Slovenija

Zakon o malem delu: Zbrali že 2500 podpisov

Ljubljana, 27. 10. 2010 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.S./Š.Z./STA
Komentarji
14

V Študentski organizaciji Slovenije so že v enem dnevu zbrali več kot 2500 podpisov za začetek postopka za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o Zakonu o malem delu.

Glede zbiranja podpisov za referendum o zakonu o malem delu pa so na ministrstvu zapisali, da je referendum sicer legitimna oblika izražanja, vendar pa je vprašanje, ali je z vidika stroškov tudi upravičen.

Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so že zbrali 2500 podpisov za začetek postopka za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o Zakonu o malem delu (ZMD). Za dejanski razpis referenduma je sicer potrebnih 40.000 podpisov volivcev.

Študenti zbirajo podpise v vseh univerzitetnih središčih, v prihajajočem koncu tedna pa nameravajo zbiranje podpisov nadaljevati tudi po lokalnih okoljih. "Z odzivom študentov na terenu smo zelo zadovoljni, saj je nezadovoljstvo s sprejetim Zakonom o malem delu resnično veliko. Z zbiranjem podpisov nameravamo nadaljevati vse do konca zakonsko določenega roka," je povedala predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Katja Šoba.

Poletni protest pred državnim zborom proti Zakonu o malem delu.
Poletni protest pred državnim zborom proti Zakonu o malem delu. FOTO: Aljoša Kravanja

Po mnenju ŠOS je število zbranih podpisov že v prvem dnevu jasen signal študentov, da niso zadovoljni z zakonom in socialnim položajem. Prav tako pa število zbranih podpisov pošilja jasen signal državnim svetnikom, da je vložitev in sprejem veta nujen korak k preprečitvi dokončnega sprejetja zakona. "Resnično upamo, da nam uspe preprečiti socialno bombo v Sloveniji, na kar opozarjamo že več kot leto dni. Z zakonom o malem delu bi se ravno položaj nas mladih najbolj poslabšal in naredili bomo vse, da zakon v praksi ne bo zaživel," je napovedala Šoba. ŠOS je namreč prepričan, da je zakon izjemno škodljiv tako za dijake in študente kot tudi za brezposelne in redno zaposlene delavce.

Da bodo uporabili vsa razpoložljiva legalna in legitimna sredstva, da Zakon o malem delu ne bo uveljavljen, so napovedali tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Kot je sporočil prvi sindikalist Dušan Semolič, bodo predstavniki delojemalcev v državnem svetu vložili predlog za odložilni veto na Zakon o malem delu. ZSSS se je prav tako pridružil zbiranju podpisov.

Referendum podpira tudi podmladek NSi, Mlada Slovenija, ki se je tudi aktivno priključila iniciativi in zbiranju podpisov. ''Če državni svet ne bo izglasoval veta na Zakon o malem delu, je referendum edina možnost, da se prepreči socialno bombo, ki bo na račun malega dela odjeknila med študenti, dijaki in njihovimi starši,'' pravijo v Mladi Sloveniji, kjer vse politične podmladke in ostale mladinske organizacije pozivajo, da se priključijo zbiranju podpisov.

Na ministrstvu za delo zavračajo očitke

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve medtem zavračajo očitke glede zakona. Po njihovem mnenju so argumenti ŠOS in ZSSS težko razumljivi, njihove navedbe pa netočne in zavajajoče. Na ministrstvu se ne strinjajo z navedbami ŠOS, da bo zakon o malem delu študentom in dijakom preprečil delo, s katerim si financirajo študij. Kot so zapisali, se socialno-ekonomski položaj študentov na podlagi zakona o malem delu in drugih zakonov, ki jih pripravljajo na ministrstvu, izboljšuje.

Navedbe ZSSS, da bo malo delo ustvarilo več revnih ter da bodo posledice uvedbe malega dela podobne kot v Avstriji in Nemčiji, na ministrstvu ocenjujejo kot netočne. "Avstrija in Nemčija pri malem delu ne poznata nobenih omejitev za delodajalce in delavce, zato je veriženje in delitev delovnih mest mogoče. Slovenija pa je uvedla zelo restriktivne omejitve, ki bodo to v največji možni meri onemogočali," navajajo na ministrstvu in dodajajo, da bodo prav zaradi omejitev v tem zakonu delodajalci primorani zaposlovati v večji meri kot do zdaj.

