Slovenija

Pahor še želi sodelovati s Kresalovo

Ljubljana, 09. 08. 2011 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Premier odstopa Kresalove ni sprejel, ker ga računsko sodišče ni pozvalo k premisleku o morebitni razrešitvi in ker ministrica v odgovor na mnenje že navaja ukrepe za odpravo nepravilnosti, ki jih je sodišče naložilo ministrstvu.

Da bo revizijsko poročilo računskega sodišča glede najemanja poslovnih prostorov za potrebe notranjega ministrstva negativno, je slutil marsikdo. Nato pa se je odzvala ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ki pa je presenetila.

Znano je, da Kresalova vedno zagovarja stališče, "da je treba odločitve sodišč spoštovati, tudi kadar se z njimi ne strinjamo". Tudi danes je tako. Na podlagi te drže se je odločila za naslednje:

1. Na ministrstvu za notranje zadeve bodo začeli postopek odpovedi najemne pogodbe za prostore na Dimičevi.

2. Vladi bodo predlagali izvedbo novega postopka pridobivanja prostorov v skladu s priporočili računskega sodišča.

3. "Ne glede na to, da računsko sodišče ni predlagalo moje razrešitve, bom kot predstojnica institucije, ki je dobila negativno mnenje računskega sodišča, iz objektivnih razlogov predsedniku vlade danes ponudila svoj odstop."

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da premier Borut Pahor ponujenega odstopa ministrice za notranje zadeve ne bo sprejel iz dveh razlogov. Prvič zato, ker računsko sodišče predsednika vlade ni pozvalo k premisleku o njeni morebitni razrešitvi, čeprav je končna odločitev glede tega v njegovi pristojnosti. Drugič zato, ker ministrica v odgovor na mnenje že navaja ukrepe za odpravo nepravilnosti, ki jih je sodišče naložilo ministrstvu, sporočajo iz kabineta. Predsednik vlade pa od ministrice zahteva, da vestno izpolni vsa priporočila računskega sodišča, še dodajajo v izjavi za javnost.

Kot je za 24UR pojasnila Kresalova, sodišče domneva, da bi lahko morda šlo za vnaprej dogovorjen posel. "Jaz trdim, da ni šlo. Vesela sem, da sta računsko sodišče in tudi protikorupcijska komisija prišla do nekega končnega rezultata. Menim, da takšni namigi, ki jih je sodišče podalo, ne vzdržijo in trdno stojim za odločitvami naših strokovnih služb, veliko ljudi je delalo na tem najemu in jaz jim verjamem. Ravno zato ne bom odstopila. Odstopiš, če veš, da si kriv," je dejala.

"Ponudila sem odstop, ker je treba institucijo pravne države spoštovati. Če računsko sodišče ugotovi, da je bilo nekaj narobe, menim, da je prav, da predsedniku vlade omogočim, da se odloči, če še želi sodelovati z mano v vladi," je še dodala.

Kaj bo storil Pahor? Bo ostal tudi brez notranje ministrice?
Kaj bo storil Pahor? Bo ostal tudi brez notranje ministrice? FOTO: Miro Majcen

Kako Kresalova odgovarja na revizijsko poročilo?

Kresalova je v sporočilu za javnost odgovorila tudi na očitke računskega sodišča. "Na ministrstvu smo ravnali v skladu s sklepom vlade z dne 14. maja 2009, da je treba ustanoviti Nacionalni preiskovalni urad (NPU) 1. januarja 2010. Za vzpostavitev delovanja institucije, vključno z zagotovitvijo ustreznih prostorov, smo torej imeli na voljo manj kot osem mesecev. Od aprila do septembra 2009 smo pridobili sedem ponudb, septembra pa so strokovne službe po analizi ponudb ugotovile, da je objekt na Dimičevi edini primeren. Ponudnik je zaprosil za projektno nalogo, v kateri je specificirana potrebna oprema, na podlagi katere je na lastne stroške in ob lastnem poslovnem tveganju naročil in kupil opremo. Postopek izbire stavbe smo speljali na osnovi pisnega mnenja računskega sodišča z dne 17. julij 2009 in pisnega mnenja ministrstva za finance z dne 30. julij 2009. Uspelo nam je, da je NPU začel svoje delo 1. januarja 2010 in v svojem kratkem času obstoja podal pobudo za zaseg več kot 16 milijonov evrov protipravno pridobljenega premoženja in s tem več kot upravičil svoj obstoj. Čeprav smo pri najemu stavbe na Dimičevi ulici upoštevali veljavne predpise, mnenja pristojnih institucij in sklep vlade, je mnenje računskega sodišča negativno," je zapisala Kresalova.

