Slovenija

'Poslance v vrtec, otroke v parlament'

Ljubljana, 18. 04. 2012 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

To je le eden od transparentov, ki so ga za današnji shod pripravile razočarane vzgojiteljice. Tako kot učitelji so tudi vzgojitelji jezni, ker vlada z varčevalnimi ukrepi znižuje kakovost vzgojno-izobraževalnega procesa.

Na poti na shod pred poslopjem vlade
Na poti na shod pred poslopjem vlade FOTO: 24ur.com
SVIZ je sporočil, da v 714 vzgojno-izobraževalnih, znanstvenih in kulturnih zavodih stavka 41.286 zaposlenih. Ne stavka 7129 zaposlenih. V vrtcih in šolah po Sloveniji so v varstvo sprejeli 3663 otrok.

V večini šol in vrtcev so danes učilnice prazne. Varstvo je poskrbljeno zgolj za tiste otroke, za katere starši niso dobili nadomestnega varstva. A teh otrok je v vrtcih zelo malo, kar po besedah sindikata Sviz pomeni, da jih starši pri stavki podpirajo. S stavko šolniki sporočajo, da bodo vladni ukrepi najbolj udarili po kakovosti našega šolstva, kar je po njihovem mnenju nesprejemljivo, zato zahtevajo, naj vlada varčuje drugje.

Zmeda glede oblikovanja oddelkov

V uredništvo smo prejeli pismo kolektiva Osnovne šole Polje, v katerem opozarjajo na zmedo, ki bo nastala, če se bodo vladni varčevalni ukrepi v šolstvu uresničili. Kot pojasnjujejo, bo vlada največ varčevalnih posegov izvedla prav v osnovnošolskem izobraževanju.

Povečevanje normativov v oddelkih vodi v padec kakovosti našega šolstva, opozarjajo šolniki.
Povečevanje normativov v oddelkih vodi v padec kakovosti našega šolstva, opozarjajo šolniki. FOTO: Thinkstock
V Vrtcu Ivančna Gorica ne stavkajo, saj večina zaposlenih ni bila za stavko.
V Vrtcu Ivančna Gorica ne stavkajo, saj večina zaposlenih ni bila za stavko. FOTO: Igor Adamič

Eden od prvih predlaganih ukrepov je zvišanje normativov v oddelkih. Namesto 28 učencev naj bi jih bilo v oddelku 30. Prav tako vlada uvaja spodnjo mejo za oblikovanje oddelkov, in sicer 24 otrok. Opozarjajo na zmedo, ki bi pri tem lahko nastala. Z optimizacijo šolske mreže, kot jo je napovedal minister Turk, bi v mestih uvedli enoten šolski okoliš. Kaj to pomeni za učence in starše? "Ker je določena spodnja meja za oblikovanje oddelkov, bo šola oddelek imela le, če bo na šolo vpisanih 24 učencev," opozarjajo šolniki. Kaj se zgodi v primeru, če jih bo na neko šolo vpisanih le 19? Ali bodo starši morali otroke voziti na sosednjo šolo v ’razširjenem’ okolišu? To pomeni, da bodo otroci morali tudi v bolj oddaljene šole. Kaj to pomeni z vidika njihove varnosti? Kdo bo skrbel za njihove prevoze? Kaj pa v primeru, če bo vpisanih 40 učencev? Ali to pomeni oblikovanje dveh oddelkov ali enega, višek otrok pa se bo vozil na sosednje šole? Vladni predlog je nejasen, opozarjajo zaposleni na OŠ Polje, ki se sprašujejo, po kakšnem ključu bomo delili otroke in kdo bo to počel?

Jutranje varstvo – je ali ni delovna obveznost?

