Slovenija

Šolarji se veselijo, njihovi starši se za glave držijo

Ljubljana, 17. 04. 2012 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
355

Med stavko bo za varstvo v šolah in vrtcih poskrbljeno le v nujnih primerih, kar pomeni, da bodo sprejemali le tiste otroke, ki so jih starši predhodno najavili. Pouka na šolah in večini fakultet ne bo. Kaj pa na šolah, kjer so učitelji, ki ne želijo stavkati?

Mnogi starši so konec prejšnjega tedna na oglasnih deskah v vrtcih zasledili naslednje obvestilo sindikata Sviz: "Spoštovani starši, prosimo vas, da nas podprete pri našem prizadevanju za ohranitev kakovostnih javnih vrtcev v Sloveniji. Ker vlada vztraja pri razgradnji socialne države, pri slabšanju pogojev za delovanje javnih vrtcev, smo se odločili za stavko, s katero izražamo nestrinjanje s predlaganimi ukrepi. To je zadnje, kar imamo zaposleni na voljo, da za dobro vseh nas preprečimo nesprejemljive ukrepe. Zaposleni v vrtcu dne 18. aprila stavkamo, zato bo vrtec zaprt. Le v izrednih primerih in po predhodnem dogovoru starši otroka lahko pripeljejo v vrtec. Zavedamo se, da vas bo stavka prizadela. Iskreno se vam opravičujemo in vas prosimo za razumevanje."

Varstvo bo za nujne primere

Stavkajoči bodo v sredo poskrbeli za tiste otroke, ki bi se sicer znašli v tveganih razmerah z vidika varnosti otroka, opozarja Sviz.
Stavkajoči bodo v sredo poskrbeli za tiste otroke, ki bi se sicer znašli v tveganih razmerah z vidika varnosti otroka, opozarja Sviz. FOTO: Miro Majcen

Varstvo bo v vrtcih tako zagotovljeno za izjemne primere oziroma za otroke tistih staršev, ki bodo ta dan nujno potrebovali varstvo. Ti starši se morajo o varstvu dogovoriti z vodstvom vrtca, pojasnjuje glavni tajnik sindikata Sviz Branimir Štrukelj. Sprva je bilo mnogim staršem sporočeno, da bodo vrtci v sredo večinoma ostali zaprti, a je vodstvo Sviza v ponedeljek sporočilo, da bo varstvo za nujne primere zagotovljeno. Prav tako so vzgojiteljice v vrtcih starše pozivale, da naj otrok jutri ne pripeljejo v vrtce, razen če je to nujno, in s tem pokažejo solidarnost do stavke. Kot opozarjajo, ob predlaganih vladnih posegih preprosto ni mogoče, da bi vrtci ostali enako kakovostni, kot so zdaj.

Meni se zdi stavka zelo logična, da ni nekega organiziranega izobraževalnega dela, da ni učnih priprav, ampak varovanje pa mora biti. Predsednica Društva ravnateljev Slovenije, Nives Počkar

Podobno obvestilo visi tudi na oglasnih deskah v šolah, v njem pa šolniki pojasnjujejo, da so se za stavko odločili zaradi grobega poseganja vlade v kakovost osnovnošolskega izobraževanja, zaradi zmanjševanja varnosti otrok, zaradi zmanjševanja enakih možnosti za šolanje in uspešno prihodnost vseh otrok. Na dan stavke bodo nekatere šole zaprte in ne bodo sprejemale otrok, medtem ko bo večina šol v sredo odprta za tiste otroke, ki jim starši ne bodo uspeli zagotoviti drugega varstva in so prisotnost otroka predhodno najavili. Gre predvsem za otroke od 1. do 5. razreda. Tem otrokom bodo zagotovili varstvo in malico, pouka pa ta dan ne bo.

Preverite, ali bo vaš zavod odprt!

