Slovenija

Specializirani oddelki še pred poletjem

Ljubljana, 03. 03. 2011 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je sprejela predloge sprememb zakonov o sodiščih, po katerih bomo dobili specializirane oddelke in sodnike za sojenje v zahtevnejših zadevah gospodarskega in organiziranega kriminala ter korupcije.

Pravosodni minister Aleš Zalar je poudaril, da je učinkovit pregon gospodarskega kriminala in korupcije ena od temeljnih prioritet vlade. Po njegovih besedah predvidevajo, da bo vlada v zvezi s tem državnemu zboru predložila pet zakonov oziroma njihovih sprememb, dva izmed njih pa so danes že sprejeli.

Minister Zalar
Minister Zalar FOTO: Dare Čekeliš

Predlog novele zakona o sodiščih predvideva, da se namesto enega oddelka s sedežem pri Okrožnem sodišču v Ljubljani, ki ga je predvidela prejšnja novela, organizirajo štirje specializirani oddelki pri okrožnih sodiščih, s sedežem na višjem sodišču v Celju, Kopru, Ljubljani in Mariboru.

Kot pravi Zalar, je doslej interes za to delo pokazalo relativno majhno število sodnikov, od sedmih prijavljenih pa je sodni svet izbral le dva. Po njegovih besedah se sodniki težko odločajo za službo daleč od kraja bivanja, saj je bilo doslej predvideno, da bi reševali zadeve pri katerem koli sodišču v državi. Zato spremembe zakona o sodniški službi predvidevajo tak model, ki zanesljivo zagotavlja začetek dela specializiranih oddelkov.

Kombinirali bodo obvezni in prostovoljni model, kar pomeni, da bodo v teh oddelkih sodelovali sodniki, ki bodo tja razporejeni na podlagi odločitev predsednikov teh sodišč in ki bodo tja dodeljeni na podlagi odločitve sodnega sveta.

Sodniki bodo ostali v kraju, kjer delujejo, torej se ne bodo selili za sodnimi spisi, ampak bodo spisi prihajali na te štiri specializirane oddelke. Po novem bodo v te oddelke vključili tudi okrajne sodnike, ne samo okrožnih in višjih, pravi Zalar.

Sodniško kladivo
Sodniško kladivo FOTO: POP TV

Po dosedanjem modelu je bilo predvideno, da bi imel specializirani oddelek deset sodnikov, kot pa je danes potrdila vlada, bodo imeli ti oddelki 20 sodnikov. Statistični podatki po Zalarjevih navedbah namreč kažejo bistveno povečanje primerov gospodarskega kriminala. To število sodnikov prilagajajo tudi predvidenemu številu tožilcev, ki bodo delovali v specializiranem 12. tožilstvu na podlagi novega zakona o državnem tožilstvu, ki ga bo vlada predvidoma obravnavala še ta mesec.

S temi spremembami zagotavljajo ustrezne institucionalne in siceršnje kapacitete pravosodnega sistema, da bodo najzahtevnejši primeri gospodarskega kriminala lahko obravnavani hitreje kot danes in tudi kakovostno, kajti specializacija bo za seboj potegnila tudi prilagojeno usposabljanje teh sodnikov in tožilcev, pojasnjuje minister.

Sodniška tehtnica
Sodniška tehtnica FOTO:

Po njegovih navedbah ohranjajo pristojnost vrhovnega sodišča, da lahko odloči o obravnavi posameznega primera na specializiranem oddelku. Dodajajo pa pravilo, da bodo v specializiranih oddelkih sodišč obravnavali vse zadeve, ki jih bodo v obliki zahtev za preiskavo ali kazensko obtožbo vlagali tožilci iz skupine državnih tožilcev za pregon gospodarskega in organiziranega kriminala, ki bodo v skladu z že omenjenimi spremembami delovali v specializiranem oddelku.

