Slovenija

Hrvaško blokiralo še pet držav

Bruselj, 25. 02. 2009 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenija je na sestanku Sveta EU blokirala še eno poglavje v pogovorih Hrvaške za vstop v EU, ker dokumenti pripisujejo zaselke na levem bregu Dragonje Istrski županiji. Zaradi nesodelovanja s Haagom naj bi jo blokirale tudi Velika Britanija, Nizozemska, Belgija, Danska in Finska.

Na ministrstvu za zunanje zadeve so potrdili, da je Slovenija v torek v Bruslju podala zadržek za zaprtje poglavja o "pravu družb" v hrvaškem pogajalskem procesu z EU. V razpravi so podali pridržek na zaprtje tega poglavja, saj pristopna dokumentacija, ki jo je predložila Hrvaška, navaja Pravilnik o načinu vpisa v sodni register, ta pa se sklicuje na Zakon o področjih županij, mest in občin. Ta zakon v 21. členu pri določanju Istrske županije v mesto Buje vključuje zaselke Bužini, Škrile, Škudelin in Veli Mlin, ki se nahajajo na slovenskem državnem območju, so še poudarili na ministrstvu za zunanje zadeve.

Poglavje, ki naj bi ga Slovenija blokirala, se nanaša na vzpostavitev, registracijo, delitev, združevanje trgovskih društev, računovodstvo in revizijo v ožjem pomenu.
Poglavje, ki naj bi ga Slovenija blokirala, se nanaša na vzpostavitev, registracijo, delitev, združevanje trgovskih društev, računovodstvo in revizijo v ožjem pomenu. FOTO: POP TV

Zapisali so še, da je Slovenija umaknila preučitveni pridržek glede pogajalskega poglavja 23 (pravosodje), kar pa niso storile nekatere druge delegacije, tako da tudi to poglavje ostaja neusklajeno.

Hrvaški mediji: Sosedje igrajo umazano

Na sestanku delovne skupine Sveta EU za širitev je po poročanju hrvaških medijev 26. članic Evropske unije dalo soglasje k zaključitvi poglavja o trgovini (Podjetniško pravo), Slovenija pa je bila proti. Obrazložitev za blokado naj bi bila, da bi s tem lahko prišlo do prejudiciranja meje. To poglavje je Hrvaška v pogovorih za vstop v EU odprla že leta 2007, takrat pa Slovenija ni imela pripomb.

Za hrvaško oddajo Otvoreno naj bi po sestanku slovenskega premierja Boruta Pahorja in hrvaškega kolega Iva Sanaderja hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković dejal, da je Slovenija blokirala še eno poglavje v hrvaških pristopnih pogajanjih z EU. Poudaril je še, da je poglavje o podjetniškem pravu predvsem zelo tehnične narave.

Hrvaško blokirala tudi Velika Britanija

Prav poglavje o pravosodju bo blokirano do naslednje ocene haaškega glavnega tožilca Sergea Brammertza o sodelovanju Hrvaške s haaškim sodiščem.
Prav poglavje o pravosodju bo blokirano do naslednje ocene haaškega glavnega tožilca Sergea Brammertza o sodelovanju Hrvaške s haaškim sodiščem. FOTO:

Poleg Slovenije naj bi Hrvaško blokirale tudi nekatere druge države, ki so nezadovoljne s sodelovanjem Hrvaške s sodiščem v Haagu. Časopis Jutarnji.hr navaja, da so bile Nizozemska, Belgija, Velika Britanija, Danska in Finska najglasnejše v blokadi Hrvaške pri nadaljnjih pogajanjih za vstop v EU. Blokada naj bi se tako nanašala na 23. poglavje, ki govori o pravosodju in temeljnem pravu. Prav poglavje o pravosodju bo blokirano do naslednje ocene haaškega glavnega tožilca Sergea Brammertza o sodelovanju Hrvaške s haaškim sodiščem.

Nekateri neimenovani diplomati so za omenjeni časopis potrdili, da ta blokada nima zveze z blokado Slovenije. "Imamo pravico, da blokiramo to (23.) poglavje, ker je sodelovanje s sodiščem v Haagu pogoj za pogovore z EU. Želim, da se ve, da se ne strinjamo s Slovenijo, ki blokira deset poglavij izključno zaradi bilateralnih vprašanj, ki ne spadajo v okvir pogovorov v procesu širitve EU," je dejal nek neimenovani vir, ki pa se strinja z blokado Hrvaške v poglavju o pravosodju.