Ministrstvo je napovedalo, da jutranjega varstva in varstva po 15.30 uri ne bo več plačevalo. Na svojem blogu minister Žiga Turk pojasnjuje, da se "ukinja plačevanje dodatnega dela, opravljenega znotraj delovnih obveznosti: (jutranje varstvo, varstvo po 15.30, popravljanje maturitetnih nalog in podobno). Jutranje varstvo se šteje med delovne obveznosti. Do 15.30 velja nespremenjeno podaljšano bivanje v šoli. Po 15.30 bo zagotovljeno samo varstvo, tudi to v okviru delovne obveznosti in ne bo plačano posebej."

Stavkali bomo, pa ne za povečanje naših pravic, pač pa za njihovo ohranitev.
Stavkali bomo, pa ne za povečanje naših pravic, pač pa za njihovo ohranitev. FOTO: Thinkstock

Učitelji opozarjajo, da po zakonu v delovno obveznost učitelja poleg 22 ur pouka in drugega dela, ki ga določa zakon, ne sodi delo v jutranjem ali v popoldanskem varstvu. "Ure jutranjega varstva in ure podaljšanega bivanja so elementi za sistemizacijo delovnih mest v osnovni šoli (40. člen Pravilnika o normativih in standardih za izvajanje programa osnovne šole, Uradni list RS, št. 57/07, 65/08, 99/10). Torej ne gre za dodatno delo, opravljeno znotraj delovnih obveznosti, kot je zmotno prepričan minister, ali pa ne pozna zakonodaje s področja šolstva," se sprašujejo učitelji OŠ Polje, na kateri bodo v primeru, da bo vlada napovedane varčevalne ukrepe sprejela, štirje zaposleni ostali brez dela, nihče od teh delavcev pa ne izpolnjuje pogojev za upokojitev.

Plače nižje, obveznosti večje, kakovost izobraževanja pod vprašajem

Vsi ti ukrepi vplivajo na kakovost šole in s tem tudi na našo skupno prihodnost! Edino, kar nas lahko naredi konkurenčne, je vlaganje v znanje in razvoj novih tehnologij, za kar pa so potrebni strokovnjaki. Da pa jih bomo imeli, potrebujemo dober izobraževalni sistem. Kolektiv OŠ Polje

Opozarjajo, da so že vrsto let varčevali in državnemu proračunu prihranili okoli 967 milijonov evrov. In to na račun več let zamrznjenih plač, neizplačanega dela izravnave plačnih nesorazmerij, neizplačanih napredovanj, neizplačane delovne uspešnosti in na račun sredstev, ki bi morala biti porabljena za izobraževanje učiteljev in za nakup učnih pripomočkov, vendar niso bila.

Prav tako opozarjajo, da so plače v osnovnih šolah že od 2004 do 2008 enake. Odprave plačnih nesorazmerij še vedno niso dočakali v celoti. "Denar je očitno nekam poniknil in so odpravili le polovico plačnih nesorazmerij. Potem so ugotovili, da denarja ni, plačna nesorazmerja ostajajo, mi pa imamo že dve leti zamrznjena napredovanja, pa tudi delovne uspešnosti ne dobimo." Vlada povečuje delovno obveznost in hkrati zmanjšuje plače, ki že sedaj niso visoke. Za primerjavo navajajo, da je povprečna bruto plača na OŠ Polje 1589,86 evrov, medtem ko je januarja letos povprečna bruto plača v Sloveniji znašala 1529,04 evrov. Hkrati pa opozarjajo, da imajo na šoli štiri zaposlene, ki ne dosegajo niti minimalne plače.