Pogačar je pripravljen na spremembo pogodbe

Igor Jurij Pogačar, ki je lastnik RAM Investa, ki MNZ oddaja prostore na Dimičevi ulici, pa je dejal, da se je pripravljen pogajati za spremembo pogodbe.

V zvezi z napovedjo ministrice za notranje zadeve, da bodo na MNZ začeli postopek odpovedi najemne pogodbe za objekt na Dimičevi, in v zvezi z izjavo predsednika računskega sodišča, na ministrstvu pojasnjujejo, da lahko v skladu z 12. členom najemne pogodbe to kadar koli odpovedo s 6-mesečnim odpovednim rokom, brez soglasja nasprotne stranke in brez kakršne koli odškodninske odgovornosti.

Šoltes: Preučiti je treba, ali je prekinitev pogodbe najbolj smotrna rešitev

Šoltes se je že odzval na odziv ministrice za notranje zadeve. V sporočilu za javnost je zapisal, da računsko sodišče pozdravlja vsak postopek, ki lahko prispeva k racionalnejši porabi javnih sredstev. V konkretnem primeru je računsko sodišče že v poročilu podalo priporočila, "zato je treba proučiti tudi vse posledice morebitne prekinitve pogodbe glede na obstoječa pogodbena razmerja in pretehtati, ali je to dejansko edina in najboljša rešitev," je dejal še Šoltes.

SDS: Gre za vnaprej pripravljen scenarij za ohranitev koalicije

V SDS so se odzvali na Pahorjevo sporočilo, da ponujenega odstopa Kresalove ne bo sprejel. Kot pišejo v sporočilu za javnost, bi morala Kresalova nepreklicno odstopiti. Menijo, da sta ponujeni odstop in njegova zavrnitev vnaprej dogovorjen scenarij, da bi ohranili tisto, kar je ostalo od vladajoče koalicije. "Vendar jim tudi to ne bo pomagalo. Žal bo cena, ki jo bomo plačali državljanke in državljani, vsak dan višja. V SDS bomo sicer proučili uporabo vseh ustavnih in zakonskih možnosti za razrešitev ministrice Katarine Kresal, vključujoč tretjo interpelacijo," še dodajajo.

SDS se je sicer na družbenem omrežju Twitter odzvala na revizijsko poročilo računskega sodišča in ponujeni odstop. "Šoltes je v revizijo najema NPU vpletel še Mateja. Da bi greh Kresalove, ki ga ni mogoče nikakor pomesti pod preprogo, tako izgledal manjši," so zapisali.

Kresalova bo ponudila odstop, njen prijatelj Pogačar pa bo še vedno prejemal 11.000 evrov neto mesečno. SDS na Twitterju

Poslanec SDS Vinko Gorenak meni, da "kljub izdatnemu angažiranju računskega sodišča in Igorja Šoltesa, da bi relativiziral klientelističen in koruptivni posel notranje ministrice Katarine Kresal v primeru najema stavbe na Dimičevi 16 v Ljubljani, ostaja dejstvo, da gre v danem primeru za izrazit primer sistemske korupcije, katere neposredna organizatorka je notranja ministrica Katarina Kresal, ob politični asistenci tako predsednika vlade Boruta Pahorja kot državnih organov in vladajoče politične večine v državnem zboru".

