Slovenija

'To je bilo dejanje objestneža'

Ljubljana, 12. 06. 2009 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob avstrijski meji v okolici Solčave so našli iznakaženo truplo medveda. Neznanci so mu odstranili glavo, šape, notranje organe in kožo. Verjetno gre za Rožnika.

Potem ko je intervencijska skupina Zavoda za gozdove Slovenija skupaj z ljubljanskimi policisti na območju Rožnika uspavala medveda Rožnika, so mu nadeli tudi telemetrijsko ovratnico, s katero so spremljali vsak njegov gib. Ko je prepotoval velik del Slovenije in del Hrvaške, je maja prečkal državno mejo z Avstrijo. Signal je bil nazadnje zaznan 1. junija na Borovnikov vrhu, ki je okoli 500 metrov na avstrijskem ozemlju. Prav tako pa medveda, ki so ga ljudje prej dnevno videvali, od tedaj ni videl nihče. S pomočjo letala so zato poskušali najti VHF signal, ki ga oddaja ovratnica, vendar je bilo iskanje neuspešno.

Preiskava o smrti Rožnika
Preiskava o smrti Rožnika FOTO: Miha Krofel

Včeraj popoldne pa so člani Lovskega društva Solčava obvestili mozirske policiste, da so v potoku Jurčef, izven naselja Podolševa, našli kadaver medveda.

Policisti so v sodelovanju z lovsko-gozdarskim inšpektorjem, vodjo odseka za prosto živeče živali pri Zavodu za gozdove in raziskovalcem pri Oddelku za gozdove Biotehniške fakultete v Ljubljani opravili ogled kraja. Preliminarna analiza na terenu je pokazala, da je bil medved ustreljen. Na truplu so našli tako vhodno kot izhodno strelno rano ter zareze med kostjo noge in kitami, kar nakazuje, da je bil medved obešen za zadnje noge in očiščen. Neznanci so živali odstranili glavo (skupaj z GSM/GPS-ovratnico), bil je brez kože in stopal, prav tako so bili odstranjeni notranji organi.

"Česa podobnega v svoji praksi še nisem doživel. Šokantno – medved je bil izkožen, odsekali so mu glavo in vse štiri šape. Kadaver je bil zgolj kup mesa brez kože. Mislim, da je bilo to dejanje objestneža, težko rečem, da bi bil kdor koli iz lovskih vrst ali članov lovskih družin sposoben takega dejanja," je povedal Marko Jonozovič z Zavoda za gozdove Slovenije.

Za vsako zaščiteno žival je treba dati dovoljenje za odstrel, so za 24ur.com povedali na okoljskem ministrstvu. Ker je bil Rožnik, tako kot vsi medvedi, zaščiten, bi tudi za njegov odstrel morali izdati dovoljenje, česar pa niso naredili, zato se incident obravnava kot kaznivo dejanje.

Truplo po velikosti in starosti ustreza medvedu Rožniku, vendar bo na potrditev treba počakati. Kot je za 24ur.com povedal Miha Krofel z Biotehniške fakultete, bodo rezultati znani v začetku prihodnjega tedna. "Truplo je bilo kar staro, verjetno že kakšen teden dni. Po tolikem času je razpadlo, v njem so bile že ličinke, izležene od muh,“ je dodal.

"Dejanje ni samo izprijeno. Je gnusno. Lahko ga je zagrešil objestnež, lahko človek, ki ni prenesel sobivanja medveda v svojem okolju, ali pa pohlep po trofeji," pa meni Jošt Jakša, direktor Zavoda za gozdove. "O lovu nikakor ne moremo govoriti, kajti lov v sami svoji vsebini visoko etično upravlja s populacijo živali. To je lahko znak, da ljudje jemljejo pravico v svoje roke, kar bi bilo pogubno tako za populacijo medvedov kot za naše sobivanje z njimi. Zato je treba zelo občutljivo območje strogo nadzorovati, pametno ukrepati in previdno spremljati vse ukrepe, da se taki dogodki ne bodo več ponovili. Kje se je zgubil signal, je zabeleženo preko GPS-ovratnice, bili so najdeni neki predmeti ... Z veliko volje in truda verjamem in upam, da bomo krivca lahko postavili pred sodišče."

