Slovenija

Kako se prebiti skozi začetek šole s čim manj stresa?

Ljubljana, 31. 08. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
70

Ko je potrebno nazaj v šolske klopi, so pod stresom tako otroci kot njihovi starši. Strokovnjaki opažajo, da je stres ponekod celo večji pri starših kot pri otrocih. Kaj storiti, če opazite, da je otroka strah šole? Kako mu pomagati in predvsem, kaj narediti, da bo odhod v šolo čim prijetnejši?

Ste se veselili ali bali šole?
Eni starši zagovarjajo stališče, da je šola kot služba, zato se moraš nanjo slej kot prej navaditi. Če se vam zdi odveč misel, da bi bil otrok zaradi šole pod stresom, potem pobrskajte po spominu in se poskusite spomniti, kako ste se vi počutili, ko ste ob koncu počitnic znova sedli v šolsko klop.
Konec počitnic in začetek novega šolskega leta zagotovo prinaša precej sprememb, še največ v dnevni rutini naših otrok, nekaj malega pa se bo spremenilo tudi v vsakdanu staršev. A to še ne pomeni, da je čas za preplah in stisko. Večina otrok se k sreči veseli začetka šole, saj jih v šolske klopi vleče želja po druženju s svojimi sošolci. Žal pa je še vedno precej takšnih, ki se bojijo prestopiti šolski prag. Razlog je lahko v slabih odnosih s sovrstniki, pogosto pa jih je strah učnega neuspeha. Za te otroke in njihove starše je šola zagotovo velik vir stresa.

Pogosto starši bolj pod stresom kot otroci

Lea Bevčič z Inštituta UJE - Učenje je enostavno, ki združuje strokovnjake s področja vzgoje, družinskih terapij in različnih motivacijskih ter učnih tehnik, pravi, da vse bolj opažajo, da je stres ponekod celo večji pri starših kot pri otrocih. "Starši s svojim obnašanjem in izkazovanjem stresa in nezadovoljstva prenašajo ta močna čustva tudi na otroke, ki morda stresa sicer sploh ne bi čutili," pravi Bevčičeva in odgovarja na vprašanje, zakaj je temu tako. "Po eni strani lahko rečemo, da je v današnjem hitenju in borbi za službo ter preživetje v teh kriznih letih staršem težje pomagati otrokom pri šolskih opravilih, saj urniki večine staršev niso ravno prilagojeni šolarju. Starši se iz služb vračajo ob petih popoldne ali morda še kasneje, ko je ura že čisto neprimerna za učenje in delanje domačih nalog. Zato bi bilo veliko bolje, če bi otroci ostajali v podaljšanem bivanju in tam postorili večino nalog za šolo."

Otroci se na stres odzivajo zelo različno.
Otroci se na stres odzivajo zelo različno. FOTO: Thinkstock

Kako prepoznate, da je otrok pod stresom?

Dobro je tudi, da smo pozorni na kakršnokoli nenavadno obnašanje otroka ali nemir. Vsako vedenje otroka, ki nekako odstopa od običajnega, kaže, da otrok nekaj želi sporočiti, pa ne zna, ne more ali si ne upa. Zato je v takih primerih nujen konstruktiven pogovor z otrokom brez kritiziranja oziroma ignoriranja. Oboje ima lahko namreč zelo negativne posledice tako za učenje kot tudi za odnos, ki ga imate z otrokom. Vodja Inštituta UJE - Učenje je enostavno Lea Bevčič

Otroci se na stres odzivajo zelo različno. "Nekateri otroci to pokažejo tako, da so bolj molčeči in zaprti vase, ker morda razmišljajo o nekih negativnih izkušnjah, ki so jih imeli prejšnje leto, teh izkušenj pa še niso predelali tudi zato, ker se morda o njih sploh še niso z nikomer pogovorili. Drugi otroci lahko postanejo agresivni in to svojo stisko kažejo na bolj destruktiven način," pravi Bevčičeva

Nekateri se bojijo neuspeha, vedno več pa je takšnih, ki se bojijo nasilnih vrstnikov