Prav tako se na ministrstvu ne strinjajo z navedbami ZSSS o ustvarjanju revnih zaposlenih in manj zaščitenih zaposlitvah, ki naj bi bile posledica zakona o malem delu. "V kontekst izkoriščajočih oblik dela bi lahko najprej uvrstili prav študentsko delo, od katerega se ne plačujejo socialni prispevki, ki se ne šteje v delovno dobo in ne daje formalnih delovnih izkušenj," še navajajo na ministrstvu.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

m4rty
29. 10. 2010 20.19
"V kontekst izkoriščajočih oblik dela bi lahko najprej uvrstili prav študentsko delo, od katerega se ne plačujejo socialni prispevki, ki se ne šteje v delovno dobo in ne daje formalnih delovnih izkušenj," še navajajo na ministrstvu. ja važn da se plačuje samo pravic pa vseeno ni tudi z malim delom ne, ki ne bo veljalo samo za študente
Javoje
28. 10. 2010 13.07
nejco13: BRAVO!!!: 1. "Delavcu delo, študentu SAMO študij." 2. PREPOVED fiktivnimh vpisov (""dobro jutro" Univerza in fakultete). 3. Zvišat štipendije SAMO študentom z nadpovprečnimi ocenami in vsemi opravljenimi študijskimi obveznostmi. 4. Radikalno omejit vpise predvsem na druzboslovnih smereh. Promovirati naravoslovje. 5. Ukinitev vseh študetnskih organizacij in klubov (prestrukturirat) v prostovoljno organizacijo. * * * Le zakaj so proti temu poslanci v parlamentu in (vse) stranke? Saj ni treba biti genij, da je človeku jasno, da je to treba narediti.
smeh-lol
28. 10. 2010 10.22
Mika me, da bi začel zbirati podpise za referendum za ukinitev ŠOS-a in razdelitev njihovega premoženja med študente, ki ta denar najbolj potrebujejo.
robba
27. 10. 2010 19.42
Ulikses 27.10.2010, 11:55 če ti je ta minister tolk všeč, ga vzem domov in daj v vitrino. in ktere tri delavnike bi naj delal, če pa študirajo?naj ukinejo falš študente kteri delajo čez celo delo in naj . prsiljo delodajalce da zaposlijo ljudi. s tem bo se zmanjšala brezposelnost pa še več bo kapnlo v proračun, ne pa te nebuloze. ker končno študent dela vsak dan po štir ure če je dovolj sposoben in ima možnost se zaposlit...
robba
27. 10. 2010 19.35
a delo prek agencij je pa ok?a podaljševanje delovne dobe je ok?kolk delavnih, novih ste odprli'kolko novih firm je nastalo?in več časa k bodo starci na delu in v službi, dalj časa bodo mladi doma...dejte podaljšat delavno dobo do 72 za moške in 78 za ženske, in bo rešen pokojninski sistem. kolk časa je treba hodit na neke ekonomske fakse da tako pogruntaš?!
komarec
27. 10. 2010 18.22
Študentom dati štipendijo ne malo delo. Če študij traja naprimer 5 let diploma, dati možnost enega pavziranja in v kolikor ne dokonča študija v tem roku, štipendijo vrnit. Na ta način bi odprli nova delovna mesta, študirali bi dobrii in ne večni študenti, s tem bi študij bil bolj kvaliteten.
bruselj3
27. 10. 2010 17.19
Pahor, koliko referendumov si boš nabral do konca mandata? 3 (zakon o malem delu, družinski zakonik, opokojninski zakon?) ali pa boš prej odstopil!
sosoa
27. 10. 2010 17.18
Bo pač še več dela na črno. Jih že zdaj poznam, ko delajo mal na napotnice, mal kar tako - na črno torej; potem bodo pa še bolj, če bodo število ur omejili.
filipt
27. 10. 2010 17.04
Zakon je slab. Kaj pomaga, da omejuje servise, če celotno prebivalstvo postavlja v podložniški položaj? A se naj potrdi ta zakon samo zaradi študentskih servisov, a ni mišljeno da bo rešil ljudi ki so brezposelni, študente, upokojence. Ker če je tako, potem je ta zakon strel mimo. Na zavodu bo v pol leta še 30.000 več brezposelnih. Še malo, pa bomo prisiljeni delati za hrano in obleko....
