Slovenija

Solidarnostna sobota in obvezni prispevek. Kaj pomenita in kako bosta izvedena?

Ljubljana, 25. 08. 2023 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanci se bodo še pred iztekom parlamentarnih počitnic prihodnji teden, predvidoma v četrtek, sestali na izredni seji. Čaka jih obravnava predloga interventnega zakona o ukrepih za pomoč in sanacijo po nedavni ujmi. Na dnevnem redu bo tudi rebalans letošnjega proračuna, s katerim vlada namenja pol milijarde evrov za odpravo posledic poplav. Obsežen predlog zakona o interventnih ukrepih vsebuje 140 členov, med ukrepi, ki so pritegnili največ pozornosti, pa sta solidarnostna delovna sobota in solidarnostni prispevek. Sredstva s tega naslova bodo šla po predlogu v sklad za obnovo Slovenije.

Vlada je ta četrtek pripravila predlog interventnega zakona in ga v državni zbor poslala po nujnem postopku. Ukrepe za pomoč in sanacijo po nedavni ujmi je vlada razdelila v štiri sklope, in sicer na pomoč prebivalcem, gospodarstvu, občinam ter sanacijske ukrepe na javni infrastrukturi, vodotokih in protipoplavni zaščiti.

Poplave, ki so prizadele Koroško
Poplave, ki so prizadele Koroško FOTO: Aljoša Kravanja

Zeleno luč ukrepom, zbranim v interventnem zakonu, morajo torej prižgati še poslanci. Zakonski predlog bo državni zbor obravnaval na izredni seji, predvidoma v četrtek, še pred tem pa ga bo obravnaval matični odbor. To bo po prvih informacijah odbor DZ za infrastrukturo. Glede na napovedi je pričakovati polno podporo vseh strank zakonu, tudi opozicije.

Zakonski predlog med drugim prinaša oblikovanje posebnega zunajproračunskega sklada za obnovo, namenjenega sofinanciranju izvedbe celovitih ukrepov in projektov, povezanih s poplavami in plazovi. Oškodovanim prebivalcem bi pomagala z različnimi pomočmi in davčnimi razbremenitvami ter začasnimi stanovanji za tiste, ki so ostali brez njih. Oškodovanim tako fizičnim kot pravnim osebam bodo, če bo zakon sprejet, morale banke in hranilnice odobriti moratorij na odplačilo posojil.

Gospodarstvu želijo med drugim pomagati še s sofinanciranjem čakanja na delo in odsotnosti zaradi višje sile ter hitrejšim zaposlovanjem tujcev. Obetajo se še posebne prostovoljne solidarnostne sobote in krajšanje postopkov za nadomestno gradnjo in rekonstrukcije uničene cestne in stanovanjske infrastrukture.

Ukrepi naj bi v veljavo stopili s 1. septembrom, večina pa jih bo veljala do konca leta.

V interventnem zakonu izstopata solidarnostna sobota in obvezni prispevek

Predlog interventnega zakona predvideva, da bo lahko delodajalec za zagotovitev dela sredstev za omilitev škode, nastale zaradi poplav in plazov, po posvetovanju s sindikatom, svetom delavcev, delavskim zaupnikom ali delavci eno soboto v letošnjem in eno soboto v prihodnjem letu določil kot solidarnostno delovno soboto. Delodajalec bo moral o taki soboti še pred njeno izvedbo seznaniti Finančno upravo RS (Furs).

Kot solidarnostna delovna sobota se bo lahko, če je delovni proces pri delodajalcu oblikovan tako, da redno delo poteka tudi v soboto, štel tudi kak drug dan.

Delavcu bo v primeru solidarnostne delovne sobote pripadala plača za opravljeno delo, saj je to, kot je že poudaril minister za delo Luka Mesec, temeljno načelo delovnega prava in ena od temeljnih obveznosti delodajalca iz delovnega razmerja. V skladu s predlogom zakona pa se bo lahko s pisnim soglasjem odpovedal znesku dela plače za ta dan – po poravnanih davkih in obveznih prispevkih. Znesek bo nato delodajalec nakazal v sklad za obnovo.

Prispevek delodajalca v sklad bo enak znesku, ki ga bo prispeval delavec.

