Slovenija

Somalijka Fajsa v kratkem že v Sloveniji

Ljubljana, 12. 02. 2015 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zunanji minister Karl Erjavec je sporočil, da se bo somalijska deklica Fajsa do konca tedna pridružila svoji družini v Sloveniji. Pretekli teden ji je namreč notranje ministrstvo izdalo dovoljenje za bivanje in s tem odpravilo vse ovire za njen prihod.

Potem ko je konec preteklega tedna ministrstvo za notranje zadeve 14-letni deklici iz Somalije izdalo dovoljenje za začasno bivanje v Sloveniji, je ta zdaj že na poti v našo državo. Kot je na posebni novinarski konferenci povedal zunanji minister Karl Erjavec, se bo Fajsa družini v Mariboru pridružila že konec tedna.

Vodja konzularnega sektorja na MZZ Andrej Šter je v zadevo vložil veliko truda in znanja. Kot pravi, je ta primer pomembna lekcija za slovensko družbo - da smo odgovorna država v mednarodni skupnosti in da znamo prevzeti tudi svoj del odgovornosti.

Šter je še izpostavil, da bo sedaj Fajsa prišla k svojim edinim sorodnikom na svetu ter v Sloveniji zaživela v nekem povsem tujem okolju. Pri tem je zaprosil, da ji omogočimo, da bo dobro prestala prvi šok ob srečanju z novim okoljem.

Fajsina sestra je že poleti 2013 na slovensko notranje ministrstvo vložila prošnjo za dovoljenje, da bi sestro pripeljala v Slovenijo, a je bila zavrnjena. Slovenski zakoni o mednarodni zaščiti beguncem namreč niso omogočali združitve z brati ali sestrami, temveč le združitev otrok in staršev. Pot za prihod somalijske begunke v Slovenijo je tako januarja odprlo šele ustavno sodišče, ki je razsodilo, da je bil člen 16b zakona o mednarodni zaščiti neskladen z ustavo in je zadevo vrnilo notranjemu ministrstvu v novo odločanje. Dodatno je k izdaji dovoljenja pripomogel sklep vlade, da obstaja interes države iz humanitarnih razlogov, da se 14-letna begunka pridruži sestri v Mariboru.

Na vprašanje, zakaj se ni zadeva uredila že pred dvema letoma, je Erjavec pojasnil, da MZZ s primerom ni bil seznanjen. Šele iz javnosti in ko se je v parlamentu začela razprava o potrebi po spremembi zakonodaje za rešitev tega primera, so ugotovili, da Slovenija že ima ustrezno zakonodajo, ki omogoča tovrstne izjeme, je povedal. Pojasnil je tudi, da deklica prihaja v Slovenijo po 51. členu zakona o tujcih.

Z dekletom so že v stiku in so k njej poslali uslužbenca MZZ, ki ji je uredil vse potrebne papirje, kupili so ji tudi že letalsko karto. Pred tem je zunanje ministrstvo priskrbelo njeno izjavo, da želi v Slovenijo k sestri, prav tako so priskrbeli izjavo anonimnega donatorja, da bo dekletu zagotovil sredstva za preživljanje.

Ob tej priložnosti se je Erjavec zahvalil Zvezi prijateljev mladine Slovenije, ki je sama ponudila in priskrbela sredstva za dekletovo zdravstveno zavarovanje. Somalijsko dekle je sedaj v Adis Abebi v Etiopiji pod zaščito Visokega komisariata ZN za begunce in ima status begunke, tako da glede njene identitete ni dvoma, je še pojasnil.

Fajsa je še kot deklica prebežala iz rodne Somalije v Etiopijo. V vojni so ji ubili očeta in brata, med begom pa jo je zapustila še mama. V Etiopiji je delala kot dekla, vseskozi pa upala, da se bo lahko pridružila sestri, ki kot begunka od leta 2010 živi v Sloveniji. In zdaj se je to upanje tudi uresničilo.

Poglejte tudi: Oddaja Epilog o Fajsinem življenju in dolgih postopkih za prihod v Slovenijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3