Slovenija

Šolstvo v 21. stoletju: so pametne naprave za otrokov razvoj koristne ali škodljive?

Ljubljana, 20. 09. 2016 17.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Je prav, da osnovnošolci pri pouku uporabljajo digitalne tablice? Nekateri pedagogi temu nasprotujejo, ker menijo, da se bodo možgani otrok nepravilno razvijali, da ima že danes vse več otrok učne težave. Drugi menijo, da je to nujno potrebno v modernem svetu, saj otroci že od rojstva spremljajo starše pri uporabi informacijske tehnologije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

akmt
20. 09. 2016 22.41
+6
Otrok potrebuje naravo, gibanje.Za ucenje v soli ( osnovni) otrok NE RABI INTERNETA.Potrebuje papir in svincnik.In veliko prostega casa zunaj in z vrstniki.To je OSNOVA za celostni razvoj osebnostI.Kar flancajte, da otrok rabi tehnologijo...Kljub intenzivnemu tehnoloskemu razvoju je se najvec znanstvenikov in izumiteljev,.... tudi v teh casih doma iz INDIJE, kjer za ucenje v os uporabljajo palcko, s katero zapisujejo v pesek.Otrok v os mora dobiti samo neke osnove, predvsem se pa mora nauciti RAZMISLJATI S SVOJO GLAVO! Tega ti ne da noben racunalnik ali wikipedia.Treba je fizicno pisati, brati knjige, racunati z racunalom in to je to.Novodobni starsi pa ze dojenckom ponujajo tablice?!?!? Seveda se bo takoj nehal jokati, saj daje tablica takojsen odgovor na min.pritisk nanjo....glasovni ali vidni.Kakorkoli: saj se vidi ze na dalec, kateri stars vzgaja pravilno: primerno tezek otrok, ki se v prostem casu druzi s prijatelji - ZUNAJ.Ali pa puncke z debelimi trebuhi,nasminkane pri 10 letih, fantki z zaokrozenimi boki in trebuhi, oboji v roki tablico.... Ali pa stars, ki otroku naredi na racunalnik neko predstavitev za solo.... Moja hcer ja napisala s penkalom, narisala z barvicami, nobene wikipedije itd,... Vse pes in rocno.Rezultat: vsako leto NAJBOLJSA V GENERACIJI na soli s 4 paralelkami, pobrala je vsa odlicja na tekmovanjih, tudi drzavnih.iz vseh predmetov.Samo v 1. r sem ji pokazala, kako se naj uci in to je to.Ne pa starsi, ki visiji z mulcem celo popoldne in skupaj delajo naloge, pa seveda tablice, pametni telefoni,... Vse je stvar vzgoje.Pri nas se je raziskovalo dezevnike na vrtu, plezalo po drevesih, vsak dan je prisla noter umazana od blata,... Nisem.palila na besede: sosolci imajo pa tak in tak telefon, racunalnik,... Ja, kar naj ga imajo.Racunalnik ti ne prinese pameti ali logicnega nacina razmisljanja ali.....sory, no.Kaj ti bodo pomagali stiki preko skype z otroci iz drugih celin? Ko pa po drugi strani ne znas navezovati drugega stika s sosolcem kot je : sedita na klopi, vsak pa istocasno chata z neko x osebo....Starsi- v kaj zelite spremeniti otroka? V neko osebnost ali v debelo zogo, ki se ne zna niti pogovarjati in bo samska za vedno- v druzbi seveda s telefonom?
CURVANORD Zanetti
21. 09. 2016 08.38
+1
Vse lepo in prav no pohvale vredno za dominacijo tvoje hcere,le glej da se ji ne sfuzla ko bo odrasla od pameti
vvrhovec
25. 09. 2016 15.13
Tudi takšne tablice so že na katere lahko tudi z pisalom pišeš in rišeš tako da tukaj ne vidim problema. Jaz pravim pa takole. Druženje in igra je potrebna a tudi vse ostalo kar nas obdaja. Če naučiš otroka že od majhnega ločevati katere stvari so uporabne in katere ne na internetu in kako do njih prideš mu s tem samo odpreš še večje obzorje. Učbenike in zveske lahko digitalizeraš in s tem tudi poceniš a žal ta šolski lobi tega nebi dopustil. Tako da z digitalizacijo lahko pridobiš veliko če seveda veš in znaš z njo delati in jo pravilno uporabljati.
Ramzess
20. 09. 2016 22.21
+1
Šolski sistem pač, njegova verzija znanja je kao edina prava in nobena druga, kot v cerkvi vera, ... s tehniko imajo učenci dostop do spleta, učitelji pa v dilemi ker morajo pojasnevati razlike med snovmi, šola oz. oni eno, splet drugo, kdo ima zdaj prav, učitelj ali splet. Že tako imajo učitelji težave ker jih učenci popravljajo, to zlasti značilno za otroke nove dobe. Tudi učitelji ko dozorijo in ugotovijo, da to kar so generacije učili ni vse pravilno, pustijo klasično poučevanje, in se tega potem lotijo povsem drugače ali pa sploh ne. Tudi temelji tega sistema se vse bolj majejo in prej ali slej bo klecnil. Dokler ni bilo tehnologije je šolski sistem lahko nadzoroval (oziroma se je to vršilo preko njega) kakšno znanje, koliko znanja in koliko pravilno je bilo posredovano učencem. Sedaj to ni mogoče pa se sistem ruši, preveč je konfliktov z drugimi viri.
