Slovenija

Sova z zasledovanjem Žureju in Slapnikom nima nič

Ljubljana, 15. 07. 2010 18.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sova zanika, da bi Bojan Bratuša, ki je prisluškoval in sledil direktorju Urada za intelektualno lastnino Juriju Žureju in nekaterim članom stranke Zares, to počel za slovensko obveščevalno-varnostno agencijo.

Zvonko Černač
Zvonko Černač FOTO: SDS

Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je na zaprtem delu seje razpravljala o tem, ali je Sova kakor koli povezana z nekdanjim uslužbencem Bojanom Bratušo, ki naj bi nezakonito prisluškoval in sledil direktorju Urada za intelektualno lastnino Juriju Žureju in tudi nekaterim poslancem Zaresa. Predsednik komisije Zvonko Černač je uvodoma pojasnil, da je za pisna pojasnila o morebitni povezavi Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) z nekdanjim uslužbencem Bratušo pri domnevnem nezakonitem zasledovanju zaprosil tudi direktorja Sove Andreja Rupnika. Černač je dejal, da je v sicer zaupnem poročilu Rupnik odgovoril, da Sova nima nobenih stikov z nekdanjim uslužbencem Bratušem in nikakršnih povezav z domnevnim nezakonitim prisluškovanjem Žureju.

Na zaprtem delu seje je bil prisoten tudi direktor Sove. Černač pa ocenjuje, da gre pri zadevi Sazas za vprašanje, kdo bo politično vršil nadzor nad Združenjem skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije (Sazas) oziroma nad avtorskimi pravicami v Sloveniji. Kot je dejal, se je namreč o zadevi začelo govoriti, ko se je vpletel državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Jožef Školč.

V zahtevi Zaresa za sklic seje je bil namreč omenjen nekdanji sodelavec Sove Bratuša. Temu je po besedah Černača delovno razmerje pred leti prenehalo in naj bi bil udeležen v nezakonitem odtekanju denarja iz Sove. Sedaj pa je osumljen, da je nezakonito sledil tako Žureju kot nekaterim poslancem Zaresa. Komisija pričakuje, da bo policija preiskala sume nezakonitega zasledovanja in tudi domnevne nezakonitosti, ki se očitajo Žureju.

Kek in Kumer zanikata politizacijo v zadevi Sazas

Sklic seje komisije je sicer zahteval poslanec Zaresa Franci Kek. V stranki sumijo, da se je med gradivom, pridobljenim med nezakonitim zasledovanjem Žureja, znašel tudi njihov poslanec Tadej Slapnik. Kek je poudaril, da nikoli niso bili nasprotniki plačevanja avtorskih pravic, a želijo, da Sazas deluje transparentno. Zanikal je, da bi šlo za politični spopad.

Franci Kek na vrhu koalicije
Franci Kek na vrhu koalicije FOTO: Damjan Žibert

Tudi Dušan Kumer (SD) je vpletenost političnih interesov v tej zadevi zanikal. V razpravi je tudi sam opozoril na področje trženja informacij na nezakonit način.

Podobno kot Černač tudi Vinko Gorenak (SDS) ocenjuje, da gre v zadevi Sazas za spopad med Zaresom in LDS. Zares ima namreč po Gorenakovih besedah preko urada za intelektualno lastnino interes doseči vpliv na porabo denarja, s katerim razpolaga Sazas. Gre za okoli osem milijonov evrov, je dejal. Sicer o vsebinskih zadevah Sazasa komisija ni razpravljala, saj za to ni pristojna.

Govorili tudi o odtekanju sredstev iz Sove

Danes so po njegovih besedah izpostavili tudi vprašanje zavarovanja sredstev, ki so odtekla iz Sove in glede katerih so bili v letu 2007 sproženi ustrezni postopki. Izpostavili so še vprašanje možnosti tajnega delovanja mimo veljavne zakonodaje s strani nekdanjih uslužbencev Sove in nekdanjega direktorja.

Nezakonitosti v Sovi je pri nadzoru organa ugotovila posebna vladna komisija v mandatu prejšnje vlade. Tedaj je namreč Sova iz črnega fonda sofinancirala ustanovitev podjetja Webs. S tem je bil neposredno povezan tudi Bratuša, je pojasnil Černač. Sova je po njegovih besedah v tem primeru storila vse, da bi zavarovala svoje interese, vendar pravosodni sistem teh postopkov še ni pripeljal do konca.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
17. 07. 2010 00.54
Buena Vita
16. 07. 2010 19.41
KAJ JE SAZAS DRŽAVA V DRŽAVI,,,,,NOVI VATIKAN
Peter Kralj 1
16. 07. 2010 07.24
Kakšna pa bi bila tajna policija, če bi priznala kaj dela? Potem je sploh ne rabimo......
123_Zoke_vec_ni
15. 07. 2010 20.20
Winds
15. 07. 2010 20.12
Ko pride stvar v javnost, itak vsi vse zanikajo in noben nobenega ne pozna.
CtrlDelete
15. 07. 2010 19.36
....in mi blesavi glasbeniki nasedamo političnim strankam, da nas skregajo med seboj, namesto da bi skupaj držali. No, pa pejte zdaj špilat tem banditom ZA NJIHOVE PROMOCIJE PRED VOLITVAMI!!!
CtrlDelete
15. 07. 2010 19.34
Tole je odlomek na temo "Sazas" iz mojega včerajšnjega posta!!! ......"Prepričan sem, da so v igri za prepoved delovanja Sazasa ter za prevzem pod drugim imenom (ker 4.000.000 eur na leto ni majhen denar) se zavzemajo določeni ljudje in zainteresirane politične stranke!"... Navedel sem celo 4 mio eur, danes pa celo berem da je v igri 8 mio eur! Za ta denar bi vse stranke najraje videle da sazas propade!!!