Slovenija

Šola vsem, ki so bili ob zaslonu, razkrila osebne podatke učencev

Celje, 20. 03. 2014 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prah glede sistema beleženja plačane prehrane na celjski osnovni šoli se še ni polegel. Informacijski pooblaščenec je ugotovil, da je sistem varovane osebne podatke razkril vsem, ki so bili ob zaslonu, tudi nepooblaščenim osebam.

Zaradi sistema beleženja plačane prehrane na IV. osnovni šoli Celje je inšpekcijski ogled na šoli opravil tudi Informacijski pooblaščenec. Uslužbence omenjenega državnega nadzornika je zanimalo predvsem varovanje osebnih podatkov. Za namen demonstracije je bil aktiviran zvočni signal, ki ga je šola sicer že predhodno izklopila.

Kot je znano, je sistem zapiskal, če je bila registracija neustrezna. Med razlogi za neustrezno registracijo je bilo tudi neplačano kosilo. Ob tem so na uradu informacijskega pooblaščenca pojasnili, da je bil zvočni signal nekaj metrov stran komaj slišen. Ob delilnem pultu je bil nameščen tudi zaslon, ki je ob registraciji pokazal ime in priimek učenca, njegov razred in število preostalih obrokov. Na rdeče obarvanem polju pa je bil izpisan razlog neustrezne registracije. Če obrok ni bil plačan, se je izpisalo "porabljeni obroki". Šolska inšpekcija je šoli naložila, da mora zaslon obrniti proti osebju, tako da ne bo viden učencem.

Informacijski pooblaščenec je poudaril, da varovani osebni podatki učencev ne smejo biti razkriti nepooblaščenim.
Informacijski pooblaščenec je poudaril, da varovani osebni podatki učencev ne smejo biti razkriti nepooblaščenim. FOTO: POP TV

Informacijski pooblaščenec je ugotovil, da tako zvočni signal kot tudi slikovni prikaz na zaslonu predstavljata osebne podatke iz zbirke osebnih podatkov, torej evidence šolske prehrane. Varovani osebni podatki so bili razkriti vsem, ki so bili prisotni ob zaslonu, tudi nepooblaščenim osebam, s čimer je bil kršen zakon o varstvu osebnih podatkov.

Čeprav je šola že sama izklopila zvočni signal in tudi prikaz podatkov na zaslonu, bo informacijski pooblaščenec v okviru svojih pristojnosti in v skladu z inšpekcijskimi pooblastili prepovedal nadaljnjo uporabo informacijskega sistema na način, ki nezakonito razkriva osebne podatke. Na uradu dodajajo, da bodo tudi ustrezno ukrepali glede suma storjenega prekrška.

Inšpekcija ministrstva za šolstvo je sicer ugotovila, da šola zagotavlja prehrano učencem v skladu z veljavnimi predpisi, vendar pa na uradu informacijskega pooblaščenca poudarjajo, da se ugotovitve šolske inšpekcije ne nanašajo na obdelavo in varstvo osebnih podatkov. Ta presoja sodi v pristojnost informacijskega pooblaščenca.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mufic
21. 03. 2014 09.46
+0
V šoli na oglasni deski bi moralo na zelo veliko bit napisano kdo ni plačal malice.Še pred šolo bi zunaj obesil da bi vsi videle.Naj bo tiste ki se z Audijem pred šolo pripeljejo,malice pa ne plačajo bo sram.Teh je največ-Plačujejo itak sam reveži
etul
21. 03. 2014 08.05
+1
Še zmeraj ne razumem kam smo prišli,to da s pomočjo stigmatiziranja otrok kaznuješ starše je enostavno nedopustno in da ravnateljica ki je še ženska in najverjetneje mati nima toliko socialnega čuta da se ne zaveda da otroci niso in ne smejo biti krivi za grehe (v tem primeruneplačevanje) svojih staršev je meni enostavno nerazumljivo.Hkrati pa se sprašujem koliko kosil bi lahko bilo plačano s kupnino te naprave ki evidentira neplačnike?
mufic
21. 03. 2014 09.43
Ramzess
20. 03. 2014 20.43
-3
Osebne podatke učenci med sabo itak poznajo, a ne.
Roman Hren
20. 03. 2014 20.27
+6
Kako ni sram vseh, ki pravijo, da je vse v redu?! Država nima sistemske rešitve za dostojno življenje vseh državljanov in vse, ki niso sposobni zanj bo sramotila! Najprej otroke, potem pa še starše, ki se jih bodo sramovali lasni otroci in jih zasovražili zaradi "nesposobnosti"!?
kitzbill
20. 03. 2014 17.20
-3
kolk cirkusa okol tega, al je piskalo al ne, pa nej dajo samo vizuelno evidenco, saj neka eidenca pa tud mora bit, se mi zdi
+7
To bi morali namestit pred vhod šole...da nep kuharce zastojn preveč porcij prštimale...ekonomija...skrbno gospodarstvo...tko pa skuhajo 200 porcij...plačano kosilo ima pa samo 150 učencev...pol se pap pejt varčevanje...pa to ...
tedoU4B9Xmedo
20. 03. 2014 16.03
+4
Ta novica zagotovo spada v top3, 100x bolj kot tista brezzvezna o asteroidu.