Slovenija

Šolarjem v Logatcu se bodo počasi pridružili begunski otroci

Logatec, 03. 04. 2016 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Logatcu se bo v tamkajšnji osnovni šoli počasi začelo vključevati 15 begunskih otrok. Najprej bodo zanje organizirali ure slovenščine, nato pa bodo obiskovali predmete, kjer jim nepoznavanje jezika ne bo predstavljalo večjih ovir. Na šoli se zavedajo, da vključevanje novih otrok na šolo sproža veliko vprašanj, vendar so poudarili, da gre za otroke, ki imajo vso pravico do izobraževanja in življenja v miru.

begunka
begunka FOTO: AP

 V Logatcu bodo v prihodnjih dneh 15 begunskih otrok začeli vključevati v tamkajšnji osnovni šoli. Na Osnovni šoli 8 talcev bodo otroci uradno vpisani v ponedeljek, a rednega pouka še ne bodo obiskovali.

Kot so pojasnili na Osnovni šoli 8 talcev Logatec, so se vpisa begunskih otrok v šolo lotili z vso resnostjo, pri čemer so sledili navodilom pristojnega ministrstva. Med drugim so se udeležili izobraževanja Unicefa, o morebitnih novih sošolcih pa so spregovorili tudi z učenci nižjih razredov.

Na šoli so izvedli tudi zbiralno akcijo, kjer so nabrali več koles in skirojev ter drugih igrač in šolskih pripomočkov. Večino stvari so begunskim otrokom predali že konec marca, ko so se z njimi tudi nekaj časa družili.

Kot so še zapisali na omenjeni osnovni šoli, so se z drugo logaško šolo, OŠ Tabor, dogovorili, da učence razdelijo. Tako bo OŠ 8 talcev obiskovalo sedem otrok iz Iraka in Sirije, na Osnovni šoli Tabor pa bo šolske klopi gulilo osem otrok iz Afganistana. Gre za deklice in enega dečka, stare med sedem in 14 let.

Za otroke bodo najprej organizirali pouk slovenščine, ki bo trajal dve do tri ure dnevno. Čez teden ali več, odvisno od znanja jezika, jih bodo počasi vključevali v razred.

Kot so zapisali na Osnovni šoli 8 talcev, bodo otroci začeli z obiskovanjem predmetov, kot so likovni pouk, šport in glasba, saj jim nepoznavanje jezika ne bo predstavljalo prevelikih ovir. Prav tako jih bodo vključili v gledališče, ekskurzije in druge interesne dejavnosti.

Na šoli se zavedajo, da vključevanje novih otrok v šolo sproža veliko vprašanj, vendar so poudarili, da gre za otroke, ki imajo vso pravico do izobraževanja in življenja v miru.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1