Preberite še

FOTO in VIDEO: Pred vlado glasen 'buuu' za Janšo; protest tudi pred DZ

FOTO: Delodajalci poskušajo ponekod zadušiti stavko

Virant: V težavah je cela država

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stefi1
19. 04. 2012 09.37
tisti štirje so gotovo tehnični kader in ne strokovni delavci, samo če pogledamo v Ljubljani je pa veliko osnovnih šol, koliko ima pa katera otrok je pa drugo vprašanje.
Principat
18. 04. 2012 18.42
+5
sociala,kapitalizem , demokracija - to enostavno ne gre skupaj kaj se pa tiče JU - sami sebi zmeraj pišejo zakone in potem se sklicujejo na zakonodajo
romy1969
18. 04. 2012 19.31
+9
Jaz bom pa tko rekel. Nekateri v javni upravi si krvavo zaslužijo svoje plače. Večina pa jih samo sedi na stolčkih in čaka penzijo. Pa poglejte kje so bili ti isti ki so danes stavkali takrat ko se je odpuščalo v gospodarstvu in ko so se tam nižale plače. Od 120000 brezposelnih na zavodu ni verjetno nobenega ki bi delal v javni upravi zdej pa ko je treba stisniti pri sebi pa vsi v zrak. Dajmo za en teden večino JU poslat delat v proizvodnjo delavce pa na stolčke pa da vidmo kdo bo pol stavkal. 20 % si zasluži višje plače kot jih imajo ostali pa so samo nujno zlo ki ga plačujemo zaposleni v gospodarstvu.
nahrbtnik
18. 04. 2012 17.58
+24
a je tole stavka javnega sektorja ali šolnikov? imam preko 20 let delovne dobe, visoko izobrazbo zdravstvene smeri-na žalost nisem zdravnik-in plačo s potnimi stroški vred 1200 evrov. delam z telesno in duševno prizadetimi,tudi vikende. moji sodelavci z nižjo izobrazbo, ki so v nižjih plačilnih razredih so plačani pol manj.danes smo delali vsi normalno. v mojem opisu del in nalog ni kopanja, umivanja...,ampak mi srce ne da, da bi čakala da vse opravi nekdo samo zato, ker je nižji po hierarhiji. če je treba "obrisati rit" jo pač obrišem in mi ni izpod časti. me pa jezi, da se ves čas govori izključno o učiteljih in njihovem delu. če bom jaz ob določen procent plače-bom preživela, moji sodelavci z nižjimi plačami zelo težko, ampak ker delamo s populacijo, ki je ne moremo enostavno kar pustiti, delamo. stavke si ne moremo privoščiti. naše delo je zahtevno, a se o nas sploh ne sliši!!! ne razumem pa, kako vsi obvladate kompleten šolski sistem!? imamdva šolarja in učitelji so zelo različni-so taki, ki svojo delovno obvezo opravijo in čao, so pa tudi taki, ki svoje delo opravljajo zagnano in krepko preko delovnega časa. itak pa je v sloveniji že od nekdaj za ljudske množice veljalo, da " ta šolani" nič ne delajo! ta pravo delo je izključno fizično. bega pa me, kam spadamo v naši ustanovi-vsem nam "od riti teče", kadar delamo z našimi pogosto precej okroglimi varovanci. sploh pa-a mi lahko nekdo razloži, kaj bo jutri drugače?
playback
18. 04. 2012 19.23
+5
