Domača scena
Oglas

Šokantno. Plesen je tihi ubijalec!

Ljubljana, 21. 12. 2015 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Pogosto se ljudje, pa tudi naši hišni ljubljenčki srečujemo s simptomi, kot so kašelj, težave z dihanjem, glavoboli, rdeče in solzne oči, bolečine v mišicah, utrujenost, slabost, težave s prebavo in podobno.

A skoraj nihče ne pomisli, da je eden izmed možnih vzrokov za omenjene simptome v malih črnih pikicah ali črnih lisah v vogalu dnevne sobe, spalnice, kopalnice oziroma na mestih, kje preživljamo največ časa.

Plesni so eden pogostejših vzrokov za težave z dihanjem in alergije, ki so pogosto prvi pokazatelj nevarnih učinkov plesni v našem domu oziroma delovnem okolju. Ko spore plesni enkrat prodrejo v telo, se začnejo nabirati v spodnjem delu pljuč, nato pa preidejo v krvni obtok. To lahko prepreči pljučem, da bi prenašala kisik v krvni obtok in poškoduje pljuča. Simptomi, ki se pojavijo kot posledica izpostavljenosti plesni, se kažejo kot kihanje,  kašljanje in zamašen nos, srbenje oči, težave z dihanjem, pomanjkanje sape, tiščanje v pljučih, še posebej pa je plesen nevarna za dojenčke in otroke, starejše osebe, noseče ženske in za vse, ki imajo kakršne koli težave z dihali, kronični bronhitis ali astmo ter za osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

In ravno zato je izredno pomembno, da neprijetne simptome hitro povežemo s plesnijo, saj je v tem primeru težavo mogoče tudi hitro in učinkovito odpraviti. Ne smemo jih predolgo zanemarjati in zamenjevati z jesenskimi, zimskimi ali spomladanskimi obolenji, saj lahko privedejo do zelo resnih nevarnosti za naše zdravje.

Vzroki za nastanek plesni in kako se širi

Plesen najdemo v skoraj vsakem stanovanju ali poslovnem objektu. Primarnih vzrokov za razvoj plesni je lahko več in jih je težko točno določiti. Gre za kombinacijo nepravilne gradbene zasnove, kot recimo zamenjava oken na starih stavbah, napak pri gradnji posameznih konstrukcijskih elementov ali celotne stavbe, pa tudi nepravilnega prezračevanja in ogrevanja ter tudi neustreznega režima uporabe prostora.

Tipična črna plesen, ki je nastala kot posledica menjave oken na starejši stavbi
Tipična črna plesen, ki je nastala kot posledica menjave oken na starejši stavbi FOTO: Odstrani plesen

Največkrat pa plesen v prostorih povzroča vlaga. Plesen ima izjemno rada vlago, tam se ugnezdi in začne razmnoževati. Vzroki za nastanek vlage so različni predvsem pa nastanejo zaradi uporabe prostora in aktivnosti v njem, dihanja, znojenja, umivanja, kuhanja, pranja, sušenja ter nezadostnega prezračevanja, pa tudi zaradi gradbeno fizikalnih nepravilnosti ter poškodb in konstrukcijskih napak posameznih sklopov zgradbe.

Plesen, ki se je pojavila kot posledica pretiranega varčevanja pri ogrevanju
Plesen, ki se je pojavila kot posledica pretiranega varčevanja pri ogrevanju FOTO: Odstrani plesen

Plesen se uspešno in hitro prenaša tako, da se spore plesni s kroženjem zraka prilepijo na gostitelja, ki je lahko človek ali žival, ter se tako hitro razširijo po vseh prostorih. Najpogosteje jo najdemo na vlažnem lesu, stenah, tleh, kartonu, usnju, bombažu in celo na izdelkih iz umetnih materialov. Ko začne plesen resno poseljevati naše domove, lahko to postane izjemno nevarno za zdravje. Poleg tega, da plesniva mesta niso estetsko sprejemljiva in da uničujejo stene ali pohištvo ter druge predmete, predvsem resno ogrožajo zdravje. Že majhna količina trosov plesni lahko sproži alergično reakcijo, medtem ko lahko večja količina poškoduje pljuča, ožilje dihal, notranje organe, nekatere raziskave pa celo povezujejo plesen z nastankom raka.  

Ukrepati moramo takoj!

In zato je nujno, da ukrepamo takoj, ko plesen opazimo. Treba je preprečiti njen nadaljnji razvoj in širitev. Ker pa so primarni vzroki za pojav plesni lahko zelo različni in njihovo popolno odstranjevanje dolgotrajno, rabimo sredstvo, s katerim lahko takoj začnemo preprečevati nadaljnji razvoj in širjenje plesni, obenem pa poskrbimo, da s tem ne škodujemo našemu zdravju.

