Slovenija

'Sojenje politično motivirano'

Ljubljana, 06. 11. 2007 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nekdanji predsednik parlamenta Bučar je dejal, da je bilo sojenje škofu Rožmanu politično motivirano.

Pravni strokovnjak in nekdanji predsednik slovenskega parlamenta in France Bučar je povedal, da v sojenju nekdanjemu ljubljanskemu škofu Gregoriju Rožmanu ni prišlo zgolj do kršitev kazenskega postopka, temveč je sodba sporna tudi vsebinsko. Po Bučarjevih besedah je bilo sojenje "absolutno politično motivirano".

Bučar tudi ne nasprotuje prenosu škofovih posmrtnih ostankov v Slovenijo.
Bučar tudi ne nasprotuje prenosu škofovih posmrtnih ostankov v Slovenijo. FOTO: Dare Čekeliš
Vrhovno sodišče je v začetku letošnjega oktobra ugodilo zahtevi ljubljanske nadškofije ter razveljavilo pravnomočno sodbo proti škofu Rožmanu in nekdanjemu voditelju SLS Mihi Kreku. Sodišče je ugotovilo, da je prišlo v primeru sojenja škofu do bistvenih kršitev kazenskega postopka. Zadevo je vrnilo Okrožnemu sodišču v Ljubljani v ponovno sojenje.

Bučar je dejal, da je bilo sojenje s pravnega stališča "narejeno šuštarsko". "Pri sojenju je treba natančno določiti, v čem je zločin," je poudaril Bučar in dodal, da "je treba dokazati tudi namen". Oboje v sodbi škofu manjka, je prepričan. "Sodišče namreč ni nikoli natančno določilo zločina, ki naj bi ga storil škof," je pojasnil pravni strokovnjak in dodal, "da prav tako ni bil dokazan Rožmanov namen kršitve zakona".

