Slovenija

FOTO: Policisti prvošolčkom: Zdaj niste več cicibančki. Zdaj ste šolarji. In to morate vzeti resno

Ljubljana, 01. 09. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Za 179.511 učencev in okoli 74.000 dijakov se začenja novo šolsko leto. Prvič bo skozi šolska vrata vstopilo 21.850 prvošolcev. Premier Cerar in šolska ministrica sta mladim ob prvem šolskem dnevu zaželela veliko znanja in veselja.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Prvi šolski dan
    02:06
    Iz SVETA: Prvi šolski dan
  • Iz SVETA: Varna pot v šolo
    02:12
    Iz SVETA: Varna pot v šolo
  • Iz SVETA: S kakšnimi barvicami barvajo otroci?
    02:02
    Iz SVETA: S kakšnimi barvicami barvajo otroci?
  • Iz 24UR: Prvošolčki se zelo veselijo novega obdobja v življenju
    01:21
    Iz 24UR: Prvošolčki se zelo veselijo novega obdobja v življenju
  • Iz 24UR: Majhna šola - veliko razumevanja
    02:19
    Iz 24UR: Majhna šola - veliko razumevanja
  • Iz 24UR: Kakšna je izobrazba Slovencev?
    01:48
    Iz 24UR: Kakšna je izobrazba Slovencev?
  • Iz 24UR: Kako se spopasti s stresom v šoli?
    02:44
    Iz 24UR: Kako se spopasti s stresom v šoli?
  • Iz 24UR ZVEČER: Mateja Markl o varni poti v šoli
    05:00
    Iz 24UR ZVEČER: Mateja Markl o varni poti v šoli
Ministrica za šolstvo ter premier Cerar na Srednji zdravstveni šoli.
Ministrica za šolstvo ter premier Cerar na Srednji zdravstveni šoli. FOTO: Aljoša Kravanja

V Ljubljani sta premier Miro Cerar ter ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič na prvi šolski dan obiskala Srednjo zdravstveno šolo, načrtujeta pa tudi obisk učencev Osnovne šole Majde Vrhovnik.

Premier je v poslanici šolarjem dejal: "V šoli boste lahko stkali pomembna, trajna prijateljstva, ki vas bodo spremljala skozi vse življenje! Prijateljstva bogatijo, skozi pogovor, skupno delo ali igro. Ob igri ne pozabite svojih dolžnosti, denimo šolskih nalog. A te kakopak ne bodo pretežke, če si boste zapomnili, da se v življenju da rešiti vse, če sodelujemo." V nadaljevanju je še dejal, da verjame, da se bodo nekoč, ko bodo starejši, z veseljem spominjali tega dne in vseh ostalih, ki jih bodo preživeli v šoli. "Želim vam, da se boste z veseljem, po nova znanja in prijateljstva, vsak dan varno odpravili v šolo in domov. Srečno!"

Agencija za varnost prometa je z ministrstvom za izobraževanje podpisala sporazum, ki bo sistemsko uredil prometno vzgojo.
Agencija za varnost prometa je z ministrstvom za izobraževanje podpisala sporazum, ki bo sistemsko uredil prometno vzgojo. FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport je dijake pozvala, naj si ustvarijo šolo takšno, kot jo želijo imeti, hkrati naj gledajo tudi naprej na svojo karierno pot. "Znanje vedno šteje, je popotnica za vse to, kar želite biti in bodite pogumni v tem, kar želite biti in postati," je dejala ministrica.

Današnji dan poseben predvsem za prvošolce

V osnovno šolo je letos vključenih nekoliko več otrok kot v lanskem šolskem letu, in sicer 4332 več, je pa prvič v osnovno šolo odšlo nekoliko manj otrok kot lani, in sicer 302 manj. Število dijakov in dijakinj je letos približno enako kot lani.

Rumena rutka čaka na prvošolca.
Rumena rutka čaka na prvošolca. FOTO: Aljoša Kravanja

Prvi korak čez šolski prag je danes naredilo tudi 53 prvošolcev Osnovne šole Kamnica pri Mariboru. Veliko sreče jim je med drugim zaželela notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki je še posebej izpostavila ustrezno skrb za varnost otrok v prometu. "Danes je zelo poseben dan, tudi z vidika našega dela. Na ceste se vrača otroški vrvež, zato je nujna previdnost vseh udeležencev v prometu," je dejala.

