Slovenija

'Radan se je obnašal čudno in je delal neumnosti'

Ljubljana, 04. 04. 2016 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na sojenju zdravniku Ivanu Radanu je pričal predstojnik oddelka Marko Noč. Povedal je, da je Radan trdil, da se je zdravil na dunajskem kliničnem centru, kot dokaz mu je izročil tudi očitno ponarejeno dokumentacijo. A izkazalo se je, da se Radan tam ni nikoli zdravil. Priča je govorila tudi o Radanovem čudnem obnašanju med delom.

Na sojenju zdravniku Ivanu Radanu je danes pričal Marko Noč, predstojnik kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer je delal Radan, preden je odšel na nevrološko kliniko. Pričal je o domnevno ponarejenih zdravniških dokumentih, s katerimi je Radan opravičeval daljšo bolniško odsotnost.

Noč je povedal, da so po nekaj mesecih Radanove bolniške odsotnosti sodelavci podvomili v upravičenost te odsotnosti. Zato je Radana pozval, naj mu pokaže dokumentacijo, ki bi dokazovala to zdravljenje, čeprav je Noč, kot je zatrdil, takrat popolnoma zaupal Radanu.

Radan mu je nato izročil zgoščenko in papirno dokumentacijo, ki naj bi dokazovala, da so ga zdravili v dunajskem kliničnem centru. Ker je bila zgoščenka prazna, je Noč stopil v stik z zdravnikom, ki naj bi Radana zdravil. Izkazalo se je, da se Radan v tej instituciji oz. pri tem zdravniku ni nikoli zdravil.

Težave z odvisnostjo

Noč pa tega ni prijavil nobenim institucijam, ker ni želel mednarodnega škandala, kar bi škodilo tako oddelku, UKC kot tudi Radanu. Poleg tega ni dobil nobenega ustreznega nasveta različnih služb v UKC, zato je pozval Radana, za katerega so sumili, da ima težave z odvisnostjo, naj gre na zdravljenje k strokovnjaku za zdravljenje odvisnosti Andreju Kastelicu.

Radan je obtožen šestih umorov iz morilske sle ter ponarejanja več zdravniških dokumentov.
Radan je obtožen šestih umorov iz morilske sle ter ponarejanja več zdravniških dokumentov. FOTO: POP TV

Po treh tednih ga je Kastelic poklical in dejal, da je Radan "čist" in da lahko dela. Po povratku v službo se je Radan spet dobro vklopil v delo, proti koncu leta 2011 pa so se spet začele širiti govorice o domnevni Radanovi odvisnosti.

Aprila 2012 pa se je na oddelku zgodil incident, saj se je Radan po Nočevih besedah ob jutranjem raportu čudno obnašal in je govoril "popolnoma mimo". Ko so dobili klic iz katetrskega laboratorija, da rabijo pomoč, se je javil Radan, a so jih že čez 10 minut ponovno klicali, češ da Radan dela neumnosti. Ko je prišel v katetrski laboratorij Radana ni bilo več tam, saj naj bi šel na oddelek internistične prve pomoči pomagati bolniku s septičnim šokom.

Na oddelku internistične prve pomoči pa so Noču povedali, da takšnega bolnika sploh niso imeli. Ko je Radan prišel nazaj na matični oddelek, ga je Noč poslal domov. "To ni bila utrujenost, ampak je bilo nekaj drugega," je danes dejal Noč.

Radana so na oddelku pozvali, naj da kri za analizo, kar je odklonil, zato mu je Noč dejal, da ne bo delal z bolniki, dokler mu ne predoči zdravniškega potrdila, da je sposoben za delo. Čez nekaj dni ga je Radan obtožil mobinga.

Ko je Radan odšel na nevrološko kliniko, zaradi česar je Noč neuradno obvestil takratno predstojnico oddelka za intenzivno terapijo na nevrološki kliniki Bojano Žvan o "potencialnem problemu", to je o Radanovi morebitni odvisnosti. Opozorila pa, kot je dejal Noč, ni želel formalizirati v obliki dopisa.

Tudi zdravnik Knafelj potrdil raztreseno obnašanje Radana

Nočevo pričanje glede aprilskega dogodka je potrdil tudi zdravnik na oddelku za intenzivno interno medicino Rihard Knafelj. Povedal je tudi, da je bil Radan, ki je bil sicer zelo vesten in natančen zdravnik, mesec pred tem dogodkom raztresen in ni sledil.