"Računsko sodišče, pod vodstvom Igorja Šoltesa, je potrebovalo kar 418 dni, da je izdalo negativno mnenje in izračunalo razliko med 136.000 evri mesečne najemnine, ki jo notranje ministrstvo plačuje osebnemu prijatelju notranje ministrice Katarine Kresal Igorju Juriju Pogačarju, in 125.000 evri, kolikor on sam mesečno plačuje za najem kredita, s katerim je stavbo na Dimičevi 16 zgradil. Jasno je, da mu mesečno ostane 11.000 evrov, po dvajsetih letih pa bo stavba njegova last in ne last države. Mimogrede, tega dejstva poročilo neposredno sploh ne poudarja ali problematizira," pravi Gorenak.

Pahor in Kresalova
Pahor in Kresalova FOTO: Miro Majcen
Če bi Katarina Kresal dejansko spoštovala delo računskega sodišča, kot to trdi, bi danes nepreklicno odstopila. NSi na Twitterju

Gorenak opozarja, da postopek zoper Kresalovo teče na ljubljanski policijski upravi, ki "preiskuje svoje nadrejene, zlasti pa nadrejeno notranjo ministrico Katarino Kresal, ki po zakonu usmerja in nadzoruje njihovo delo". Zato Kresalovo poziva k odstopu.

Zares: Mnenje računskega sodišča je jasno

V stranki Zares napovedanega odstopa notranje ministrice ne želijo komentirati, saj so za to pristojni drugi, predvsem predsednik vlade, pravijo. Mnenje računskega sodišča pa je jasno in ne potrebuje komentarjev, so dodali. "Ob tem naj spomnimo, da so poslanka in poslanci Zaresa aprila 2010 pred glasovanjem o interpelaciji zoper ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal želeli pridobiti pogodbo o finančnem lizingu med podjetjema Ram Invest in Hypo Leasing, vendar je niso dobili. Poslanska skupina Zares je tedaj opozorila, da vprašanje najemanja poslovnih prostorov za potrebe državnih organov predstavlja resen problem. Zato so poslanci Zaresa na predsednika vlade Boruta Pahorja naslovili dopis, v katerem so med drugim predlagali, naj izvede strokovno in neodvisno raziskavo vseh okoliščin sklenitve najema poslovnih prostorov za potrebe NPU," so še zapisali v odgovorih za 24ur.com.

SLS: O odstopu bi moral razmisliti tudi Pahor

V Stranki mladih – zeleni Evrope pozdravljamo ugotovitve in zaključke poročila računskega sodišča, zato menimo, da je odstop notranje ministrice smiselna posledica. Zahtevamo nadaljnjo razjasnitev okoliščin, ki bi pripeljala do dokazljive osebne odgovornosti posameznikov. Stranki mladih – zeleni Evrope

Kot je dejal podpredsednik SLS Franc Bogovič, so pričakovali, da bo premier ponujen odstop sprejel, kar bi bilo po njihovem mnenju tudi prav. Prav tako pa bi moral po Bogovičevih besedah "tudi predsednik vlade razmisliti o svojem odstopu – glede na to, komu je brezpogojno zaupal in koga je tudi podpiral ter držal v tej koaliciji".

"Z dokončnim poročilom računskega sodišča je potrjeno to, kar je v bistvu cela vesoljna Slovenija že vedela, z izjemo najbrž predsednika vlade," pravi Bogovič. Po njegovih besedah je več kot očitno, da se posle sklepa za interese drugih in ne za interese države.

SNS: Želijo jo prikazati kot načelno političarko

V Poslanski skupini SNS menijo, da je ponujeni odstop ministrice zgolj slepilni manever, s katerim želijo pred volivci prikazati Kresalovo kot načelno političarko, "saj točno ve, da premier Pahor njenega odstopa ne bo sprejel," pravijo.

Menijo tudi, da bi bilo treba proti ministrici vložiti kazenske ovadbe za celo vrsto zadev. Kot dodajajo, naj bi se te zagotovo razpletle šele ob spremembi oblasti po volitvah. "Na MNZ namreč vedo povedati, da se zavira razne preiskave kot na primer Bužekljan, bulmastifi, neplačevanje davka ob nakupu vozil in tudi NPU med drugim," še dodajajo.