Vse šole in vrtci so morali starše otrok pravočasno obvestiti, ali bodo v sredo zagotovili varstvo za otroke ali ne. Če tega obvestila niste zasledili ali ga prejeli, potem preverite v šoli oziroma vrtcu vašega otroka, kako bo na dan stavke urejeno varstvo, in čim prej sporočite v zavod, ali bo vaš otrok ta dan prisoten. Večina šol je prijave za sredo zbirala le do danes opoldne.

Večina šol bo med stavko organizirala varstvo za nujne primere, nekatere šole pa bodo kljub vsemu v sredo ostale zaprte.
Večina šol bo med stavko organizirala varstvo za nujne primere, nekatere šole pa bodo kljub vsemu v sredo ostale zaprte. FOTO: Thinkstock

Kot je pojasnil v. d. predsednika združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnih šol Dušan Zagorc, podatke o šolah po Sloveniji še zbirajo. Kot pojasnjuje, so bili učenci prvega, drugega in tretjega razreda Osnovne šole Gornja Radgona, na kateri je ravnatelj, v ponedeljek obveščeni, da bo v sredo v šoli zagotovljeno varstvo za tiste otroke, ki jim starši ne bodo uspeli sami zagotoviti varstva. "Zaenkrat imamo sedem prijav za varstvo, ki bo poskrbljeno med 7. in 14. uro, v šoli pa bo organizirana tudi prehrana. Za varstvo bodo poskrbeli učitelji in vzgojitelji, ki delajo za nas prek javnih del, in prostovoljci," organiziranost dela na šoli v času stavke pojasnjuje Zagorc. "Tudi, če bodo starši otroka zjutraj pripeljali, pa ga niso prijavili, ga bomo prijazno sprejeli."

Kot pojasnjuje Zagorc, bodo učitelji na dan stavke v šolah. Stavka se bo začela ob 8. uri in bo trajala do 14. ure, vsi zaposleni pa bodo imeli med stavko v šoli tudi shod.

Vrtec Ivančna Gorica bo deloval nemoteno

Nekateri vrtci bodo v sredo samevali.
Nekateri vrtci bodo v sredo samevali. FOTO: Miro Majcen

Eden od vrtcev, kjer jutri ne bo moten vzgojnovarstveni program, je Vrtec Ivančna Gorica. Kot nam je pojasnila ravnateljica vrtca Branka Kovaček, nihče od zaposlenih v vrtcu ni vključen v sindikat. V četrtek so sicer zaposleni v vrtcu anonimno glasovali o stavki in se odločili, da stavke ne bo. "Dobrih 30 odstotkov je bilo za stavko, ostali so se opredelili proti, kar pa še ne pomeni, da podpiramo vladne ukrepe v natančno taki obliki, kot so dani. Zavedamo se, da so ukrepi nujni, ne moremo pa trditi, da je povečevanje števila otrok v oddelkih in hkrati zmanjševanje števila zaposlenih dobro," pojasnjuje ravnateljica. "To sorazmerje števila otrok in števila odraslih po oddelkih v vrtcih bo imelo na dolgi rok zagotovo negativne posledice, predvsem glede zagotavljanja varnosti in kakovosti programa. Vsi ostali vladni predlogi iz področja predšolske vzgoje bi bili morda z nekimi popravki celo izvedljivi."

Tudi na srednjih in glasbenih šolah pouka ne bo

Predsednica Društva ravnateljev Slovenije Nives Počkar je dejala, da pouka na srednjih šolah jutri ne bo. Velika večina srednjih šol bo tako jutri zaprta. Če bi kateri od dijakov prišel v šolo, ga bodo v šoli pač sprejeli, a pouka ne bo. So pa srednješolci že tako veliki, da večinoma lahko ostanejo tudi sami doma, opozarja Počkarjeva.

Stavkali bodo tudi zaposleni v glasbenih šolah, zato v sredo na večini glasbenih šol ne bo pouka.

