Slovenija

FOTO: 'Policija ni po nepotrebnem ogrožala zdravja protestnikov'

Ljubljana, 21. 05. 2010 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Š.Z./B.G./B.S.
Komentarji
379

Po vandalizmu so predstavniki ŠOS spet poudarili, da so naredili vse za zagotovitev varnosti. A "policisti so na lastno pest zaprli vso Šubičevo ulico. Demonstranti so se ustavili v ozkem grlu, kjer je nezadovoljstvo raslo."

Maja Potočnik, Katja Šoba in Marko Funkl
Maja Potočnik, Katja Šoba in Marko Funkl FOTO: Blaž Garbajs
Res je, da delavce lahko disciplinirajo, ker lahko izgubijo službe, mladih pa ne morejo. Katja Šoba

Predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Katja Šoba je na današnji novinarski konferenci izpostavila ''dejstvo, da je v državi kriza. Dejstvo je, da na vsaka druga vrata trka revščina. Dejstvo je, da je med sto tisoč brezposelnimi veliko mladih. In vse to je realno stanje, ki je povzročilo bedo in posledično nezadovoljstvo mladih na demonstracijah. Mladi so odrinjeni na rob.'' Sprašuje se, ''kako naj se osamosvojimo brez denarja in brez dela. Želimo si boljše prihodnosti." Vnovič je obsodila nasilje in poudarila:''Mi smo opozarjali na demonstracije, a so se nam smejali z besedami, saj ne bo nihče prišel,'' je dejala.

"Nasilje ni pot Študentske organizacije Slovenije, a lahko se vprašamo, kdaj frustracije preidejo v nasilje – ko nimaš več kaj izgubiti! Delavce disciplinirajo, saj se bojijo za svoje delo, mladih pa ne morejo, saj jim vsi napovedujejo, da za njih eksistence ne bo," je še dejala.

Kar nekaj političnih strank in podmladkov ima interes, da ruši Študentsko organizacijo. Marko Funkl

Po mnenju predsednika ŠKIS Marka Funkla so ''žrtve politikov, ki so izkoristili protest za diskreditacijo študentskih organizacij". Opozoril je, da so včeraj ''zelo na tiho'' sprejeli ukinitev subvencionirane malice za dijake. Zatrdil je še, da se ne borijo za interese kapitala in za študentske servise, saj niso nasprotovali, da bi servisom zmanjšali dobičke. "Tu smo, da zaščitimo dijake in študente. Spremembe so potrebne, a malo delo to ni."

Marko Funkl: Podmladki imajo velik interes oslabiti ŠOS!

Imamo zelo resne indice, da je na minulih demonstracijah prišlo tudi do sabotaže. Zaenkrat ne moremo razkriti, kdo je pri sabotažah sodeloval. Glaven namen tega je bil rušiti Študentsko organizacijo Slovenije. V Sloveniji ima namreč kar nekaj političnih strank in njihovih podmladkov interes oslabiti študentske organizacije ter tudi interes do financ, ki jih te prejemajo. Marko Funkl

Predstavniki ŠOS so danes izpostavili tudi možnost sabotaže. "Imamo zelo resne indice, da je na minulih demonstracijah prišlo tudi do sabotaže. Zaenkrat ne moremo razkriti, kdo je pri sabotažah sodeloval, a ti izgredi oziroma nasilje je bilo lahko tudi sabotirano. Glaven namen tega pa je bil rušiti Študentsko organizacijo Slovenije. V Sloveniji ima namreč kar nekaj političnih strank in njihovih podmladkov interes oslabiti študentske organizacije ter tudi interes do financ, ki jih te prejemajo," je dejal Funkl. "Moramo se izogniti politizaciji mladinskega prostora in pokazati, da želimo avtonomno študentsko organiziranje," je še dodal.

Funkl je zato pozval študente, naj prisluhnejo Študentski organizaciji Slovenije. Kot je dejal, se ne borijo za interese kapitala ali za študentske servise. "Nikoli nismo javno zagovarjali, da bi morali imeti servisi še naprej toliko denarja iz naslova študentskega dela. Tukaj smo zato, da zaščitimo interese študentov in dijakov," je poudaril.

NSi: Nimamo interesa po denarju ŠOS-a

Podmladek NSi Mlada Slovenija se je že odzval na Funklove izjave in jih odločno zanikal. “Podmladek NSi nima prav nobenega interesa po denarju, ki ga ŠOS prejme na račun študentskega dela in ga dalje razporedi ostalim študentskim organizacijam,” so zapisali. Ob tem dodajajo, da se zgolj zavzemajo, da se drastično oklesti proračun posameznih študentskih organizacij, saj ne delujejo v korist študentom, ampak za svoje lastne interese in interese študentskih funkcionarjev.

“Z denarjem študentov ne ravnajo pametno in transparentno, sicer bi ga namenili za štipendije, gradnjo študentskih domov in za socialno ogrožene študente,” so zapisali v podmladku. Še več, malo jim je mar za študente, so prepričani, saj jim razen zabav nudijo zelo malo ali nič obštudijskih dejavnosti. Namesto da preudarno razporejajo denar, “raje kupijo jadrnico ter za različna finančna svetovanja zapravijo preko 400.000 evrov”. Takšnemu financiranju iz naslova študentskega dela je treba narediti konec, so odločni v Mladi Sloveniji.

So jih 'oborožili' podmladki?

Na uredništvo smo medtem dobili sporočilo, da naj bi pridržani vandali, ki so poškodovali pročelje parlamenta, granitne kocke dobili prav od predstavnikov podmladkov nekaterih političnih strank. Povprašali smo na policiji, kjer o tem niso vedeli nič, so pa zagotovili, da bodo preverili tudi te navedbe. Preiskava sicer še vedno poteka.

'Policisti so zaprli Šubičevo ulico'

Odvetnica Maja Potočnik je razkrila informacije, ''ki doslej niso bile objavljene. Organizator je že več dni prej obvestil organe o številu demonstrantov. Celo dopoldne smo opozarjali, da se nameravajo protesta udeležiti tudi nekatere skupine, ki niso bile z nami. Ti so prišli pred parlament že eno uro prej, še preden je policija postavila ograje. Zasedli so prve bojne vrste.'' Po njenih besedah so policisti na lastno pest zaprli vso Šubičevo ulico, s čimer so zaprli prehod. Demonstranti so se zato ustavili v ozkem grlu, kjer je nezadovoljstvo raslo, je nadaljevala.

Metanje granitne kocke
Metanje granitne kocke FOTO: Reuters
Policisti so na lastno pest zaprli Šubičevo, ustvarila se je ovira za prehod, zato so se ustavili v ozkem grlu. Ker se masa ljudi ni mogla premakniti naprej, je postalo napeto. Maja Potočnik

Dejala je, da je bilo med demonstranti mogoče pet odstotkov nasilnežev. ''Policijo so že ob 15. uri, takoj ko se je začelo, pozvali, naj jih odstranijo, a so jim dejali, da imajo snemalne naprave, da bodo snemali in da bodo čakali do 17. ure. Poklicali so na 113, naj pošljejo okrepitve, a se niso odzvali. Čakali so, da se izgredi umirijo, šele potem so uporabili solzivec.'' Poudarila je, da solzivec ni bil potreben, ker ima policija na voljo več različnih ukrepov za umiritev protestov. Po njenih ocenah stanje ni bilo takšno, da bi se morali policisti bati, da bi posredovanje še povečalo nasilje. Meni, da s strani ŠOS ni bil opuščen noben varnostni ukrep, pri čemer je tudi izpostavila poziv, naj se študenti in dijaki demonstracij udeležijo trezni.

Policija vztraja pri svojem

Na policiji vse očitke zavračajo in poudarjajo, da je za pravilen potek shoda in za red na njem odgovoren vodja prireditve. “Policija je kljub predvidenim ukrepom za zagotavljanje reda s strani organizatorja določila ustrezno število policistov, ki so opravljali naloge varovanja življenja in varnosti ljudi, javnega reda in miru ter premoženja,” je zapisala predstavnica policije.

Uporaba hujših prisilnih sredstev bi lahko povzročila hujše posledice, še vztrajajo na policiji in dodajajo, da so bili tudi ukrepi na Šubičevi ulici prilagojeni ukrepom, potrebnim za zagotavljanje varnosti.

Policija je v času izgredov odstranjevala storilce prekrškov in kaznivih dejanj, pri tem pa ni po nepotrebnem ogrožala življenja in zdravja ostalih udeležencev, so še zapisali.

Kdo je delil alkohol?