Bučar tudi ne nasprotuje prenosu škofovih posmrtnih ostankov v Slovenijo, za kar se je zavzemal tudi nekdanji predsednik Milan Kučan. Po Bučarjevem mnenju bi to moralo biti pietetno dejanje, ki ne bi smelo "prerasti v politični dogodek". Prvi predsednik parlamenta je prepričan, da bi skušali tako desnica kot levica škofov pokop v domovini izkoristiti v politične namene.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kosir_maks
06. 11. 2007 21.19
No najbrž se strinjava , da vse kar je povezano z polpreteklo zgodovino potrebujejo levičarji ! Leta 2004 se v svoji ležernosti ob prepričanju na zmago popolnoma zanemarili revolucionarne zgodbice, poleg tega pa še zagovarjali prebrisane ! zato so izgubili volitve !
hinko.murovec@siol.net
06. 11. 2007 20.08
Victoriosus,14:52, boš verjel ali ne , tudi jaz sem bil tega mišljenja pa si me razočaral še bolj kot tebe Prašek. In veš kaj bo najlepše, Bučar bo zaradi svojega novejšega stališča najbrž ustrezno nagrajen, Rožmana pa bomo po teh volitvah zopet dali v naftalin za par mesecev, potem bo kot feniks vzletel iz ognja sovraštva ob državnozborskih volitvah , ter kmalu popolnoma upepeljen dobil zaslužen mir za nadalnja štiri leta. Potem pa znova , ga pač rabijo in ga bodo še rabili . LP
123_Zoke_vec_ni
06. 11. 2007 18.44
Dokić, takoj za teboj.
doki007@email.si
06. 11. 2007 17.56
pa puste že tega izdajalca da lahk počiva v ameriki,.....
Tonček Balonček
06. 11. 2007 17.44
Kolikor vem, je bil Rožman agent Vosa v Ljubljanski škofiji, zadolžen za zvezo med partizani in italjanskim poveljstvom. O tem sicer ni dokumentov, priče so pa ež pokojne ali pas o izgubile spomin. Bog ve!!
123_Zoke_vec_ni
06. 11. 2007 17.34
Evo Bučar si želi mirne duše in olajšane vesti v grob. Prvi korak je priznanje resnice. Bravo Bučar, si le eden iz dolge vrste partizanov, ki so to že storili. Škoda ker se še Peterle ni podobno izjasnil.
anakos@email.si
06. 11. 2007 16.43
tomi.passion, se strinjam! Zmeraj bolj razmišljam o tem, da nekateri ne naredijo nič, niti napak ne, Rožman bi se lahko zaprl v svojo bajto, v škofijo in bil na varnem ..., pa je raje delal, najbrž veliko dobrega in gotovo tudi kaj slabega. Toda če ga človek jemlje kot nasprotnika, potem bo našel veliko slabega ... Če neko stvar človek pove tako, da ga želi obremeniti, se lahko zmeraj kaj najde. Poveš samo na pol ... Videl sem ga z Nemci, npr. Toda morda je prav takrat prosil za to, da izpustijo iz zapora tega in tega ... Tako je bilo zadnjič v filmu Zamolčani: neka ženska je pomagala rešiti zaprte ljudi, potem je bila pa ustreljena kot izdajalka ... Velikokrat premalo vemo. Ni prav, da obsodimo vsepovrek.
tomi.passion@gmail.com
06. 11. 2007 15.20
Sprašujem se, na podlagi česa so Rožmana obsodili kolaboracije. Vse kar je partija pokazala, je zgolj nekaj slik, kjer je slikan z nemškimi vojaki. Poleg tega zadeva tudi smrdi do neba, saj so sedaj prišli na dan dokumenti, ki potrjujejo ravno obratno, da je Rožman pomagal več kot 1000 Slovencem iz rok okupatorja. Gre za uradne UDBINe dokumente. Mislim, da je bil edini Rožmanov greh ta, da je bil škof.
Tonček Balonček
06. 11. 2007 15.18
Pa zakaj ne bi bil tukaj, saj imamo tudi fojbe, brezna, Mussolini in Hitler sta doma in še kdo. To je pa res najmanjši problem! Tito je celo pri Srbih!
victoriosus
06. 11. 2007 14.52
Jaz sem pa včasih mislil, da vsak človek premore nekaj možganov. And along came prašek...!
Joško82
06. 11. 2007 14.45
Tonček Balonček
06. 11. 2007 14.11
Zdaj niamjo politiki z njim kaj početi, kot pred petnajstimi leti s Pučnikom, povsod je proti in ko misliš, da je tvoj, začne spet nekaj po svoje. On je vse, komunajzar, udbovec, osvoboditelj, katolik, za Rožmana, proti komunizmu, za demokracijo, proti ne vem komu, za Evropo! Le kam z njim? Kako in kdo naj ga porabi?!
politik70
06. 11. 2007 13.42
No pa se spet odpira zanimiva bela kot apno tema.A zdej bo še Bučar buče sadil ko je svoje iz polja pospravil. Da ne more en dan gmaha bit z tabelimi kvizlingi izdajalci in izkopavanjem grobov. za popizdit.namesto da bi se ukvarjal z inflacijo podražitvami in nizkimi plačami se bo na tem forumu kmalo pojavilo belo krdelo. FUJ
Tonček Balonček
06. 11. 2007 13.41
Seveda da je bilo politično motivirano, vsi tovrstni porocesi so taki bili, so in bodo, tudi v Haagu ni nič drugače, zakaj pa sodijo Bushu ali kakšnemu Rusu! Pravičnost v zvezi z vojno je popolna iluzija, še pri sodnikuh za prekrške so sodbe včasih "politično motivirane", najenostavneje je, če zadeve sploh en pridejo do sodišča, potem je čedalje težje, lkončno se te lahko usmili celo predsednik. Ta lahko začuda človeka le pomilosti, ne more pa ga kaznovati, npr. da bi sodišče nekoga oprostilo, on bi ga pa poslal v zapor. Tudi to bilo včasih primerno. Rožmana bi morali z vsemi častmi pokopati na sv. Urhu, ne v stolnic sv. Miklavžai!