Slovenija

Spet na začetku

Ljubljana, 31. 05. 2007 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Okoljsko ministrstvo je onemogočilo društvu za opazovanje ptic sodelovanje v postopku izdaje soglasja za vetrno elektrarno.

Vrhovno sodišče je potrdilo sodbo upravnega sodišča, da sta ministrstvo za okolje in prostor ter agencija za okolje nezakonito onemogočila Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) sodelovanje v postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja za vetrno elektrarno na Volovji rebri. Postopek okoljevarstvenega soglasja za vetrno elektrarno na Volovji rebri bo treba tako obnoviti, so sporočili iz Koalicije za Volovjo reber.

Postopki za vetrno elektrarno na Volovji rebri so spet na začetku.
Postopki za vetrno elektrarno na Volovji rebri so spet na začetku. FOTO: POP TV

V DOPPS so bili z odločitvijo vrhovnega sodišča seznanjeni v sredo. Kot so pojasnili v Koaliciji za Volovjo reber, odločitev sodišča pomeni, da "je gradbeno dovoljenje na trhlih temeljih". "Zdaj bo okoljsko ministrstvo končno moralo DOPPS podeliti status stranke," so zapisali v sporočilu za javnost.

DOPPS že od leta 2004 poskuša uveljaviti pravico do položaja stranke v postopku izdajanja okoljevarstvenega soglasja za vetrno elektrarno na Volovji rebri. Položaj stranke v postopku bi društvu omogočil, da bi v postopku enakopravno predstavljali in zagovarjali naravovarstvene argumente in bi lahko uveljavili pravico do pritožbe na odločitev agencije za okolje.

DOPPS je spomladi 2006 na upravnem sodišču vložilo tožbo zoper okoljsko ministrstvo za priznanje položaja stranke v postopku. Upravno sodišče je junija lani ugotovilo, da sta ministrstvo in agencija za okolje društvu nezakonito onemogočila sodelovanje v postopku.

Na sodbo upravnega sodišča se je takrat na vrhovno sodišče pritožil investitor Elektro Primorska. Do odločitve vrhovnega sodišča pa je, kot navajajo v Koaliciji za Volovjo reber, okoljsko ministrstvo pohitelo z izdajo gradbenega dovoljenja, ki je po prepričanju Koalicije za Volovjo reber nezakonito. "Pravnomočna sodba je prvi dokončen dokaz, da so uradniki na ministrstvu in agenciji ravnali nezakonito," poudarjajo.

Ustanovitev revizijske komisije?

Koalicija za Volovjo reber zdaj spet poziva ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika k ustanovitvi revizijske komisije, ki bi jo sestavljali predstavniki okoljskega ministrstva in Koalicije za Volovjo reber in bi preverila ustreznost in zakonitost vseh postopkov, na katere opozarja mnenje komisije za preprečevanje korupcije.

Poleg tega koalicija poziva Podobnika, da za Volovjo reber uporabi inštrument interventnega začasnega zavarovanja, ki ga ponuja zakon o ohranjanju narave. Pobudo o interventnem zavarovanju je koalicija na ministrstvo naslovila jeseni 2006, vendar odgovora zaenkrat še ni prejela, zatrjujejo v koaliciji, kjer menijo, da je interventno zavarovanje "najprimernejša rešitev za končanje družbenega konflikta, ki meče slabo luč na delovanje okoljskega ministrstva in na celotni projekt obnovljivih virov".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goso
31. 05. 2007 15.58
Zakaj bi pa ti Mirko rad imel gromozanske vetrnice v naravi, stran od mest, z vso razrito pokrajino in razritim pogledom, ki je še vrednost Slovenije. Kje vidiš profit od vetrnic, argumentov ne navajaš...
Gruub73
31. 05. 2007 12.55
Valda, povsod je treba dramo delat in povsod se pojavljajo neka društva in ostali lačni pozornosti, ki z najbolj bedastimi argumenti zavirajo ves napredek. Zanimivo, da po svetu pa nekako nevarnosti, da bi se ptiči zaleteli v vetrnico, ni. Očitno je v DOPPS spet nek lokalni veljak, ki bi rad nekoč postal kakšen župan, pa si je treba povečevat prepoznavnost, pozornost in točke. Get a life.