Slovenija

Prijatelj: Ne vidim luči na koncu tunela

Koper, 29. 09. 2010 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Občutek imam, da je s strani tega sodišča sodba zame že davno spisana," je v zaključni besedi dejal Srečko Prijatelj, obtožen izsiljevanja, samovoljnosti in nedovoljenega prometa z orožjem. V četrtek bo znano, ali bo šel v zapor.

Sojenje poslancu Srečku Prijatelju se bliža koncu. Predsednica sodnega senata Orjana Trunkl se je odločila, da bo sodbo razglasila jutri ob 10. uri. Pred izrekom sodbe so imeli danes sklepno besedo obtožena Srečko Prijatelj in njegova žena Aleksandra ter njuna odvetnika.

Prijatelj zavrnil vse obtožbe

Prijatelj je v sodni dvorani povedal, da se zaveda, da bo prejel kazen, "a se z njo ne bom strinjal, ker sojenje ni bilo korektno, saj je sodišče zavrnilo dokazne predloge obrambe po zaslišanju nekaterih prič in predlagane listinske dokaze. Smatram, da nisem kriv."

Meni, da gre za politični konstrukt. Obtožbe glavne priče in oškodovanca, novogoriškega poslovneža Marjana Mikuža, je Prijatelj označil za lažne, zlonamerne in del konstrukta, za katerim stoji politika LDS. Številne priče so po njegovih besedah potrdile, da je Mikuž pred sodiščem lagal.

Srečko Prijatelj z ženo na sodišču. Obtožbe tožilstva po njegovih besedah niso podkrepljene z dokazi.
Srečko Prijatelj z ženo na sodišču. Obtožbe tožilstva po njegovih besedah niso podkrepljene z dokazi. FOTO: POP TV
Ne vidim luči na koncu tunela, vendar vem, da v tem nisem sam. Srečko Prijatelj

Kot je še dejal, dogodek pred gostilno Hrast oktobra 2008 ni resničen, ko naj bi Mikuža udaril po licih in poljubil, prav tako Mikužu nikoli ni grozil z orožjem. Zanikal je tudi, da bi marca lani od Mikuža prejel 50.000 evrov.

Glede SMS-sporočil, v katerih je od Mikuža terjal vračilo denarja, je priznal, da je bil v njih grob in žaljiv: "Zahteval sem svoje. Bil sem grob, bil sem žaljiv." Dokler ne najde pravice, ne bo odnehal, je še dejal. Kot je spet poudaril, je dejanski vzrok njegovega pregona povezan s prodajo deleža Splošne plovbe nemškemu ladjarju Döhleju.

Čuti se ogoljufanega, saj naj bi se mu zgodila krivica. Občutek ima, da je sodba že zdavnaj napisana. Zaničevanega se počuti tudi s strani medijev, zato je napovedal tožbo proti nekaterim medijem. Denar, ki bi ga iztožil, bi šel za revne otroke.

Odvetnik: Dokazi so nezakoniti

Po mnenju Prijateljevega odvetnika Luke Gaberščika je bistvenega pomena, da je Mikuž v postopku sodeloval kot tajni sodelavec, kar "kot soosumljeni v tistem času ni mogel biti oziroma je bila ta njegova funkcija protizakonita". Vsi na ta način pridobljeni dokazi so po mnenju odvetnika zato nezakoniti.

Opozoril je še, da je Mikuž kot tajni sodelavec kaznivo dejanje izzival, in sicer predvsem s tem, ko je zavrnil Prijateljevo zahtevo, naj 323.000 evrov nakaže na njegov bančni račun. Znesek 323.000 evrov predstavlja po njegovih besedah dejanski Mikužev dolg do Prijatelja, ki izvira iz projekta gradnje poslovno stanovanjskega objekta v Divači. Po njegovem tako ni moč zaključiti, da je Prijatelj od Mikuža terjal neutemeljeno premoženjsko korist.

Gaberščik je opozoril še na neverodostojnost pričanja Mikuža. Iz SMS-sporočil, ki jih je Prijatelj pošiljal Mikužu, po mnenju odvetnika tudi ni mogoče zaznati resne grožnje. "Ni verjeti oškodovancu, da je dve leti sodeloval z mojim klientom, obenem pa trdi, da se ga je bal," je dejal po zaključku obravnave.