Zalar je tudi prepričan, da obstaja za takšno ureditev široko politično soglasje, zato pri sprejemanju sprememb pričakujejo podporo vseh političnih strank. Predlog sprememb zakonov so vložili po skrajšanem postopku, kar pomeni, da jih bo državni zbor obravnaval na aprilski seji, začetek delovanja specializiranih oddelkov pa pričakujejo še pred poletjem, pravi minister.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SEBASTI
04. 03. 2011 06.10
Specializirani oddelki... Torej oddelek za "elito", oddelek za rajo.... To je to, še večje razdvajanje družbe.
alterego
03. 03. 2011 18.45
torej bojo specializirani oddelki za tajkune, za patrije in drugo orožje in oddelek za medsebojno klevetanje naše politične kvazi-elite?
Buena Vita
03. 03. 2011 18.17
JA,ZA BOGA SVETEGA S KJE PA MISLIJO PRVLEČ TAKE SODNIKE TEH TISOČAK IN DROBIŽ SO TAKO SKORUMPIRANI DA SODIJO LE V ZAPRTE CELICE,NE SODNE DVORANEU
Danijel Fric
03. 03. 2011 16.36
Za koliko bo brezposelnost padla, ko boste odprli odrešitelski oddelek države. Pa to ste prav smešni, keremo na kur.c ste porabili toliko davko-plačevalskega denarja, zdaj pa nič ne veljajo. Adijo pamet
Realist_
03. 03. 2011 16.25
Še malo morajo zavlečt, da lahko pokradejo kar je ostalo! Pol pa itak navali na malega človeka!
MiroF
03. 03. 2011 16.24
Še eni specialci na bremenih nas davkoplačevalcih pa sej to ne morš verjet, pa kaj delajo pa to ni res, pa toti komunisti LDS-ovi kar tekmujejo med sabo kdo bo več specialcov ustanovil a največji lopovi so prav oni in njihovi priskledniki,žlahtniki,kolegi,bratje,sesstre... itd, to ti je prava mreža, to delajo po sistemu petokraka zvezda, use na ajznpon pa marš u Hag, tam se bodo še od mamil odvadl !!!
info@mencinger.si
03. 03. 2011 16.04
Dragi sodniki, Rešujte po zakonih pa bo šlo hitro vse izpod rok.
info@mencinger.si
03. 03. 2011 16.03
Ja, tako bi gospodarstvo čudenžno ozdravelo. Stvari bi se kar čez noč pošlihtale. Tako, kot če bi dobil vedro vode na glavo. V sekundi te strezni!
info@mencinger.si
03. 03. 2011 16.00
Zakaj si ne upate narediti evidenco Slovenstva po osebni davčni številki? Seveda s predhodnim zakonom, da ima vsak lahko le eno podjetje, le eno zaposlitev, le eno podporo, vse bi se videlo na osebni številki. Ko bi odpiral drugo firmo, bi bila številka že zasedena, ko bi tako nekje drugje miškolovil, bi bilo tudi že pokoriščeno. Oh, kako hitro bi nastal red in koliko inšpektorjev manj bi bilo treba plačat!
POVOJ
03. 03. 2011 15.07
SPECIALNI ODDELEK ZA BOGATE SPECIALNI ODDELEK ZA REVNE SPECIALNI ODDELEK ZA HINAVCE SPECIALNI ODDELEK ZA TAJKUNE SPECIALNI ODDELEK ZA ŠČETKARJE SPECIALNI ODDELEK ZA BIZNISMENE SPECIALNI ODDELEK ZA ŠUŠMARJE SPECIALNI ODDELEK ZA LAŽNIVCE SPECIALNI ODDELEK ZA .......
prehlad
03. 03. 2011 13.51
KAKŠNI PA BODO SPECIALNI ODELKI ,KAJ BODO PA NUDILI ŠE BOLJ OBLOŽENE FOTELJE ZLATE ŽLICE IN ŠE KAKŠNO USLUGO V BORDELIH.
korintos1
03. 03. 2011 13.45
Kdo ga pa naj obsodi?
lustracija
03. 03. 2011 13.41
predlagam, da se prvo sodi Zalarju, zaradi prikrivanja dejanj skorumpiranih sodnikov