Slovenija

FOTO: Najmočnejši zabeležen sunek burje je bil 171 kilometrov na uro

Ajdovščina/Nova Gorica, 01. 02. 2012 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
S.S./B.G./STA/M.M.
Komentarji
188

Poveljnik občinskega štaba CZ Ajdovščina Benko je dejal, da se burja umirja, a ne za dolgo. Že v drugi polovici noči se bo znova začela krepiti. Prebivalci, ki so na tovrstne vremenske razmere že navajeni, upoštevajo njihova navodila.

Za Primorsko je razglašen rdeči alarm, saj je območje zajela močna burja. Na izpostavljenih mestih je čez dan presegala 150 kilometrov na uro.

Zvečer se je burja umirila, a zobe bo znova pokazala v drugi polovici noči. Jutri čez dan bo izgubila na moči, a v petek se bo vnovič okrepila in v noči na soboto dosegala podobne oziroma še višje hitrosti kot danes. Močan veter je današnji dan zaznamoval tudi na Obali, povišano je tudi valovanje morja.

V spodnji galeriji si lahko pogledate fotografije, ki nam jih pošiljate bralci:

Današnji najmočnejši zabeležen sunek burje je bil 171 kilometrov na uro, je povedal Benko.

Burja razkrila streho na Srednji šoli Vena Pilona

Do poznega popoldneva reševalne službe v občinah Ajdovščina in Vipava niso imele pretiranega dela zaradi močne burje, je povedal poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Ajdovščina Igor Benko. Največ dela so imeli okrog 14. ure, ko je burja odkrila del strehe hangarja športnega letališča v Ajdovščini. Pri nakupovalnem centru v Ajdovščini je premaknila tudi manjšo trafiko, so zapisali na Upravi za zaščito in reševanje, v vasi Planina pa je veter razkril streho. Streho je burja razkrila tudi na Srednji šoli Vena Pilona v Ajdovščini.

Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina opozarja vse potrošnike vode, da je treba zaradi napovedanih zelo nizkih temperatur in nevarnosti zmrzali zaščititi vodomere v vodomernih jaških. To lahko storijo s primerno izolacijo, kot je na primer penasta guma, gradbena izolacijska folija ali pa stiropor.

Benko je okoli 21. ure dejal, da je ena ekipa njegovih fantov vedno na terenu. Poveljnik je še povedal, da prebivalci, ki so na tovrstne vremenske razmere že navajeni, upoštevajo njihova navodila.

Pripadniki civilne zaščite so danes posredovali tudi na širšem območju Nove Gorice. Na Erjavčevi ulici se je strgal reklamni pano, v Kromberku je odtrgalo električne panele s strehe, v Pavšičevem naselju je odkrilo nadstrešek, na Vojkovi ulici pa ostrešje. V Solkanu so gasilci posredovali zaradi bojazni, da bo burja s strehe odtrgala kolektorje.

V občini Šempeter-Vrtojba ni napovedanih večjih težav, a so kljub temu pripadniki tamkajšnje civilne zaščite in prostovoljnega gasilskega društva Šempeter v pripravljenosti, da priskočijo na pomoč sosednjim občinam, prav tako tudi njihovim občanom, v kolikor bi se burja okrepila. "Šole in vrtci tako ostajajo odprti, razen Podružnične glasbene šole Šempeter, ki bo zaprta zaradi vozačev, ki se vozijo iz drugih občin," so še sporočili.

Težave v Vipavski dolini
Težave v Vipavski dolini FOTO: Bralec Marko

Šole in vrtci bodo zaprti tudi v Novi Gorici

V občinah Ajdovščina in Vipava so bile danes zaprte osnovne šole Ajdovščina, Šturje in Dobravlje z vsemi podružnicami, otroški vrtec Ajdovščina, Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina, Zavod za šport Ajdovščina, Lavričeva knjižnica Ajdovščina, Varstveno-delovni center Ajdovščina ter osnovna šola Vipava, otroški vrtec in varstveno-delovni center v Vipavi in Škofijska gimnazija Vipava. Tako bo tudi jutri, ali bodo zaprte tudi v petek, pa se bodo pristojni v obeh občinah odločili jutri.

Zaradi burje bodo jutri zaprti vrtci in osnovne šole, vključno z glasbeno šolo, tudi v novogoriški občini. Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon se je za to odločil, ker je zaradi burje za danes popoldne, ponoči in jutranje ure v četrtek napovedan rdeči alarm tudi na Goriškem, so sporočili z občine. Priporočilo župana, da ostanejo v četrtek zaprte, bodo poslali tudi vsem srednjim šolam v občini. Zaradi varnosti pozivajo starše in skrbnike, naj zagotovijo varstvo otrok na domu. Vse osnovne šole in vrtci pa morajo organizirati dežurstvo za nujne primere, ki mora vključevati tudi šolsko prehrano. Šolski prevozi v četrtek ne bodo organizirani.