Gibanje medveda Rožnika
Gibanje medveda Rožnika FOTO: www.medvedi.si

V bližini trupla so našli tudi nekaj drugih materialnih dokazov (plastično vrečko in odejo, s katero je bil kadaver prinešen na kraj), ki sta jih prevzeli policija in lovska inšpekcijska služba. Preiskava se je začela tako na slovenski kot na avstrijski strani. Storilcu grozita dve leti zapora, saj je takšno izživljanje nad živimi bitji po zakonu zločin.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (281)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

auspiksner
15. 06. 2009 14.10
Avstrijci so ga. Oni še vedno streljajo ruševca, ko ga Slovenci že 15 let ne.
resslovenka
15. 06. 2009 07.48
pipic Dvignil se mi je tlak ob tvojem postu. En medved pa taka galama.... praviš. En medved je živo bitje, ki ima pravico do življenja. To kar se je zgodilo je najbolj sprevržena stvar, ki si jo je sploh možno zamisliti. Življenje teče tako, da se vsaka grda stvar, ki jo povzročiš prej ali slej obrne k človeku nazaj, v eno obliki že. Prepričana sem, da se bo tudi v neki obliki vrnilo temu psihopatu. Nobeno živo bitje si ne zasluži tega, kar se je. Kako naj bo kdaj bolje na tej zemlji, če ljudje razmišljajo kot ti?
Bolivar
14. 06. 2009 19.33
jack.the.ripper /Ne, v kletko bi lahko dali tiste, ki trdijo, da medvedi niso nevarni. Tako bi lahko dokazali svojo teorijo mar ne?/ Se ne strinjam! Medvedje sploh niso nevarni,če se jih pusti pri miru! No ,pa povej kaj je tale medved,ki so ga razmesarili ,odsekali šape in odrezali glavo,naredil slabega ,oziroma koga je ogrožal??? Tukaj gre za lovce na trofeje ,ker ga niti niso ubili in vzeli celotno truplo ,kaj vem za medvedje meso,ki je specialiteta. Četudi bi koga ogrožal bi ga samo ustrelili in javili inšpekciji za zaščito živali in gozdov itd. Tako pa so ga kar tako ubili tebi nič meni nič,in že to ,da braniš take ljudi ,pove dosti o tebi!!!
Franc Zabukovec
14. 06. 2009 08.02
ob vseh teh komentarjih mi je prišlo na misel nekaj podobnega. so komentatorji, ki pravijo da je treba medveda v naselju odstraniti ali ubiti. so komentatorji ki so proti temu. nekdo sprašuje drugega da ali se zaveda koliko poškodb in traum je že naredil medved, drugi pravi da je normalno da ga najprej ustreliš in potem daš iz kože, itd. še vedno je največja nevarnost za prebivalce v in izven naselja, šofer DIVJAK. Pa dajmo vsakega takega ali odstraniti ali pospraviti in ga dati iz kože ter pustiti v kakem jarku. prepričan sem, da se bodo s tem strinjali le redki. zakaj ? preprosto zato ker se nekateri že vidijo med tistimi brez kože, drugi pa vidijo tam svojega sorodnika. kot opomnik : medo v 50 letih ni naredil več kot 10 napadov na človeka in od tega jih je vsaj 5 ki so medveda izzivali. divji šoferji dnevno povzročijo cca 50 resnejših karambolov, z poškodbami nedolžnih ljudi, z smrtnimi žrtvami ( v povprečju več kot ena na dva dni) in ogromno materialne škode. otroci zaradi njih ne morejo hoditi varno v šolo in doživljajo travme. ( ne vem kdaj je medved poškodoval otroka nazadnje, vem pa da je vsako leto kar nekaj mrtvih zaradi DIVJIH šoferjev). Odločite se koga je treba najprej odstraniti iz našega okolja !!!!!!!!!!!!
djdj
14. 06. 2009 01.30
Ena nevarnost manj. Ne bi se bilo pa treba izživljati. Medved(plišasti) je samo za v postljico.
GregaB
14. 06. 2009 01.15
+1
Meni je medved 2x prekrižal cesto na Jelovici v rani mladosti pa nimam nikakršnih travm. Če mu je človek hrana, naj mu bo, nam oz. vam pa so purani, piščanci, ribe ... kako pa mislite, da se oni počutijo? Jaz sem še vedno za: da je človek največja žival, in ne obogi medved pa tudi če "požre" celo vas. Mi smo medvedu v napoti, in ne on ZAPOMNITE SI TO !!!!!!
pipic
13. 06. 2009 23.19
