Slovenija

V Mercatorju popisujejo kupce

Ljubljana, 02. 04. 2010 06.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
92

Ob plačilu z Mercatorjevimi boni trgovke prosijo kupca za ime, priimek, datum rojstva in številko osebne izkaznice. Razlagajo, da so v obtoku ponaredki. Informacijski pooblaščenec meni, da gre za kršitev, saj so v obtoku tudi ponarejeni evri, vozovnice ...

Na policiji pozivajo vse, ki bi naleteli na ponaredek, naj odkritje takoj prijavijo.

V Mercatorjevih trgovinah ob plačilu z M-boni trgovci prosijo kupca za ime, priimek, datum rojstva in številko osebne izkaznice. Za ukrep so se odločili, ker naj bi v zadnjem času zaznali povečano število ponarejenih bonov. Torej, če bi odkrili ponaredke, bi policisti na podlagi zbranih osebnih podatkov takoj ugotovili, kdo jih je izročil, razlagajo zaposleni.

Mercator: Identifikacija ni obvezna

Osebno izkaznico nepooblaščenim državnim organom dajte le, če se tako odločite.
Osebno izkaznico nepooblaščenim državnim organom dajte le, če se tako odločite. FOTO: POP TV
Pri zbiranju osebnih podatkov na podlagi osebne privolitve posameznika se na področju zasebnega sektorja včasih pokaže, da gre v zadevi dejansko za 'osebno prisilitev'. Posameznik namreč ponekod nima druge možnosti, kakor da poda svojo privolitev, ker sicer ne bo dobil stvari, ki jo želi, ne bo se mogel včlaniti v klub, ne bo deležen ugodnosti.

V Mercatorju so pojasnili, da so v prodajalnah po odkritju ponarejenih bonov v obtoku uvedli večji nadzor. ''Zato blagajničarka ali blagajnik v določenih primerih prosi kupce za osebne podatke. Poudari, da je dajanje osebnih podatkov prostovoljno in da ima stranka pravico do vpogleda, prepisa, kopiranja, dopolnitve, popravka podatkov, ki se nanašajo nanjo.'' Zatrdili so, da identifikacija kupca pri plačilu z boni ni obvezna. ''Prodajalci lahko kupca zgolj vljudno zaprosijo za osebni dokument. Če ga ne želi predložiti, lahko opravi nakup tudi brez tovrstne identifikacije.''

Če odkrijejo prejem nepravih M-bonov, ''pooblaščena oseba v poslovalnici vpogleda v zbrane osebne podatke, kar lahko prispeva k ugotavljanju poti ponaredkov. Zvezek z osebnimi podatki kupcev se ob koncu dneva shrani v zaklenjenem predalu ali omari, pri čemer se pregledajo le ob ugotovitvi, da so v neki konkretni prodajalni prejeli ponaredke.'' Bone za dva, pet ali 20 evrov lahko sicer kupijo vsi. "Imajo vrsto zaščit, kupci pa lahko preverijo predvsem vodni znak školjke," so še dodali v Mercatorju.

Informacijski pooblaščenec: Mercator bi lahko zavrnil prejem bona

V primeru dvoma, ali je zbiranje določenih osebnih podatkov dejansko potrebno, zahtevajte jasne informacije, kdo in zakaj jih bo obdeloval, ali je njihovo posredovanje obvezno in kakšne bodo posledice, če jih ne bi prostovoljno dali. Takrat se odločite, ali je namen, ki ga želite doseči, dejansko vreden, da določeni pravni ali fizični osebi posredujete svoje osebne podatke. Predvsem pa bodite pozorni, komu dejansko dajete svoje osebne podatke. Precenite, ali je oseba vredna njihovega zaupanja.

Bon je izdan na podlagi enostranske izjave izdajatelja, da bo obveznost izpolnil prinosniku. Preveritev podatkov o kupcu ni potrebna, saj velja predpostavka, da je pravi upnik, so pojasnili v uradu informacijskega pooblaščenca. ''Če bi izdajatelj menil, da je bon ponarejen, lahko odkloni izpolnitev obveznosti,'' so zapisali v mnenju.

''Obdelava identifikacijskih podatkov (osebno ime, naslov, rojstni datum) prinosnika bi bila dopustna zgolj na podlagi njegove (svobodne) privolitve. Pred tem bi mu bil izdajatelj dolžan dati informacije o namenu zbiranja in nadaljnje obdelave njegovih osebnih podatkov, zaradi morebitnega uveljavljanja zahtevka iz naslova neupravičene pridobitve ali vložitve ovadbe zaradi suma goljufije, vključno z informacijo o času hrambe podatkov. Še posebej, če bi bil sum v nepristnost bona ovržen že s strani izdajatelja.''