Ustavljen promet v Luki Koper

Na Upravi za zaščito in reševanje so zapisali, da je zaradi močnega vetra promet s koprskim tovornim pristaniščem do nadaljnjega prekinjen. To, da nekatere ladje ne morejo vpluti v in izpluti iz pristanišča, je potrdil tudi tiskovni predstavnik Luke Koper Sebastjan Šik. Delo je danes sicer potekalo normalno, je pojasnil in dodal, da kakšnih posebnih ukrepov niso sprejeli ter da so dvigala tako ali tako prilagojena na veter in se ob močnih sunkih vetra samodejno ustavijo.

Pristaniški kapitan in v. d. direktorja Uprave za pomorstvo Davorin Fantulin je pojasnil, da prepoved vplutja v oziroma izplutja iz pristanišča velja le za nekatere ladje. Odvisno je od velikosti ladje, kakšen tovor prevaža, v kateri bazen v luki namerava ladja vpluti, je pojasnil in dodal, da zadeve spremljajo in ko se veter umiri, spustijo ladje v pristanišče, pomagajo si tudi z dodatnimi vlačilci. Fantulin je še povedal, da so že včeraj obvestili pristojne o močni burji in jim tako priporočili kakšno dodatno vrv in tako ojačajo privez.

Nizke temperature, močan veter in tudi sneg

Pristojni svarijo, da se v teh vremenskih razmerah izogibate dejavnostim zunaj, da zaščitite steklene površine in na varno pospravite jeklene konjičke.

V znamenju vetra, mraza in snega bodo tudi prihodnji dnevi, kaže napoved do 6. februarja. Agencija za okolje je za prihodnje dni za Primorsko sprožila rdeči alarm, predvsem zaradi močne burje velja za Vipavsko dolino. Podobno so storili tudi marca lani, a letos so razmere še hujše, saj se soočamo tudi z izredno nizkimi temperaturami. V prihodnjih dneh bo zapadlo tudi nekaj malega snega, predvsem v noči na soboto, ko bi lahko zapadlo do pet centimetrov snega. Močno pa bodo padle temperature, ki se bodo po napovedih spustile tudi do –20 stopinj Celzija. Dnevne temperature v večjem delu Slovenije se bodo gibale okoli –5 stopinj Celzija, ponoči bodo padle pod –10,  do okoli –20 stopinj Celzija bodo lahko namerili v zatišnih legah s snežno odejo, je pojasnil Gregorčič.

Izola
Izola FOTO: Branko Furlanič

Močno bo pihalo tudi na Obali, kjer bodo lahko namerili sunke od 90 do 130 kilometrov na uro. Valovanje morja je bilo danes, zaradi močne burje, povišano, so zapisali na Agenciji za okolje. Morje lahko zaradi valovanja poškoduje izpostavljene dele obale (Piranska punta). V četrtek se bo valovanje umirjalo. V petek in v noči na soboto pa bo valovanje morja znova povečano. V petek popoldne in v noči na soboto lahko najvišji valovi presežejo višino štirih metrov. Več o vremenu ...

Težave na cestah

Burja težave povzroča tudi v prometu, če se bo še okrepila, je mogoče pričakovati še kakšno dodatno zaporo cest za ves promet. Zaradi burje je po podatkih prometnoinformacijskega centra na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti med Podnanosom in Ajdovščino prepovedan promet za vsa vozila s ponjavami, kamp prikolice, hladilnike in avtobuse; na cestah Ajdovščina–Selo in Tri Hiše–Volčja Draga pa velja prepoved prometa za kamp prikolice, vozila s ponjavami in hladilnike do 8 ton. Več o razmerah na cestah ...

