Slovenija

Sindikati pred vlado z 'vzemi ali pusti' predlogom ukrepov

Ljubljana, 27. 11. 2014 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sindikati javnega sektorja so zavrnili najnovejši vladni predlog varčevalnih ukrepov za prihodnje leto. So pa oblikovali svojega po načelu "vzemi ali pusti": pristajajo le na prenos trenutno veljavnih ukrepov, s tem da bi se napredovanja izplačala decembra 2015. Pogajanja se bodo nadaljevala v petek.

Pogajalci vlade in sindikatov javnega sektorja tudi na današnjem nadaljevanju pogajanj, po slabih štirih urah razprave, niso zbližali stališč.

Če v petek naš predlog ne bo sprejet, potem je verjetno, da bomo tisto, kar smo doslej zahtevali za pogajalsko mizo, zahtevali s svojimi telesi pred vhodom na vlado, pravi Štrukelj.
Če v petek naš predlog ne bo sprejet, potem je verjetno, da bomo tisto, kar smo doslej zahtevali za pogajalsko mizo, zahtevali s svojimi telesi pred vhodom na vlado, pravi Štrukelj. FOTO: POP TV

Vladna stran je namreč sindikatom predstavila nov predlog varčevalnih ukrepov, a so ga sindikati pričakovano zavrnili. Kot je po koncu pogajanj pojasnil predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, je bil ta vladni predlog za sindikate "povsem nesprejemljiv".

Tako so vladni strani dali svoj predlog, s katerim se po Štrukljevih besedah strinjajo vsi sindikati razen enega. Z njim pristajajo, da se sedaj veljavni ukrepi podaljšajo in veljajo celo prihodnje leto z vsemi varovalkami, ki so zapisane tudi v trenutno veljavnem dogovoru. Izjema je le sprostitev napredovanj, tako v plačne razrede kot v nazive, za katere pa bi izplačevanje zamaknili do decembra 2015 oziroma do novembrske plače.

Ker bi bilo torej v prihodnjem letu za napredovanja le eno izplačilo, ta ukrep po Štrukljevih besedah za vlado ne bi pomenil negativnih učinkov. Bi pa javnim uslužbencem na ta način "zavarovali napredovanja, zato da nam jih ne bi vzeli tudi v letu 2016", je dodal. Hkrati po njegovih besedah želijo še, da se vlada opredeli tudi glede tistih ukrepov, ki niso predmet pogajanj, in jih je nekaj predlaganih pri policistih, v šolstvu, v kulturi.

Koprivnikar bo predlog predstavil vladni ekipi

Glavni vladni pogajalec in minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po koncu pogajanj pojasnil, da bo trenutno stanje predstavil celotni vladni ekipi, ki se bo tudi opredelila do zadnjega sindikalnega predloga. Ni še jasno, ali se bodo sestali ali pa to storili na dopisni seji. Ob tem Koprivnikar ne želi špekulirati, kakšna bo odločitev vlade, se bodo pa po njegovih besedah posvetovali "takoj, vladno stališče pa pridobili zelo hitro".

Zadnji vladni predlog je sicer, kot je pojasnil minister, vseboval dve različici. Prva je vključevala zgolj "popravek plačne lestvice", druga pa poleg tega še spremembo obračuna potnih stroškov, vključno z delnim zmanjšanjem. O podrobnostih tega predloga pa Koprivnikar ni želel govoriti, saj da zdaj niti nima smisla razpravljati o njem.

Varčevanje
Varčevanje FOTO: Thinkstock

Vlada naj bi želela v zameno za delno sprostitev napredovanj linearno nižati plače

Po neuradnih informacijah naj bi sicer vlada želela podaljšati trenutno veljavne varčevalne ukrepe, vključno s kompresijo plačne lestvice. Ob tem bi pristala na sprostitev napredovanj za tiste, ki so v izhodiščnem plačnem razredu. Sprostila bi tudi napredovanja v nazive, a z enoletnim zamikom izplačevanja. V zameno naj bi vlada tokrat predlagala linearni poseg v osnovne plače javnih uslužbencev, in sicer znižanje za 2,1 odstotka.