Tožilstvo meni, da je dovolj dokazov

Tožilstvo je sodišču za Prijatelja predlagalo štiri leta in deset mesecev zapora, za njegovo soprogo Aleksandro Prijatelj, obtoženo pomoči pri izsiljevanju, pa sedem mesecev zapora. Srečko Prijatelj je v priporu od 13. marca, potem ko so ga 9. marca policisti pridržali, ko je v Solkanu od Marjana Mikuža prejel 323.000 evrov. Po mnenju tožilstva je Prijatelj od Mikuža zahteval del provizije, ki jo je Mikuževo podjetje Premik.net prejelo za posredništvo pri prodaji nepremičnin Luki Koper. Prijatelj pa je večkrat zatrdil, da gre za dolg, ki mu ga je Mikuž dolgoval iz skupnega projekta gradnje stanovanjsko-poslovnega objekta v Divači.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
30. 09. 2010 20.07
Kako ja lahko z takšno vsoto denarja se sprehajal MIkuž. ZAkaj ni imel tega denarja nekje naračunu in mu potem nakazal preko veljavne transakcije. Če je policisjki ovaduh se potem postavlja vprašanje: Ali ni potem tako, če imaš zveze v policiji lahko delaš po kriminalnih poteh in tudi preš denar. Sam menim, da gre v tem primeru za pranje denarja MIKUŽA. Poznam kar nekaj primerov, ko je oseba, katera je podala lažne podatke v neki zadevi podala še dodatno lažno prijavo in policija ni preganjala tiste osebe ampak je stopila na stran uničevanja dokazov. ZAto tukaj se pojavi novo vprašanje: KAko iščejo storilce pranja denarja, če pa njihovi člani počenjajo v to smer, ko se sprehajajo kaz z 300.000.00 EUR po svetu brez računov.
radovednaV
30. 09. 2010 14.04
Banda banda V IMENU LJUDSTVA je korupcija,verjamem da je Prijatelj v tej smeri nedolžen, saj je zahteval samo svoj denar.Vsak naj pomisli,če bi mu bil nekdo dolžan in ne vrnil, bi mirno gledal....... Sama sem bila isto žrtev nepravilnega sojenja vse dokumente in dokazila so bila moji dokazi,izgubila sem ogromno denarja in vrednostne slike ,ker je sodišče koruptivno sem vse izgubila,sodišče je 10 let izumljalo kako naj vse izgubim(od mojega dolžnika je bil stric dipl, pravnik) vse sem izgubila.Pritožila sem se , glej ga zlomka v 2 dneh sem dobila odgovor ni mogoča pritožba... Svinjarija. DRAGI MOJI OBSOJAJTE REALNO, VPRAŠAJTE KAJ BI VI STORILI ,ZA VAŠ DENAR, borili bi se kakor se je on in njegova familija. KRESALKA dobro deluje izza ozadja. Nobenega sojenja naglega ni Vegrad, Jankovič lahko delavci umirajo pa ne bodo dobili svojega denrja,kaj ni to isto-bodo izsiljevali bodo kaznovani. V imenu ljudstva-le katerega??????
Zvone Popit
30. 09. 2010 13.08
Vsi ti komentarji Vsi Vi bolj papeški od Papeža Kaj se je pa v resnici dogajalo... je pa seveda zakrito, kot pri vseh takih "nesrečnih" dogodkih... Ne verjamem več nobenemu, v vsem je dvom... komu sploh verjeti...medijem, sodstvu... vse je zmanipulirano do konca.. samo še samemu sebi verjamem... morda v takem svetu živimo, v takem času... Dokler lahko nekateri "skrito nalagajo miljone v žepe, druge pa za fičnke zapirajo zame to ni pravna država a vsi vemo.. več ko nakradeš, bolj te varujejo... bolj se te bojijo... čudna so pota gospodova ;)
botjabotja
30. 09. 2010 08.51
padriz 29.09.2010, 22:07 1 Če je Mikuž Prijatlju dolžan 323.000 EUR, bi moral kje obstajati račun. A tolikšna vsota se ne izstavi kar z gotovino, mora iti na račun. Osnove ekonomije :) Osnova ekonomije ja, ne pa osnova naše policije.
M-teorija
29. 09. 2010 23.29
Tonček Balonček29.09.2010, 21:520 ~A bo Kučan tudi dobil samo pogojno?~ Če se hočemo znabiti Rodetovih ugotovitev, da smo ateistični otok sredi EU, moramo nujno uvajati krščanske vrednote med katere spadajo tudi vzgojno kaznovalni ukrepi kot so klečanje, molitev določenega števila zdravamarij. Kaj več bi nam pa lahko povedal zbor za vrednote.
glich
29. 09. 2010 23.23
za prijatelje si je treba čas vzet...
titovka
29. 09. 2010 23.09
prijatelj, crkla električna napeljava...????morebiti ti janša prinese brlivko???
padriz
29. 09. 2010 22.07
Če je Mikuž Prijatlju dolžan 323.000 EUR, bi moral kje obstajati račun. A tolikšna vsota se ne izstavi kar z gotovino, mora iti na račun. Osnove ekonomije :)
Tonček Balonček
29. 09. 2010 21.52
A bo Kučan tudi dobil samo pogojno?
Tonček Balonček
29. 09. 2010 21.46
Kučana bi morali zapreti, pa Ropa, Cvikla, Kosa, Kresalovo in Golubića, Turka, Drnovška (če bi še živel), Janšo, Bavčarja, Rupla,Zidarja, Viranta, Podobnika, Jelinčiča in vse ostale manipulatorje, naj živi Ljudmila Novakova in drugi, ki politiko vodijo na podlagi katolišjkega etosa, Bajuk se gotovo vrne, le moliti moramo več in pogosteje! Hilda Tovšakova bi morala postati gospodarska ministrica, emnda ne bo ostala le profesorica in nosilka predmeta Stečaji in prisilne poravnave na Katoloiški univerzi (Fakulteta za poslovne vede! Dol s komunizmom!
Ataaufbix
29. 09. 2010 21.44
Ja, ja, politiki in katoliški duhovniki niso nikoli nič krivi, vse so jim zlobni ljudje podtaknili. Čavči!
jez_jezen
29. 09. 2010 21.43
Jutri bomo videli v kakšni državi živimo! Če bo dobil izpod 5 let za navadne smrtnike v tej državi ni več upanja!
Mancyy
29. 09. 2010 19.28
Kdaj bo šla Celjska Friderika v zapor ?
zahod.west
29. 09. 2010 17.21
Jethro 29.09.2010, 14:26 8 cupofmarja: Pa še Kordeža, Lovšina, Časarja, Valanta, Zidarja itd.. Edinemu , ki bo mafija sodila bo Časarju...ostali so kot v bunkerju.....
zahod.west
29. 09. 2010 17.20
kdaj bo sodstvo upalo udariti po kučanovi mafiji? kdaj bo šel kučan v zapor? kdaj bo šel golobić v zapor? kdaj bo šel janković v zapor? kdaj bo šla kresalka v zapor?
zahod.west
29. 09. 2010 17.18
kdaj bo sodstvo upal udariti po kučanovi mafiji?
zahod.west
29. 09. 2010 17.18
ima pač to nesrečo, da ni podpornik kučanovega klana...drugače ne bi bil tam...ampak naj plača za to kar je naredil, čeprav veliko manj od raznih golobičih, kresalk in ostalih morilskih komunistov.
Tonček Balonček
29. 09. 2010 16.53
Najbolj smešno je, da je Popović za zlorqbo,utajo in ponarejanje dobil pogojno, še manj, kot če bi ukradel kak bicikel! Ta bo pa itak žrtev politike, kot recimo Janša!
Miro Šiško
29. 09. 2010 16.13
to ni nobena kazen za tako storjeno kaznivo dejanje,,minimalno 12 let bi ga moral zapret,,če ne drugo za vzgled drugim politikom,,da ne bodo niti pomislili več na kakšne grožnje in podobno,,nevem zakaj Bavčarja & company ne priprejo in zaprejo dokler ne vrnejo vse kaj so ukradli nam davkoplačevalcem,,pa vse jim rubit za 2 vse genaracije nazaj,,a bomo to kdaj dočakal???
Geronemo
29. 09. 2010 15.36
Ja Nesrečko Prijatelj.... Luč je, samo je oddaljena 4 leta in 10 mesecev.... :)