Slovenija

Šolska ministrica pred informativnimi dnevi pozvala dijake in študente: Izkoristite, kar vam šole v tem času ponujajo

Ljubljana, 09. 02. 2017 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šolska ministrica Maja Makovec Brenčič je bodoče dijake in študente pred informativnimi dnevi pozvala, naj čim bolj izkoristijo vse, kar jim bodo šole v tem času ponudile. Dejala je, naj na izbranih šolah postavijo čim več vprašanj, saj bodo le tako dobili koristne informacije za nadaljevanje šolanja.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je pred informativnimi dnevi bodoče dijake in bodoče študente pozvala, naj čim bolj izkoristijo vse, kar jim bodo šole v tem času ponujale. Ob tem je pomembno, da naberejo čim več koristnih informacij, na podlagi katerih bodo presodili, kaj si v resnici želijo, je poudarila.

"Naj prisluhnejo sebi, svoji radovednosti in predvsem željam, ki jih imajo tudi iz spoznavanja dosedanjih vsebin," je v izjavi medijem ob seji vlade dejala Makovec Brenčičeva. Poleg tega vsem, ki iščejo svojo poklicno pot, še svetuje, da verjamejo vase.

Marsikdo od mladih ne ve točno, kaj vse bi počel v življenju, zato naj pri odločitvi prevlada tisto, kar ga najbolj zanima. Prav je, da mladi v čim večjem številu obiščejo izbrane šole, a se hkrati tam dobro pozanimajo in postavljajo čim več vprašanj, je poudarila ministrica.

Čeprav zlasti osnovnošolce na informativnih dnevih spremljajo starši, je treba zahtevno odločitev o nadaljevanju šolanja prepustiti otrokom. Po njenem prepričanju so ti dovolj odrasli, da znajo sami poiskati vse potrebne in koristne informacije. Hkrati pa se ji zdi razumljivo, da starši skrbijo in se čutijo odgovorni do izbire izobraževalne poti njihovih otrok.

Šolska ministrica dijake in študente poziva, naj se pozanimajo, sprašujejo, pridobijo čim več informacij o svojem šolanju.
Šolska ministrica dijake in študente poziva, naj se pozanimajo, sprašujejo, pridobijo čim več informacij o svojem šolanju. FOTO: POP TV

Makovec Brenčičeva je še dodala, da take bojazni pri vpisu na poklicne šole, kot se je to morda čutilo nekoč, ni več. "Poklicne šole pridobivajo na vpisu dijakov in dijakinj že kar nekaj časa," je zagotovila. Ob tem je spomnila na pomemben vidik povezovanja z gospodarstvom in na zakon o vajeništvu, ki je trenutno sicer v postopku v državnem zboru, v slovenski šolski sistem pa uvaja dualni sistem izobraževanj.

Ko si mladi izbirajo določene poklice, je po besedah Makovec Brenčičeve pomembno tudi zavedanje, da bodo morali svoja pridobljena znanja ves čas nadgrajevati z drugimi veščinami in kompetencami. "Danes smo vsi, tudi odrasli, v konceptu vseživljenjskega učenja," je poudarila. Po njenih besedah je vse to danost trenutnega sistema izobraževanja in tudi trga dela.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HeroinHero
09. 02. 2017 17.14
+1
šole so za luzerje...
?asjeza
09. 02. 2017 15.39
+7
fakulteta učijo biti suženj kapitalizmu ne pa kako se bi prodajal
Artechh
09. 02. 2017 15.29
+1
Vsej je preveč.... Sam nekje je mal lažje dobit službo.. Vabil te pa nebojo nikjer kot je blo včasih
mzz66
09. 02. 2017 15.11
+3
naj že enkrat naredijo toliko šol kot je učencev, ne pa da imamo 50% zasedene srednje šole in fakultete. Aja, saj zato pa delajo učitelji 4 ure na dan.
Pomotata
09. 02. 2017 14.53
+7
na informativnih dnevih se mlade zavaja. raje vprašajte bivše dijake ali študente
macek_garfield
09. 02. 2017 14.19
+5
pozabila pa je povedat, cim prej se vclanite v kaksno stranko in si najdite strankarskega pokrovitelja v zameno za obcasna savnanja pa boste po studiju ziher dobili sluzbo pa to