Brez vpliva na plačo delavca, delodajalec mora upoštevati določbe Zakona o delovnih razmerjih

Delo na solidarnostno soboto in odpoved znesku dela za ta dan pa ne bosta vplivala na plačo delavca, do katere je upravičen brez opravljanja dela na solidarnostno delovno soboto. Tej se delavec ne more odpovedati niti s soglasjem.

Delodajalec bo moral tudi sicer – z izjemo dela prek polnega oziroma dogovorjenega delovnega časa – pri organizaciji delovnega procesa upoštevati določbe Zakona o delovnih razmerjih, ki se nanašajo na delovni čas, odmore in počitke.

Prispevek delavca in delodajalca v sklad za obnovo bo delodajalec glede na predlog zakona izračunal sam, in sicer v obračunu prispevka v sklad za obnovo, ki se šteje za obračun davka. Fursu ga bo moral predložiti v mesecu po mesecu, v katerem bo organiziral solidarnostno delovno soboto, in sicer na obrazcu, ki ga bo finančna uprava objavila na spletu. Plačilo v sklad za obnovo bo moral izvesti v desetih dneh po predložitvi obračuna.

Prispevek delodajalca se ne bo štel za olajšavo za donacije ali odhodek po zakonih o davku od dohodkov pravnih oseb ter dohodnini.

Kako bo delovalo plačilo solidarnostnega prispevka?

Predlog zakona predvideva tudi obvezni solidarnostni prispevek za leti 2023 in 2024. Plačale ga bodo fizične osebe, ki so zavezanci po Zakonu o dohodnini ter pravne osebe, ki so zavezanci po Zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb.

Ne bo pa ga treba plačati fizičnim osebam, katerih skupna osnova za obračun obveznega solidarnostnega prispevka ne presega 35 odstotkov povprečne plače zaposlenih za letošnje in prihodnje leto.

Osnova za obračun prispevka bo določena na podlagi podatkov iz odločb o odmeri dohodnine za leto 2023 oziroma 2024, obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti ter obračuna davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2023 oziroma 2024.

Uničenje po poplavah
Uničenje po poplavah FOTO: Aljoša Kravanja

Osnova za obračun obveznega prispevka bo vsota bruto dohodkov zavezanca, ki se v skladu z zakonom o dohodnini vštevajo v letno davčno osnovo, razen dohodka, ki je oproščen plačila dohodnine oziroma se ne všteva v davčno osnovo. Fizične osebe bodo prispevek plačevale od osnove po 0,3-odstotni stopnji, ostali pa od osnove po 0,8-odstotni stopnji.

Obvezni solidarnostni prispevek se bo skladno z načrti vlade za posamezno leto zmanjšal za obračunan prispevek delavca oziroma delodajalca za sklad za obnovo na podlagi solidarnostne delovne sobote, vendar največ do višine obveznega solidarnostnega prispevka.

Fizičnim osebam ga bo odmeril Furs ob dohodnini za letošnje in prihodnje leto. Fizične osebe za dohodke iz dejavnosti si ga bodo obračunale po postopku obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti za leti 2023 in 2024, pravne osebe po postopku obračuna davka od dohodkov pravnih oseb za ti dve leti.

Glede pobiranja obveznega solidarnostnega prispevka odpisa, odloga in obročnega plačevanja obresti ter zastaranja in drugih vprašanj postopka se bodo uporabljale določbe zakona, ki ureja davčni postopek.

Poslanci na izredni seji tudi o predlogu rebalansa letošnjega proračuna

Državni zbor bo sicer na izredni seji obravnaval tudi predlog rebalansa letošnjega proračuna, ki ga je vlada pripravila teden dni po uničujočih vremenskih ujmah, ki so prizadele velik del države. Z rebalansom vlada namenja 520 milijonov evrov za odpravo posledic poplav ter pomoč prizadetim. Razporedila jih je na poseben podprogram, ki so ga odprli na ministrstvu za finance.

Na podprogram bodo 300 milijonov evrov prerazporedili s proračunske postavke upravljanja s finančnim premoženjem, kjer so pripravljena predvsem sredstva za dokapitalizacijo družb pod okriljem Slovenskega državnega holdinga, za preostalih 220 milijonov evrov pa se povečujejo odhodki proračuna. Še pred obravnavo na izrednem plenarnem zasedanju bo predlog rebalansa obravnaval tudi odbor DZ za finance.

