Slovenija

'Ukrepi bodo še bolj razslojili družbo'

Ljubljana, 14. 01. 2015 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Cistična fibroza je huda, genetska, redka bolezen, ki prizadene vse organske sisteme, zaradi česar so oboleli otroci veliko odsotni od pouka. Teh otrok v Sloveniji je malo," ob ukinitvi učne pomoči opozarjajo v Društvu za cistično fibrozo Slovenije.

Ukrepi: Ukinitev plačila učiteljem za nudenje učne pomoči učencem, manj denarja za interesne dejavnosti, spremembe financiranja šol v naravi in glasbenih šol ter manj denarja za srednje šole.

V Društvu za cistično fibrozo Slovenije so ministrico za izobraževanje Stanko Setnikar Cankar v javnem pismu opozorili na dolgotrajno bolne otroke, ki so dalj časa odsotni od pouka zaradi dolgotrajne bolezni in jih bo omenjeni ukrep izredno prizadel.

Ne strinjajo se z njeno izjavo, da se učna pomoč v osnovnih šolah izvaja za otroke z učnimi težavami in vrzeli v znanju, ki so posledica primarne motnje. Otroci s cistično fibrozo nimajo učnih težav, ki bi bile posledica primarne motnje, so pa dolgotrajno bolni in se po zakonu štejejo med otroke s posebnimi potrebami, so poudarili.

V Društvu za cistično fibrozo opozarjajo, da so dolgotrajno bolni otroci že sedaj upravičeni do učne pomoči le, če so od pouka odsotni več kot dva meseca in največ dve uri tedensko.
V Društvu za cistično fibrozo opozarjajo, da so dolgotrajno bolni otroci že sedaj upravičeni do učne pomoči le, če so od pouka odsotni več kot dva meseca in največ dve uri tedensko. FOTO: Thinkstock
Varčevalni ukrepi, ki jih želi ministrstvo doseči z ukinitvijo učne pomoči dolgotrajno bolnim otrokom, bodo še bolj razslojili družbo. Ne moremo razumeti, da pristojni s svojimi nepremišljenimi odločitvami jemljejo možnost za razvoj in enake možnosti otrokom, tudi dolgotrajno bolnim. Društvu za cistično fibrozo Slovenije

"Cistična fibroza je huda, genetska, redka bolezen, ki prizadene vse organske sisteme, zaradi česar so ti otroci veliko odsotni od pouka. Teh otrok v Sloveniji je malo. Ker je genetska bolezen, je prisotna celo življenje. Verjamemo, da je takšen ukrep posledica nepremišljenosti, zato pričakujemo, da bo dolgotrajno bolnim otrokom tudi v prihodnje zagotovljena dodatna učna pomoč," so sporočili.

Varčevalni ukrepi po oceni glavnega tajnika Sindikata za izobraževanje in vzgojo (Sviz) Branimirja Štruklja pomenijo zniževanje kakovosti javnega šolstva, neracionalne se mu zdijo tudi zahteve po še dodatnih ukrepih. Napovedal je, da bodo v sindikatu slednjo "krčevito branili". O nadaljnjih potezah je po njegovih besedah še prezgodaj govoriti, ni pa izključil niti shoda pred vlado, čeprav upa, da ''bodo prej prišli k pameti''. Računa pa, da se bodo odzvali tudi starši. ''Mi se bomo postavili na čelo,'' je obljubil.