Dejal je, da ni nikoli videl, da bi odnašal propofol z oddelka, da pa so medicinske sestre ves čas opozarjale, da na reanimacijskih vozičkih v sobah zmanjkuje propofola. Je pa videl Radana, da je iz oddelka odnesel defibrilator.

Ko je Radan odšel na nevrološko kliniko, je Noč neuradno obvestil takratno predstojnico oddelka za intenzivno terapijo na nevrološki kliniki Bojano Žvan o "potencialnem problemu", to je o Radanovi morebitni odvisnosti. Opozorila pa, kot je dejal Noč, ni želel formalizirati v obliki dopisa.

Glede obiska pri Kastelicu je Radan dejal, da se tja ni šel zdraviti, pač pa da je šel tja prijateljsko in da bi se prenehale govorice na oddelku. Dejal je tudi, da če bi jemal propofol, bi za vbrizgavanje potreboval intravenski kanal, česar pa na dan aprilskega spornega dogodka ni imel. Tako trdi, da so bili dogodki na sporni dan napačno interpretirani.

Po odkritju odvisnosti na oddelku poostrili pravila glede izdajanja zdravil

Ko so Radana sumili, da ima težave z odvisnostjo, so na oddelku poostrili pravila glede izdajanja zdravil. Čeprav naj bi nekateri opažali, da so določena zdravila zmanjkala, pa tega Noč ne more potrditi, saj sta bila prej izdajanje zdravil in evidenca precej neurejena.

Je pa kontaktiral vodjo oddelka za zdravila na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije Jurija Fürsta, naj pregleda, ali je prišlo do kakšne zlorabe oz. odstopanj pri predpisovanju receptov.