V preteklosti smo varovali že več podobnih prireditev oziroma shodov in pri varovanju ni bilo nobenih težav. Tudi pri varovanju tokratnega shoda študentov smo glede na izhodišča organizatorja pripravili načrt varovanja in ga uskladili z organizatorjem ter policijo. Varnostniki so delo opravili korektno in so skladno z načrtom varovanja tudi ustrezno ukrepali. Prav tako korektno je bilo tudi sodelovanje s policijo in tudi naročnikom, ki nas je najel za izvajanje varovanja na shodu. G7

V uredništvo 24ur.com je medtem prišlo več pisem bralcev, da so ravno predstavniki ŠOS na avtobusih s Primorske udeležencem ponujali zastonj alkohol, "in sicer Jägermaister, borovničke in pivo". Tudi predsednica ŠOUP Nika Štravs je za Radio Capris dejala: ''Sami študenti, ne kot ŠOUP, ampak kot posamezniki, smo sicer vzeli nekaj piva. To definitivno ni bilo namenjeno kakršnemu koli pijančevanju. Vsak študent je dobil, si je vzel eno do dve pivi.''

Informacijo smo preverili v Študentski organizaciji Univerze na Primorskem (ŠOUP). Odgovorili so, da so pozivali dijake in študente k mirnim demonstracijam brez alkohola. ''Zato smo kupili plastenke vode, ki smo jih udeležencem delili na avtobusu in na sami prireditvi. Nekateri posamezniki so s seboj na demonstracije kljub našim pozivom prinesli alkohol, česar pa nismo mogli preprečiti. Študentom na avtobusih namreč nismo mogli pregledovati nahrbtnikov, ker so polnoletni. So pa naši spremljevalci na dijaških avtobusih pregledovali dijake, da ne bi s sabo nosili alkohola. Na naših avtobusih, po prihodu v Ljubljano in ob odhodu na Primorsko, ni bilo vinjenih dijakov in študentov.''

Metanje plastenke na policiste
Metanje plastenke na policiste FOTO: Reuters

Včeraj so ŠOUP v sporočilu za javnost zapisali, da je ŠOS organizirala legitimne in legalne demonstracije ter zagotovila pogoje, da se demonstracije odvijejo na miroljuben način. ''Avtobusi, ki so v Ljubljano prihajali iz vse Slovenije, tudi tisti, ki so se odpravili z Obale, so imeli odgovorne osebe, ki na avtobuse niso spuščale vinjenih dijakov in študentov. Nekaj dni pred samimi demonstracijami so organizatorji pozivali dijake in študente k mirnim demonstracijam brez alkohola.''

Ko se je pred državnim zborom razplamtel vandalizem, so organizatorji z vsemi koordinatorji avtobusov in redarji začeli dijake in študente pozivati k mirnemu razhodu in demonstracije zaključili kmalu po 15. uri. Nekateri posamezniki pa so kljub temu nadaljevali z vandalizmom. ŠOUP

Glede delovanja policije med vandalizmom pa je Štravsova v včerajšnji izjavi zapisala: ''Policija se je žal odločila, da ne bo posredovala s fizično silo in pustila, da se vandalizem nadaljuje, kar je pri posameznikih sprožilo odobravanje in so nadaljevali z metanjem predmetov v pročelje parlamenta. Takšna ravnanja obsojamo in pričakujemo, da bodo tisti, ki jih bo policija identificirala kot krivce, plačali za nastalo škodo.'' Na vprašanje, ali bi bilo bolje, če bi policija odgovorila s silo, so iz ŠOUP danes odgovorili: ''Menimo, da bi morala biti policija bolje pripravljena na obvladovanje množice. Pričakovali smo, da bodo pristojni organi ustrezno reagirali na kršitve javnega reda in miru v skladu z njihovimi pooblastili, še preden bi bila povzročena večja škoda na pročelju parlamenta.''

''S strani organizatorja so bili namreč pravočasni obveščeni, da se na demonstracijah pričakuje okoli 10.000 demonstrantov, in zaprošeni, da zagotovijo varen potek demonstracij. Ob tem smo ob prvi vrženi kocki prekinili demonstracije in pozivali udeležence, naj se umirijo. Še več, stopili smo do policistov in jih prosili, naj ukrepajo, saj je kocke metalo zgolj nekaj vročekrvnežev, ki niso upoštevali pravil in naših pozivov. Policisti pa so rekli, da ne morejo ukrepati, ker čakajo na ukaz. Očitno je nekomu ustrezalo, da bo škoda čim večja, ker ukaza ni bilo več kot eno uro.''

Oglasili so se študentski servisi

Medtem so se oglasili tudi v Strokovnem interesnem združenju agencij za posredovanje začasnih del, kjer, kot so zapisali, želijo eksplicitno poudariti, da študentski servisi niso sodelovali pri organizaciji demonstracij, odločno pa zavračajo tudi “nekatere povsem nepreverjene, a kljub temu objavljene informacije, da naj bi študentski servisi plačevali študentom za vandalizem na protestih”.