Končno je nekdo vzel pamet v svoje roke kajti ti strokovnjaki ki govorijo pred kamerami in se zgražajo zakaj ne maramo medvedov ne vedo, da je medved smrtno nevaren za ljudi.Na podeželju morajo hoditi otroci v šole in kmtje delat na travnike in gozdove in ne sedijo v Ljubljani v pisarnah z polnimi žepi denarja.Vedet pa moramo,da samo srečanje z medvedom lahko povzroči psihične težave za celo življenje otroku..Zaradi enega medveda taka galama,za tiste ljudi,ki jih pa je poškodoval medved pa niso kaj dost govorili in me zanima kako je za njih poskrbela država.Tu v Sloveniji se je vse na glasvo obrnilo in so nekateri na položajih res potrebni zdravljenja
Slavko ?erv
13. 06. 2009 22.02
@rok000 Ti si bedak!
rok000
13. 06. 2009 19.47
kako bi medveda ubili drugace kot da bi ga ustrelil?? nevem ali ste tukaj res vsi iz mesta in žvite v samem betonu? medved ni takšen kt je predstavljen v pravljici MEDVEDEK Pu:)
rok000
13. 06. 2009 19.44
kaj je tukaj tako krutega mislite da so ga izkožievali živega? kako bi medveda ubili drugace kot da bi ga ustrelil?? nevem ali ste tukaj res vsi iz mesta in žvite v samem betonu? medved ni takšen kt je predstavljen v pravljici MEDVEDEK Pu:)
rok000
13. 06. 2009 16.53
najboljše je blo v stari jugi!! medved je imel svoj teritorij na kočevskem kjer je imel svoj mir, ko je zapustil ta teritorij so ga lahko uplenili tako je prav!
kocbaya63
13. 06. 2009 16.07
jack.the.ripper in vsi somišljeniki so navadni strahopetci, ki s takimi izjavami podpihujejo celo zadevo do te mere, da bi se odstrel zdel upravičen. In jack, preden se spet zatečeš h kakšni takšni izjavi, da sem mestni človek ali kaj podobnega, te moram razočarat. Živim namreč na deželi, obkrožen z gozdovi in torej tudi z živalmi. Samo strahopeten nisem. Pa tudi sadist ne. Svojemu psihiatru pa le reci, naj ti pove po resnici, he he he. Po tvoje bi verjetno iztrebili vsako potencialno nevarno žival za človeka. Samo pomisli, koliko je tega. Tako ne gre. Še dobro, da niso vsi tako slaboumni kot ti.
JADE7
13. 06. 2009 16.06
jack.the.ripper 13.06.2009, 15:32 0 JADE7 meni deluješ nepismena. V tvojih komentarjih vidim neke črte. Ali pa me je mogoče tudi že vid zapustil?? A, da ja??? Dragi, s takimi "osebki", kot si ti, se mi ne da naprezat okrog "slovnice" in prav verjamem, da se najde kak kiks.......sam hujše je, ko je človek omejen, a veš?!!
Gox Digweed
13. 06. 2009 15.40
Zmanipuliran in zatrt si bil na tvojo žalost ti saj je bil moj namen odstraniti te s tega članka.
jack.the.ripper
13. 06. 2009 15.38
@hudahel "Jack..the.ripper lepo, da poveš, da si že obiskal psihiatra in da pač zanikaš svoj problem. Moje ugotovitve so potrjene." Hitro se pustiš zmanipulirati, zato ni čudno, da daješ takšne komentarje. Ljudje sedaj vas bom zapustil, ker sem ubil muho in moram premisliti svoje dejanje, poklicati policijo in počakati, da me odpeljejo v zapor =) Adios
Gox Digweed
13. 06. 2009 15.34
Jack..the.ripper lepo, da poveš, da si že obiskal psihiatra in da pač zanikaš svoj problem. Moje ugotovitve so potrjene.
jack.the.ripper
13. 06. 2009 15.32
JADE7 meni deluješ nepismena. V tvojih komentarjih vidim neke črte. Ali pa me je mogoče tudi že vid zapustil??
JADE7
13. 06. 2009 15.29
jack.the.ripper 13.06.2009, 15:25 -1 @hudahel Jack.the.ripper si eno bolj neizobraženih primitivnih bitij ( človek nisi ! ) Čudno! Psihiater pravi da je z mano vse v redu =) -----------------------------------------------... tud s psihiatrom ni vse o.k., ker meni deluješ primitivno!
jack.the.ripper
13. 06. 2009 15.25
@hudahel Jack.the.ripper si eno bolj neizobraženih primitivnih bitij ( človek nisi ! ) Čudno! Psihiater pravi da je z mano vse v redu =)
juhujuhu
13. 06. 2009 15.22
gidran 12.06.2009, 11:18 -44 huje, kot če bi šloveka našli. ne morem verjet no saj... če pogledamo nepomembneže kot si ti je to čisto res, da je žival bolj pomembna!