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (188)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andrej113666
02. 02. 2012 13.29
mene zanima kako je nastala ta burja..ponavadi so nas učili da nastane ko se mešata topel in hladni zrak iz ajdovščine in gore,ma zdaj je povsot enako mrzlo,piha pa ful..bi znau kdo razložit?
bolimepatak
02. 02. 2012 07.22
+2
Pustite meglenkote...naj imajo malo veselja, no......
lotos_p
02. 02. 2012 01.26
+14
Dajmo se zresniti, no! Burja na Vipavskem je popolnoma normalen pojav in je te dni enako mocna kot je bila leta pred vele-novinarskim vdorom v vipavski zimski mir!!! Ozebline??? Ja vsi na ajdovskem smo ze cisto pozebli!!! Saj bi se zmrznili, ce nas ne bi pisanje taksnihle neumnosti pogrelo od casa do casa....Da se razumemo....TU NI NOBENIH EKSTREMNIH RAZMER....taksna je pac vipavska zima...bila in bo...
nelevinedesni
01. 02. 2012 23.13
+17
jeeeeeeej,kolk napihujete vse skupej.....pr 170 se mi vipavci in ajdovci komej veselimo ker ni treba dvorišč pometat =D lublančani pa o nekih rdečih alarmih =D a se bodo palačinke zažgale,al zakej je ta rdeč alarm? =D hahaha LP iz vipavske doline =D
MatrMila
01. 02. 2012 23.02
+6
Ja sej se pa čudim de j n naši šuli odkrilu strejho. Kukr j zgrajena se čudim de jo nej kar vdpihnlu.
modraglava
01. 02. 2012 22.33
+0
g.Mateja nehajte delat reklamo za Ajdovce...ostali novinarji tud dajte malo pogledat napovedne karte ALADIN in merilce vetra pa boste videli, da najmanj piha v mestu Ajdovščina. Dosti bolj pa med Podnonosom in Vipavo ter v Vitovljah in Ozeljanu-Ajševica kot v tisti Wajdušni.
Matija Kjbr
01. 02. 2012 22.08
+3
zaenkrat pouk v srednjih šolah v gorici prav nič ne odpade...zgleda da še ni dovolj nevarno za njih, če veje letijo okoli in se usako tolko kaj utrga in zleti...
Matija Kjbr
01. 02. 2012 22.11
-1
Jutri v četrtek 2. februarja 2012 bo Tehniški šolski center Nova Gorica deloval po ustaljenem urniku. V kolikor bo zaradi izrednih razmer prišlo do kakršne koli spremembe, bomo obvestilo objavili na naših spletnih straneh. Direktor TŠC Nova Gorica
lenoritis24
01. 02. 2012 21.39
+5
tri dva ena:nov naslov star članek
tali?ni tom
01. 02. 2012 20.48
sveca , enkrat se bom zategnu dol da vidm kolk to piha ! tle ko sm jst nonstop piha pa se sploh ne sekiramo za to ! na bajt odpreš okno pa drugo pa ven stole vleče !
medo pupu
02. 02. 2012 07.31
Glej, ti pridi in pokliči me. Bova šla na kavo in zunaj pokadila en cigarat, boš videl da je vse skoraj normalno, ti novinarji samo pretiravajo.
Andrejka Lenar?i?
01. 02. 2012 20.25
-3
Jeb...a vas ACTA-ENI PA STE RES ČUDNI.
nik500
01. 02. 2012 20.35
-1
Spoštuj sporazum ACTA ki je v veljavi. Dobro veš kakšne posledice bojo če ne boš upoštevala sporazum ACTA. Tukaj ni nič čudnega pa uporabljaj male tiskane črke.
nik500
01. 02. 2012 19.56
+10
Da bi videli kako je novinarka Petra Kerčmar prosila za vaše slike. Slik pa ne pošiljajte saj velja sporazum ACTA.
richi69
02. 02. 2012 07.52
+1
kaj je z tabo narobe lol kaki sporazum acta to ce bo sploh prišlo u veljavo, (kar je zelo malo verjetno) bo v najbolšem primeru še čez kar nekaj mesecev tko da ne bit neki pametn tle pa o neke acte govort k pomoje sploh neves kaj to pomen....
yamahar1
01. 02. 2012 19.30
+24
24ur....a se vi mal hecate dons hahahahahahah....to je OSMI različen naslov za isti članek dons hahaha
coca.eskim
01. 02. 2012 19.41
-2
Upam, da si plačan, da celi dan sediš za računalnikom in opazuješ take stvari.
yamahar1
01. 02. 2012 20.26
+11
dečko...da te potolažim...sem na inventuri...in bom bil najbrž do zjutraj...zato vmes pregledujem novice, ker sem rad na tekočem! Ne spim tako kot ti doma na toplem
cob
01. 02. 2012 20.34
+7
mimogrede tudi ti se ponavljaš s svojimi izjavami... že 4x si napisal eno in isto :)
Vipvipvip
01. 02. 2012 19.24
-2
to so jankovič pa janša krivi
Follow me
01. 02. 2012 20.12
-1
amibra
02. 02. 2012 13.31
luckyss
01. 02. 2012 19.12
+7
kaj je zdaj pop?! Že 15 minut niste zamenjali naslova pri tem članku....:)