Kdaj bosta zasedala omenjena matična odbora, bo znano ponedeljek, ko se bo kolegij predsednice državnega zbora dogovoril o sklicu izredne seje DZ.

Vlada je ob tem pripravila tudi sklep o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o interventnem zakonu in ga poslala v državni zbor. Slednji bo o tem odločal dan po potrditvi interventnega zakona, predvidoma torej v petek.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (210)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pitbul
28. 08. 2023 14.31
+1
Meni je vseeno itak sem na sociali tako da mi ni treba sploh delat :D
Pitbul
28. 08. 2023 14.35
+1
Ljudje zakaj sploh še hodite v službe na sociali imam pokrito zdravstveno zavarovanje, socialno stanovanje in še druge ugodnosti in še in še :) vsako leto si malce prišparam pa za kakšen mesec odpotujem po evropi :)
Flingi
27. 08. 2023 20.38
+0
V sloveniji je bilo leta 2021 približno 900,000 delavcev. in če je minimalna bruto plača 1200 e, in dela 173 ur na mesec povprečno, je to približno 7 evrov bruto na uro. Če bo vsak ob tej soboti "prostovolno" "daroval" 50e se to na koncu dneva zbere na 45,000,000 e na eno soboto. vsaj. in tu niti štejemo nena zraven tistih ki imajo večjo plačo kot minimum. In to je samo, če je solidarnostna sobota en krat na mesec, če bi bla vsaka sobota taka bi to bilo DOSTI več. Pa dobro rečimo, da gre 50% tega za bog ve kake stroške. na koncu je to vseeno skoraj 25,000,000 e. Nevem za vas ampak jaz mislim, da bi si nekdo full rad žepe tak polnil. s tem, da niti nimamo evidence, da se bo to porabilo za slovenijo. Ljudje smo lažnivci po naravi. S tem, da bodo potem najvrjetneje začeli graditi 15 minutna mesta. Po googlajte. v Londonu so že. Pa pametna mesta. Pa malo si poglejte te požare na hawaiih.
duhccc
26. 08. 2023 16.57
+1
fevdalci in tlacani -poslanci sebi povecujeejo place da ne govorimo o priveligijih ki jih imajo... in k se jim iztece mandat jim se vseno pripada odprovnina in se placa....
jodr
26. 08. 2023 11.51
+0
Za Nevladnike ( za Mukija) pa denarja kolikor hočeš.
jodr
26. 08. 2023 11.32
+0
Socializem se na velika vrata vrača v Slovenijo; Slovenci zbudimo se, dokler še ni prepozno.
zoran pušenjak
26. 08. 2023 08.12
+6
Sram je Lahko Goloba in njegove,
Komentator aligator
25. 08. 2023 21.40
+5
To nam Mesec krade za orožje😄
Teofil
25. 08. 2023 21.29
+1
No1.
25. 08. 2023 21.19
+7
Naj še malo ukrajincem dajo...., ne da bi rajši za svoj narod poskrbeli.
murate
25. 08. 2023 21.09
+13
Enostavno ne morem mimo dejstva da je očitno gospod Golob operativno nesposoben
murate
25. 08. 2023 21.06
+13
računica je enostavna za 200 000 e se da marsikaj naredit ,kolk so zbral na radio 1 in rtv za 15 hiš Kolk je zbral Karitas in RK Kolk je dala EU pr tolk davkih ki jih plačamo.... Kje so rezultati g golob
Eva Braun
25. 08. 2023 21.04
+12
Solidarnostni prispevek predstavlja delo vseh, ki so priskočili na pomoč sosedu, znancu, neznancu, to so vsi evrčki, ki so se jim mnogi odpovedali, češ, saj bom zdržal, pomagam kolikor lahko. Pa državi ni dovolj, naj od nas ki delamo pošteno iztisne vse.bomo delali še v soboto, nas bodo udarili z dohodnino, bodo naumili še kaj, banke se lahko uprejo, mi bomo pa tiho. Žal mi je vsakega posebej, ki mu je poplava uničila dom, vse življensko delo, ko marsikateri ne vidi izhoda. Ne vem pa, kako to, da država ne more nič napraskat pri barabah , pri tistih ki imajo, pa so že pozabili, da se je kaj zgodilo.