Voznike je pozvala k strpnosti in previdnosti, še posebej v okolici šol, staršem pa naročila, naj otroke dobro poučijo o morebitnih nevarnostih. Otroci lahko sicer hodijo sami v šolo šele od drugega razreda naprej, medtem ko morajo imeti v prvem obvezno spremstvo.

'Na ceste se vrača otroški vrvež, zato je nujna previdnost vseh udeležencev v prometu,' opozarja notranja ministrica.
'Na ceste se vrača otroški vrvež, zato je nujna previdnost vseh udeležencev v prometu,' opozarja notranja ministrica. FOTO: Aljoša Kravanja

Konkretne nasvete je otrokom dal eden od policistov. "Zdaj niste več cicibančki. Zdaj ste šolarji. In to morate vzeti resno," jih je poučil. Med drugim je šolarje opomnil, da morajo obvezno nositi rumene rutice in biti v avtomobilu pripasani, staršem pa je dal vedeti, da med vožnjo ne smejo telefonirati in kaditi.

Katere so novosti?

Tako v osnovnih kot srednjih šolah in vrtcih se obeta nekaj novosti. V osnovnih šolah bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport prvič zagotovilo brezplačna učna gradiva za vse učence 1. razredov. Prav tako naj bi bili v novem šolskem letu dokončno obnovljeni vsi učbeniški skladi, a v Odboru za učbenike pri Gospodarski zbornici Slovenije opozarjajo, da stanje učbeniških skladov ostaja izredno slabo.

V letošnjem šolskem letu je v veljavi kar nekaj novosti.
V letošnjem šolskem letu je v veljavi kar nekaj novosti. FOTO: iStock
Poslanica ministrice za šolstvo

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je v poslanici ob začetku novega šolskega leta učencem in dijakom svetovala, da ne pozabijo, da je izobrazba zelo pomembna, znanje pa naložba za življenje. Izpostavila je medvrstniško nasilje, o katerem se je treba odkrito pogovarjati in iskati rešitve.

V vseh osnovnih šolah bodo v novem šolskem letu začeli izvajati pouk prvega tujega jezika tudi v 3. razredu. Slednje je logično nadaljevanje uvajanja tujega jezika v 2. razred, ki so ga morale v lanskem šolskem letu začeti izvajati vse osnovne šole.

Za učitelje novost prinaša novela kolektivne pogodbe, ki na zahtevo računskega sodišča natančneje določa delovni čas učiteljev, a jo bodo začeli uporabljati 1. septembra 2018. Bodo pa njene določbe poskusno izvajali na nekaterih izbranih šolah že letos. Izvajanje bo spremljala posebna skupina.

Precej sprememb na področju osnovnih šol predvideva novela zakona o osnovni šoli, ki jo pripravlja ministrstvo za izobraževanje, a do začetka novega šolskega leta še ne bo sprejeta. Tako tudi še ni znano, ali bo v naslednjem šolskem letu nacionalno preverjanje znanja uvedeno tudi v 3. razred, kar sicer predvideva novela. Res pa je, da omenjeno preverjanje poteka ob koncu šolskega leta, zato je za pravočasen sprejem novele še nekaj časa.

Novosti v letošnjem šolskem letu.
Novosti v letošnjem šolskem letu. FOTO: 24ur.com
Predsednik republike Borut Pahor je šolarjem v poslanici svetoval, naj bodo dobri drug z drugim, naj pazijo eden na drugega, prisluhnejo učiteljem, predvsem pa naj ne preslišijo svojega srca in sanj.

Na področju srednjih šol se največja sprememba obeta s poizkusno uvedbo vajeništva. Za zdaj je načrtovana vključitev vajeništva v štiri programe srednjega poklicnega izobraževanja: oblikovalec kovin-orodjar (Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad ter Šolski center Škofja Loka), kamnosek (Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana), mizar (Šolski center Novo mesto in Šolski center Slovenj Gradec) ter gastronom hotelir (Srednja šola Izola in Srednja šoli za gostinstvo in turizem Radenci). V prvih treh letih pričakujejo do 200 vajencev na generacijo.