Plesen lahko uničite brez da bi morali zapuščati prostor. Spoznajte sredstvo Plesen Stop.

Kot ena najboljših alternativ preparatom, ki imajo za osnovno učinkovino človeku in naravi poznane škodljive kemikalije, je sredstvo Plesen Stop iz družine izdelkov Powersept. Powersept uporablja pri svojem delovanju posebej razvito, švicarsko patentirano obliko stabiliziranega vodikovega peroksida s podaljšanim delovanjem, poleg vsega pa je tudi je bio razgradljiv in po delovanju razpade na vodo in kisik.

Plesen
Plesen FOTO: Plesen

Sredstvo se je izkazalo za izredno učinkovito, med njegove prednosti pa sodi:

- ne razžira dihal in pljuč
- primeren za takojšno uporabo, ni potrebno redčiti z vodo
- med nanosom prostora ni potrebno izolirati, takoj po na nanosu pa prostor lahko uporabljajo tudi otroci, nosečnice in hišni ljubljenčki
- Powersept Plesen Stop plesen uniči z enkratnim postopkom
- ni nevarnosti nastanka strupenih plinov
- odličen in enostaven za preprečevanje nastanka plesni ali alg na fugah v kopalnici in tuš kabinah
- poleg plesni uspešno odstranjuje tudi grampozitivne/gram-negativne bakterije, tvorbe trosov, viruse, kvasovke, alge in mnoge vrste enoceličarjev
- sestavine sredstva so na površini nevidne, kljub temu pa uspešno delujejo proti ponovnemu nastanku plesni
- sredstvo Plesen Stop nanašamo s pršenjem tudi na mestih, kjer samo sumimo, da nastaja plesen. Ni potrebe po brisanju ali izpiranju in tako tudi ni nevarnosti prenosa plesni ali trosov na neprizadete ali neokužene  površine
100% garancija, kar pomeni, da če z izdelkom niste zadovoljni ga lahko kadarkoli vrnete, tudi, če ste ga že uporabili

Poleg vseh prednosti, pa je tudi odlično in priporočljivo za dezinfekcijo filtrov za zrak na klimatih oziroma čistilcih zraka,  saj so prav nevzdrževani filtri pogosto izvor plesni. Nevzdrževani klimatski filtri, filtri čistilcev ali vlažilcev zraka pa tudi ventilacijske cevi, so izjemno nevarni, saj razpršijo trose plesni v zrak, ki ga dihamo.

Izdelek Plesni stop je izredno enostaven za uporabo, lahko pa ga uporabite kot takojšnjo urgentno in preventivno zaščito, za uničenje in predvsem zaustavitev invazije trosov plesni. Prizadeto mesto samo enakomerno popršimo in pustimo, da deluje. Ker nima posebnega vonja in ne draži dihal, lahko prostor nemoteno uporabljamo samo nekaj minut po nanosu.

Kako se plesni znebimo za vedno?

Edini način, da se odkrižamo plesni je, da prvo odkrijemo kaj povzroča vlago v prostoru, jo poskušamo zmanjšati s pravilnim ogrevanjem in prezračevanjem ter odpravimo vzroke za navlaževanje konstrukcijskih sklopov in sten. Vsi drugi posegi za odstranjevanje plesni nimajo dolgoročnega učinka. Če plesen odstranimo samo površinsko, to ni dovolj, če primarni vzrok ni odpravljen, se bo namreč zopet ponovila. 

Najzanesljivejša rešitev, da se izognemo toplotnim mostovom, je celovita zunanja izolacija stavbe. Šele tako se lahko preprečijo povečana poraba energije in negativne posledice za samo zgradbo. Dodatno izoliranje že obstoječega objekta zagotavlja prihranek energije, ustvarja pa tudi občutek ugodja v zgradbi, kar se izplača kljub višjim stroškom.

V primeru, da pa teh ukrepov ni možno izvesti, oziroma vsaj ne takoj, pa se moramo s plesnijo boriti in jo uničevati na licu mesta, takoj ko jo odkrijemo. In preprosta rešitev za to je Powersept Plesen Stop. Powersept plesen takoj uniči, tako da plesen ni več nevarna za naše zdravje, da pa bi preprečili njeno vrnitev, pa sredstvo uporabljamo kot preventivo vse dokler ne razrešimo primarnega vzroka. Plesen Stop je izjemno učinkovita in praktična rešitev za izvajanje preventive in nadzora nad plesnimi. Tako bomo ohranili svoje zdravje, dom ter dobro počutje.

Izkoristite možnost 100% garancije in 15% popust na vse izdelke do konca leta 2015.

Za več o plesni na naročilu izdelka pa kliknite TUKAJ. http://odstrani-plesen.si/?utm_source=24ur&utm_medium=24ur&utm_campaign=24ur

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni