz spominjam,ki so se nekateri poslanci zgažali naprimer Ljudmila Novak je bila zelo glasna,kako imajo oni že vse navprej v planu,da so to res strokovnjaki bili in stega sedaj ni nč nekaj u tridni obljubljati ki splo ne veš kako bo se izteklo na tak način volivce pridobiti je pa res neprimirno,ki že več kot 20 let na ta način ljudje varali,da ne boste misnili da sem za Cerera nisem za nobeno stranko,samo to sem hotu napisati ki so vse obljubljali potem so pa samo tajkunči bili
Verbena
12. 01. 2015 21.35
+7
Pa to ni res.....kaj ne odgovori Cerar novinarki na vprašanje glede revščine v državi.....da je ta sam v glavah ljudi !!!.....hvala premje, tega pa nisem vedla.....ja..skoz se učimo, kaj čem !!!