janiiijaniii
27. 10. 2010 16.56
z malim delom se NIKAKOR ne bodo odprla delavna mesta tistim, ki imajo izobrazbo ... ampak bodo študenti "prisiljeni" delat na črno ... bravo Svetlik, spodbujaš delo na črno !!!
nejco13
27. 10. 2010 14.31
Delavcu delo, študentu študij. Kontrola nad fiktivnimi vpisi. Zvišat štipendije, da bodo omogočale študentu posvetit ves svoj čas študiju in ne študentskemu delu in tako ne bodo zažirali delavnih mest. Fakultete povezat z gospodarstvom in izboljšati področje pripravništev, za katere bi delodajalci dobili davčne olajšave, študentje pa bi jih opravljali na vseh smereh v zadnjem letniku, kjer bi si pridobili prepotrebne izkusnje za nadaljno kariero in tudi diplome bi pisali potem iz izkušenj na tem delovnem mestu. Radikalno omejit vpise predvsem na druzboslovnih smereh. Promovirati naravoslovje. Ukinitev vseh študetnskih organizacij in klubov in ne vem cesa oz. jih prestrukturirat v prostovoljno organizacijo. Država bi morala poskrbeti, da študent lahko študira v miru, ne pa da mora delati za to da lahko študira potem pa mu še od tega vzeti davek. Popolna bedarija.
vusek
27. 10. 2010 14.19
Nasprotovanje zakonu je upravičeno! Do sedaj so študente izsiljevali s tem da so podaljševali status in jih niso hoteli zaposliti, sedaj to ne bo več potrebo, ker bo dovolj da bodo na zavodu prijavljeni kot brezposelni. Sedanji brezposelni, ki so si prej lahko obetali v doglednem času vsaj neko mizerno pogodbo o zaposlitvi bodo po novem mali delavci brez časovnih omejitev (mimajo statusa). Starejši zaposleni bodo preden postanejo varovana kategorija hitro pristali med malimi delavci (to je tudi namen zakona) - brez pravic in potisnjeni na socialni rob. Fuj pa tak zakon in taka social demokratska vlada. Sram naj vas bo!
kimg
27. 10. 2010 13.25
V taki balkanski državi, kot je Slovenija, bo tak zakon, kot je ta, prinesel samo dve zadevi: a) da bodo totalno vsi delavci postali "mali delavci" (študenti imajo tu kar prav), b) da bo država po novem pobirala davke tudi tam, kjer jih dosedaj ni (ker klientelistični priseski na proračun rabijo več in več denarja...). G. Svetlik - minister za delo, družino in socialne zadeve - ko se je govorilo o izkoriščanju začasnih delavcev, ste pleteničili, da je to stvar "pogodbenih odnosov med delavcem in delodajalcem", zdaj bi nas pa radi vse spravili na suženjsko delo pod kapitalom, kjer nas bo kapital lahko z danes na jutri vrgel na cesto. SRAM VAS BODI! Vi niste minister za delo in socialne zadeve - vi ste minister za kapital!
Ulikses
27. 10. 2010 11.55
1. večina ljudi sploh ni prebrala tega predloga oz. zakona. 2. tisti, ki so ga, ga absolutno ne razumejo. 3. lahko bi bili veseli, da je končno nek minister, ki se je odločil aktivno reševat problematiko študentskega dela na tako celovit način. 4. namesto da kr neki pljuvajo in se grejo neko politikantstvo, naj raje dajo kakšen konstruktiven predlog; če je zmožna vlada takega dialoga, potem naj bo tudi druga stran. Moja edina pripomba je, da bi lahko bila kvota tedenskih ur višja, torej ne samo 14, temveč vsak 25; s tem se bo strinjal tudi marsikateri delodajalec, ker s 14urami na teden si ne more pomagati z nobenim študentom. Recimo 3 polne delovnike bi bilo super.