DeSUS: Poteza Kresalove je politikantska

Da bi Kresalova morala odstopiti, če bi bila načelna, meni predsednik DeSUS Karl Erjavec. Potezo Kresalove, ki jo je pričakoval, je označil za politikantsko. Pri "zelo hudi kršitvi", ki jo je ugotovilo računsko sodišče, pa so po njegovem mnenju tudi elementi korupcije, zato je prepričan, da bo NPU v prihodnje predmet obravnav še drugih organov. Za predsednika vlade Erjavec pravi, da je znano, da ima različne kriterije za različne ljudi. Je pa po njegovih besedah "nespodobno, da ministrica za notranje zadeve, ki bi morala biti prva, ki skrbi za ravnanje v skladu z zakoni, še naprej vztraja na svojem položaju".

Ponujeni odstop je korektno ravnaje

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič pa meni, da je ponujeni odstop notranje ministrice korektno ravnanje, če je revizijsko poročilo računskega sodišča negativno. Odločitev premierja, ali odstop sprejme ali ne, pa je po njegovem mnenju druga zgodba, "kajti premier najbrž ne ve, koga bi imenoval, če izgubi še enega ministra". "Premier je sicer nepredvidljiv, tako da ne vemo, kaj bo naredil," je dodal Žnidaršič.

NSi: Kresalova negira pravno državo

Da bi morala Kresalova nepreklicno odstopiti, so prepričani tudi v NSi. S tem, da je le ponudila svoj odstop, Kresalova po mnenju NSi "dejansko negira pravno državo in odgovornost za negospodarno ter nesprejemljivo ravnanje prelaga na predsednika vlade".

Preberite tudi: Revizija se je nanašala na obdobje od 1. januarja 2007 do 30. junija 2010, pod drobnogled pa so vzeli tako sporen najem stavbe na Dimičevi za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) kot tudi predpogodbo za stavbo na Litostrojski. Slednjo so sklenili v času ministrovanja Dragutina Mateja, medtem ko so prvo podpisali že pod Katarino Kresal. Računsko sodišče pa je s svojim negativnim mnenjem klofuto prisolilo obema.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (722)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