Evropska komisija obžaluje stanje

Sestanek med Pahorjem in Sanaderjem na Mokricah
Sestanek med Pahorjem in Sanaderjem na Mokricah FOTO: Damjan Žibert

Evropska komisija je ponudila pomoč pri reševanju bilateralnega nerešenega vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško. Pri tem naj bi sodelovala tretja skupina pravnih strokovnjakov pod vodstvom nekdanjega finskega predsednika Marttija Ahtisaarija. Da bi ta skupina strokovnjakov lahko pričela z delom, pa se je treba dogovoriti o mandatu skupine, kar pa še vedno traja.

Sestanek slovenskega premierja Boruta Pahorja in hrvaškega kolega Iva Sanderja na Mokricah in kasnejša blokada na delovni skupini v Bruslju po poročanju zgoraj omenjene internetne strani sicer ne bosta privedla do zbliževanja stališč.

Vajgl: Janševa trditev ne drži

Poslanec stranke Zares in predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Ivo Vajgl je zavrnil trditev predsednika SDS in nekdanjega premierja Janeza Janše, da je bilo stališče, ki ga je zastopal na srečanju s hrvaškim premierjem Ivo Sanaderjem avgusta 2007 na Bledu, usklajeno na sestanku predsednikov vseh parlamentarnih strank.

Poudaril je, da Janševa trditev ne drži iz več razlogov. Kot je sporočil, nekatere parlamentarne stranke takšno usklajevanje izrecno zanikajo. Vajgl je preveril tudi, da vsebina blejskega dogovora ni bila obravnavana na OZP, kjer bi jo morali, glede na težo te odločitve, potrditi ali vsaj dati predhodno soglasje.

Spomnil je, da je bil v času blejskega sporazuma svetovalec za zunanje zadeve tedanjega predsednika države Janeza Drnovška. "Natančno vem, da o vsebini dogovora ni bil seznanjen in da je bil presenečen nad dejstvom, da je slovenska stran zavrgla parafirani sporazum Drnovšek-Račan," je poudaril Vajgl. Ob tem je dodal, da je sporazum Drnovšek-Račan v vsaki obliki reševanja obmejnega spora – pa najsi bo to arbitraža, mediacija, ad hoc arbitraža ali kaj drugega – zelo tehten argument in dokaz o konstruktivnem sodelovanju vlad Slovenije in Hrvaške v tistem času.

Janša je namreč v torek po sestanku Pahorja in Sanaderja v odzivu na besede Vajgla, da se je morda na Bledu zgodilo več kot vemo, med drugim dejal, naj "Vajgl vpraša tiste v koaliciji, ki so sokreirali odločitev na Bledu". Stališče, ki ga je Janša 26. avgusta 2007 zastopal na Bledu, je bilo po njegovih besedah usklajeno nekaj dni prej na sestanku predsednikov vseh parlamentarnih strank.

Kresal: Mediacija najboljša možna rešitev

"Odgovorna, državotvorna politika bi morala podpirati te napore Evropske komisije, pomagati pri tem, da pridemo do končne rešitve v postopku mediacije, ne pa se postavljati na stran druge stranke v tem sporu," je prepričana predsednica LDS Katarina Kresal, pri čemer je dodala, da bi slovenska politika morala imeti enotno stališče pri reševanju problemov s sosedo. Glede Janševih izjav, da je imel soglasje slovenske politike za reševanje odprtih problemov s Hrvaško pred sodiščem v Haagu, pa je poudarila, da "to enostavno ni res".