Ministru za delo, družino in socialne zadeve Ivanu Svetliku ob tem očitajo, da jih v času oblikovanja Zakona o malem delu ni nikoli pozval k sodelovanju, “kljub temu da že 50 let vsakodnevno operativno izvajamo to dejavnost in najbolj od vseh poznamo vse težave, prednosti in slabosti v dejavnosti”. Dodajajo, da so na ministrstvo poslali predlog izboljšav ureditve študentskega dela, “a je žal v celoti ostal neupoštevan”.

KOMENTARJI (379)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Drejc MB
23. 05. 2010 17.12
V Sloveniji je okoli 80.000 študentov in dijakov v LJ pa je protestiralo in razgrajalo kakih 5000. Študentska organizacija je torej zbrala okoli 7% študentov, če nekoliko posplošim je torej predstavljala 7% študentske populacije..... Kakšno legitimnost je potem imela pri organizaciji demonstracij ? V čigavem interesu je potem organizirala demonstracije ? Ali je zastopala interese ŠTUDENTSKIH SERVISOV ali študentov.... To je zame najpomembnejše vprašanje ?????? Čas študentski servisov bo slej ali prej minil.... matematika nikoli ne laže...
ratio
22. 05. 2010 20.47
Osebno mislim, da je to odraz stanja družbe in nivo spoštovanja do naših politikov in voditeljev. Študentje so otroci svojih staršev in tudi stališča in mnenja študentov so v tej starostni skupini še precej odvisna od mnenja staršev. Zato se ne sprenevedajte, ne fizično, ampak vsi smo že mnogokrat v mislih METALI KOCKE IN ŠE JIH BOMO. Na žalost je tako, da zapovedanega spoštovanja ne more biti. Spoštovanje do ljudi je posledica spoštovanja vrednega dela, spoštovanja vrednih dejanj, spoštovanja vrednega poštenja, poguma, ... vsega tistega, kar je pač spoštovanja vredno. Pritlehno barantanje in iskanje lastnih koristi ki ga lahko opazujemo v naši politiki že od leta 1992 dalje pač ni spoštovanja vredno. Več kot evidentne kraje na vseh nivojih so pripeljale do končnega nivoja spoštovanja, ki si ga NAŠA POLITIKA ne glede na DESNO in LEVO v vsakem primeru zasluži. Seveda bi bilo bolje, če bi kocko v glavo dobil kakšen od tistih, ki je močno pomagal pripeljati zadevo do točke kjer smo, kot pa nedolžna skulptura na vhodu v parlament, ampak vsega pač nikoli ne moremo imeti, mar ne?
ksenak2
22. 05. 2010 20.32
Študentje in dijaki, za tole se borite!! Iz diplomskega dela: Marjanca Drame - Finančno poslovanje študentske organizacije Univerze v Ljubljani Povprečna plača 2003 je bila 245.000,00 SIT Povprečna plača marec 2010 je bila 1499,23 EUR Če je ostal pravilnik in količnik isti so plače približno: Vrsta dela kol. bruto neto enostavna dela 0,60 899 € 629 € manj zahtevna dela 0,90 1.349 € 792 € srednje zahtevna dela 1,20 1.799 € 1.161 € zahtevna dela 1,50 2.248 € 1.383 € bolj zahtevna dela 1,88 2.818 € 1.645 € zelo zahtevna dela 2,40 3.598 € 2.004 € visoko zahtevna dela 3,37 5.052 € 2.672 € poslovodna dela 4,50 6.746 € 3.451 €
M-teorija
22. 05. 2010 19.37
OFronta22.05.2010, 14:03 Strinjam se z vsakim, ki uporablja moč argumenta, pa čeprav se ne strinjam z nekaterimi njegovimi argumenti.
angrygrandpa
22. 05. 2010 16.39
francel007 22.05.2010, 15:49 BRAVO lepo si napisu take študente podpiram. drgac sm prejle na netu opazu plakat vec delavnih mest za študente a jih ze zdej prevec !!!!!!!!! kamor kol se obrnes sam študetje delajo!!!! neben pa ne pomisli na ljudi ki cakajo na zavodu za zaposlovanje ki bi radi delal to pa ne morejo ker mi drzava ne zagotovi delavnih mest po drugi strani pa izkoriščevalni študetje jim jemljeo delovna mesta dobesedno napolnijo kmall bo 200tisoc brezposelnih!!!!!! imam prjateljici ima šolo za natakarico je ne zavodu in ne ne dobi sluzbe neka študetka dobi pa takoj pa dela cele dneve !!! namesto das mi mojo prjateljica dobilal delovno mesto !!!!!!!!!!!