Če bi obveljal zadnji sindikalni predlog, bi to pomenilo prihranek na ravni letošnjega leta, 313 milijonov evrov. Medtem je vladna stran poleg tega prihranka sprva želela z dodatnimi ukrepi prihraniti še 127 milijonov evrov, z današnjim predlogom ukrepov pa 70 milijonov evrov.

Odločitve o protestu še ni

Od tega, ali bo vlada pristala na sindikalni predlog, je odvisna tudi izvedba protestnega shoda, ki ga sindikati načrtujejo za prihodnji teden v sredo. Ne pristajajo namreč na kakršna koli dodatna znižanja, gasilci in policisti so ob tem tudi že zagrozili s stavko.

"Če v petek naš predlog ne bo sprejet, potem je verjetno, da bomo tisto, kar smo doslej zahtevali za pogajalsko mizo, zahtevali s svojimi telesi pred vhodom na vlado," je še dejal Štrukelj.

Pogajanj se je danes udeležil tudi finančni minister Dušan Mramor, ki je bil z izjavami novinarjem redkobeseden. Le ob odhodu je povedal, da je sindikatom pojasnjeval javnofinančne okoliščine. Že minuli teden je Mramor sindikate posvaril, da bo treba po zahtevah iz Bruslja plače javnih uslužbencev znižati z zakonom, če Sloveniji ne uspe zmanjšati javnofinančnega primanjkljaja pod zahtevane tri odstotke BDP.

Cerar: V težki situaciji smo zaradi preteklih napak

Premier Miro Cerar pa je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da realno upanje za dogovor s sindikati ostaja, se bo pa čas za dogovarjanje verjetno iztekel prihodnji teden.