Pooblaščenec še opozarja, da mora biti obdelava osebnih podatkov vselej sorazmerna. ''Povsem nesorazmerno bi bilo na primer zaradi posamičnih primerov ponarejenega denarja zahtevati identifikacijske podatke od vsakega kupca, ki plačuje z gotovino. Ali zaradi posamičnih primerov ponarejenih vozovnic za vlak identifikacijske podatke vsakega potnika in podobno. Še posebej se takšno ravnanje kaže kot nesorazmerno iz razloga, ker ima izdajatelj izkaznega papirja v primeru obstoja ugovorov možnost odkloniti izpolnitev obveznosti. V tem primeru je prav (v praksi pa odvisno od njegove poslovne politike), da prinosniku na enostaven način omogoči preverjanje pristnosti bona,'' so dodali.

Tudi fotokopiranje ni dovoljeno vsem

Možnost zlorabe je pri vsaki obdelavi osebnih podatkov. Da bi jo zmanjšali, je vsakdo, ki jih obdeluje, dolžan poskrbeti za njihovo zavarovanje. Informacijski pooblaščenec Jože Bogataj

Torej, v zasebnem sektorju se lahko osebni podatki zbirajo zgolj ob privolitvi in z razlogom, ki upravičuje namen. Njihov vpogled ali popis je sicer na podlagi osebne privolitve posameznika v Sloveniji praktično dovoljen vsakomur, ki jih zakonito zbira.

Osebno izkaznico lahko pogledajo in z nje prepišejo podatke samo upravljavci osebnih podatkov. Izjemoma jo lahko tudi fotokopirajo, in sicer poleg imetnika še notarji in bančniki, drugi pa le na podlagi pisne privolitve. Obenem je treba z ustrezno oznako na kopiji zagotoviti, da se ne bo uporabljala za druge namene. Imetnik mora dobiti potrdilo o kopiji, nadaljnje kopiranje je prepovedano, prav tako je ni dovoljeno hraniti v elektronski obliki.