Evil.Inside
22. 05. 2010 16.19
1001 izgovor, samo da nebi prevzeli odgovornosti.
francel007
22. 05. 2010 15.58
aja pa se to tisti študetje ki ne dostudirajo faxs do 26 leta k samo zabijajo cajt mi vrgel ven pa poslal delat!!!
francel007
22. 05. 2010 15.49
-1
zan25 22.05.2010, 14:32 se strinjam hahahah drgac pa tudi sam sem študent 3 letnika in podpiram malo delo zato ker bo preprečila tistim študentom ki status izkoriščajo glede dela in da zelo velik še zraven zaslužijo in zanemarjajo študij ali sploh ne študirajo samo delajo in se strinjam kradejo delovna mesta tistim ki bi radi delal!! tudi sam delam ampak delam med vikendi pa kak praznik in za vse skupi dobim dobrih 800evrov in mi nic ne manjka delam v gostistvu vec kot polovica je študentov in to delajo vsak dan po 8ur ali vec in jaz ko delam samo vikenda pa praznike si predstavljate kok potem more zaslužiti nek študent ki dela po 8 ali vec ur toliko o nštudentov ki govorijo kako jim je hudo!!! kar seveda se mi ni zdi pošteno da toliko ogromno zasluzimo tisti ki so zaposleni pri nas dobijo samo 600 evrov!!!! groza namesto da bi zaposlili vec delavcev prihaja se vec študentov samo zaradi zaslužka!!! poznam študente ki delajo z mano in sploh ne študirajo samo delajo ker veliko dobijo denarja sramota in taki ste bli na demostracijah!!! tega ne podpiram!!! in to se še hvalijo s tem !!! in seveda ena par teh je šlo tudi na demostracije zadnic ce bi sel delavec tako bi ga verjetno ven vrgel iz sluzbe mi študetje smo zašćiteni ker nam noben nemore nic zato si pa upamo in zato sem jaz da s ta zakon pride v veljavo takoj da prepreči take svinarije!!! s tistimi ki delam študenti pravijo da jim lepo a potem grejo demostrirat kok jim je hudo halo cisto norčevanje za alko pa žutiranje pa pa za potaovanje pa avte pa imate velik vec imate kot pa bogi delavci danes !!! jaz bi lahko tudi s 500evri prezivel sem v privatnem stanovanju imam bone za hrano in to jem placam samo najemnino pac ustale zadeve in mi nic ne manjka seveda ma nism sam imam se punco ki pa ne dela ker ni caso za delo more se ucit bo pa delala 1 mesec poleti kot pocitnisko delo tako vi izkoriscate malo pomislite na prihodnost ko ali ce boste konacal faks kako boste dobili delovno mesto ne se pa jokat pa norčevat kako vas zdej kot štedente skrbi za delo nas vas skrbi študij!! pa pomislite na delavce ki delajo za 300 evrov ti so bogi in za te treba na cesto pa tud ce parlament zakurimo ne pa zarad takih brez veznih bedarij dejstvo je študent veliko lazje dobi za delat kot pa nek ko konca šolo in potem isce delo pomislite na to jaz ne nic ne pritozujem glede studenskega zivljenja pri nas ker je super sej zato pa recejo RAJ GREM ŠTUDIRAT K PA DELAT le zakaj zato ker je FAJN je velik ugodnosti NE CENITE KAR IMATE!!! bogi delavci nimajo danes nic izkoriscajo sramotne place sej res vcer so bili delavci steklerne nove pri vladi jokal da jim se vedno po 1letu niso placal prispevkov to so revezi ki komaj imajo za kruh studetje hodimo pa razne gostilne jest na bone tudi sam tako jem in mi gre na bruhanje kako jokajo in se norcujejo studetje kok je tezek polozaj lepo vas prosim NEHITE SE NORCA DELAT!!! ta zakon more takoj pridet v veljavo drugac seveda na splosno ne podpiram te vlade ubistvu nobenega ne v parlamentu treba v tej bolani drzavi naredit korenite in radikalne spremembe glede študenske organizacije NAJ ODSTOPIJO DENARJA IMAJO K SOLATE kupujejo jadrnice nepremičnine...GROZA naj dajo ta denar raj socialno ogrozenim študentom pa za štipendije banda pa še tisti ki so demostriral bi nagnal da grejo delat pridni študetje pa naj lepo študirajo pa kej umes zasluzijo pa da v normalnem roku zakljucijo pa je
vetlan
22. 05. 2010 14.48