SPOŠTOVANA GOSPA KAPO DOL, PRED TAKŠNIMI LJUDMI KOT STE VI! SE POPOLNOMA STRINJAM Z VSEM KAR STE NAPISALI. NA ŽALOST JE PRI NAS PREVLADALA KRIZA MORALNIH IN ETIČNIH VREDNOT. TUDI JAZ IMAM VISOKO IZOBRAZBO IN TUDI MENE BO PRIZADELO, PA MISLIM DA SO UKREPI NUJNI. NEKATERI PA MISLIJO, DA ČE SO UČITELJI, DA SO POŽRLI VSO ZNANJE NA TEM SVETU. TAKO KOT PRAVITE, TUDI UČITELJI SO RAZLIČNI. V PRVEM RAZREDU OSNOVNE ŠOLE SEM IMEL UČITELJICO, KI NAM JE BILA KOT MATI, V DRUGEM RAZREDU PA NAS JE ZA VSAKO MALENKOST KLOFUTALA, TAKO DA JE BIL VSAJ EDEN DNEVNO TEPEN. TUDI DANES SO TAKŠNI UČITELJI. NE TEPEJO SICER, SE PA NEKATERI OBNAŠAJO KOT, DA SO BOGOVI. KO SEM OB DELU ŠTUDIRAL NAS JE NEK PROFESOR VPRAŠAL, KAKO SMO LAHKO NAŠLI POT DO FAKULTETE, KER SMO TAKO ZABITI. PA SMO IMELI VSI SVOJE DRUŽINE. TAKO, DA NI VSE TAKO, KOT GOVORIJO. SINDIKATI PA DO SEDAJ NISO REŠILI ŠE NOBENO POTAPLJAJOČE PODJETJE, KOLIKOR MI JE ZNANO. ZANIMA ME KAJ DELAJO PREDSEDNIKI SINDIKATOV V ČASU, KO NI STAVK? iN KOLIKO DOBIJO PLAČE? KOLIKOR VEM OZIMNIC IN SINDKALNIH SVINJSKIH POLOVIC VEČ NI. ČE BO ŠLO TAKO NAPREJ, PA BODO MORDA ZOPET AKTUALNE!! PA LEP POZDRAV GOSPA.
Imam veliki
18. 04. 2012 20.03
+1
sindikati gor ali dol.. zakonodajna oblast je v rokah DZ.. in oni bi morali pisati takšne da ne bi potrebovali sindikatov.. lp
Frane Šajn
18. 04. 2012 22.29
Miroslav Cunjak
18. 04. 2012 17.55
+28
BIL SEM NA PROTESTU IN PODPRL JAVNI SEKTOR! SEM PODJETNIK IN DELUJEM V GOSPODARSTVU! NISEM BREZBRIŽEN DO IZGUBE DOSTOJANSTVA IN PRAVIC, KI NAM JIH LUTKE V OBLASTI EU-ja SKUŠAJO ODVZETI. ČEMU? ZAVOLJO ČESA? ------------------------------------- Zadnje dni je spet moč gledati posnetek Richarda Sulika, Slovaka, ki na nemški televiziji "daje lekcijo" tako Grkom, kot ne vem komu še... OK! Pojdimo lepo po vrsti... Nihče v tistem studiu, jeseni 2011, ni povedal BISTVA. Govorili so izključno o dejstvih, ki so se že zgodila... Grčijo zadolžujejo še bolj, in Slovenija mucki moji ni nobena izjema (!). Zato, da jo bodo na razprodaji razgrabili ko najstnice, ki čakajo da se štacuna pa končno že odpre... Poteka načrtovan prevzem vsakega koščka Evrope - ne nujno posebej (!) - na najbolj "prismojen" način: z zakonodajo! Fiskalni pakt, ki se ga omenja tako pogosto je en največjih nategov v zgodovini 25 držav. Dve regiji sta namreč proti in prav je tako! Ta "fiskalni pakt" je samo eno izmed orodij, da se nekoč države, zdaj dolžniške regije, podredi poenostavljenemu sistemu enega vodje. Najbolj nerazumljivo pa je, da gredo (nekoč) države, v te integracije prostovoljno... :/ Je kdo sploh prebral 170.000 (tisoč, ja) strani pristopne dokumentacije, ki se dnevno spreminja?! Živ človek je ni! Samo "scenaristi" poznajo vsebino... Vse to dragi moji, je bilo planirano 10. avgusta 1944 v hotelu Maison Rouge, kjer so takrat vodilni nemški industrialci (Krupp, VW, Messerschmitt,...) svojo zvestobo, na sestanku z Nacisti, izkazali z dogovorom o prenosu premoženja v nevtralne države. Da počakajo na pravi trenutek in spet prevzamejo nadzor nad industrijo. I.G. Farben recimo... V tem "podjetju", ki je upravljalo Oswiecim, "Aushwitz po domače", so proizvajali tudi famozni Ciklon B, s katerim so stremeli h končni rešitvi svojih financerjev v