Če hočemo otroku pomagati premagati stres, moramo ugotoviti, zakaj je pod stresom oziroma, česa v šoli se boji. Kot pravi Bevčičeva, je razlogov lahko več. "Eden od razlogov je ta, da jim šola enostavo 'ne leži' kot se reče. To je pogosto vzrok pri otrocih, katerih starši niso bili uspešni v šoli in se jim to, da se otrok šola in potem kasneje šolanje tudi nadaljuje, ne zdi pomembno. Tako se premalo angažirajo, otroku ne pomagajo ne sami niti z inštruktorjem. Tak otrok se seveda ne veseli novega šolskega leta, saj ve, da bo spet imel slab uspeh. Drugi razlog je lahko ta, da ima otrok prezahtevne starše, tako imenovane perfekcioniste, ki imajo otroka za projekt in pričakujejo popolnost od otroka na vseh področjih, predvsem pa v šoli. Če otrok ne dosega najboljših rezultatov oz. takih, ki jih starši pričakujejo, se to odraža na slabi volji staršev, ki jo jasno kažejo tako otroku kot tudi učiteljem v šoli," pravi Bevčičeva in dodaja, da otrok občuti stisko v obeh primerih. "In ker nam okolje, povezano s stisko, ne more biti všeč, zanje šola pomeni nekaj slabega," še dodaja.

Prvi šolski dan bo lažji, če bomo otroku stali ob strani.
Prvi šolski dan bo lažji, če bomo otroku stali ob strani. FOTO: Thinkstock

Kot tretji razlog Bevčičeva omenja nasilje med vrstniki in opozarja, da je ta razlog zadnje čase v porastu. "Lahko da otrok v šoli doživlja verbalno ali pa fizično nasilje, pa si o tem s starši ne upa pogovoriti. Zato je treba v odnosu z otrokom pokazati veliko dobre volje in spoštovanja ter mu predvsem znati prisluhniti."

Kaj narediti, da bo odhod v šolo čim prijetnejši?

Lea Bevčič, Inštitut UJE.
Lea Bevčič, Inštitut UJE. FOTO: Inštitut UJE

Tako kot v marsikateri drugi situaciji, je tudi tokrat pomembno, da imamo z otrokom čim boljši odnos. "Mislim, da bi bilo dobro, da bi starši poskrbeli predvsem za dobro počutje v domačem okolju in vsak dan posvetili nakaj časa temu, da z otrokom gradimo dober odnos. Dober stik in komunikacijo. Mi smo tisti, ki jim kažemo, kaj je dobra in učinkovita komunikacija. Učimo in vzgajamo z vzorom. To pomeni, da za dober odnos potrebujemo čas, ki ga kvalitetno preživimo z otrokom. No, to naj bi veljalo za vse in ne samo za prvih nekaj dni v šoli," pravi Bevčičeva in svetuje, čemu se moramo starši izogibati: "Vprašanja, kot so 'kako je bilo v šoli' ali pa 'kaj ste počeli v šoli', otrokom ne kažejo vašega pristnega zanimanja, ampak razkrivao, da jih sprašujete samo zato, ker morate nekaj vprašati. Vprašanja, ki so veliko bolj učinkovita so 'povej mi, kaj je bil najbolj zanimiv dogodek danes', 'čemu si se danes nasmejal', 'ali je kak dogodek pustil poseben vtis', 'ali je morda kak dogodek pustil čustva, o katerih bi se rad pogovoril'. Taka vprašanja nam dajo velikokrat zelo konkretne odgovore, ki nam veliko povedo o tem, kakšen je naš otrok. Dejstvo je, da bi morali veliko bolj opazovati in poslušati otroke," pravi Bevčičeva, ki priporoča tudi veliko objemov in crkljanja, ne glede na to, koliko je otrok star. "Najvišja potreba človeka ni po hrani ali vodi, temveč po dotiku oziroma temu, da te nekdo vidi," še dodaja.

Nekaj nasvetov, kako se učinkovito spopasti z izzivom

Včasih pri premagovanju stresa potrebujemo pomoč. Učinkovitih tehnik za premagovanje stresa se lahko naučite tudi na delavnicah inštituta UJE. Bevčičeva svetuje, da na nek dogodek, ki v nas zbuja strah, pogledamo z drugačnega zornega kota. "Pomislite na neko situacijo ali dogodek, ki je pred vami in vam je v izziv. In potem pomislite, da ste 10 let starejši in opazujete isti dogodek iz prihodnosti. Kakšen se vam zdaj zdi ta dogodek? Ali si lahko predstavljate različne scenarije, kako se je dogodek odvil? Na ta način preusmerimo možgane, da na določen dogodek pogledamo iz drugačnega zornega kota, predvsem pa poskrbimo, da nismo več ujeti v močna čustva, kot smo bili, preden smo se začeli spreševati, kakšen bi se nam dogodek zdel iz neke druge časovne perspektive," svetuje strokovnjakinja.