Javno pismo Društva za cistično fibrozo Slovenije
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ENEG
15. 01. 2015 08.40
+2
Naj učitelji oddelajo 8 ur na dan in proste dneve -počitnice, ki jih imajo za 3 mesece, pa ne bo nobenih problemov, učiteljem gre samo za plače in ne za otroke
Jožajoža
14. 01. 2015 18.21
+2
pa nehajmo se že pogovarjat, komu denar vzet , da ga bo dobil preplačan javni sektor. naj začne javni sektor delat na trgu, naj se državne šole spremenijo v privat šole, pa bomo videli, če bodo še takrat tako glasni. moto ,prvo delo, potem plačilo je sramota slovenska, plačilo za nedelo pa nacionalni ponos. in učitelji se imajo za steber družbe. uboga država, kaj vse plačuje.
o22
14. 01. 2015 16.04
+0
Štrukelj si zdaj zadovoljen?????
TheMarine
14. 01. 2015 14.43
+10
Najprej bi morali začeti varčevat ravno pri najbolj bogatih in sicer pri razno raznih direktorjih, menedžerjih, poslancih, vodjah sindikatov, ki imajo več kot 1500 evrov plače itd. Stopnja obdavčenja bi morala biti glede na premoženje ter plačo torej več kot imajo več morajo prispevati v proračun; marsikateri začnejo potam javkati, "ja bom pa šel v tujino, kjer bom dobil večjo plačo pa manj davkov bom plačeval pa Slovenija bo na izgubi" , ja itak pa kaj še, kvečjem profit bo za Slovenijo, če se najmanj polovica teh pijavk (direktorjev, managerjev ipd.) odseli v tujino. Itak jih je polovica nesposobnih oz. jim je bistveno pokrasti čim več denarja in uživati. Oni se požvižgajo na državo, na čisto vest ter delavca; bistven jim je profit. Ko se bo enkrat zreduciralo pijavke, bo začela država delovati učinkovito (pijavke -beri: ljudi, ki se želijo samo okoristiti, domujejo pa v raznih javnih upravah, na direktorskih položajih, tudi veliko učiteljev je v šolah samo za število- ne naučijo pa nič; opomba: vem, da učitelj ne more naučiti neke stvari, če se učenec oz. dijak ali študent sam ne trudi ampak gre se za to, da učitelj naredi snov zanimivo in je sposoben prikazati postopek, ki je potreben, da se pride do rezultata oz. ugotovitve- znanja; pomembno je usmerjanje učenca, spodbujanje kreativnosti ne pa zgolj ponavljanje ene in iste snovi, vedno znova in še to po možnosti z monotonim glasom in brezvoljno.)
BŠK
14. 01. 2015 13.20
+6
Priporočam vam ogled zadnjega videoklipa Tomaža Jeraja, ki govori ravno o tem Cerar pa je res trot da je to naredil, saj očitno še vedno živi v času ko je bil priklopljen na atija in mamico,čeprav se že dolgo obračata v grobu
TamEna
14. 01. 2015 13.14
+1
ma katastrofa .. pod krinko visokih načel in skrbi za otroke izsiljujejo svoje plače ... gre se jim pa itak zgolj za denar, ne za otroke .. ma če bodo stavkali, lahko organiziramo kontra-stavko ...
Transformerji
14. 01. 2015 13.14
+2
Pa saj zato se gre: razslojiti družbo ! Vse, pa čisto vse gre v smer privatnega zdravstva in šolstva!
kat-at
14. 01. 2015 12.02
+0
učiteljem zmanjšati plače za vse dodatke in dajte že mir. Zmanjšate maso plač za vse dodatke otrok, iodrecite se svoji pogači, tako se pa spravljate na najbolj ranljivo skupino za zagovor svojih plač. Demagoško posotopate učiteljski sindikat. Skrajno žaljivo do vseh Slovencev.
slayer2
14. 01. 2015 12.08
+0
VSEZNALECno1
14. 01. 2015 12.18
+8
Nej potem naj zmanjšajo plače .......vse plače nad 1000 v povprečju za 7% v JS in mir......... razumemo da jemljejo učiteljem dodatek, ne otrokom pravice, pa vendar je tak ukrep ob nebrzdani porabi države v višini 9,9 mrd, OGABEN........... selektiven, bustast in posredno škodi najranljivejšim........ kr mejte to vašo zblojeno vlado....
VSEZNALECno1
14. 01. 2015 11.14
+23
CERAR JE REKEL DA REVŠČINE NI; JE LE V GLAVAH.......... se seveda delno strinjam, PREDVSEM PRI NJEMU, REVŠČINE PAČ NIma, JO MA PA U GLAVI ........hvala vsem volivcem še enkrat........ res.......
cilpah
14. 01. 2015 10.17
+14
Cudno da se ni Branimir Strukelj ze takoj ko so ukrepi prisli v javnost zacel pojavljati pred kamerami in se potegnil na stran starsev in otrok. Logicno tukaj se ne omenja znizevanja plac JAVNIM USLUZBENCEV!!!
VSEZNALECno1
14. 01. 2015 11.57
+5
njegovih 40000 bruto na let je nedotaknjenih itak