V osnovnih šolah s prilagojenim programom na dan stavke pouka ni. Stavkajoči bodo tistim otrokom, ki pridejo v šolo, zagotovili varnost in prehrano. Podobno v socialnovarstvenih zavodih in domovih, kjer bo poskrbljeno za varovanje in prehrano varovancev, ne bodo pa izvajali vzgojno-izobraževalnih programov.

Na fakultetah, kjer bo potekala stavka, pouka ne bo, bodo pa študentje in zaposleni razpravljali o varčevalnih ukrepih in stanju v slovenskem visokem šolstvu. Jim bo uspelo najti boljšo alternativo?

Pritiskali na učiteljico, ki ne želi stavkati

V uredništvo nam je pisala bralka, ki je učiteljica na eni od osnovnih šol. Ker ni učiteljica sindikata in stavke ne podpira, je učence povabila, da se v sredo udeležijo dopolnilnega oziroma dodatnega pouka, ki ga vodi. "A ravnateljica in sindikalna zaupnica sta mi za čas stavke prepovedali vsakršno delo z učenci. Šele ko sem s pravno argumentacijo vztrajala pri svojem, sta kolegici popustili," pojasnjuje bralka. V petem členu zakona o stavki je namreč navedeno, "da stavkovni odbor in delavci, ki sodelujejo v stavki, ne smejo delavcem, ki ne sodelujejo v njej, preprečevati, da bi delali".

Učitelji, ki ne bodo stavkali, bodo v šoli skrbeli za varstvo tistih otrok, ki jih bodo starši v sredo pripeljali v šole.

Sviz je svojim sindikalnim zaupnikom med pripravami na stavko poslal okrožnico, v kateri navaja: "Če bi se na posameznem zavodu morda odločila oziroma opredelila za stavko manj kot polovica vseh zaposlenih v zavodu, se stavka na ravni tega zavoda ne izvede. V tem primeru morajo delovne naloge kot običajno opravljati vsi, tudi tisti, ki so se ob glasovanju opredelili za stavko. V zavodih, kjer je stavka bila izglasovana, a ne soglasno, naj stavkajoči tistih, ki se za stavko niso opredelili, ne ovirajo ali jih kakor koli onemogočajo pri opravljanju dela."

Sviz poziva stavkajoče, da tistih, ki se za stavko niso opredelili, ne ovirajo pri njihovem delu.
Sviz poziva stavkajoče, da tistih, ki se za stavko niso opredelili, ne ovirajo pri njihovem delu. FOTO: Blaž Garbajs