suhljotko
10. 08. 2011 23.51
pahor je car.........
suhljotko
10. 08. 2011 23.51
pahorse veseli vsakega, ki bi z njim želel sodelovati
dule100
10. 08. 2011 21.08
Prašek Daj nehaj pametovati ! Najemnina za stavbo je 136.000 eur. In Pogačnik pri tem zasluži 11000 eur. In tu je korupcija. Stavba bo po odplačilu dolga, ki ga namesto Pogačarja odplačuje država, njegova in ne državna. To je približno tako, kot bi ti jaz odplačeval dolg za hišo, hiša pa bi bila po odplačilu tvoja. Torej ne nas imeti za tepce in lepo prosim, nehaj zganjati demagogijo !
Indigo Pingvin
10. 08. 2011 17.34
@abeceda123 tle gor mate pa kot pri norcih......................sem prebral en komentar do polovice, šel na WC, pa prišel nazaj, da preberem do konca.................komentarja pa nikjer več. ----------------- 24ur, najhitrejši portal v Sloveniji, kjer so samo hitri dovolj dobro informirani. hehehe
prašek
10. 08. 2011 17.22
dule100 10.08.2011, 16:56 11.000 x12 je enako 132.ooo€ na leto x 20 let je 2.640.ooo €. Toliko naj bi Pogačar skupaj zaslužil v 2o letih Vem za nekoga, ki je Slovenijo oškodoval za destkratnik te številke pri samo enem poslu!!! In vprašam se, če bi bil ti lastnik zgradbe, bi jo dajal mar samo na lepe oči in ne bi hotel zaslužiti. ??? Veš, tudi vzdrževanje takšne stavbe kar nekaj €vrčkov vzame mesečno !!!
rudra
10. 08. 2011 16.59
@evropejc Jaz sem kmet in to ponosen slovenski kmet. In sedaj? Se greva midva kosat po kmečko? Kmetje v Sloveniji smo oropani vsega popolnoma enako kot vsak delavec.Pri nas cveti zelena mafija,pri vas pa kravatarska! Eni in drugi smo pa v dreku zaradi teh nesposbnih,kratkovidnih egoističnih barab brez vizije.
dule100
10. 08. 2011 16.56
Prašek Ali razliko do 136.000 Eur, ki jo plača država mesečno J.Pogačarju za najem, dajo tebi, ko jih tako vneto zagovarjaš ? Mimogrede, 11000 eur je razlika, ki jo mesečno pokasira J.Pogačnik, velik prijatelj K.Kresal ! Ne vem, zgleda, da se vam je levakom od vsega hudega sfuzlal ! Počasi bo treba misliti na Dr.Ziherla !
muran
10. 08. 2011 14.43
I tata bi sine !
Maxatnes 1
10. 08. 2011 13.55
Kako se že imenuje tisti slavni sir? Aja, KVARGL. In katera je njegova glavna značilnost? ajaa, da NEZNANSKO ZAUDARJA!.
moster
10. 08. 2011 12.03
SODELUJTA S POPOVIČEM VKOPRU, NA PESKOVNIKU
prašek
10. 08. 2011 09.56
bukefal Pri meni tega naslova ni !!! Res čudno !!!
bukefal
10. 08. 2011 09.39
Na naslovnici Dela: Premier od ministrice jasno zahteva, ... Kaj bo zahteval revež, ko se jo pa boji kot hudič križa!!!
exterminator
10. 08. 2011 09.30
Kaj bo naslednja kraja?
abeceda123
10. 08. 2011 09.28
tle gor mate pa kot pri norcih......................sem prebral en komentar do polovice, šel na WC, pa prišel nazaj, da preberem do konca.................komentarja pa nikjer več.
prašek
10. 08. 2011 08.55
Že Tagore je rekel : "kdor zapre vrata vsem napakam, jih zapre tudi resnici" Desnosučni, malo razmislite o tem !!!
Jimi1
10. 08. 2011 08.51
Sploh pa...čas dela za Janšo (enak pokvarjeni nesposobnež) in njegove kompanijone. Vsak dan takšne bedne vladavine te kleptokracije pomeni slabši rezultat danes vladajočih na naslednjih volitvah. Cilj JJ je očitno ta, da narod nasilno vrže te skorumpirance iz oblasti, hkrati pa še počisti z nesporno čistimi idejami NOB, katerih se vsaj politično oklepajo ti kvazi levičarji, ki imajo v resnici še največ skupnega z fašističnim okupatorjem ... ! Rezultat zna biti JJ na kožo pisana 2 republika. Kot trdim so ti kvazi levičarji dokončno zavozili v ustavi zapisano pravno in socialno državo !
prašek
10. 08. 2011 08.22
Pa malo razmislimo o tej "barabiji", sploh pa o ceni !!! Država plača Pogačarju mesečno cca.11.000 €, to je v enem letu 130.000, krat 20 let je 2.600.000. Torej bo v dvajsetih letih pokasiral dva milijona in pol, cca. Vsi desnosučni komentatorji ste že v zraku, ko pa je govora o 21.000.000€, ki jih je plačala Patrija za dodelitev posla, pa nekam slabo slišite !?!?!? Da ne omenjam SIJ, kjer je bila cena (če me spomin ne vara) 80 milijonov, beležena pa je bila 110.ooo.ooo € Le kam je izginilo 30 milijonov ???? Raje ne bom več našteval, saj človeku rata kar slabo ob ........
japajaane
10. 08. 2011 08.05
tu je še ogromno ozadje Katke--Borut je ne sme razrešit-------ljudje to je POLITIKA
equi value
10. 08. 2011 07.56
Pahorjevi zasebni interesi...
Jimi1
10. 08. 2011 07.54
V KZS piše nekako takole, da nevednost povzročitelja kaznivega dejanje ne velja za olajševalno okoliščino. Tudi pomoč pri KD velja za kaznivo dejanje.... Pahor-kriminalec!