Slovenija

Preutrujeni šoferji delajo usodne napake. Da bi jih preprečili, potrebujemo celovit nadzor

Ljubljana, 11. 06. 2014 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
580

Po torkovi tragični nesreči, v kateri sta umrla dva policista, smo se pogovarjali z dolgoletnim šoferjem Borisom Peršem, ki opozarja, da k nam prihajajo preutrujeni vozniki s tehnično neizpravnimi vozili.

V torek je Slovenijo pretresla tragična novica, da sta v nesreči na štajerski avtocesti ugasnili dve življenji. Glede na številne nesreče s smrtnim izidom, o katerih poročamo zadnje dni, se postavlja vprašanje, kaj bi lahko bil razlog? Je kriv povečan promet, slaba prometna infrastruktura, je vzrok v neupoštevanju prometnih predpisov ali pa je za vse kriva vročina?

Ker jih preganjajo časovne omejitve in nemogoče zahteve njihovih delodajalcev, šoferji vse pogosteje kršijo predpise.
Ker jih preganjajo časovne omejitve in nemogoče zahteve njihovih delodajalcev, šoferji vse pogosteje kršijo predpise. FOTO: Thinkstock

Le 12 ur pred zadnjo tragično nesrečo pri Slovenskih Konjicah, ki je terjala dve smrtni žrtvi, se je huda nesreča zgodila na avtocesti pri Vranskem. Povzročil jo je voznik romunskega tovornega vozila, ki je za izvozom Vransko v smeri proti Celju trčil v zadnji del avtobusa, ki je stal v koloni, in sicer na delu avtoceste, kjer potekajo dela na avtocesti.

Slovenija je tranzitna dežela in dnevno se po naših cestah vozi več kot 7000 tovornjakov. Naš avtocestni križ je močno obremenjen, v času turistične sezone, pa je ta obremenitev še večja. Nekateri rešitev razmer vidijo v izgradnji tretjega voznega pasu, ki bi poskrbel za večjo pretočnost, drugi bi povečali količino prometnih znakov in opozoril. Glede tovornjakarjev, ki dnevno prečijo našo deželo, pa so si skoraj vse institucije enotne, da je potrebno poskrbeti za reden nadzor, ki bi odkrival (pre)številne nepravilnosti.

Vedno več šoferjev je namreč pod pritiski svojih delodajalcev. Vozijo preutrujeni, tehnično neizpravna vozila in delajo v nečloveških razmerah. Izkušen tovornjakar in sodelavec Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Boris Perš dobro pozna problematiko šoferjev. Povprašali smo ga, kako on vidi prometno varnost na naših cestah.

Šofer tako utrujen, da ne more odreagirati

Ko si več kot osem ur za volanom, nisi več sposoben za vožnjo. Čas reakcije se ti spremeni. Vse se spremeni. Boris Perš o obremenitvah, pod katerimi so šoferji

K nam prihajajo preutrujeni vozniki s tehnično neizpravnimi vozili, opozarja. "Vozniki, ki prihajajo iz oddaljene Ukrajine, Romunije, Poljske, Litve, Latvije, Estonije in Slovaške, ti vozniki, bi morali pavze imeti že pred našo mejo ali vsaj v Dolgi vasi," pravi Perš, ki ugotavlja, da se nesreče, ki jih povzročijo vozniki tovornih vozil, v glavnem dogajajo na relaciji od Maribora do Logatca. "Tu se šoferji vozijo preutrujeni ter z raznimi magneti in drugimi pripomočki za brisanje podatkov. Ko pride do nevarnosti, šofer nima moči, da bi odreagiral," pravi Perš, ki se je tudi sam že znašel v takšni situaciji. "Vse vidiš. Jasno ti je, da se boš zaletel, a si tako psihično in fizično izžet, da ne moreš odreagirat. To je preobremenjenost, ko ti ne čutiš več svoje reakcije." Iz lastnih izkušenj pove, da delodajalci silijo šoferje v prekrške, zato bi prav oni morali nositi večji del krivde, ne pa da je breme vseh odgovornosti in kazni na strani šoferja. "Delodajalce ne zanima, kaj se na cesti dogaja. On izračuna kilometrino in misli, da je njegov tovornjak sam na cesti," razlaga Perš in opozarja, da so pritiski tako hudi, da šoferji delajo usodne napake.

Razbita kabina romunskega tovornjaka, ki je trčil v kombi s policisti.
Razbita kabina romunskega tovornjaka, ki je trčil v kombi s policisti. FOTO: Arhiv PGD Slovenske Konjice

Glede nesreče pri Slovenskih Konjicah, ki je terjala dve smrtni žrtvi, je prepričan, da je razlog v preobremenjenosti in utrujenosti šoferja. Zgodila se je namreč na odseku, kjer šoferju, ki ima za seboj že dolgo pot, pade koncentracija, je prepričan Perš. Šofer je utrujen, njegove reakcije so počasne, vožnje pa ne upočasni ali si vzame odmora, saj ga preganjajo roki in zahteve delodajalca. Na šoferja in njegovo počutje pa ima vpliv tudi vreme, še posebej, če gre za takšne izrazite spremembe, kot smo jim priča sedaj, opozarja Perš.