"Optimist sem tudi v smislu, da tudi če pride do protestov, kakršnih koli javnih nasprotovanj, da nas le ne bo zapustil zdrav razum, da bodo ljudje le znali preceniti, da smo zdaj vsi skupaj v tako težki situaciji zaradi preteklih napak," je povedal predsednik vlade. "Državljanom sporočam, da vem, da je zelo težko znova spremljati tako zahtevne procese, kot so zdaj ta pogajanja, da je zelo težko znova doživljati to, da moramo še vedno varčevati," je še povedal Cerar. A njegova vlada, kot je dodal, z realnim programom to namenja zgolj funkciji razvoja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (510)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enakostzavse
28. 11. 2014 11.51
+4
Štrudl, ščernjavič in podobna dr hal, daj bejžite z Lajbachom na turnejo v S. Korejo. Tam bodo tudi veseli, če jim boste, delavcem, svetoval da se z štrajkom pride do ŠE boljših plač. Za svoj trud, pa vas bodo lepo nagradili. Kot si zaslužite tako nagrado pri nas.
ottomici
28. 11. 2014 10.34
+6
Naj razume, kdor more: 120.000 Slovencev je brezposelnih, v glavnem iz realnega sektorja. Sedaj, ko bi v javnem sektorju samo malo zategnili pas, pa bo fizična vojna (kot grozijo: S svojimi telesi pred izvršno oblastjo). Javni sektor ima levji delež pri ubijanju države, tako z izsiljevanjem vsakokratne oblasti kot s svojo neučinkovitostjo, da ne rečem nesposobnostjo. Nekateri trdijo, da imamo tudi dober kader v javnem sektorju. Se strinjam, a je dejstvo, da tudi človek, ki ima le en organ napaden od raka, prav tako umre ali samo životari, tako kot životari večina Slovencev. Imamo, predpostavljam, dovolj veliko število nesposobnežev na položajih; tisti, ki so sposobni, pa očitno niso sposobni narediti selekcije.Morda so z nesposobneži celo solidarni, a ta solidarnost gre na račun propadanja države. Eden izmed ameriških predsednikov je ob stavki kontrolorjev letenja odpustil vse kontrolorje letenja v državi in jih nadomestil z novimi. Očitno se je zavedal, da je za delovanje države odgovoren on kot predsednik države. A je kdo v Sloveniji na položaju, ki se zaveda svoje odgovornosti do vseh državljanov, ne samo do javnega sektorja? Dejstvo je, da je za vsakega v javnem sektorju en na zavodu za zaposlovanju, ki ga lahko nadomesti in je sposoben opraviti delo, glede na stanje v državi, vsaj enako kvalitetno kot obstoječi kader. Glede na povdarjanja poštenosti vsaj upam, da nimamo spet vlade, ki bo marioneta javnega sektorja.
malla zvezdica
28. 11. 2014 10.00
-4
vsi samo pljuvate po sindikatih, ne zavedate pa se, da so edini, ki lahko parirajo vladi... pa naj bo ta rdeča, črna, bela ali zelena.... saj imajo za seboj množico, ki jo zastopajo... ne obremenjujte se z njihovimi plačami, saj so pla,ani iz članarine, ki je prostovoljna in ne iz davkoplačevalskega denarja.... pa prej se pozanimajte o resničnih cifrah... čeprav se marsikdaj ne strinjam z njimi pa vem, da zastopajo marsikaterega javnega uslužbenca, ki je pod minimalno plačo, ki jih je zelo veliko in se o njih v medijih nikoli ne govori... mediji samo prikazujejo plače direktorjev in svetovalcev in živin, ki jih je v javnem sektorju 10 %... oz so v javni upravi in vlečejo plače za ostalih 90 % js.... ko pa je potrebno jemati pa se jemlje malim... onim 10 % se 50 evrov ne pozna, tistemu, ki ima plače 600 evrov pa se pozna zelo....
enakostzavse
28. 11. 2014 11.43
+5
Zvezdica, ti si še res zelo mala. Preber si zgoraj pisanje od ottomici. Men se ne ljubi kaj dost pisat takim kot si ti. Še ti ni jasno, da oni zastopajo SAMO svoje interese. Z izsiljevanjem vlade, pa hočejo pokazat, da res nekaj delajo in hočejo upravičit njihove bajne plače.Sicer pa sitemu dopovedat, da je pri nas ogromno lačnih, ni mogoče.
blokirani
28. 11. 2014 08.00
+1