Da nastaja zmeda, je opozorila tudi Počkarjeva. "Imamo težavo, ker eni učitelji hočejo delati. To se je pojavilo takrat, ko se je začelo govoriti, da stavka ne bo plačana. To smo reševali tako, da smo jim dovolili, da ti učitelji, ki želijo delati, vzamejo dopust. Še vedno nimamo podatka ne od Sviza ne od ministrstva za šolstvo, kaj je z učitelji, ki želijo delati. To ni samo problem 'delati ali ne delati', pač pa je tudi problem, kdaj lahko stavkajoči jedo, kdaj lahko gredo na odmor," pojasnjuje Počkarjeva in dodaja, da bodo učitelji na njeni šoli (Šolski center Ljubljana) ves čas stavke v šoli, saj je Sviz vsem stavkajočim naročil, da morajo biti od 8. ure do 14. ure na delovnem mestu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (355)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZalkaGrabnarK
18. 04. 2012 11.40
+1
Iz veje na vejo, včasih na trhlo, včasih manj, plezam proti krošnji posušenega drevesa z idejo, da spomladi zacveti.
Mr.JanHara
18. 04. 2012 09.05
+1
Učiteljica, ki čaka učence ima lepo oprsje. Jaz bi šel v šolo.
Mr.JanHara
18. 04. 2012 09.03
Že to, da je razveselil otroke je pomemben del vzgoje in izobraževanja. Saj ne more vsega naenkrat.
veranda10
18. 04. 2012 08.58
+5
Naj stavkajo medicinske sestre ne zdravniki ker imajo že tko polno rit, naj stavkajo pomočnice v vrtcih ne vzgojiteljice, ker itak hodjo ob dveh domov. Delavci na občinah imajo pa danes dan kot vsak dan, ker se itak tko počas premikajo in če že niso na malci pa kofetajo. Me prav zanima če bodo odbili pri plačilu, ker otroc niso v vrtcu. Potem bomo pa starši stavkali!!!
ajtim26
18. 04. 2012 08.52
+3
G. ŠTRUKELJ ZREL STE ZA ...... NIMATE POJMA ............... PREVEČ VAS JE V JAV. SEKTORJU KOLIKO JE BILO DONOSA Z VAŠE STRANI V DRŽAVNO BLAGAJNO, PRISPEVALI STE ČISTI MINUS, POL PA HOČETE ŠE, SRAM VAS NAJ BO PARAZITI ŠOLSTVO: PREVEČ ZAPRAVLJENEGA DAVKOPLAČ. DENARJA ZNIŽAT JIM JE TREBA PLAČE IN TO VLOŽIT V ŠOLE OBNOVE OBJEKTOV. OBČINE: ŽUPANI IN NJIHOVI SORODNIKI V UPRAVI ( NESAMOZADOSTNE OBČINE ZAPRET ) OBČINA DOBRNA 2400 PREBIVALCEV, NI SEMAFORJA, 6 ZDRAVIH PODJETIJ, 10 ZAPOSLENIH NA OBČINI SEVEDA SORODNIKI UPRAVNE ENOTE: PREVBEČ ZA TO DELO ( NPR. GRADBENO DOVOLJ. ČAKAM 2 LETI TO PO POMENI DA VAS NE RABIMO TOLIKO 50% ODPUSTIMO KER NIHČE NE VE KAJ POČNETE) OKENCA NA UPRAVNI ENOTI 50% ODPUST BOSTE IMELI DOMA INTERNA DELA NE VEČ NA DEL. MESTU.
vijolica_90
18. 04. 2012 08.47
+1
Saj je vsaka služba po svoje težka en bolj psihično ena bolj fizično...ampak nevem zakaj je vedno tako, da tisti , ki jim je od vseh še najboljše v državi jamrajo kako so bogi! Vedno so mi govorili, šolaj se za tak poklic, da ti ne bo težko, da boš imela proste vikende, počitnice, popoldane, pa še da je plača je solidna. Najbolj me boli ko gledam znance, ki se mučijo za manjši dohodek, delajo nedelje, sobote, ki so vse delavne, praznike...Mislim da v današnjem času ni čas za sprenevedanja, ampak naj vsak malo pri sebi stisne pa bo šlo, saj ni tako nujno da imaš najnovejši telefon ali pa da boš oblečen po najnovejši modi, hladilnik poun dobrot...saj se ta tudi tako preživeti, da malo stisneš zobe pa je, ampak vsi smo se malo preveč razvadili in smatramo nekja takega kot za samoumevno! pa lep dan želim ;)