Rešitev vidi v sodelovanju organov: samo izkušen šofer bo prepoznal prevaro

Ne silimo se nikjer zraven, lepo pa bi bilo, da bi imeli inšpektorji in policisti s seboj na terenu koga iz stroke, tako kot v Franciji. Šele takrat bi bilo tega konec, ker bi šoferji vedeli, da ne morejo goljufati. Boris Perš o pomanjkljivostih nadzora

Na vprašanje, kako oziroma kje vidi rešitev, Perš opozarja, da so pristojnim institucijam velikokrat ponudili pomoč, saj bi nekdo, ki ima za seboj npr. 25 let šoferskih izkušenj, veliko lažje in bolje ocenil situacijo na terenu, kot nekdo brez izkušenj. Nek izkušen šofer bo hitro prepoznal vse prevare in tako pomagal policistom pri njihovem delu, pravi Perš. Prav tako opozarja, da bi moral tisti, ki kaznuje, šoferja vprašati, ali se zave, kaj je naredil, ne pa samo izstaviti kazen. Izpostavlja primer Francije, kjer se šoferji ne bojijo policistov, pač pa izkušenih sindikalistov, ki hodijo z njimi na teren.

Tudi pri nas sindikati redno hodijo na teren, a ne kot pomoč policiji, pač pa zato, da naše šoferje obveščajo, kakšne so njihove pravice in kakšna je zakonodaja. "V zadnjih nekaj mesecih smo šoferje zelo opogumili, da tudi delodajalcem povedo, da je dovolj. Da gre za njihov jaz. Do sedaj tega ni bilo," pravi Perš, ki ugotavlja, da to žal ni dovolj. Problem je, ker ni sodelovanja med institucijami, ker ne gredo skupaj na teren in skupaj opozarjajo, je prepričan Perš.

Predpisi so, kazni so tudi visoke, a pritiski na šoferje so močnejši

Perš opozarja, da tovornjakarji delajo v nečloveških razmerah. Ker jih preganjajo časovne omejitve in nemogoče zahteve njihovih delodajalcev, kršijo predpise, ki sicer od njih zahtevajo, da lahko vozijo največ 9 ur na dan, največ 56 ur na teden in največ 90 ur na dva tedna. Prav tako predpisi določajo, da mora šofer na vsakih 4,5 ur vožnje imeti 45 minut odmora.

Nesreča na avtocesti pri Vranskem, ki jo je povzročil romunski voznik tovornjaka.
Nesreča na avtocesti pri Vranskem, ki jo je povzročil romunski voznik tovornjaka. FOTO: Bralec Benjamin
Na Obrtni zbornici Slovenije se strinjajo, da bo potrebno poostriti nadzor nad vozniki, zlasti nad tujimi vozniki, saj so po njihovem mnenju prav ti najbolj problematični, saj jih je na naših cestah več kot domačih, prav tako so na cestah dlje časa in bolj utrujeni. "Zaradi dolgih in neprekinjenih voženj je prav pri njih več možnosti, da zaradi utrujenosti povzročijo prometne nesreče," opozarja sekretar sekcije za promet pri OZS Bojan Pečnik.

Kot primer uspešne ureditve prevozništva Perš navaja Francijo. Tam velja zakonodaja, da lahko šofer vikend oziroma 24 ur dela v tujini, 45 ur pa mora delati v domovini. Prav tako zakonodaja določa, da mora šofer takrat prespati v hotelu. "Ne pa da v tej vročini spi v kabini. Enkrat si na mrzlem, enkrat na vročini. Kako se boš v takšnih razmerah sploh spočil," glede nečloveških razmer, v katerih delajo šoferji, opozarja Perš.

Prepričan je, da bi se ogromno še lahko naredilo, a žal samo ena institucija tega ne more storiti. Izpostavil je dobro sodelovanje s prometnim inšpektoratom in opozoril, da tudi oni vsega tega ne morejo rešiti. Zato bi bilo po njegovem mnenju nujno, da se med seboj institucije povežejo. "Treba je iti skupaj na teren in zadeve skupaj reševati."

Šofer ob prijavi tvega, da bo kaznovan

Kot pravi, višina kazni ni problem, saj so po novi zakonodaji kazni v Sloveniji dovolj visoke. Imamo pa premalo prometnih inšpektorjev, opozarja. V tujini imajo zadeve zakonsko urejene tako, da v primeru, če šofer policiji prijavi, da nekaj ne odgovarja na njegovem tovornjaku, ne bo plačal kazni. Pri nas pa so zadeve urejene tako, da so šoferji stisnjeni v kot. Zakonodaja je takšna, da šoferji, če ugotovijo, da ima njihovo vozilo tehnične pomanjkljivosti, z vozilom ne smejo na pot ali jo nadaljevati. Delodajalca morajo opozoriti, da pomanjkljivosti odpravi. "Ta pa jim bo rekel. Tvoja naloga je, da voziš. Ti vozi, bom že jaz kazen plačal. Če se pa kaj zgodi, si pa ti soodgovoren, ker te je on silil v prekršek. Skregano z logiko," je prepričan Perš.