OFronta 22.05.2010, 14:03 odlične ugotovitve
angrygrandpa
22. 05. 2010 14.32
da se mal pohecam sej zdej bo itak svetovno prvenstvo v nogometu bodo vso problemi za 1mesec pozabljeni hahahah :)
OFronta
22. 05. 2010 14.03
"M-teorija 22.05.2010, 11:40" Veliko imate prav vendar ste glede necesa prav tako grozno zavedeni. Zivimo v kapitalizmu in v kapitalizmu podjetja ustvarjajo dobicek, davek pa zopet pobere drzava. V kolikor podjetje ne ustvarja dobicka pac propade. V tem napadu na mladino gre za organizirano akcijo oblasti proti vsemu kar je povezano z njimi, tudi proti podjetjem za posredovanje dela - studentskimi servisi. Vendar, ce politika hoce demonizirati samo eno izmed dejavnosti samo z razlogom ker ta ustvarja dobicek, potem bi bilo od te iste politike pricakovati, da se bori proti vsem podjetjem, ki ustvarjajo dobicek. Tukaj drzava hoce zopet vzeti nekaj v svoje roke, ker voha denar, sem pa preprican, da bo cez kaksno leto ta ista dejavnost zacela bremeniti davkoplacevalce, pa se cel kup svojih prijateljev in sorodnikov bodo zaposlili v njej. Ne bodimo naivni in nasedajmo vladnim pamfletom v stilu studentski servisi sluzijo na racun studentov, celo bogatijo se na njihov racun. Banke "se bogatijo" na racun vseh drzavljanov na vsakem koraku, pos terminal, bankomat, "vodenje" racuna, provizije,.... Peki "se bogatijo" na racun lacni ljudi, ki hocejo samo jesti kruh. Zdravniki "se bogatijo" na racun bolnikov. Trgovci "se bogatijo" na racun potrosnikov. Ipd. Ce ze menjamo ureditev druzbe jo dajmo za vse, ne pa samo za tiste, ki niso "nasi". Pa se nekaj je, res postaja ta nasa oblast polna demagogije, ampak mene se vedno niso uspeli prepricati, da je ta hip najvecji problem vrsta dela, ki zaseda v celotnem trgu dela manj kot 3%. Veliko pa jih je uspela zmesti, je kar razvidno iz komentarjev. Sam pa to ocenjujem kot hujskanje oblasti, saj ustvarjajo kanibalizem. Vecinoma se v teh napadih med sabo obsojajo tisti, ki so blize dnu druzbe. In oblast lahko medtem, ko se le-ti zrejo med sabo spet pocne svoje lumparije, ki ji bodo zal placevale se mnoge generacije.
INT3RC33PTOR
22. 05. 2010 13.17
Bravo OFronta in vetlan
vetlan
22. 05. 2010 12.37
M-teorija 22.05.2010, 11:40 "Napenjanje loka se je pravzaprav začelo z recesijo, ki je naplavila vso umazanijo,.." Napenjanje loka (in to načrtovano) se je začelo že leta 92-93, samo tega niste opazili, ker ste bili "omamljeni" od misli na samostojno Slovenijo. Resecija ne bi smela v tolikšni meri prizadeti gospodarstva male države, če bi bila ta država "zdrava".
vetlan
22. 05. 2010 12.23
Kar naprej ponavljajo besede "nasilini", "vandalizem", "anarhisti", "zadrogirani", "pijani",...Lepo vas prosim. Kakšne pa naj bi bile demonstracije? Saj to ni prvomajska parada. Nihče ni bil poškodovan. Prej bi vse te besede uporabil za državni zbor ter celotni politični in administrativni aparat. Ponosen sem na mladino, razen na tiste ov ce, ki jih je sram, da so študenti. Pa še to za vse Slovence...Kaj pričakujete od mladine (glede alkoholnih pijač), če je večina od vas alkoholiki. Zakaj? Skoraj vsak dan "tankate" pivo, kot da bi to bila voda. Ali to za vas ni alkohol? Najprej se zamislite nad sabo, nato pa obsojajte mladino. Precej mojih znancev mirno gleda kako njihovi mladoletni otroci kadijo v pričo njih, za praznike (za mizo) pa celo sami natočijo otroku kakšen kozarček vina z besedami, da ta malenkost ne bo škodila. Ali se sploh posvečate vzgoji svojih otrok? Sam sem bil zelo strog z otrokom, prvič je stopil v disko, ko je bil star skoraj 18 let, veliko živcev, časa in moči sem porabil v času njegove pubertete, ne glede na svoj nabit delovni urnik, in takrat me res ni razumel, danes mi je hvaležen, ker sem ga ogradil od