Od kod ta moč sindikatom? Zakaj so prav ti ljudje, ki so večni, na vodstvenih položajih v sindikatih? Kdo jih je tja postavil? Za razumevanje teh vprašanj je potrebno vsaj majhno znanje iz ne tako davne zgodovine. Vse tja do leta 1991 je sindikate v celoti obvladovala partija, bili so celo njen sestavni del in partija je nastavljala vse sindikalne funkcionarje od tistih v podjetjih, takrat imenovanih SOZD-i in TOZD-i (še pomnite tovariši?), pa do republiških in zveznih. In članstvo v teh sindikatih je bilo vse tja do leta 1988 ali 89 obvezno! Članstvu v partiji si se lahko izognil, v sindikatu ne. Preden je sindikat v podjetju imel svojo sejo, se je sestala osnovna celica Zveze komunistov in podala usmeritve. Seveda se to ni dogajalo le v podjetjih, enako je bilo na univerzah, fakultetah, sodiščih, medijskih hišah, kulturnih ustanovah, samoupravnih skupnostih za to in ono, skratka povsod. Kdor se je temu uprl, ali izstopil iz sindikata, ko je bilo to sploh mogoče, je imel težave. Če k temu prištejemo še prastrah, ki ga je partija s povojnimi poboji in ostalim terorjem po drugi vojni nagnala v kosti slehernega prebivalca te dežele, je krog zaprt. Ljudje so ubogali in ubogajo še danes. Po tem je prišla svoboda, neodvisnost, toda ta je več ali manj prišla le na papirju, ne pa tudi v glavah, Ljudje so bili in so še vzgajani v istem mračnem in zatohlem duhu, kjer so spremembe, četudi na bolje, nekaj slabega. V takem ozračju, v taki deformirani družbi, imajo seveda sindikati tako moč. Še vedno so organizirani enako kot so bili v časih, ki sem jih opisal zgoraj in še vedno delujejo enako. Le da sedaj ne gre več za ideologijo, sedaj gre za moč, sedaj gre za zaščito "tekovin revolucije", ki se danes izkazujejo v obliki kapitala in družbene moči. Danes so slovenski sindikati v službi rdečega kapitala in prav zato ni protestov po podjetjih, ki ne izplačujejo plač, prispevkov, regresov ... Tako preprosto je to..... V defektni družbi, žal, ne moremo pričakovati normalnih evropskih sindikatov. Briga njih za pravice delavstva, saj so v dobro plačni službi lastnikov kapitala!
maomao
28. 11. 2014 07.40
+3
Mene pa zanima zakaj se sindikati zavzemajo?AJA,ZATO,DA TI LAHKO JAVNI USLUŽBENEC NE DVIGNE TELEFONA,DA TI TRI MESECE NE RABI ODGOVORITI NA PISNO VPRAŠANJE,KI JE VEZANO PRAV NA NJEGA,DA TI NA ZAVODU ZA ZAPOSLOVANJE GOSPA PRI VSAKOKRATNEM OBISKU POSTAVI VPRAŠANJE "KAJ BI PA VI RADI DELALI?" IN KO SI SAM PRIDOBIŠ ZAPOSLITEV IN BI TI TA ISTA GOSPA MOGLA PO E-POŠTI POSREDOVATI ODGOVOR,ČE JE DELODAJALEC OPRAVIČEN DO SREDSTEV,TAKRAT PA TA GOSPA SPLOH VEČ NE ODGOVARJA NA ELEKTRONSKO POŠTO IN SI DELODAJALEC SAM POSKRBI ZA INFORMACIJO. JA ...ZATO SE ZAVZEMAJO SINDIKATI...VSE JIM POBRATI IN JIH DELAT POSLATI-NE NA RAČUN DRŽAVE,NAJ SI SVOJIMI ROKAMI ZASLUŽIJO ZA SVOJE RAZKOŠNO ŽIVLJENJE!!!!NESPOSOBNEŽI!!!!Upam samo,da finančni minister in vlada ne popustijo,UPAM,BRENADALJNIH POGAJANJ!!!!
zdravapamet50
28. 11. 2014 06.41
+2
A SEM LAHKO JAZ MINISTER ZA JAVNO UPRAVO, PROSIM?
zdravapamet50
28. 11. 2014 06.41
+5
NA HRVAŠKEM so 60 000 najrevnejšim hrvatom odpisali dolgove in znižali davke...pri nas pa bi naaajvišje plačani radi do konca izčrpali državo on gospodarstvo....
zdravapamet50
28. 11. 2014 06.39
+2
zdravapamet50
28. 11. 2014 06.39
+4
KOGA....A ŠE NAPREDOVANJA BI RADI IMELI IZPLAČANE V TEH ČASIH???? to je samo tem v javnih službah padlo v glavo da lahko napredujejo avtomatsko...drugje se moraš pošteno potruditi....naj delajo za minimalca tako kot slovenska (tudi visoko izobražena mladina), ki sploh nimajo možnosti za življenje...ZAJEDALCI
Angela Franko
28. 11. 2014 05.56
+4
ZA ŠTRUKLJA IN NJEMU PODOBNIM JE SPREJEMLJIVA SAMO VISOKA PLAČA ZA MALO DELA !!!! KAKO DOLGO ŠE MISLI OBDRŽATI SVOJO PLAČO ??? EDINI UPRAVIČENCI SO GASILCI !!!!
enakostzavse
28. 11. 2014 11.45
+2
Pa medicinske sestre !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bledi 1