drugi podružnici, Birkenauu. Jep. Taistih, ki so jim zagotovili sredstva za zagon uničene industrije po porazu v WWI. In ti "Ciklonovci" so po Nurnberškem procesu odsedeli po 3 (!) leta. Nakar so bili oproščeni in oprani vseh svinjarij. Ker so te "gospodarske stratege" enostavno potrebovali. Ker so imeli SREDSTVA. Kakšen čudež se je zgodil z zahodnonemško Marko v manj kot desetletju!? Medtem, ko je ves ostali svet živel v ruševinah še dolga leta kasneje. Le kdo je bil gospodarski pa finančni minister v Brandtovi vladi... Bili so skratka na omenjenem sestanku v Maison Rouge hotelu 10. avgusta 1944 tudi predstavniki Kruppa, VW, Messerschmitta, itd, itd... Ko je čas dozorel, so začeli s svojim planom: - združenje jeklarjev (Krupp, avtomobilska industrija,...); - Rimski sporazum... - in tako do današnjih ukrepov, ki niso še nič! Pogodba, ki stremi proti t.i. "Evropski" Ustavi, rahlo nakazuje namene kako razširiti svoj življenjski prostor... In danes imamo vse kar so se menili v tistem hotelu. Že zelo dobro izrisan Četrti Rajh. Reich. ki kot gospodarska velesila vodi vse tisto kar sledi tretjemu rajhu. Je bilo nekoč Cesarstvo, ki je v WWI dobilo porcijo od Francozov in Angležev. Pa naslednjo obliko "uberallesa", ki je fasalo Ruse. Američani so jih namreč prišli reševat pred roko pravice in jih poskrili v svoje naročje. "Nemce" je namreč v Strassbourgu tistega avgustovskega dne 1944, končno "srečala pamet", da večno in neposredno zavojevanje ne prinese želenih sadov. Je namreč preveč tvegano in preveč evidentno... In te svoje dogovorjene plane so na najbolj prefinjen način začeli izpeljevati z "rušenjem berlinskega zidu". Širjenje Nemčije v prejšnje okvirje in postavljanje novih temeljev. Ob jokljavem in pomehkuženem Gorbačovu, to seveda ni bilo težko. In vse skupaj zaviti v folijo in servirati "svobodomiselnemu svetu" Novo in Srečno prihodnost v združeni Evropi... In kaj imamo od tega? Da se vrnem... Je bilo to rušenje zidu dejansko namenjeno "združevanju svobodomiselne in fila
BitterMan
18. 04. 2012 17.54
+24
Še ne dolgo nazaj sem hodil v osnovno in sredno šolo, ter fakulteto. V osnovni in srednji šoli nas je bilo v razredu vedno 30+ in ni zaradi tega noben manj izobražen. je pa res, da so otroci danes čisto nevzgojeni in jih učitelji komaj krotijo in je seveda 5+ več huliganov, ki nimajo kančka dobre vzgoje, lahko problem.
Vsi-Einsteini
18. 04. 2012 17.34
+21
Nikoli nisem pričakoval da bom porabil kakšno minuto na teh forumih, pa vendar ne morem ostati ravnodušen pri takih nebulozah kot se pišejo tukaj. Prosim, vsi ki ste tako prepričani v svoje črne, bele, sive, rdeče....NIHČE, apak res NIHČE za vas ne bo naredil boljše države. Je pa res zadnji čas, da se povežemo končno skupaj, verjemite mi, vsem nam ni lahko v teh časih. Je pa nesmisel, da SPET narod plačuje vse tajkune, afere, kraje pri belem dnevu, razsipnosti vseh vladajočih, res vseh. Sem zaposlen v gospodarskem sektorju( vesel da zaenkrat še), imam pa znance, prijatelje v