alkohola, drog, cigaret (čeprav sem kadilec), nečednih "poslov", in se zelo razumeva. Pri drugih pa vidim, da je situacija čisto obratna. Vsi želimo biti prijatelji svojim otrokom, samo ni treba pozabiti, da smo v prvi vrsi njihovi starši. Pa tudi vas skrbi, kdo bo plačal škodo. Razmislite, kdo plača škodo za vaš avto, ki ste ga ob nakupu zavarovaliIi, stanovanje itd. S zem plačilom iz davkoplačevalskega denarja vas vlada zavaja, to je že zdavnaj plačano, vi pa nasedate. Edino, če vas skrbi denar zavarovalnic, pa bi jim radi prihranili za njihove nove jahte in vile. In še enkrat...Ponosen sem na mladino, ki se je prključila demonstraciji in pokazala, da niso hlapci.
Pippaa
22. 05. 2010 11.59
slabo odvetnico majo...nima sans, cudn, da se jim ni matoz ponudu hahahaha..un funkl si pa lah vsaj kdaj lase umije predn gre pred kamero...soba naj samo upa, da bo sds cim prej spet sprozu kako aferco, da se njihov problem pomakne malcek v ozadje, ker baba je se prevec mlecna, da bi tole znala hendlat.
M-teorija
22. 05. 2010 11.40
Edina stvar , ki je na srečo, glede na omenjene dogodke res pomembna je to, da ni bilo razen nekaj prask in nezgod nobenih žrtev. Kot drugo, da sedaj, ko so se strasti nekoliko umirile, da se analizirajo vzroki, predvsem, da se kaj takšnega več ne bi zgodilo. Pri iskanju vzrokov in krivcev za dogodek, pa moramo začeti pri tem, da ti otroci niso otroci od nekoga drugega, ne grški, še manj prišleki z marsa, temveč naši otroci. In ti otroci so samo posledica stanja duha in dogajanja v naši družbi in granitiranje, je samo puščica, katerega lok samostrela se je napenjal že veliko prej. Napenjanje loka se je pravzaprav začelo z recesijo, ki je naplavila vso umazanijo, ki je za nas še bolj specifična, kot drugod na Zahodu, ker smo z novo državo začeli na novo, z novim sistemom potem, ko s starim nismo bili zadovoljni. Neoliberalizem in divji kapitalizem, ki je omogočal neupravičeno kopičenje in bogatenje peščice, ki je svoje početje ščitila z dobro plačanimi pravniki, da so v imenu demokracije, predvsem pa mahajoč in kriljenjem ter na ta način se skrivajoč za pravno državo nadaljevali svojo raboto. Seveda je bilo vse omogočeno zaradi pravnih lukenj, če jih ni bilo so jih pa ustvarjali. Velik izvirni greh opevanemu tajkunstvu se je začel z prodajo merkatorja pod mizo, kjer sicer niti JJ sam ni vedel, da mu sodelavci pri tem ne bodo zbezljali. Le ti pa so bili samo signal ostalim, da se je lov neupravičeno bogatanje začel. Seveda ni kriv za vse JJ in njegova vlada, tudi druge vlade imajo pri tem svojo vlogo, le da je manj izrazita in z manjšo težo. Drug faktor napenjanja loka je iskati v izgubi volitev in poskusu poražencev, da dobijo prestol nazaj, Za to pa so namesto, da bodo boljši od zmagovalcev poskusili že z enkrat uspelim receptom, čim bolj prikazati slabo vladanje in čim bolj prikazati slabo stanje v državi. Da gre to na račun razkola državljanov, pa sploh ni pomebno, še manj pa na račun vrednot. Tako je bilo veliko ustvarjenega še slabšega stanja kot pa dejansko je. Problem meje, kjer se z napihovanjem patriotizma to slabo stanje in stanje slabega duha le še povečuje in vse z enim ciljem vrnitev na oblast.... Pri tem so jim naši čustveniki, ki bi morali biti modreci, pa so si z zadnjim nastopom to titulo zapravili. Eden od pomembnih razlogov, da se je lok samostrela še bolj napihnil. In vse to dogajanje kot starši, ki moramo delati, da preživimo, sprmljamo le površno in zaradi vsega tega smo jezni in večkrat to tudi izrazimo na glas. In naši otroci to slišijo in še bolj površno ujamejo le tisto najslabše in posledično si ustvarjajo svojo sliko, ki je še slabša kot je v resnici. In nenazadnje ni nič narobe, ker so naši otroci uporni in se poskušajo boriti za svoje pravice in za svoj prav. A na žalost kot je rekel JJ, so pri tem zgrešili tarčo. Nezavedno ima pri tem JJ prav, ker ne vidijo kdo jih izkorišča in kdo jim hoče dobro. Izkoriščeni so s strani ŠS in delodajalcev, ki jih logično zanima le poceni delovna sila. Dobro pa jim pri tem hoče Svetlik, ki to hoče popraviti, omiliti, če že ne more izkoreniniti. Demonstracije so dober način aktivnega vplivanja na bolje, vendar ta pritisk mora biti nenasilen, predvsem pa se mora vedeti ZAKAJ IN PROTI KOMU SE DEMONSTRIRA.