akmt
20. 09. 2016 22.44
+3
Bistvo ucenja NI V KOPICENJU PODATKOV.Sorry.Bistvo.v os je, da se otrok nauci branja, pisanja, nekih OSNOV in da cimbolj razvije svojo osebnost na stevilnih podrocjih.Kje ti tukaj vidis racunalnik...?
Dejan Vovk
20. 09. 2016 21.12
-2
nekateri pedagogi bi se verjetno strinjali - da je pravo orodje v pravih rokah ob pravem času.... boljše kot so ZASTARELI UČBENIKI IN KVAZI ZGODOVINA brez osnove pač ne moreš prehitevati. prvo grafitni svinčnik, kasneje barvice pa vse do nalivnega peresa... v tem času pa že lahko kakšno ttipkovnico v roke; tako - za nadgradnjo znanja...
akmt
20. 09. 2016 22.45
Ucbenikov se ne rabi toliko Rabis zvezek in pisalo.to je DOVOLJ, da os koncas z odliko
vdolinitihi
20. 09. 2016 21.01
+9
Po pameti oboje, še vedno pa prednost knjigam, zvezkom in lastnoročni pisavi - številni otroci dandanes ne znajo držati peresa ali kulija med prsti, tako kot ne znajo več plezati po drevesih. Ne poznajo več velikih pisanih črk, pa tudi malih ne. Ne prepoznajo, kdaj je bolje napisati voščilnico kot pa sms. Ko prihajajo od avtobusne/železniške k šoli, vsi zrejo v svoje dlani, v njih pa telefoni in slušalke v ušesih. Med odmori ne divjajo več po hodnikih, ampak spet buljijo v ekrane ... Ni vsaka tehnologija povsod dobra.
BŠK
20. 09. 2016 20.50
+10
Ni boljših stvari za poneumljanje kot so te tablice. Čedalje vel je kreljotov! Žalostno!
kemuri
20. 09. 2016 20.45
-5
Itak že imajo vsi tablice in pametne telefone, pa laptope itd..zakaj jih ne bi imeli še v šoli, no ponekod že itak imajo računalnike aktivno vključene v šolski program..najbolj škodljivo je da morejo otroci vlačiti težke učbenike v šolo, škodljivo za zdravje in za denarnico, ker morejo kupovati pregrešno drage delovne zvezke in učbenike, ki jih potem še polovico niti ne predelajo..lobiji, mafija v sodelovanju dobro služijo..trpijo pa starši in otroci.
cotech
20. 09. 2016 21.12
+0
kemuri
20. 09. 2016 22.15
Itak ja, bull- tel...očitno še ti kaj pobašeš v žepe, delaš pri Mladinski knjigi ?
akmt
20. 09. 2016 22.51
+3
Tale z mafijo in teorijo zarote pa zmaga :-) Ocitno en predstavnik tehle novodobnih cudnih starsev- ne ravno izobrazenih in predvsem ne ravno brihtnih.mulcu takoj kupi boljsi telefon od svojega in se laptop, potem.pa misli, da bo otrok najmanj Einstein...Sory, dosegel bo najvec tvoj nivo izobrazbe, ce bo vse po ultra sreci
AceMcCloud
20. 09. 2016 20.44
+12
Zakaj zvezki? Zato ker se samo tako lahko mulc nauči pisat! Tipkat zna vsak šimpanz!
Vse strokovnjak
20. 09. 2016 19.53
+2
Kako bi pa potem služile knjigarne, papirnice, pisatelji... Če vsak starš na leto zapravi par sto evrov za knjige, zvezke, pisala,..še vedno precej ljudi živi na račun učencev. Če bi bila samo tablica, bi zavod za zaposlovanje spet pokal po šivih.
Apostol1
20. 09. 2016 19.50
+5
Če bo šlo vse skozi moderno tehnologijo se otrok oziroma kasneje ljudje sploh ne bodo več znali podpisati. sam sem mnenja da je potrebno to novo tehnologijo uvajat in to od prvega razreda vendar pa postopoma in istočasno se morajo otroci naučiti tudi na roke pisati tudi s pisanimi črkami in računati ,me prav zanima koliko otrok zna danes naprimer koreniti ali pa uporabljati kotne funkcije in logaritme , mislim da ni nič narobe ,če imajo vsaj nekaj pojma o tem ker danes itak to naredijo kalkulatorji ampak vseeno sigurno pa je da brez znanja računalništva se danes ne da več zaposliti ali živeti.
tedoVV2HCmedo
20. 09. 2016 19.34
-7
Kdo, ki ima na voljo internet, sploh še rabi šolske knjige? Vse šolske stvari se dobi na wiki in podobnih straneh.
nemojte
20. 09. 2016 19.25
+4
Prepozno zastavljeno vprašanje
Zaboljsijutri
20. 09. 2016 19.23
+7
Denar se najde je za preplacljive in precenjene tablice, ki bodo kaj kmalu zastarale in potrebovale zamenjavo za novo verzije. Med tem se jih bo negovalo z neprestano tehnicno pomocjo, nadgradnjami ipd... Kot vedno bo prisesanih cel kup pijavk. Denarja pa ni za zdrave, dostopne in redne solske obroke.
Nikiiy
20. 09. 2016 19.11
+9
Tisti ki so prišli z goše 45. leta niso imeli ničesar, pa so pokradli vse kar se je dalo, uredili si penzije otrokom službe večina pa nima 100 pik zna pa razen krast in uničevat ničesar drugega..Pa še danes jih je natanko desetkrat več kot leta 1943 ali na tanko 14 357 priviligirancev..Ostali pa za protezo nimajo..
Dejan Vovk
20. 09. 2016 21.14
+0