Glede tega, ali bi bil za LDS sprejemljiv dogovor, da gresta državi pred Haaško sodišče ob upoštevanju načela pravičnosti, pa je Kresalova opozorila, da je sodišče "zadnja instanca" ter da je treba najprej "izčrpati vse ostale možnosti".
Slovenija je zablokirala posamezna poglavja, "ker je imela zelo tehtne pomisleke o dokumentaciji, ki se v posameznih poglavij nahaja. To stanje še vedno ni spremenjeno, nimamo nobene garancije, da Hrvaška s temi dokumenti ne bi želela kasneje prejudicirati meje", je dodala. Zato je po njenem treba pri blokadi "vztrajati, dokler se ne najde druga rešitev".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (935)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zavedenSLO
07. 03. 2009 23.30
HAHAHAHAHAHAHA
astor007
02. 03. 2009 21.47
Hrčki-zakaj vas blokirajo še druge države?Nimate komentarja.
AliaxInvent
01. 03. 2009 23.17
Sej..če bo v EU ne bo treba več nobenemu švercat..in to politikom ni fajn :D..
alessioo
01. 03. 2009 20.56
preglejte malo zgodovine in boste vidli kje poteka Slovenska meja...Ne samo pol Piranskega zaliva,ampak cel....
zogby
27. 02. 2009 23.59
josip.hr Slovenski odnos do Hrvatov v zadnjih 17 letih je samo zrcalna slika vašega oholega obnašanja do manjših držav,ki mejijo na Hrvaško!
vinadap
27. 02. 2009 19.08
josip.hr - kaj pa ste Vi? Velika beda. Kaj bi pa Vam morali zavidati? To,da ste v EU imate € in ste v NATO,ter,da ste v Schengnu. Ste pač nepomembni in mali narod ki joče in liže palec,ter kliče mamico ( EU ),da ji pomaga. Fant,pljunit v roke pa delat,jasno.
josip.hr
27. 02. 2009 12.54
NIJE MI JASNO ZAŠTO SE VI KEKECI TOLIKO ZAMARATE SA NAM HRVATIMA. ODEŠ NA HRVATSKI FORUM I NIGDJE NIŠTA O KEKECIMA. MA KOJA "MEJA", NAJVEĆI PROBLEM JE ŠTO NAM ZAVIDITE, ŠTO VI NISTE KAO MI HRVATI, NEGO ĆETE UVJEK OSTATI KEKECI; PODLI, MALI, NEBITNI....
zogby
26. 02. 2009 21.03
mileni zgodovinska dejstva pokažejo vse(za zadnjih 20 let nazaj,ker če bi se šlo do leta 1850 bi bilo pol Istre slovenske),ne trenutni položaj meja! Konec koncev tudi na googlemaps je meja tako zarisana kot pravi Slovenija ,da bi morala potekati,Hrvaška je protestirala(leta 2006),Google pa še ni uredil stvari,tudi tožbo so pripravljali Hrvatje,sedaj pa nič,ne duha ne sluha??? Kaj naj priložijo dokaze da se Google moti,pa naj jih tožijo za napako!!???
mileni
26. 02. 2009 18.01
No sej sodišča so ponavadi uspešna,tukaj pa dvomim! Primer:Kot bi jaz zavzel dve sobi v tvoji hiši,potem bi se prepirala nekaj časa pa šla potem na sodišče,verjetno (seveda brez načela pravičnosti) bi dosodili pol:pol torej bi jaz še vedno dobil eno sobo,KI JE PREJ NISEM IMEL,ampak sem si jo počasi prisvojil! Tako bi jaz v vsakem primeru dobil,manj ali več,ti pa bi v vsakem primeru izgubil,gledano seveda na prvotno stanje,ko je bila hiša še cela tvoja!!! LOL mogoce po slovenskim zakonima po mednarodnim je pa drugace ce je nekaj tvoje je tvoje ce je pa moje je moje
mobius
26. 02. 2009 17.22
Se opravičujem ampak to še moram napisati predenj grem. V bistvu vas imam vse rad dokler vas ne spoznam, ko pa vas spoznam potem pa je to vprašanje, stvar je v tem, da si človek ne zasluži spoštovanja samo zaradi titule, položaja, starosti, denarja itd., ampak si ga zasluži ali ne zasluži predvsem zaradi dejanj, ki so lahko dobra ali slaba in temu primeren je moj odnos do njih in me ne zanima pa če bi bil tudi sam bog, se mu ne bi priklonil ali pokleknil pred njega, če ni dober človek ali bitje, edino če bi on to prvi storil potem bi jaz naredil enako. pz!!!