vetlan
22. 05. 2010 11.25
OFronta 22.05.2010, 09:31 moj podpis
dule100
22. 05. 2010 09.49
V situaciji, v kateri se nahaja ta rudeča buržoazija, je najbolje preusmeriti na kakšen irelevanten dogodek. Pa bodo ljudje vsaj kak mesec premlevali popolnoma nepomemben dogodek. Popravilo ni problem. Turk se bo odpovedal enemu turističnemu izletu v tujino, pa bo denarja še za tri take demonstracije. Študentom pa priporočam, da se čim preje rešijo njihove predstavnice K.Šoba ! Kajti ona je popolnoma nesposobna zagovarjati njihove interese in zahteve. Gledati jo na TV, ko klečeplazi in nima enega pametnega argumenta je prava muka. Mladina ne dajte se, glavo pokonci in tako naprej !
OFronta
22. 05. 2010 09.31
"posebnez" Se strinjam s tabo in zal tudi meni gre na bruhanje. Vse skupaj me spominja na lov na carovnice. Vsak, ki blati svojega ali pa svoje otroke je popoln "idiot". Otroci so njegov odsev v ogledalu. Namesto, da bi se vprasali kaj pocnemo narobe jih zmerjamo z drhaljo. Zalostno pa je, da smo vse to v crni cloveski zgodovini ze videli, ampak nic iz tega naucili. Poskusi onemogocanja tradicionalne mladinske organiziranosti, ukinjanja SOS-a, studentskih klubov spominja na najbolj temne rezime cloveske zgodovine. Ne vem sicer kako je tej nesposobni vladi in celotni politicni eliti uspelo ustvariti protimladinsko razpolozenje v narodu, proti mladini, ki mora in bo morala graditi naso skupnost. Zelo uspesen manever, bravo Pahor, Svetlik, Turk in ostala kompanija. Tito bi vas zaradi nacrtne kraje prihodnosti mnogih generacij in sprenevedanje 90% poslal na globok premislek. Tito je vedno poudarjal pomembnost mladih za napredek druzbe in jim dajal zgled. Dajte raje narodu povedat, kaj ste mu kupili z vsemi temi silnimi dolgovi, ki ste jih ustvarili v zadnjih nekaj letih. Povejte mladim, kaj bodo imeli od tega, kaj ste jim kupili s tem denarjem, kaj jim je zaradi tega danes boljse, razen da bodo odplacevali. Verjemite besen sem ker zadolzujete mene, se bolj besen sem, ker brezvestno zadolzujete moje otroke in znorel bom ker zadolzujete se moje nerojene vnuke. Pa se kritika medijem. Porocanje prakticno vseh medijev je izpod vsake kritike in novinarske etike. Medijski napadi na mladino so brez primere. Zgodbe enostranske, plehke, populisticne, sluzijo pa napacni politiki in ji posledicno dajejo se vecjo moc. Vse z namenom oslabiti tiste in jih spreti med sabo, ki lahko ogrozijo brezvestne vladarje. Mediji bi morali biti konstruktivni kritiki oblasti ne pa njihovo trobilo in orodje za zavajanje mnozic in preusmerjanja od resnicnih problemov te druzbe. Vprasajte se novinarji, se boste s taksnim porocanjem naslednjic se vedno tako brezskrbno sprehajali med demonstranti? In demonstracije bodo, in to kmalu. Zelim si da bi bile dokoncne in zadnje. Zelim si novega zacetka, ne pa umiranja na obroke. Potrebujemo novo OF - Osvobodilno Fronto.
arbenowskee
22. 05. 2010 09.28
sram nej bo tole katjo šoba. kako si upa valit krivdo na policijo, ki je tokrat res korektno in preofesionalno opravila svoje delo. Šli so z namenom razbijanja in vsa podpihovanja žerjavice na prešernovem trgu to samo potrdi. kaj pa je pričakovala?