javnem in marsikdo res ne zasluži plače, škoda pa je, ker zaradi takega cel javni sektor "ne dela". Dejstvo je, da vsi ki pljuvate po stavki in vseh, ki so se danes zavzemali za pravice, ki nam bodo vsem prikrajšane, če bo vlada sprejemala enostranske zakone. Prosim, prej si oglejte interventni zakon, pa boste presenečeni, kdo vse bo moral močno zategniti pas(seveda tisti ki bi ga lahko za ogromno lukenj ga ne bodo). Kar se pa šolstva tiče, sploh niso plače tak problem, vse drugo je večji problem. Višji normativi v razredih, zmanjšanje zaposlenih v šolah,združevanje šolskih okolišev,malica ni subvecionirana.......preberite si interventni zakon... No bistvo...javno šolstvo bi postalo slabše, manj kvalitetno, ustanavljale bi se elitne zasebne šole, kjer bi bili seveda elitni otroci, potem pa vemo kam peljejo stvari. Otroci pa so naše največje bogastvo, kajne? Zato, preden pljuvate povprek, mogoče kmalu pride do situacije ko bomo mi na istem in bomo tudi mi morali na cesto pokazat, da je država ljudstvo in ne vlada in se borit za svoje, ne za več, ne za presežek, ampak za svoje.
Miroslav Cunjak
18. 04. 2012 17.59
+10
Bravo! Tudi jaz sem se prijavil danes prvič in se bom oglasil izključno, ko bo šlo za skupno stvar - NAŠE DOSTOJANSTVO. Vse dobro, Miro
nahrbtnik
18. 04. 2012 18.23
+4
Končno ljudje, ki imajo glavo zato, da z njo mislijo in včasih preberejo še kaj drugega kot le forume!!! Hvala za tole!
playback
18. 04. 2012 19.35
-2
Razumem, da ima vsak svoje mišljenje, ne razumem pa kje ste bili takrat, ko je tovariš Pahor na veliko zapravljal, da je prišlo do tega? Denarja ni !! Govorite o dostojanstvu, pa ne razumete, da se ta vlada bori prav za to. Da bi ohranili dostojanstvo in nas ne bi, tako kot Grke, vodili ljudje iz Bruslja !! Kje boste vzeli dostojanstvo, ko več ne bo denarja??? Strinjam se, da je potrebno vse tajkune zapreti in jim odvzeti premoženje. Upam, da bo to naredila ta vlada, ker je obljubila. Zakaj pa to ni naredila že Pahorjeva? Morda zato, ker sta Bavčar in Šrot v LDS, Zidar in Tovšakova pa pri Pahorju?Tisto o elitnih šolah je pa samo politična floskula! O normativih pa samo toliko, ko sem sam hodil v osnovno šolo(davno) nas je bilo v razredu 30, danes pa jih je v razredu mojega vnučka 15!!!!! Pa brez zamere.
Mr.JanHara
18. 04. 2012 19.49
+3
Je Türk kaj obljubil, da ne bo za 90 jurjev šel v Sarajevo? Raja plačuj!
nekdopac:)
18. 04. 2012 17.28
-2
ja to imaste kar prav otroci niso srdine si predstavljate imeti 28-32 otok v razredih kako jih boste pa obladovali?? pa še to tistim ki so na cestah ali skoraj na cestah pa je trba pomagati!
veliki svizec
18. 04. 2012 18.47
+0
Ko sem jst hodo v šolo nas ni bilo nikoli manj kot 30-set,pa smo vsi končal šolanje,še več nekatiri so uspešni direktorji,noterji,sodniki,zdravniki,itd.
XenoSlo
18. 04. 2012 20.05
+7
30 let in več nazaj so bili drugačni časi, takrat je bil učitelj spoštovan. Zdaj mamo pa sončke.
Matej Erjavec 1
19. 04. 2012 10.25
+2