27. 11. 2014 23.53
+16
Ce mene osebno vprasate bi jim vzel pa naj te strajkajo!!! Samo place pa nebi dobli!!! Kdo pa se joce,ce kakemu fizikalcu sef vzeme kakih 50nadur???
zdravapamet50
28. 11. 2014 06.36
+2
uroš1971
28. 11. 2014 06.36
+4
in kje so takrat vsi silni sindikati? nikjer!!! ko pa je treba javni upravi kej vzet,bi mel pa takoj vojno.
Ni_Nicka76
27. 11. 2014 23.11
-2
Fantje in dekleta! Lahko noč! :)
RožLLeban
27. 11. 2014 23.20
+0
Ni_Nicka76
27. 11. 2014 23.35
-2
Sem vse, kar sem imela za povedat ravnokar povedala! :) lahko noč, rožle! Fajn mi bodi! :)
lisica 1234
27. 11. 2014 23.08
+14
občin bi moralo biti kolikor je upravnih enot. bi dosti prišparali sejnine skinit,urade agencije in še vso ostalo navlako ki škodi nam delavcem ki plačujemo davke da se lahko pasejo z našim denarjem . država od *. BANDA
.jest
27. 11. 2014 22.52
+8
Ste pa hitro ukinili komentar lopovov, ki so prodajali stanovanja pod Šmarno goro. Bili so objavljeni en slab dan. So vam za izbris ukazali zahodni lastniki?
CandySkull
27. 11. 2014 22.48
+2
Krava je požvenkava pa šva. Nastala je pa črna luknja.
mihatib
27. 11. 2014 22.29
+41
Zelo smešna izjava, da javni sektor ne bo več financiral gospodarstva. Ravno obratno je. V gospodarstvo nižajo plače redno, je že stalna praksa. Vsi bi morali iti na ulice, dva dni ne iti v trgovino, bi pol videli kako resno mislimo. Treba se je upreti. Bi oni nas po, prosli, javna uprava je nula brez gospodarstva. Če ne bo gospodarstva, kaj mislijo kje bodo dobili denar za plače. Gremo na ulice.
Borut Novak 1
27. 11. 2014 22.42
+4
Super Huey
27. 11. 2014 23.00
+2
concord
28. 11. 2014 01.00
+10
Ne, ni to smešna izjava. To je TRAGIČNA izjava, ki dokazuje, da zaposleni v JU pojma nimajo kdo jih financira. Očitno živijo v enem svojem svetu in se imajo za več vredne od tistih, ki jim dajo denar. Delavec v gospodarstvu lahko vsak dan ostane brez službe, ti v JU seveda, ne. Skoraj vsi delavci so krizo občutili v neto nižjih plačah (in to v zelo konkretnih odstotkih, ne 2% ali podobno) - zaposleni v JU pa samo v obliki izgube nekaterih privilegijev ali začasne blokade napredovanj!? V netto zneskih niso izgubili praktično nič! Pojma nimajo kaj je to kriza.
Angela Franko
28. 11. 2014 05.59
+5
Z SVOJIMI TELESI BODO BRANILI -------- JA SVOJO PLAČO ------------
Nikiiy
27. 11. 2014 22.14
+24
Glede na to, da Javni sektor ne bo več Financiral GOSPODARSTVA tako je javno povedal ŠTRUKELJ..je gospodarsvo tega izredno veselo saj se bo znebilo težke sekire okoli vratu, teškega bremena in bo lohka zadihalo Štrukelj pa lohka zaključi Cirkus in denar, ki jim je tako ostal razdeli med javne uslužbence..
Borut Novak 1
27. 11. 2014 22.28
+2
valaltaj
27. 11. 2014 22.12
+1
24Ppkur
27. 11. 2014 22.08
+3
zafurale so nas izključno leve vlade in tako bo tudi s to.
POVOJ
27. 11. 2014 22.06
+16
Tisti, ki bodo stavkali v decembru, odpustit iz službe in zaposlit brezposelne, pa da jih vidim junake. Kaj imajo JU/JS za jokat, vsakega 8 imajo plačo, plačane vse prispevke,... Mi podjetniki pa se *emo vsak dan od jutra do večera.
ubogislovenci
27. 11. 2014 22.08
+11
frida50
27. 11. 2014 22.23
+12
predlagam, da malo prevetrijo javne uslužbence na davčni pa na ZZZS, ko moraš pri njih kaj rihtat,za ponoret. Si danes zrihtaš delo v Avstriji, lahko začneš v ponedeljek, na ZZZS pa ti v enem dnevu niso sposobni izstavit obrazca A1.Pa imajo vse podatke v bazi, samo datum in naslov gradbišča je potrebno spremenit. In odgovor: pridite v ponedeljek, ne gre prej. Halo?? V ponedeljek mi izpade najmanj 200eur dohodka!!, Mi ga bo nadomestil uradnik ZZZS???? Ja elektronsko pa tega ne moreš uredit, seveda potem bi bil en uradnik viška!!
Angela Franko
28. 11. 2014 06.02
+3
SAJ SAMI VEDO ,DA JIH JE VIŠKA AMPAK MEGLO MEŠAJO NAPREJ PO STARI NAVADI !!!! KOGA ONI FINANCIRAJO ???? NITI SEBE NE MOREJO !!!