Na področju vrtcev, ki jih bo v novem šolskem letu obiskovalo okoli 85.000 otrok, bo spremembe najverjetneje prinesla novela zakona o vrtcih, ki jo je vlada v DZ poslala v začetku julija. Novela, ki naj bi jo začeli izvajati v začetku leta 2018, bo (če bo seveda sprejeta) staršem otrok, ki v letu pred obveznim vstopom v osnovno šolo niso vključeni v vrtec, zagotavljala državno financiranje krajših programov v obsegu 240 ur letno. S tem se želi zagotoviti večjo vključenost predšolskih otrok v vrtce v letu pred obveznim vstopom v osnovno šolo.

Če ste žalostni, ker je že konec počitnic, potem ena spodbudna: do naslednjh počitnic je le še 42 šolskih dni!
Če ste žalostni, ker je že konec počitnic, potem ena spodbudna: do naslednjh počitnic je le še 42 šolskih dni! FOTO: iStock

V šoli bo potrebno 'preživeti' 189 dni, 7. april pa bo delovna sobota

V novem šolskem letu bo sicer 189 šolskih dni, vse osnovne šole pa bodo imele delovno soboto 7. aprila. Prve, tako imenovane enotedenske krompirjeve počitnice se bodo začele 30. oktobra. Zimske počitnice bodo tudi letos deljene na dva dela. 19. februarja jih bodo začeli učenci in dijaki z zahodnega in osrednjega dela države (skupaj s učenci in dijaki s Kočevskega), teden dni pozneje pa vsi ostali. Poletne počitnice se bodo kot običajno začele 26. junija. Za učence 9. razredov se bo šolsko leto zaključilo že nekoliko prej, in sicer 15. junija, za dijake zaključnih letnikov srednjih šol pa 21. maja.

Nekateri bodo pouk začeli v ponedeljek

Zaradi objektivnih okoliščin bodo na nekaterih šolah šolsko leto namesto v petek začeli v ponedeljek, 4. septembra. Tako bo na Osnovni šoli Bogojina, ki jo je 10. avgusta močno poškodovalo neurje. Ker šolo še obnavljajo, bodo imeli učenci pouk na dveh drugih lokacijah. V istem neurju je bila poškodovana tudi Biotehniška šola Rakičan, kjer pa bodo pouk (kljub sanaciji) začeli normalno v petek.

V Osnovni šoli Loka v Črnomlju in Srednji šoli Črnomelj bodo s poukom zaradi rekonstrukcije glavne ceste, ki vodi do obeh šol, prav tako začeli v ponedeljek. Enako tudi na Osnovni šoli Ivana Cankarja v Trbovljah, kjer so sredi avgusta začeli z energetsko sanacijo šole. Šol, ki so zaradi gradbenih del ministrstvo zaprosile, da s poukom začnejo v ponedeljek, je šest.

Večina se začetka šole vendarle veseli.
Večina se začetka šole vendarle veseli. FOTO: iStock

Otroci naj bodo v prometu varni vse leto

Prve dni bodo voznike na prisotnost otrok na cesti, predvsem pa na upoštevanje cestnoprometnih predpisov, v teh dneh še bolj intenzivno opozarjali policisti. Otroke je treba že zgodaj vzgajati v odgovorne udeležence v prometu, najpomembnejši pa je dober zgled, poudarjajo.

Policija je pripravila poučen plakat za vse otroke, ki so udeleženci v prometu.
Policija je pripravila poučen plakat za vse otroke, ki so udeleženci v prometu. FOTO: Policija

Vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun, je dejal, da so ob začetku šolskega leta otroci na cestah veliko pogosteje kot med počitnicami, prvič se na šolskih poteh znajdejo tudi prvošolci, za katere je tudi skrb za varno pot v šolo nekaj novega.

Voznike policija poziva k skrbi, da bodo otroci na svoji šolski poti varni. "Otroci so kot udeleženci v prometu nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje oziroma jih šele spoznavajo, poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato smo za njihovo varnost dolžni skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu," je spomnil Kapun.

Starš vzgaja tudi z zgledom

Policisti starše in skrbnike opominjajo, naj ne pozabijo na lasten dober zgled, naj se sami dosledno pripenjajo z varnostnimi pasovi, otroke pa prevažajo izključno zavarovane v ustreznih otroških varnostnih sedežih.

