Slovenija

Šolarji spet sedli v šolske klopi

Ljubljana, 27. 02. 2012 06.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po enotedenskih zimskih počitnicah je v šolske klopi znova sedlo okoli 160.000 osnovnošolcev in nekaj več kot 79.000 dijakov. Počitnice so tokrat potekale hkrati za vse šolarje v državi, a že prihodnje leto naj bi se to spremenilo.

Osnovnošolci in dijaki so se po enotedenskih zimskih počitnicah vrnili v šolske klopi. Tudi tokrat so počitnice potekale hkrati za vse šolarje v državi, kar je povzročilo veliko negodovanja zlasti med turističnimi delavci. A prihodnje leto naj bi se počitnice vrnile na prejšnji sistem, k čemur se nagibajo tudi na ministrstvu za izobraževanje.

šola
šola FOTO: Thinkstock

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je dejal, da zdaj spet posluša večinoma argumente tistih, ki pravijo, da je škoda, da so počitnice v enem tednu. Sam se nagiba k temu, da so zimske šolske počitnice v dveh ločenih terminih. Preden bo sprejel dokončno odločitev, želi slišati tudi argumente nasprotne strani. A sodeč po poročilih s slovenskih smučišč in iz zdravilišč so bile enotne počitnice korak v napačno smer, je še povedal Turk.

Do predlani so počitnice potekale v dveh ločenih terminih za Ljubljano in Maribor ter za preostalo Slovenijo. Do zamisli o enotnih počitnicah so na šolskem ministrstvu prišli po opozorilih staršev, da družine ne morejo preživljati počitnic skupaj, ker se otroci šolajo v različnih regijah.

Sprememba pravilnika, ki je z letom 2011 določila enoten termin za vse, pa je naletela na različne odzive. Nasprotniki so trdili, da bo to povzročilo škodo gospodarstvu, zlasti turizmu.

Tudi gospodarsko ministrstvo je uvedbi enotnega termina zimskih počitnic ves čas nasprotovalo, ker gre po njihovem mnenju za ukrep, ki zmanjšuje obseg turistične dejavnosti v Sloveniji. Sedaj bodo analizirali stanje in naredili oceno, na podlagi katere se bodo odločili o naslednjih korakih.

V šolske klopi je danes sicer znova sedlo okoli 160.000 osnovnošolcev in nekaj več kot 79.000 dijakov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Balki30
27. 02. 2012 10.00
+6
Krompirjeve pa zimske ukinit, pa podaljšat poletne na 3 mesece.
hiphopa
27. 02. 2012 09.40
+5
Krompirjeve ukinit, zimske pa na 14 dni - eni en teden , potem en teden skupnih , pa druga polovica še en teden. To je že bilo, pa so vrle glave ukinile, ker je treba nekaj počet. Ni vse STARO slabo
saintjozef
27. 02. 2012 08.52
+5
In zdaj bodo enotne počitnice krive, da ni izguba še enkrat večja.