ajtim26
18. 04. 2012 08.53
+0
ajtim26
18. 04. 2012 08.35
+6
dost je takih ki imajo izobrazbo službe pa ne, odpustit je treba te ki stavkajo. KAJ SI PA MISLIJO DA SO, VEČ JIH JE ZAPOSLENIH V JAV. SEKTORJU KOT V GOSPODARSTVU. V JAVNEM SEKTORJU JE LAHKO ZAPOSLENIH NAJVEC 1/3 GLEDE NA ZAPOSLENE V GOSPODARSTVU POLITIKI KJE MATE PAMET, GREMO NA AMERIŠKI SISTEM ZDRAVSTVA IN SOCIALNE ...... NIČESAR VEČ NE BO VRNTE MI DENAR KI STE MI GA VZEL NEKDO NAJ ODGOVARJA TO JE KAZNIVO DEJANJE. AMERIČANI SI OBRNEJO SISTEM NAŠA POLITIKA BI PA POVZELA PA NJIHOVGA JANŠA JS TI PLAČUJEM 41% OD PLAČE ZA KOJI K. DEJ MI BRUTO PLAČO BOM SAM ŠPARU 600 EUR X 12 MESECEV X 10 LET = 60.000 EUR POL MI PA NAJ ŠE KDO REČE DA JE DRŽAVA POŠTENA UKRADL SO MI 60000 EUROV (KAO) ZA PENZIJO KI JE NIKOL NE BO KA VAM NI JASN
robi1971
18. 04. 2012 08.43
+1
Ja in ko me glava boli nimam časa it k dohtarju, prispevke za zdravstveno pa vsak mesec plačujem cca 370 eur, če pa že grem k dohtarju, mi pa reče, da naj si čaj z limono kuham, vročino pa zbijem z aspirinom, ki ga kupim v lekarni.
dugcajt
18. 04. 2012 08.15
-3
škoda da mam prakso pri delodajalcu... bi lahko bil doma če bi bla šola
robi1971
18. 04. 2012 08.37
+0
In ti si upaš pisat komentarje med prakso? Ko sem sam imel prakso, mi na kraj pameti ni prišlo, da bi klepetal, kaj šele bil na netu!
beowulfsam
18. 04. 2012 08.43
+1
tantadruj1
18. 04. 2012 07.38
+1
ah, že včeraj je bilo lepo povedano. dekleta s trgovsko, so lani bežala od hoferja, lidla.. v javni sektor kor varuške z enim enoletnim tečajem na ljudski univerzi. danes stavkajo.... mislim. eno v tazadnjo, pa nazaj v trgovino...
robi1971
18. 04. 2012 07.13
+2
In do kdaj bojo danes učitelji v šoli na delovnih mestih?
tantadruj1
18. 04. 2012 07.34
-2
jah, pol ti je pa dolgčas, pa stavkaš. danes se jim dogaja.
Karmen Jerak
18. 04. 2012 07.42
+0
Stavka je za vsakega 8 ur. Torej nihče ni na delovnem mestu do 10ih oz. 12ih. Poleg tega nam danes najverjetneje ne bodo plačali delovnega dne!!!
robi1971
18. 04. 2012 08.08
+0
"delovnega dne" hahaha, dej pošlji v slovenske novice na ta zadnjo stran, pa boš honorar dobila.
jaka
18. 04. 2012 07.13
+3
Kdo ne bo hotel stavkati?? Vemo, kaj se naredi s stavkokazi! Čeprav stavke ne podpiram, soglašam z bojem za pravice vsakogar.
Marcel Korošec
18. 04. 2012 06.50
+1
seveda večina ne bo šla stavkat,ampak Bodo šli v šoping !
tantadruj1
18. 04. 2012 07.34
+3
el-komandante
18. 04. 2012 07.36
+1
heheheh to me spominja na nekaj ko se vračajo iz "ekskurzij" baje da učitelce vedno dajo predlog za postanek ali BTC LJ ali tuš planet ali europark hehehhe in potem jaz vprašam otroka zakaj pa mali skomigne in reče če pa te one letijo v šoping heheheh
siupamoizvedetiresnico