Ja in tej sončki imajo 101 posebno potrebo (hiperaktivnost, alergije take in drugačne, bolezni ...), ki jih prej pred 30 leti (ko si ti hodil v šolo) niso poznali in jim niso dajali poudarek. Učitelj je imel večja pooblastila, danes še otroku mal bolj na glas ne sme govorit (je že lahk v tožbi). Prej so dali posebne v posebno šolo in je bil problem rešen. danes morajo tudi Romi zaključiti OŠ, drugače odpadejo dokladi. In kdaj so prej hodili oni v šolo pa motili vzgojno-izobraževalni proces? Mal se pozanimajte zakaj je tako, potem pa primerjajte kako je bilo, ko ste vi v šolo hodili... Potem je tu še nivojski pouk (drugačni testi za isti razred otrok!) VSE TO SO SPLANIRALI MINISTRI, KI NIMAJO POJMA O ŠOLSTVU. večji poudarek je na papirologiji kot na kakovosti poučevanje. Tako da tonemo že odkar je prišla opevana 9letka, zdaj bo pa itak kaos.
Suckhead
18. 04. 2012 17.26
+2
Učitli nimajo kaj da jamrajo.
Mira Šunkar
18. 04. 2012 22.54
-1
SimonaHamer
18. 04. 2012 16.49
+5
Vrata Stopi in odpri vrata. Mogoče je zunaj drevo ali gozd, mogoče je sadovnjak, mogoče čarobno mesto. Stopi in odpri vrata. Mogoče praska zunaj pes. Mogoče je zunaj obraz ali oko, mogoče slika slike. Stopi in odpri vrata. Če je zunaj megla, se bo razkadila. Stopi in odpri vrata. Pa čeprav bi bila zunaj samo tiktakajoča tema, čeprav bi bilo zunaj samo zamolklo zavijanje vetra, čeprav ne bi bilo zunaj ničesar, stopi in odpri vrata. Vsaj prepih bo nastal. Miroslav Holub (prevod: Peter Svetina)
tirolec
18. 04. 2012 16.47
+2
So šli na ulice protestirat - in tam naj tudi ostanejo! Kaj pa tisti, ki so jih odpustili pa ničesar ne morejo - sindikatom zanje dol visi in kje smo zdaj mi vsi???? Vsi smo hlapci zarukani!!!!
sara997
19. 04. 2012 09.16
+0
Moja plača je 470 €. In veš kaj mi pravi delodajalec, da če mi kaj ne paše naj spokam. Torej, če JU kaj ne paše, naj spokajo tja, kjer bo bolje. A ni tako?
laznivec
18. 04. 2012 16.43
+21
Obdavćimo cerkev, namesto da jim dajemo denar davkoplačevalcev, za cerkev je denar, za šole ga pa ni, halo!!!!!!
Principat
18. 04. 2012 15.36
-7
SEDAJ SE KAŽE KDO JE IZČRPAVAL DRŽAVO ------ a jih ni sram , ----- a nimajo človeški čut, ko otroku naloži vse z interneta , pa to moraš . - starši pa v gospodarstvu , oba prineseta 1000 evrov , sedaj se vidi kdo si bile SOCIALNE PIJAVKE , te zdaj trobjo
p.p
18. 04. 2012 17.16
+6
Primitivec, ki seveda v glavi nima nič drugega kot vakum. Jaz bi ti naložil s čim drugim. Internet bi pustil pri miru.
Principat
18. 04. 2012 18.36
-1
mačke cviljo , repek boli ko ga nekdo tišči
p.p
21. 04. 2012 14.50
LectorH
18. 04. 2012 15.13
+14
Če rabijo sindikati veliko število protestnikov naj pripravijo shod za nezaposlene.
Hachi
18. 04. 2012 15.51
+4
in brezplacne avtobuse, ki jih bodo pripeljali na protest, saj nimajo denarja se za taksne stvari!
aojz
18. 04. 2012 14.48
+5
Vlaganje v znanje je res produktivno. Ampak le tisto, ki ga potrebujemo. Učiteljev je preveč in jih je veliko na zavodu brez službe. To pomeni, da je denar namenjen za šolanje novih izgubljen.