mobius
26. 02. 2009 17.05
Sedaj pa vas pozdravljam grem na vadbo in po 20 uri se oglasim, da vidim če ste še vsi živi, se šalim ampak včasih ima človek vtis da bi pokalo če bi se to dogajalo, kar se dogaja na teh straneh v živo ne pa na internetu. Mir z vami!!!!
mobius
26. 02. 2009 16.55
marija120 26.02.2009, 14:50 1 ojoj kak si tečni idi predavat na faks Na faksu tega ne učijo, bo še preteklo veliko vode predenj bodo naši zajci zbrali hrabrost in priznali kdo so, kaj so in kaj bi morali biti. pz!!!
mobius
26. 02. 2009 16.50
brankasrbijanka 26.02.2009, 15:16 MOBIUS@ upam da nisi v službi....:P Dobro da si napisala službi, ker so bili časi ko sem jaz efektivno delal 8-12 ur medtem ko so nekaterii delali 2 uri, še lani sem recimo delal 206 -218 ur na mesec za neto 477 eur in 200 eur na roko, sedaj pa sem na borzi in ker imam probleme z zdravjem grem na invalidsko komisijo. drugače pa so bili časi ko sem za svoje delo imel nadpovprečno plačo ali pa vsaj povprečno. pz!!
mobius
26. 02. 2009 16.33
Še enkrat bom ponovil na referendum ne gremo samo zaradi Hrvaške ampak zaradi naših politikov, če vam to ni jasno potem pa naj Hrvatje in vsi drugi prevzamejo vso Slovenijo. -Tudi na Hrvaškem živi precej Slovencev. Se je krožek kdaj posebej ukvarjal z njimi? V dobi socializma smo tudi po lastni krivdi izgubili nekaj krajev ob meji. To je predvsem Štrigova. Ko je postala Slovenija samostojna, so prebivalci Štrigove zahtevali plebiscit o priključitvi Sloveniji, toda Slovenija jih ni podprla. Krožek je v zvezi s tem vprašanjem pisal Ruplu osebno, vendar odgovora ni bilo. Po neumnem smo izgubili tudi Rupo, Lipo in Šapjane južno od Ilirske Bistrice in nenazadnje tudi Savudrijo, ki je do priključitve Hrvaški spadala v piransko občino. Če bi bili takrat ob pravem času dosledni in bi Savudrija ostala v Sloveniji, bi bil ves Piranski zaliv naš. Naš krožek je poudarjal predvsem dvoje: narodno zavest in stike z zamejci. Kar se narodne zavesti tiče, sem zadnje čase malo razočaran. Premajhna narodna zavest in državljanska zavest se čuti tudi v tem, da je za praznike premalo zastav. Ker sedanjo vlado tako napadajo, bi vseeno opozoril na nekaj stvari: proslave ob državnih praznikih so boljše kot včasih – še zlasti mi je bila všeč proslava ob 60. letnici Tigra – danes veliko bolj cenimo generala Rudolfa Maistra, imamo praznike priključitve Prekmurja in Primorske Sloveniji. Naša smola pa je, da imamo nemogoče sosede, pa naj bodo Avstrijci, Italijani ali Hrvati, zato bi od nas pričakoval malo več zavzetosti in zavednosti ter tudi več stikov z zamejci. Mislim, da bi se morala Slovenija, ki zamejcem sicer namenja denar, potruditi za več kulturnih, političnih in gospodarskih stikov z njimi. Potrebnih bi bilo več stikov med prosvetnimi društvi, pevskimi zbori,… Če zamejci ne bodo dobivali podpore iz matične domovine, je vprašanje, koliko časa se bodo lahko obdržali. Če navedem samo en, zame izjemno grozljiv podatek: če ne bi bilo na Koroškem ponemčevanja, bi tam danes živelo 180 000 Slovencev, zdaj so jih našteli samo 12 000. Drugi primer: na Koprskem je malo Italijanov, pa nikogar nič ne moti, da so tam dvojezični napisi. Seveda je prav, da nas nič ne moti. Na Koroškem pa mora o vsakem dvojezičnem napisu razpravljati kar avstrijska vlada! V Celovcu je 10% tujih napisov, v Ljubljani pa jih je 90% - pa primerjajmo nemško in slovensko zavednost! Ta tekst je napisal slovenski profesor zgodovine, ki je vodil krožek OZN, je pa spoznal kaj se dogaja in je začel tiste ki so hodili na te krožke učiti o zgodovini svojega naroda in zavednosti, pri učenju zgodovine tega ni mogel početi. pz!!!