18. 04. 2012 06.46
+11
V realnem sektorju je beda večja iz dneva v dan. Vsi ki pljuvate po stavki javnega sektorja, a ne bi bilo bolje, da stopimo skupaj? Na koncu bomo vsi v istem zosu ne glede na to ali ste levi, desni, okrogel ali kvadraten, vse nas bodo uničili in še bolj zasužnjili. Vendar to je problem slovencev, bolje se je kregat kot pa se z skupnimi močmi postavit pom robu fašistom desnim in levim. Vsi delajo enako le v drugačni preobleki. Kapirajte že enkrat.
tantadruj1
18. 04. 2012 07.35
+0
pa povej mi kaj bo potem ko bomo vsi stavkali. MI MORAMO ZASLUŽITI DENAR. kaj vam ni jasno. tega nimamo, ker so vse pokradli. a se tebi zdi normalno, da stavka javni sektor, in da morda bo imel izvoznik težave. super ne. istočasno pa tulimo v luno, da rabimo svež kapital od odzunaj. bogi mi s takimi šolniki. in vsemi zraven.
Klemen Peterlin
18. 04. 2012 07.44
+7
Ja, kapirajte že enkrat, da nas bodo lahko res zasužnjili le, če se bomo še zadolževali. Slovenija se letno zadolži za 25% vseh letnih prihodkov! Veste, kaj to pomeni?!? Če tega ne bomo popravili, bomo kaj kmalu vsi skupaj sužnji bank. Takrat pa recite konec socialni državi. Ne bo ne Jankoviča ne Janše, proti kateremu bi lahko štrajkal, le denarja ne bo za tvojo plačo, tisto, kar bomo pa naredili, bodo pa požrle obresti. Z nadaljevanjem zadolževanja bomo zasužnjili svoje otroke!
noone00
18. 04. 2012 08.07
+2
folku ni jasn da denarja je kot dreka a kaj ko so ga politiki in gospodarstveniki ter bankirji umaknili v svoje davčne oaze. samo na kajmanslkih otokih je regestriranih 800.000 kooropracij ki ima skupen znesek preko 50 tisoč miljard dolarjev . pritisnit bo treba na elito ne pa narod, ki nima nobene veze s krizo ki je bila zavestno splanirana mimo zgornjih omenjenih. narod je samo kriv toliko koliko je dopustil da se to dogajalo, zdaj ima možnost da se prebudi in reče monetarnemu sistemu ne! druge izbire ni ,če se ne bo uprl eliti ki ga poneumlja,izkorišča,nateg.je,... potem si bo narod sam kriv.
ajtim26
18. 04. 2012 08.38
+1
NIMATE POJMA, V JAVNEM SEKTORJU VAS JE PREVEČ NAJVEČ 1/3 VAS JE LAHK ZA RAZLIKO OD GOSPODARSTVA NE ZASLUŽITE SI 2X VIŠJIH PLAČ OD GOSPODARSTVA OBČINARJI, IN URADNIKI ŽAL VAS BO TREBA ODPUSTIT ČE NE BODO ŠLE PLAČE DOL EDINA IN PRAVILNA REŠITEV
bobrock46
17. 04. 2012 23.35
+12
takole, ker ne morem otroka peljat v vrtec, mi ga tud računat ni treba. Upam da bodo to tud svizci plačali
suhoj
17. 04. 2012 23.08
+11
svizci so napisali pamflet A4 format, ki so ga otroci prinesli domov in naj bi ga starši podpisali. V tem pluvanju po vseh reformah - pa naj so kakršne so - so se postavili kot braniki socialne države. Ker se s tem, kar so zapisali z ženo ne strinjava in tega nisva podpisala je najina hčerka ( 6 razred) dobila minus, ker ni podpisanega lista prinesla v šolo. Kaj naj še napišem.... Zame ste bili, ste in kot kaže boste še nekaj časa navadni paraziti. Se opravičujem izjemam
ajtim26
18. 04. 2012 08.39
+1
jan.k94