Teodor Šandor
18. 04. 2012 14.11
+26
pa sploh vsi ki komentirate vete zakaj se stavka?? npr. v šolah naj bo bila 2 razreda združena in naj bi bilo v enem razredu nad 30 učencev in v tahšnih razmerah se nej učimo mislim halo!!! pa pomoč otrokom ki se težje učijo in potrebujejo dodatno pomoč naj bi ukinli ... saj politiki niso normali naj sami pri sebi začnejo šparat pa si bo država hitro opomogla!!!
ncpmt
18. 04. 2012 14.51
+20
minimalisch
18. 04. 2012 17.35
+4
Teodor ne vem kaj ti bluzis, ko sem bil v osnovni soli 20 let nazaj nas je bilo od 28-32 v vsakem razredu in noben ni bil za nic prikrajsan...
Aileene
18. 04. 2012 17.36
+4
Ja, samo niso bili v razredu otroci s posebnimi potrebami, ki se jim moraš zdaj dodatno posvetit, tako da ne bluzi ti!
Hudic_babji
18. 04. 2012 18.09
+3
Pa profesor je dejansko takrat imel pravico, da je nekako uredil disciplino v razredu. Zdaj ti lahko otrok po glavi skače in nič ne smeš naredit. Ko sm hodla v osnovno šolo, če sm naredla kaj narobe...je oče razumel učitelja in ni stopil na mojo stran. Zdej bojo nardil vse, da bo otrok nedolžen.
Mr.JanHara
18. 04. 2012 19.53
+3
Porednim je učitelj v zvezek napisal sporočilo staršem, ki si ga moral naslednji pokazati (s pisano ritjo)
tigerbalm
18. 04. 2012 13.50
+28
JANŠEVA VIZIJA = delo in službe bi imeli ???...pa še plačani bi bili radi ???.....
tigerbalm
18. 04. 2012 13.48
+17
...malo mi že preseda , da se nenehno omenja le šolnike in policiste !!!....kaj pa srednji medicinski kader ?????....
Mr.JanHara
18. 04. 2012 19.55
+2
Pusti medicinke! Si kdaj videl, kako in kaj delajo. Bi ti menjaval plenice bolnikom in za koliko?
sara997
19. 04. 2012 09.18
V bolnišnici mogoče, kaj pa ambulantne sestre? Roko na srce, ne zaslužijo si niti polovice svoje plače.
shishljud
18. 04. 2012 13.47
+31
Ukradel je medaljo za prvo mesto, kdor ni njegov je letel na cesto, zvestih oprod si je nastavil, da bo narod lažje davil. Starcem, ženskam in otrokom pa študentskim obrokom, vzel bo tam kjer ni, saj se ne bo poznalo, kdor je bogat ima vedno premalo. Medicinskim sestram, učiteljem, vojski in policiji, brezposelnim lenuhom, ki naj postrežejo iz kontejnerja si kruhom. Praznikov ne rabite, saj delo osvobaja, brez malice vitkejša in zdrava bo raja. Vojnim invalidom vzel bo toplice, da ne bi hodili naokoli in spreminjali resnice, da je ljubljeni vodja osvobodil domovino in ne prodajal orožja za gotovino. Če vam zgodba ni všeč, jo lahko spremenite, toda najprej - vstanite!
Bugs_Bunny
18. 04. 2012 13.08
+13
Direktor mi danes ni dal dopusta, da bi lahko bil doma z tremi otroci, ki bi morali biti v vrtcu, zato so zraven mene na delovnem mestu in moj efekt je nula. Vozijo se zraven mene ko grem po sestankih in nabavi materiala. Tak, da je zelo zanimivo. P.S. direktor še je zaposlen ja JU in danes štrajka???!
zabamina
18. 04. 2012 12.55
+38
teli kekci v parlamentu naj pri sebi zategnejo pasove in bo pol problemov rešenih, .... aja pa ukinitev kakršnih koli nadomestil!!!!!!