murate
25. 08. 2023 21.46
+1
Glej Eva z vsem spoštovanjem do tvojega mnenja ....Trenutno se v Zloveniji prodaja 30 000 nepremičnin hiše ki so bile zadnjih 10 let vsaj 3x popravljene je treba podreti ljudem dati drug primeren objekt. Kje piše da se mora vsak svoje žive meje držat. Za kmete je drgač vsekakor imajo tudi kakšn del kmetije kjer bi se dalo postavit novo hišo. Oni bi pa montažne... 1 september je tu otroci morajo v šolo in delat naloge izgovorov ni, in jih ne sme biti
Gorka
25. 08. 2023 21.03
+9
Dejmo pomagat ni problema.. Jaz dam raje nekomu ki res rabi denar direkt na roko... Ne pa po skritih ulicah do ......
St. Gallen
25. 08. 2023 21.01
+4
kolesarji mirno drzijo hrbet, da se jih tepe
to je kr neki
25. 08. 2023 20.54
+12
A ko bo kanal CO v Ljubljani zalil in bo 300.000 Ljubljančanov leta brez pitne vode bomo mel tut solidarne prispevke?
to je kr neki
25. 08. 2023 20.46
+19
Dokler milijone dobivajo nekoristni in brezvezni mukiji in 8 marci ipd nimajo kj dolocati obveznega prispevka. Naj vzamejo kulturnim penzijam,pa politicnim pezijam pa borcevskim penzijam ( a je sploh se kak borec ziv? Ta znesek bi moral biti 0, pa ni)
lokson
25. 08. 2023 20.46
+4
Jaz samo nekaj vem. Če bi pukl spesnil takšno "solidarnost", bi Ljubljana že gorela.
BakaŽvaka
25. 08. 2023 20.55
+12
Se strinjam. Nisem na nobeni politični strani, ampak zanimivo, kako ljudje mirno držijo hrbet, da se jih tepe. Če bi to bila prejšnja vlada bi zdaj že zmanjkalo zračnic. Zanimivo kako Jenull in Nika ter vsi ostali nič ne rečejo, prej ko pa niso bili blizu politikom pa sta bla aktivna bolj kot kdor koli v Slo.
mahar123
25. 08. 2023 20.58
+15
nika jenul in ostali ki ponavadi delajo galamo so podkupljeni,zato mir
BakaŽvaka
25. 08. 2023 20.59
+8
Ta politika ima takšen pristop, kot je men foter govoru. Sine, prijatelje imel blizu, neprijatelje pa še bolj. Tako sta Nika in Jenull lepo v politiki, kjer se niti ne spomnita, da bi nagajala vladi. Pametno.
BakaŽvaka
25. 08. 2023 20.45
+9
Podpiram, da se jim pomaga, ampak upam, da ne bo tako kot v Logu pod Mangartom, kjer so si na koncu vsi (skoraj) postavili apartmaje . Upam, da ne bo izkoriščanja, da bodo tisti, ki jim je odneslo barako nazadnje imeli dvodružinsko hišo.
FRC-H
25. 08. 2023 21.24
+8
Primer: imamo dva soseda, vsak z svojo hišo,ki jima jo odnesla poplava. Prvi je plačeval polno zavarovanje, ki za hišo stane kot cenejši dopust. Drugi je šel raje na dopust za ta denar. Prvi bo dobil poplačilo od zavarovalnice, drugega moramo financirati mi...vključno z njegovim odgovornim sosedom. Drug primer: posameznik ali družina je ostala brez hiše, ker niso zavarovali jim mi moramo kupiti novo, čeprav so sedaj na istem kot neka družina, ki je v najemu. Zakaj spet reševati neodgovorne ljudi?
Davao
25. 08. 2023 20.42
+19
Isto kot v Jugi,ko smo imeli solidarnostne sobote.A vlada vrača socializem? To zveni kot prisilno delo,ne pa solidarnost.Banda rdeča,spokite čimprej
lokson
25. 08. 2023 20.41
+6
Važno da je z mirovni inštitut, pa če gre vse ostalo k vragu.