Danes je pričala tudi predstavnica ZZZS, ki je dejala, da ZZZS zaradi neupravičenega predpisovanja zdravil na zeleni recept, gre za ogromne količine pomirjeval in uspaval, od Radana zahteva 17.633 evrov odškodnine.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
04. 04. 2016 21.32
+6
V tisti sredini bi se vsak normalen čez nekaj časa obnašal nenormalno.
binmister
04. 04. 2016 18.22
+8
Ni čudno .Pri nas se vsi "čudno "obnašajo najbolj tisti ki vodijo državo
son?ece5
04. 04. 2016 18.00
+10
Sramota, kaj se dogaja v javnem zdravstvu. Mar je možno, da ljudje v belem dobesedno mešetarijo z našimi življenji. Takoj odstaviti vse vodilne kadre v UKC in prevetriti celoten sistem. Dr. Noču in podobnim mešetarjem pa doživljenjsko odvzeti zdravniško licenco. Kako malo so vredna naša življenja v očeh belih snobov in belega ceha!.
Karantanija
04. 04. 2016 17.36
+7
To so bile vse samo domneve, dokaza pa nobenega otipljivega. Čeprav je videti, da je bilo z dr. Radanom marsikaj narobe, dokaza ni, razen mešetarjenje z zdravili. Pa tudi tisto o zdravljenju v tujini se je izkazalo za laž.
Darko32
04. 04. 2016 17.34
+18
Spemljam to sojenje in moram priznati, da je DR.RADAN črna ovca. To je tudi pokazal ta, k ije pričal zoper njega. Ta izjava pomeni psihološko diskreditacijo osebe, Dr. RADANA z ciljem, da se prikrijejo neupravičene obdolžitve. Zato je potrebno NOČA zapreti in ga odsloviti iz zdravstva. VPRAŠAJMO SE NEKAJ DRUGEGA: ALI JE LAHKO OSEBA NA TAKO ZAHTEVNEM ODDELKU FLEGMATIK, KATEREMU SMRT PACIENTA NE PRIZADANE. TAKO JE NOČ POTRDIL, DA DR. RADAN NI MORIL IN DA GRE ZA IZMIŠLJENO ZGODBO ZOPER TEGA ZDRAVNIKA. Ta izjava je lepo pokazala, da je Dr. RADAN imel spoštljiv odnos do bolnikov in da gre za izmišljene obtožbe z ciljem, da ga žrtvujejo z ciljem skrivanja sistemske korupcije v zdravstvu. SAMO POGLJEMO KDO SO V KAZENSKIH PREGONIH. SAMO VODSTVO ODDELKOV IN IZVEDENCEV. A
aojz
04. 04. 2016 17.24
+25
Uglavnem, en avtomehanik ima bolje urejeno delavnico in delavce kot ta UKC.
nevica
04. 04. 2016 17.16
+11
Ne morem verjeti, da je dr. Noč raje varoval ugled institucije kot pa življenja bolnikov. Saj se da urejati razmerja znotraj institucije tudi na interen način, brez škandalov. Če pa bi kaj takega sprožil Radan, pa danes ne bi bil osumnjen umorov, ker bi se vse skupaj verjetno odvilo drugače. Jaz temu preprosto rečem nesposobno vodstvo.
Darko32
04. 04. 2016 17.36
+8
Poglej, če nimajo kaj povedati pa klatijo takšne neumnosti. Ta izjava je lepo pokazala, da je Dr. RADAN imel profesionalen odnos do bolnikov in mu ni bilo vseeno za vsakega bolnika, k ije umrl v tej bolnici. Zame je DR. RADAN edini pošteni zdravnik v Kliničnem centru.
Jasmina Balon
04. 04. 2016 17.10
+20
Slovenija in njeni "strokovnjaki". Marko Noč...upam, da niste več nikjer blizu funkcije, kjer bi bili od vas odvisni ljudje... ali živali. S tem, ko ste bili slab šef niste pomagali nikomur. Še najmanj pa Dr. Radanu ali pacientom za katere ste bili kot njegov šef enako odgovorni kot on. V kolikor ste sumili, da ima vaš podrejeni kakršnekoli težave, bi morali o tem pisno obvestiti pristojne (čeprav verjamem, da je bil Dr. Radan negativen na nedovolljene droge, kar vam je potrdil tudi sam vodja Centra za detoksikacijo, Dr. Kastelic) in mu pomagati in ne, da ste kot najstnik klicali Dr. Žvanovo in jo opozorili o "potencialnem problemu", o katerem pa niste želeli dati pisne izjave. Pa kaj ste vi? Neodgovorni najstnik, ki tožari ali oseba, ki zastopa neko odgovorno funkcijo za katero je plačan? Najverjetneje ne 600€ na mesec mimogrede. Tudi, če je vse to res in ste videli, da ima Dr. Radan težave, ki ste jih povezovali s težavami odvisnosti je to res pravi način, ki bi naj potencialnemu odvisniku pomagal? Ustno tožarjenje njegovemu naslednjemu nadrejenemu? Sram vas je lahko. Verjamem v nedolžnost Dr. Radana, ki ga pa žal poskušajo očrniti nesposobne reve na položajih, na katere so bili postavljeni preko vez in ne zato, ker bi bili za to delovno mesto resnično najboljši kandidat. Tudi, če je vse to za kar obtožujejo Dr. Radana res, se je začelo pri revah kot ste vi. Zame ste bolj, mnogo bolj krivi vi in vam podobni, kot Dr. Radan (tudi, če vam uspe s prirejenimi pričanji in dokazi pravnomočno dokazati njegovo krivdo) v tem postopku. Žalostno kako lahko ljudje v tej državi s poznanstvi, prikrivajo svojo nesposobnost za delovno mesto, ki ga zasedajo.
Puppy
05. 04. 2016 18.09
+1
FAUSTOS1
04. 04. 2016 16.52
+14
radan nikoli nebo obsojen,kajti ni prav nobenega dokaza zoper njega,spet preusmerjanje pozornosti z ukc ljubljana kjer si šefi na črno izplačujejo razne dodatke-ter delajo v privatnih klinikah z materiali ukc-primer klokočovnik z stenti ukc v privatni kliniki v kopru-otroci pa umirajo tam kjer je on šef-otroške kirurgije
Elendil
04. 04. 2016 16.52
+17
Dobili ponarejeno zdravniško dokumentacijo o bolniški odsotnosti, nič se ne zgodi, dela neumnosti, nič se ne zgodi, Noč ni želel formalizirati opozorilo v obliki dopisa, nič se ne zgodi, priznavajo, da so imeli neurejene evidence o zalogi in izdaji zdravil, nič se ne zgodi. Danes pride vse to v javnost, še zmeraj se nič ne zgodi. Očitno je, da gre tudi za posredno odgovornost nadrejenih, pa so še zmeraj vsi v službi... Ko bodo enkrat končno nekoga skupaj z nadrejenimi, ki so to vse dopuščali obsodili na zaporno kazen, plačilo 100.000 eur odškodnine in z odvzemom zdravniške licence, šele takrat, ko bo torej postavljen jasen zgled, se bodo pa zadeve čudežno izboljšale in bo vse funkcioniralo. Kdaj bo končno to?
25kur
04. 04. 2016 16.04
+13
Kollerik
04. 04. 2016 19.51