Slovenija

Sova zavrača očitke o skrivanju in prekrivanju gradiv

Ljubljana, 03. 02. 2011 19.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija ne nasprotuje javni dostopnosti tistega dela arhivskega gradiva SDV, na podlagi katerega se lahko razkrije idejnopolitično motivirano delovanje SDV na notranjepolitičnem področju.

"Agencija se ves čas zaveda pomembnosti in s tem občutljivosti podatkov v arhivskem gradivu Službe državne varnosti (SDV), ki se nanašajo izključno na njeno obveščevalno in protiobveščevalno delovanje v povezavi s tujino v korist slovenskih interesov," so zapisali v sporočilu za javnost. Navajajo še, da nimajo zadržkov glede javne dostopnosti arhivskega gradiva SDV. Toda pri tem so nujni "ustrezni demokratični varovalni mehanizmi".

arhiv Udbe
arhiv Udbe FOTO: POP TV

V zvezi s predlaganimi spremembami Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih Sova zagovarja stališče, da bi s sprejetjem predlagane novele to področje uredili na transparenten in nepristranski način. "Predlagana rešitev namreč med drugim predvideva ustanovitev mešane komisije za presojo gradiva," so sporočili. Komisijo bi imenoval državni zbor na predlog parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Komisija bi lahko celotno arhivsko gradivo SDV natančno in strokovno pregledala ter ugotovila, kateri deli arhivskega gradiva niso primerni za prost dostop in jih je treba ustrezno zavarovati.

Sicer pa je bil del arhivskega gradiva SDV, ki se hrani v prostorih Sove, že predan Arhivu RS, vendar je zaradi pomanjkanja ustreznih prostorov gradivo še ločeno shranjeno v prostorih agencije. "Sova s tem arhivskim gradivom ne razpolaga niti do njega prosto ne dostopa. V interesu Sove in Arhiva RS je, da se čim prej ustvarijo pogoji za prenos teh arhivskih gradiv v prostore Arhiva RS ter da se to gradivo tja tudi fizično prenese," še dodajajo.

Ob tem pojasnjujejo, da je Sova v obdobju od 19. oktobra do 5. novembra lani gradivo Arhiva RS uporabila "za pripravo strokovnih stališč in da ga je 5. novembra lani korektno vrnila Arhivu RS, ne da bi kakor koli posegala v to gradivo ali ga posredovala v kabinet predsednika vlade".

V poslanski skupini SDS menijo, da Sova in Arhiv RS ovirata dostop do arhivskega gradiva bivše SDV, čeprav "gre za gradivo, ki bi moralo biti javno dostopno in ki uradno ni označeno s stopnjo tajnosti", kot so zapisali konec januarja.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

major1
03. 02. 2011 20.03
Igranje, igranje, norčevanje, norčevanje, zavajanje, zavajanje - vse z enim ciljem: Kako zaščititi tiste, ki so naredili škodo nam Slovencem in obdržati na oblasti vse, katerih predniki so škodovali ljudem s ciljem narediti vse, da komunizem vlada v Sloveniji.
lustracija
03. 02. 2011 19.54
naj jih dajo WikiLeaksu