Včasih v stresni situaciji pomaga že sprememba telesne drže

"Tudi odmik oziroma korak v stran je zelo enostavna tehnika, ki lahko deluje čudežno. Ko te nekaj razjezi, razžalosti ali razburi, preden odreagiraš stopi en korak vstran, zravnaj ramena in zadihaj … Vse to namesto, da šteješ do deset. Sprememba telesne drže bo v trenutku spremenila tvoje čustveno stanje. In ko nismo več v močnih čustvih, lahko zadeve rešujemo veliko bolj konstruktivno in spoštljivo," še dodaja Bevčičeva.

Otroci, ki s strahom pričakujejo začetek novega šolskega leta, se pogosto bojijo nasilja, ki ga nad njimi izvajajo vrstniki.
Otroci, ki s strahom pričakujejo začetek novega šolskega leta, se pogosto bojijo nasilja, ki ga nad njimi izvajajo vrstniki. FOTO: Thinkstock

Kako pomagati, ko se v šoli 'zatakne'?

Da se dobro učimo, je pomembno, da smo v dobrem stanju. Kaj to pomeni? Da se počutimo dobro. Vaje za dobro stanje so tudi sila preproste in se jih hitro naučimo - mi sami in otroci. Lahko je to krog navdušenja ali krog moči ali čelada koncentracije … Gre za preproste in učinkovite metode, ki jih imajo otroci radi in se ob njih zabavajo. Dobro je tudi, da otroke naučimo, kako si naredijo učinkovite strategije za učenje. Lea Bevčič

Če ugotovimo, da ima otrok učne težave, mu je potrebno pomagati. Kot pravi Bevčičeva, moramo najprej preveriti, ali otrok razume snov, ki naj bi se jo naučil v šoli. "Če vidimo, da je ne razume in mi predmeta ne poznamo dobro, potem seveda priskrbimo otroku nekoga, ki mu bo snov morda razložil na drugačen način. Zato ponavadi najamemo inštruktorja. Za tiste, ki si ga ne morejo privoščiti, pa so študenti, ki pogosto prostovoljno priskočijo na pomoč. Dejstvo je, da se moramo naučiti vprašati za pomoč. Tako bomo spet z našim vzorom pokazali otroku, da se mora obrniti po pomoč, ko jo potrebuje."