mobius
26. 02. 2009 16.24
brankasrbijanka 26.02.2009, 15:16 -1 MOBIUS@ upam da nisi v službi....:P Ne ker za mano je že več kot 40 let dela ne pa službe, se pa borim, da mi to priznajo, sem blizu 60 let. pz!!!
Uporabnik113189
26. 02. 2009 16.20
Tonček Balonček26.02.2009, 15:22, hehehe, ja seveda. Prav na istem so hrvati. Ali morda lahko dokažejo, da je Istra njihova? Vse kar imajo je conaA in cona B in sodišče za vojne zločine v Haagu.
Tonček Balonček
26. 02. 2009 15.22
zogby, ampša problev v zvezi s tisti sobami je ravnmo v tem, da Slovenija niam ničesaar pametnega v rokah, da sta bili sobi njeni! Tudi perdniki Slovencev so prišli sem kar tako, brez povabila, tu nibila terra incognita, je bilo že poseljeno, potem so si pa vse počasi prisvajali, zdaj so pa tu že "od nekdaj"! Nihče ni povsod kar od nekdaj, razen mogoče Eskimov na daljnem severu ali kakšnih Polinezijcev, ki so jih ap izpodrinili turisti in Američani, Francozi itd. Pa tam so "od nekdaj", kjer ni nafre, rudnikov itd., kje na Sunmatri, Borbneu itd, v Amazoniji, do akmor še niso prodrli gozdarji! Joško Joras je pa v tisti hiši sploh šele par deset let, saj ej Štajerc, on kar zavzema in se širi ter prodira na jug!
gigi39
26. 02. 2009 15.20
Poglejte kake teme dajajo na naslovnico... Ste opazili??? pomoje imajo direktivo da ta HR/Slovenski spor mal zadušijo...in umirijo...se nekdo res boi referenduma...??? MA KUMI ČAKAM DA BOMO ŠLI NA REFERENDUM.... ;)
brankasrbijanka
26. 02. 2009 15.16
MOBIUS@ upam da nisi v službi....:P
zogby
26. 02. 2009 14.58
"hup zogby No EU in Slovenija sta za mediacijo,Hrvaška pa ne!? Kaj pa evropski duh? Kolikor pa vidim se pa nove težave kar kopičijo... daj razmisli malo sud i pravo je temelj tog tvoga evropskog duha a ne nekakvi dogovori sa pozicije jačega i sa pozicije u kojemu si u stanju ucjenjivati drugoga vidi slučaj Slovenije :) ako se budeš sporio sa svojim susjedom oko zemlje ili grunta, nemoj ići na sud nego traži medijaciju u skladu sa Evropskim duhom ) ps ako završiš u ludnici nakon što budeš inzistirao na medijaciji nemoj mene kriviti :) >>No sej sodišča so ponavadi uspešna,tukaj pa dvomim! Primer:Kot bi jaz zavzel dve sobi v tvoji hiši,potem bi se prepirala nekaj časa pa šla potem na sodišče,verjetno (seveda brez načela pravičnosti) bi dosodili pol:pol torej bi jaz še vedno dobil eno sobo,KI JE PREJ NISEM IMEL,ampak sem si jo počasi prisvojil! Tako bi jaz v vsakem primeru dobil,manj ali več,ti pa bi v vsakem primeru izgubil,gledano seveda na prvotno stanje,ko je bila hiša še cela tvoja!!! Mediacija vključuje vse segmente,od pravične razsoditve(ne le ozkogledost po pravnih načelih!) do preverjanja zgodovinskih resnic in dokazljivosti,ki seveda morata sovpadati itd. Torej ,če se Hrvatje ne bojite resnice nebi smeli imeti nobenih zadržkov do nje,saj imate tudi sami zgodovinske dokaze,ki naše ovračajo,mar ne!????? LP