yamahar1
01. 02. 2012 19.30
+6
Janša je naš
01. 02. 2012 19.02
+27
burja pri njih je nekaj normalnega tako kot za vas ljublčjančane megla
tinetone
01. 02. 2012 19.12
+13
res je, samo zadnja leta je narava bila bolj skopa z njo... burjo namreč
krtaca15
01. 02. 2012 19.01
+24
24 ur se obnaša kot da smo se rodili pred enim letom in da je burja nekaj nenaravnega. Le kako bojo poročali ko bojo vzcvetele češnje - naravni fenomen?
krtaca15
01. 02. 2012 19.12
+3
No ja če ne smeš o ničemer več poročati realno potem pišeš o burji, rožicah in čebelicah....
tinetone
01. 02. 2012 19.14
+5
v bistvu je to problem sosodbne družbe vse bolj pišemo zgodovino ampak vse manj se je zavedamo, še posebno ko pride do naravnih pojavov se tega ne upošteva. potem pa so odkrite strehe, poplvaljene hiše, podrte hiše itd itd itd
Janrus
01. 02. 2012 18.38
+26
Stara, ampak spet aktualna sala :) Veter za Vipavce: 30 km/h – “popolnoma mirno”. Drevesom se ne ljubi premikati listov. 40 km/h – drugje po Sloveniji ljudje zapirajo okna. V Ajdovščini veter upihne nekaj regratovih lučk. 50 km/h – Drugje po Sloveniji se ljudje držijo za kape, da jim jih ne odnese. V Ajdovščini odprejo vsa okna in vrata, da se malo prezrači. 60 km/h – Ajdovci se odpravijo na sprehod in uživajo v ljubki sapici. Tujce po cesti že zanaša med hojo. 70 km/h – Drugje po Sloveniji spravljajo avte v garaže in zapirajo polkna. Ajdovci dajo ven sušit cunje. 80 km/h - Ajdovci pošljejo otroke malo ven da se “preluftajo”. 90 km/h – Drugje po Sloveniji prevrača smetnjake in razbija šipe. Ajdovci začnejo prižigati cigarete z vžigalico med dlanmi. 100 km/h – Drugje po Sloveniji radii in televizije panično opozarjajo pred vetrom. Ajdovec se pelje na panoramsko vožnjo po cesti proti Podnanosu in se prisrčno nasmeji prevrnjenim kamionom. 120 km/h – Drugje po Sloveniji lomi drevesa in uničuje pridelke. Ajdovci se veselijo, ker jim ni treba pometati. 150 km/h – Drugje po Sloveniji odkriva strehe in lomi ostrešja, drevesa pa izruje s koreninami vred. Ajdovci počasi zaprejo okna. 180 km/h – Drugje po Sloveniji: razglašena je splošna naravna katastrofa, gasilci in civilna zaščita iz vse države hitijo na pomoč ljudem s podrtimi hišami. Ajdovcem ni jasno kaj komplicirajo. 200km/h – V Ajdovščini polomi nekaj vej in odnese kak korec s strehe. Drugje po Sloveniji smrtne žrtve. 300 km/h – Drugje po Sloveniji: popolno uničenje, mesta so zravnana z zemljo. Ajdovci rečejo: Ej, ma dns pej piha!!
Jurck4Life
01. 02. 2012 19.08
-22
NAJLAZI JE PA IZ RADIA 1 PREPISAT...SAM SE KEJ SPOMN; A TI JE BURJA JEZIK ODNESLA...
Janrus
01. 02. 2012 19.12
+18
@Jurck4Life verjetno si izgubu nekaj kolesc iz glave, zdaj jih mas na profilni sliki :) Na zacetku sem napisal "stara sala", in nikjer nisem rekel, da je moja... Predno karkoli kritiziras, se nauci branja in pisanja (brez caps-locka).
tinetone
01. 02. 2012 19.14
+16
Follow me
01. 02. 2012 20.14
-4
Dajmo se kregat ajde, ti si to prepisu sram te bodi sram jajaja.
on39
01. 02. 2012 20.45
+3
lohk je prepisu samo mi k smo tle vemo da je to skori vse res
swz112
03. 02. 2012 13.37
to je mal čudn...sm po tv vidu ,da vm pr 120kmh strehe odnaša pa take?
Primož Južna
01. 02. 2012 18.15
+19
Pa saj ni tako hudo mrzlo, razen ko veter čez tebe potegne da kar pingvine vidiš :D
edy9
01. 02. 2012 18.48
+1
hot-shot69
01. 02. 2012 17.30
+18
S tem rdečimi alarmi samo preverjajo, če smo iste ovce kot Američani, ki jih oblasti strašijo z raznimi barvnimi lestvicami, narod pa navali v trgovske centre in pokupi vso konzervirano hrano :) Burja ni nič močnejša kot v preteklosti, samo poročanje medijev je bolj intenzivno!
pupa_od_anbot
01. 02. 2012 18.26
+6
tinetone
01. 02. 2012 19.15
+7
čez en teden bodo pa vsi pozabili, da burja sploh obstaja...
yamahar1
01. 02. 2012 17.26
+52
24ur! Čestitam! Pravkar ste zamenjali sedmi naslov ter naslovno besedilo z istim člankom danes!
cvekalo
01. 02. 2012 17.53
+12
Zamenjaj naslov....in hura poglej poglej novi kliki