Druge voznike pa policisti opominjajo, naj bodo v prometu še posebej pozorni na otroke in njihovo nepredvidljivost, naj svoj način vožnje prilagodijo dejstvu, da so na cesti spet otroci, še posebno pozornost pa svetujejo v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo.

V zadnjih dveh letih sta v Sloveniji v prometnih nesrečah vsako leto umrla po dva otroka, stara do sedem let, ter po en star od sedem do 15 let kažejo podatki policije. "Razen enega so bili vsi potniki v osebnem avtomobilu potniki svojih staršev in nikakor niso vplivali na svojo poškodbo. Zato tista opozorila, da so starši zgled oz. tisti, ki lahko največ naredijo, držijo," je opomnil Kapun.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomvojo
02. 09. 2017 12.49
+4
Toliko bedarij o varni poti v šolo pa ne moreš nikjer drugje slišat kot v slolandiji, kar tekmujejo kdo bo bolj osladen. Vozite pametno, be....k nima pameti kako naj potem vozi pametno.
Principat
01. 09. 2017 20.46
+10
in ti šolarji bodo kaj kmalu na ulici vprašali policista > kako kaj žena ,, > demokracija ,, pa tisti v 9 razredu , ga še vprašajo kaj bolj sočnega ,, in ostane čisti nič
felix59 drugič
01. 09. 2017 20.24
-3
Ste slišali cicibančki , in glejte , da boste nosili copate s seboj , drugače boste delali počepe !!
ni_mi_vse_eno
01. 09. 2017 19.29
+4
Šolski sistem poučuje o vsem, le o tem, kako nastaja denar ne. Ne spoznajte, zakaj so vse države zadolžene, ne spoznajte, zakaj potrebuje gospodarstvo stalno eksponentno rast. Države nimamo zato, da bi pomagale revnim, ampak imamo zato prostovoljce, zbiranje zamaškov in pošiljanje sms-jev na 1919. Državo imamo zato, da sprejme v imenu ljudstva nase miljardni bančni dolg. Davki pa se ne pobirajo v večini za državni aparat (čeprav je ta prevelik), ampak zato, da se odplačujejo obresti dolga. Vidite otroci, hočemo, da se igrate z nami monopoli. Na začetku vam posodimo 100€, nato pa želimo, da nam vsak krog vrnete 10€, ker uporabljate naše potiskane papirčke.
Ramzess
01. 09. 2017 17.59
-1
Kakšen naslov, nasvet ali grožnja, to je zdaj vprašanje.
schranz91
01. 09. 2017 15.45
+2
šola vse bolj zgublja pravi pomen - učenje....sedaj šola ni več učenje v smislu šolanja kot so ga učasih otroci dobil na kmetih da so še nekaj dodatno vedl kot samo delo na njivi....sedaj pa šola dobesedno poslijuje z vsemi možnimi znanji že tako majhne otroke da je vse skupaj že preveč!!
hotchilipoper
01. 09. 2017 15.15
+0
Otroci,učite se,da boste lahko delali za cerarja s 500€ na mesec
Jereb14
01. 09. 2017 15.09
+0
so tam kjer sploh nebi rabli bit sviee
mateja970
01. 09. 2017 15.16
+1
Za enkrat niso svinje svinje so tisti ki so nestrpni v prometu in povzročajo nesreče to je moja razlaga !
pinkiiiiii
01. 09. 2017 14.21
+5
Pouk se je začel, marsikje pa niti enega policista pred šolo in ne na prehodih za pešce. Morali bi se kaj naučiti od hrvaških kolegov kjer je vsak šolski dan cez celo leto najmanj eden policist pred njihovimi šolami. Pri nas, pa jih ne vidiš več nikjer, ne vem kje se potikajo.
BaGr67
01. 09. 2017 19.24
+2
Jp, ker jih je nažalost premalo...sicer ste pa tako hoteli...!!!
kaslc 1
01. 09. 2017 14.19
+2
kolk so pokasiral dons od ubobozanih starsev,inkasantje?
BaGr67
01. 09. 2017 19.25
+2
Dej se že spel 1x...težak na portalu..!!!
Die einemaister