Velikokrat pa otrok enostavno izgubi motivacijo za učenje. "V puberteti se to rado zgodi. To je obdobje, ko otroci funkcionirajo drugače. Potrebujejo še veliko več razumevanja, saj se njihovo telo in možgani spreminjajo. S silo v tem obdobju (pa tudi v vseh drugih) ne boste naredili nič, zna se edino zgoditi, da boste izgubili stik. Razumevanje in morda malo več prilagajanja bo obrodilo boljše sadove. Morda lahko otroka spodbudimo, da najde svojo tehniko učenja. Nekateri otroci so bolj vizualci, kar pomeni da se lažje učijo s slikami in branjem. Avditivci bi se bolje in hitreje učili z branjem na glas ali poslušanjem posnetkov. Kinesteti pa veliko lažje funkcionirajo in se učijo v gibanju, zato od takih otrok ne zahtevajte, da sedijo pri miru za mizo. Velikokrat nam otrok z vedenjem kaže, kaj je zanj najbolj naravno, zato nima smisla, da ga še mi doma silimo v nekaj, kar njegovi naravi ne ustreza. Otrok bo v taki situaciji za prilagajanje porabil veliko dragocene energije, ki bi jo sicer za učenje," še opozarja Bevčičeva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
31. 08. 2015 21.33
+1
Nekaj takega kot takrat, ko se po treh tednih dopusta vrneš v službo ....
Machoman007
31. 08. 2015 17.34
-2
mulcu ušesa navit in ga s šibo kresnit po tazadni.
gappy666
31. 08. 2015 17.02
-2
Pa kak stres??? Strest je treba smkovce, učitlom pa za pir dat... pa svežo leskovko prnest...
TheMafiaDon
31. 08. 2015 16.24
+2
za začetek ne gledat kakšne bedarije objavljajo na 24ur in bo že lažje...
hitadol
31. 08. 2015 16.04
+3
Jaz sem pod stresom, ko vidim te t.i. strokovnjake za vse s FDV-ja in raznih inštitutov
Jožajoža
31. 08. 2015 15.36
+1
ko ima otrok v šoli samo pravice brez dolžnosti in ko ima učitelj j v šoli samo dolžnosti brez pravic,se šole ne moremo iti. pa še več kot polovica učiteljev ima samo večerno plačljivo izobraževanje, na eni od ptujskih šol "uči" celo kelnarca s šnel kurzom nižjo stopnjo.
skorpion 1
31. 08. 2015 15.10
-1
Komentiraj...kot povsod brezvezno navijanje ze od otrok naprej pa do ..mirovnikov..ki granato homemade povozijo....pa kdo je nas vprasal pod kaksnim stresom smo sli v solo ????veliko babic ..kilavo dete.....to bi bil lahko splosni rek za vse stvari pri nas....
ONniON
31. 08. 2015 15.09
+4
otrokom želim vse dobro , da bodo imeli zaposlitve in prihodnost
PonosniSlovenec20
31. 08. 2015 14.33
+11
VEČ PRAKSE MAJN TEORIJE!
FolkloraS
31. 08. 2015 13.49
+4
Čim manj stresa! Ukinit šole! Pri nas ne rabiš nič, itak prideš kamorkoli, samo prave barve moraš bit!
Roxy79
31. 08. 2015 13.30
+4
sej tud obisk zobarja je za otroka lahko stresen.če mu starš doma pove da ga NE BO bolelo. he he he.....
Roxy79
31. 08. 2015 13.29
+3
he he he.pod kakšnim stresom so šele bili naši starši.v tastarih šolah.. he he he he
converse94
31. 08. 2015 13.22
+2
kak za koga, za tiste ki imajo težave z učenjem je seveda stresno
mak0521
31. 08. 2015 12.45
+11
Če starši ne naredijo stresa, ga ni... Tako, da vsak pri sebi naj razmisli o pričakovanjih in realnosti ter to dvoje poskusi uskladiti, da ne bo stresa :)
seljaaak
31. 08. 2015 12.20
+0
v Titovih casih je bilo lepo zivljenje...ceprov sem takrat bil se mlad in me politika ni zanimala so moji strasi vsaj neki nardil za nas
seljaaak
31. 08. 2015 12.22
+3
danes so suznji kapitala in tud nimajo casa prezivet z svojo druzino vsaj 8h na dan
Sloven91
31. 08. 2015 12.30
+0
Socializem vam je pisan na kožo..to kar imamo mi danes pa ni kapitalizem ampak je demokratični komunizem..če še ne veš.
seljaaak
31. 08. 2015 12.34
+2
aha prej politkomisar ...danes demokraticen komunist
ednpa?
31. 08. 2015 12.12
+5
31. avgust in prvi september sta bla pr mene vedno najbolj osovražena datuma :)
seljaaak
31. 08. 2015 12.17
-1
Sloven91
31. 08. 2015 12.22
+3
Zato ker večina otrok uživa v šoli očitno :)
ednpa?
31. 08. 2015 15.58
+1
seljak zato ker je ponavadi septembra še vroče in lepo vreme pole morš pa u šoli bit
plan9
31. 08. 2015 12.07
+2
...kako je bilo fajn, ko nihče ni vedel za stres, potem se pa neolaboristo spomnijo besedo stres, so pa naenkrat kar vsi pod stresom in v butalah tudi tisti, ki še ne vejo kaj je to...
seljaaak
31. 08. 2015 11.59
ker stres ...mogoce crkveni stres?
seljaaak
31. 08. 2015 11.49
+5
mi smo preziveli brez stresov z rumeno rutko in titovko na glavi..ker smo cutil da je pred nami bodnosnost!
Sloven91
31. 08. 2015 11.51
-1
Evo pa jim bodo spet prodajli pravljice o nemškem akapatarju..značilno za tiste ki sovražijo red in pravico..komunisti mojih otrok že ne boste dobili jaha
Sloven91
31. 08. 2015 11.51
-2
seljaaak
31. 08. 2015 11.56
+7
in kaj se ti cepas majmunce? jst sem odrastel v socijalizmu sluzbo sem menju kadar koli mi je to pasal
alenka.NN
31. 08. 2015 21.19
ja rutka je bila pa mislim da rdeča, pa modra titovka...a je blo tako?...danes je pa vse rumeno, a ne?,,,pa sploh nismo vedeli kaj je stres, ker ga naši starši niso imeli časa ustvarjat...
Sloven91
31. 08. 2015 11.12
-7
Štrukeljcek je kučanov zet, ortodoksni levičar, napol vodi vlado, politično kontaminiran in je eden glavnih šolnikov v državi?! Komunisti nam dopovedujejo da laično šolstvo, podobno kot na sodiščih ko partizanka sodi po pravu in popolnoma neodvisno..
slayer2
31. 08. 2015 11.26
+4
santamaura
31. 08. 2015 11.33
+3
santamaura
31. 08. 2015 11.35
+3
Lei Bevčič, ker boš moral letos iti v drugi razred OŠ, čeprav si že prvega komaj v kup sklanfaal