17. 04. 2012 22.24
+8
Kaka bo pa situacija v četrtek? A ve kdo kaj?
SecretOne
17. 04. 2012 22.23
+8
Joj a mogoče kdo ve a zavod za zaposlovanje jutri dela al tut oni strajkajo?
okhasan
17. 04. 2012 22.38
-4
SecretOne
17. 04. 2012 22.40
izi11
17. 04. 2012 22.41
+18
Tam itak nikoli ne delajo! Sploh ne bo razlike, če štrajkajo
Metka Simčič
17. 04. 2012 21.54
+5
vsak ki si bo jutri drznil stavkati, bo moral kazensko ostat brez službe... naj stavka 150000 brezposelnih ljudi iz gospodarstva!!!
shupak
17. 04. 2012 21.57
-2
Zakaj podpisuješ komentar, saj ga lahko popraviš....
Mrs.Twingo
18. 04. 2012 06.23
+3
brezposelnih iz gospodarstva???hahahahahaha
Buena Vita
17. 04. 2012 21.29
-2
PRI NAŠEM MESARJU JE DANES VSE BOLŠE MESO ŠLO V ŠOLO ,JUTRI BODIO UČITELJI JEDLI RUMSTEAK,TO JE ŽE UVEDENA PRAKSA,UČITELJI MESO,UČENCI JOGURT IN POLI SALAMO
shupak
17. 04. 2012 21.53
+8
Hahaha... Uštuli se zraven... Reči da si na izmenjavi
hanoveranec
17. 04. 2012 23.00
+5
hanoveranec
17. 04. 2012 23.01
+5
jutri majo "fešto učitelji, nov let praznujejo... pa to
Bibilu
17. 04. 2012 23.49
+3
SimonaHamer
17. 04. 2012 21.19
+4
Konec in začetek Po vsaki vojni mora nekdo pospraviti. Tak je pač red, sam se ne bo naredil. Nekdo mora poriniti grušč na obe strani ceste, da bi lahko odpeljali vozovi, polni trupel. Nekdo bo moral broditi po mulju in pepelu, vzmeteh zof, drobcih stekla in krvavih cunjah. Nekdo bo moral privleč tram, ki bo podprl steno, vstavit šipe v okna in vrata v tečaje. To ni fotogenično in traja več let. Vse kamere so že prepeljali na drug vojno. Moste je treba postaviti nazaj in kolodvore na novo. Rokavi se bodo cefrali od zavihovanja. Nekdo z metlo v rokah se še spominja, kako je bilo. Nekdo ga posluša in mu prikimuje z neobstreljeno glavo. Ampak v njuni bližini se že sučejo takšni, ki jih bo to dolgočasilo. Nekdo bo včasih izpod grma še izkopal argumente, nagrizene od rje, in jih prenesel na kup odpadkov. Ti, ki so vedeli, zakaj je tu šlo, se bodo morali umakniti tistim, ki vejo malo. In manj kot malo. In končno toliko kot nič V travi, ki je zrasla vzroke in posledice, bo moral ležati nekdo in z bilko v zobeh brezskrbno strmeti v oblake. Wisława Szymborska (Prevod: Katarina Šalamun Biedrzycka)
MsPikapiki
17. 04. 2012 21.38
+1
Kdo je kriv Kakor da bi polje posejal ga zalival in se mu dajal a na koncu ne izrase nekaj kar imel bi zase jaz ob tebi to sem zdaj spoznal. Mimo naju leta so odšla kakor tujca midva sva bila niti smeha ne topline kot bile bi same zime kam se skrila je ljubezen vsa.
MsPikapiki
17. 04. 2012 21.43
+2
Čakala sva čakala drug na drugega da bi enkrat si povedala kar oba sva že vedela a si nikdar nisva upala. Kdo je kriv, kdo je kriv to sploh važno ni prav gotovo kriva sva oba vsa ta leta sva čakala drugim vsem sva se razdala a na sebe pozabila sva. KDO JE KRIV, KDO JE KRIV TO SPLOH VAŽNO NI prav gotovo kriva sva oba ker vsak sebe sva ubila in za maskami se skrila pa se nič več nisva videla. Branko J. Vunjak