01. 09. 2017 13.22
+4
Otroci, Makovec Brenčičeva vam želi hitro končanje študija, ter zaposlitev v JS, kjer si boste lahko po njenem vzoru izplačevali "dodatke k pripravljenosti".
Karantanija
01. 09. 2017 13.30
-4
Jaz mislim, da večina profesorjev, ki so dodatek prejemali, ni vedelo, da je ta dodatek sporen. Vem, da bom dobil veliko minusov, vendar jaz še vedno tako mislim.
Die einemaister
01. 09. 2017 13.38
+2
A bejži no? Kako potem lahko tako funkcionalno nepismeni profesorji sploh poučujejo, in to na fakultetah??? Je še kaki dokaz, da šolski sistem, ter profesorji generirajo vedno več nepismenih ljudi?? To je že za kazenski pregon.
wakeup5
01. 09. 2017 13.16
+11
Kaj pa, če bi nekaj naredili na šolskem sistemu, da bi se šolarji, dijaki, študentje učili več PRAKTIČNIH, VSAKODNEVNO UPORABNIH stvari. Bo dosti boljše, kot posiljevat z neuporabnimi informacijami, ki jih nikoli ne bodo nikjer uporabili. Najslabše pa je, da se moraš za pozitivno oceno "šopat" s takim neuporabnim balastom, v nasprotnem primeru lahko tudi ponavljaš razred, letnik...ker pač nimaš pozitivne ocene iz neuporabnega gradiva! BOLANO! Namesto bedarij in neuporabnih vsebin, jih raje učite kar je v življenju ZARES pomembno. Glede na balast, ki se mora posiljevat v šoli, otroci potem tudi koristnih informacij ne "slišijo", če jim kakšen napredni učitelj pove kar zares šteje, ker je vsega ostalega nekoristnega gradiva preveč.
proofreader
01. 09. 2017 13.16
+3
Če boste poredni in si izplačevali neke čudne dodatke lahko postanete še ministrica za šolstvo.
Karantanija
01. 09. 2017 13.30
+0
Ni si jih ona sama izplačevala, ampak so ji izplačali drugi. Povej mi enega, ki tega ne bi vzel, sploh, če je bil prepričan, da je tako prav!
Transformerji
01. 09. 2017 13.10
+2
Dokaz tistega, kar sem napisal spodaj - samo fotografije poglejte, nihče od njih še ni rešil ničesar, volivci so jim zaradi laži dali glasove, da lahko tam sedijo! Vzgajajte otroke - bodi pokvarjen, kolikor se da, samo delaj to podtalno ali pa tako, da tega nihče ne opazi!
Frane Šajn
01. 09. 2017 13.02
Pogum ja to bodo tele reveži res potrebovali kajti ta vlada ga nima in ga nikoli ne bo nobena. Cagava sotrta. Samo pri priosvajanju so pa kar korajžni, ja kdo pa nebi bil ko si postaviš svoje ljudi pod tehnico stisto slepo bejbo ki ima zavezane očke!
Transformerji
01. 09. 2017 13.01
+3
Naj bo ministrica ali predsednik države, vsi trobijo enako! Poslušajte se vendar - vsak ne more postati to, kar si želi! V tej mafijski državi vedno dobivaš polena pod noge!
Transformerji
01. 09. 2017 13.05
-1
A veste, zakaj imamo pri nas toliko politikov, mnogo preveč poslancev, pa DS ne potrebujemo, pa preveč javnega sektorja? Ker so že starši treh generacij ugotovili, da se v tej državi ne splača biti deloven in pošten!
Pantokrator
01. 09. 2017 12.56
+0
Šarada in glumaža
odkimasin
01. 09. 2017 12.46
+0
Ministrica dobr zgleda, bi šel k njej na popoldanske inštrukcije!
VZORNIK
01. 09. 2017 12.39
+3
Vse povsod sami prostovoljci na cestah, da se lahko policaji grejo še naprej inkasante .......
the kop
01. 09. 2017 12.34
+17
dragi prvošolčki- želim vam da vam čim manj perejo možgane z neumnostmi!! naj vas naučijo kako preživeti z 600 evri plače!!
TRUMPP
01. 09. 2017 12.58
+1
Brez levih nebuloz pač ne bo šlo.....sori...