Slovenija

ŠOU ostal brez denarja

Ljubljana, 05. 12. 2008 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ŠOU v Ljubljani si je zaradi študentskih volitev zaslužil izbris iz registra organizacijskih oblik Študentske organizacije Slovenije, kar pomeni, da je ostal brez denarja ŠOS.

ŠOU v Ljubljani se s sklepi še seznanja in preučuje njihovo zakonitost, saj so bili sprejeti brez sodelovanja predstavnikov ŠOU v Ljubljani. Kot trdi ŠOS, so dvakrat pozvali ŠOU v Ljubljani, da v razsodišče ŠOS imenujejo svoje predstavnike, a tega niso storili. Tako se je razsodišče konstruiralo brez predstavnikov ŠOU, kar tudi omogoča študentska ustava.

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU) je prejela zapisnike sej predsedstva in razsodišča Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) o izbrisu ŠOU iz registra organizacijskih oblik ŠOS.

Razsodišče ŠOS je namreč na prvi seji, prejšnji petek, sprejelo sklep, da ŠOU v Ljubljani izbriše iz registra. Nato je drugostopenjsko razsodišče na sredini seji potrdilo ta sklep, kar pomeni, da je zdaj dokončen. Tako zdaj ŠOU v Ljubljani ni več prejemnik tekočih namenskih sredstev po razdelitvenem ključu, ki ga določa študentska ustava.

Kje se je zalomilo?

Kot trdi ŠOS, si je ŠOU izbris zaslužil zaradi ogrožanja demokratičnosti študentskega organiziranja pri študentskih volitvah. Nadzorna komisija ŠOS je po pritožbah glede nedavnih volitvev ŠOU sprožila preiskavo in zahtevala izročitev dokumentacije v povezavi z volitvami. ŠOU tega po trditvah ŠOS ni storil.

Takole so študenti neodvisne študentske mreže (NŠM) organizirali simbolični pogreb, s katerim so, kot so takrat dejali, na zadnjo pot pospremili demokracijo na ŠOU v Ljubljani in kandidature na šestih fakultetah, ki so bile naknadno zavrnjene s strani volilne komisije ŠOU, ker so bile poslane po priporočeni in ne navadni pošti.
Takole so študenti neodvisne študentske mreže (NŠM) organizirali simbolični pogreb, s katerim so, kot so takrat dejali, na zadnjo pot pospremili demokracijo na ŠOU v Ljubljani in kandidature na šestih fakultetah, ki so bile naknadno zavrnjene s strani volilne komisije ŠOU, ker so bile poslane po priporočeni in ne navadni pošti. FOTO: POP TV

ŠOS zatrjuje, da bo denar bo ŠOU v Ljubljani dobil nazaj, ko bodo študentske volitve izvedli demokratično, saj ga bosta le takrat predsedstvo in razsodišče ŠOS ponovno vpisala v register.

ŠOU v Ljubljani pa je v sporočilu za javnost zapisal, da je večkrat pozval vse študentske skupine, ki so sodelovale na letošnjih študentskih volitvah, naj se dogovorijo o nadaljnjem delu in sodelovanju pri upravljanju ŠOU ter se izogibajo dejanjem, ki bi ogrozili organiziranost študentov v Ljubljani oziroma zagotavljanje materialnih podlag za uveljavljanje njihovih pravic.

Kaj pa študentje?

Po mnenju ŠOU sklepi ŠOS neposredno ogrožajo izvajanje dejavnosti in storitev, ki jih ŠOU nudi študentom, izpostavili so predvsem, da bi bila lahko vprašljiva tudi prodaja študentskih bonov. Vendar pod okriljem ŠOU v Ljubljani delujejo še številne dejavnosti, med drugim fundacija Študentski tolar, Študentska založba, Zavod ŠOLT, Radio Študent in ŠOU hostel Celica. Vseeno pa so pri ŠOU v Ljubljani obljubili, da bodo sprejeli vse nujne ukrepe, s katerimi bodo zagotovili nemoteno izvajanje storitev in dejavnosti za študente.

Tako ŠOU v Ljubljani kot tudi ŠOS obljubljata, da subvencionirana prehrana študentov ne bo ogrožena.
Tako ŠOU v Ljubljani kot tudi ŠOS obljubljata, da subvencionirana prehrana študentov ne bo ogrožena. FOTO: Barbara Smajila

Tudi pri ŠOS pravijo, da bodo po vsvojih močeh zagotavljali izvajanje aktivnosti, ki so vitalnega pomena za študente ljubljanske univerze. Med drugim se bodo predvsem zavzemali za nemoteno izvajanje subvencionirane študentske prehrane, saj je to tako v interesu ŠOS, ŠOU v Ljubljani kot tudi ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Dodali so, da so v tem tednu želeli zagotoviti možnost, da se študenti ljubljanske univerze med seboj uskladijo in skupaj poiščejo morebitno boljšo rešitev, ki bi nesporno zagotovila transparentno in demokratično študentsko organiziranje. "Želeli smo, da so študenti s pritiskom medijev čim manj obremenjeni, obenem pa smo morali upoštevati načelo varovanja zakonitosti postopka,“ pravijo na ŠOS.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan Trost
06. 12. 2008 02.26
se podpišem logos
DAVOR P.
05. 12. 2008 20.47
Ponavad človek zna cenit stvari šele takrat ko ostane brez njih. Upam, da se boste študentje potegovali zase in ne govorili preko Šou v Lj, saj edini on do zdej je kaj naredil za pravice študentov. Zapomnite si to!!!
fantodfare
05. 12. 2008 17.19
he,he, ta lena študentarija na Šou in ostalih izpostavah samo služi, nič ne dela in prekopčuje s stavbami, he,he stranke ste to dobro naredile tam 1991, lepo ste zasejale seme zla in potrate, he,he zdej se pa čudimo, he,he
Buena Vita
05. 12. 2008 17.16
dnar vse pokvar
rafanda
05. 12. 2008 14.49
Zdej si bo pa tist smrkouc, k si tala enormne vsote za svoje sedenje, dnar lahko sam še iz riti vleku. Fuj, smrduh nagniti.