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saintjozef
03. 04. 2010 13.54
A to je to ! Jest sm pa luštni blagajničarki še svojo telefonsko dal. Spet izvisu.
tikinosrce
03. 04. 2010 13.32
Nauders
03. 04. 2010 13.32
da mene to vprašajo jih pošljem .....
alu_pocen
03. 04. 2010 13.18
lol, zakaj ste pa zbrisali davitelja merkatorjevih strank?
alu_pocen
03. 04. 2010 13.14
lol še 1 heroj za tipkovnico, sicer pa povsem nepomebna novica...
krainburger
03. 04. 2010 13.03
ja .mojster žiga je "potalal" preveč bonov. tako so zaposleni v mercatorju prišli do "regresa" za letni dopust. naj si mulo začne izplačevati nagrade za uspešnost v bonih!
aldeborana
03. 04. 2010 12.50
viliandreja 02.04.2010, 18:48 13 pljuneš na pult in imajo tvojo dnk. WAW,SI PA RES CIVILIZIRAN/A,NI KEJ...ZARADIH TAKIH KOT SI TI JE TO DELO TEŽKO!ZARADI TAKŠNIH PRIMITIVCEV KI MISLIJO,DA LAHO USE SVOJE FRUSTRACIJE IN TEŽAVE STRESAJO NAD PRODAJALKO!NI ČUDNO,DA SE USE PRODAJALKE IZOGIBAJO DELA NA BLAGAJNI,KOT HUDIČ KRIŽA!! SICER PA NISO ONE KRIVE,ČE MORAJO PREVERJAT BONE-POČNEJO LE TO,KAR SO JIM NADREJENI NAROČILI-PRITOŽITE SE NA UPRAVO,NE PA TUKI S TAKMI PRIMITIVNIMI KOMENTARJI KRITIZIRAT NEDOLŽNO PRODAJALKO!PA PEJTE DRUGAM,KDO VAS SILI KUPOVAT V MERKATORJU???RELIGIJA PA TRGOVINA-OSEBNA ODLOČITEV!RES NE RAZUMEM FOLKA..PA TAKO PREPROSTO JE-PAČ GREŠ DRUGAM PO NAKUPIH..PA LEP DAN!
Musti
03. 04. 2010 11.32
Ja upam da iz tega sledi nekakšna kazen in nekdo mora prevzet odgovornost !!!! pa ka se pa grejo lopovi...
ladyme
03. 04. 2010 09.13
boge so delavke! zant morjo vse tko k nekater tule pravte. moja mami nikoli ne pride prav čas domov, viška ure dela itak za zamorčke! še okol trgovine morjo smeti pobirat, pa ne vem ka urejevat okolico, ja ni da ni! za vse so.......tko da kar se dogaja niso one krive, če morjo pač tko delat! velikokrat se folk tudi pritožuje, ja pa nimate tega pa tega, vbistvu so pa brez robe zarad tega kr jo morjo določeno količino naročt in nič več in pol kaj kmalu določenih stvari zmanka in je folk prsran! sploh te manjše trgovine....ne dajo več robe pa pika! :/
Cuti 89
03. 04. 2010 08.26
merkator a to je un k izkorisča delovce, nabija cene, čakas skoz na blagajni po 5 ur, da ti poracunajo, ce se ti pa neda cakat si gres pa lahko sam zaracunat pa plačat na unih smesnih elekronskih blagajnah k so delovci itak predragi halooo. mercator kr neki.
avtodomar
03. 04. 2010 00.05
Dol z NEDELJAM!!!
veselo-na-delo
02. 04. 2010 23.46
Ne hodim v M. kupovat ker sem enkrat kupoval v njem pa se nisem mogel zmenit s prodajalcem in mi je se nakoncu povedal da mi je naročil blago za katero sploh nisem vedel in niserm vzel ker nisem nič naroču pa mi je pokazal tam imaš vrata in briši ven da te ne vidim več tu in več ne kupujem tam.! Zato pa dobrodošli LIDL-HOFER IN SPAR.!
natb
02. 04. 2010 23.22
bravo ti SARSAL težiš prodajalki k ma 600 eur plače in ji je bilo naročeno kako mora delati, bravo :)))) važn da si si dosegu svoje :))))
MODRI TULIPAN
02. 04. 2010 22.57
sj to ni več res kaj se dogaja SJ TO JE KRŠITEV "KJE STE INSTITUCIJJJJE??
pimorka5
02. 04. 2010 22.20
prodajalke niso krive kr jim ukazejo od zgoraj to morajo delat nazalost je zadnje case vedno vecji pritisk pa tudi vedno vec nesramnih in nestrpnih kupcev.
fendri
02. 04. 2010 22.02
Ne vem sicer kako je to z boni, mislim,da jih imajo največ merkatorjevi delavci in če so se pojavili ponaretki je normalno,da jih nekako preverijo saj to je navaden papir,ki ga lahko vsak ponaredi,ne vem kaj je tu tako groznega ,saj osebno pa moraš na tolikih krajih pokazat ,jo boš še pa v merkatorju,kateri pa to noče pač ne bo plačeval z boni. Trgovke se pa nemorejo učiti v Lidlu in Hoferju,ker se tam še pgovarjat ne smejo,plače imajo slabše,robo tudi,je pa res nekoliko cenejši.
SARSAL99
02. 04. 2010 21.17
tudi meni se je zgodilo,da sem moral za vnovčanje bona dati dokument.ker sem trgovko opozoril na kršitve mi je hladna kot špricar,dejala,da pač bona brez dokumenta ne morem vnovčit.jaz sem popustil.da pa ji nisem ostal dolžan,je žena drugi dan(pri isti blagajničarki)plačala z mojo Diners kartico.ni je prosila za noben dokument,čeprav je na kartici moško ime.seveda sem potem nastopil jaz,zahteval sem šefa i.t.d.opravičil je bilo nešteto.potem sem jim povedal zakaj sva z ženo to storila.in še nekaj;Diners kartice imamo vsi pri hiši,včasih plačujem z ženino ali hčerkino kartico,pa me nikoli ni vprašal po dokument.narobe svet,mar ne.
LASCAN111
02. 04. 2010 21.11
Pri Mercatorju imajo tud turistično agencijo. Kupiš aranžma za 1. maj in dobiš "KEKEC" pašteto.....navalite butalci....
cokos
02. 04. 2010 20.33
oo imamo že policaje v belih oblekah v štacunah!!ljudje uzbuna!!!
marija120
02. 04. 2010 19.54
hvala bogu ne hodim v merkator ker so dragi pa robo nimajo nič boljšo od drugih trgovin