Usodne napake narejene pod pritiski

V prometnih nesrečah, v katerih je bil udeležen voznik tovornega vozila, je bilo lani udeleženo 2537 oseb. Umrle so 4 osebe, 15 je bilo hudo in 109 lažje poškodovanih. Vozniki tovornih vozil so povzročili 1518 nesreč, najpogostejši vzroki nesreč pa so nepravilni premiki z vozilom (633), nepravilna stran ali smer vožnje (225), neprilagojena hitrost (180), neustrezna varnostna razdalja (139) ter neupoštevanje pravil o prednosti (111). Do 31. maja letos je v prometnih nesrečah, v katerih je bil udeležen voznik tovornega vozila, udeleženo 889 oseb. Umrla je ena oseba, dve sta bili hudo in 40 lažje poškodovanih. Vozniki tovornih vozil so povzročili 531 nesreč, najpogostejši vzroki pa so enaki kot lansko leto.

Mobing nad delavci, neizplačevanje osebnih dohodkov, neplačevanje prispevkov, vse to je šlo čez mejo, opozarja Perš. Imajo primere, ko delodajalci delavcem tudi po pol leta ne izplačujejo dohodkov. Razmere so alarmantne, sindikat pa mesečno zaradi različnih težav pokliče okoli 150 voznikov. In pod takšnimi pritiski šoferji delajo usodne napake, opozarja Perš in dodaja, da je Slovenija raj za magnete. Večina šoferjev, ki prihaja k nam, namreč goljufa, saj se ne boji nadzora. In v tem je problem, je prepričan Perš.

Marko Tanasić iz ZSSS opozarja, da je konkurenca med avtoprevozniki ostra. "Drug drugemu kradejo delo in stranke ter si znižujejo ceno," opozarja in dodaja, da to nizko ceno številni delodajalci nato prenesejo na svojega delavca. Tako jim postavljajo praktično nemogoče zahteve. Tovor morajo v najkrajšem času prepeljati na cilj, kaj to pomeni za šoferja, pa delodajalca ne zanima, še opozarja. Delodajalec je v tekmi s konkurentom pripravljen narediti vse, tudi poravnati različne kazni, samo da bo izpolnil naročilo. Breme odgovornosti prelaga na delavca in ne razmišlja, kako usodne bodo posledice.

Javni poziv vladi: ukrepajte in zagotovite sredstva za celovit nadzor nad prometom

ZSSS po tragičnih dogodkih na naših cestah vlado in pristojna ministrstva poziva, naj čim prej ukrepajo in zagotovijo dodatna finančna sredstva in kader za nadzor nad prometom v Sloveniji. Opozarjajo, da je potrebno izvajati celovit nadzor nad prometom, saj se bo le tako zagotovilo varno vožnjo. Dodatna finančna sredstva se naj med drugim zagotovijo za primerno plačane kadre, opravljanje nadzora tovornih vozil in kombijev na vstopnih postajah v državo ter preverjanje stanje voznega osebja z vidika obveznih počitkov. Za pripravo informativnega materiala v več jezikih z opozorili o ustrezni opremljenosti vozil, spoštovanjem zakonsko določenih počitkov ter navodili, kako ravnati v primeru nezgode. Prav tako opozarjajo, da je potrebno zagotoviti sredstva za ustrezno zaščito tistih, ki sodelujejo pri reševanju v nezgodi, saj po nesrečah ostajajo sami s svojimi travmami. Denar pa je potrebno zagotoviti tudi za uvedbo rednega izobraževanja in postopka preverjanja znanj s področja ravnanja v prometu.

Nadzor: več kot tretjina tovornjakov preobremenjenih

Da je Slovenija očitno res dežela, kjer se da goljufati in pridobiti kakšno dodatno uro, kaže tudi policijska statistika. Policijski nadzor voznikov tovornih vozil na naših cestah je pokazal, da jih je bilo leta 2013 več kot tretjina preobremenjenih oziroma pretežkih. Prav tako policija opozarja, da veliko od voznikov ne upošteva obveznih počitkov in vozijo preutrujeni. Veliko je tudi kršitev tehnične brezhibnosti vozil.

Policijski nadzor tovornih vozil v letu 2013 je razkril, da je bila več kot tretjina vseh tovornjakov preobremenjenih.
Policijski nadzor tovornih vozil v letu 2013 je razkril, da je bila več kot tretjina vseh tovornjakov preobremenjenih. FOTO: Policija.si

Tudi policija je mnenja, da je ključen pri odkrivanju kršiteljev nadzor, ki je po njihovem mnenju učinkovit. Podatki o nadzoru še razkrivajo, da je več kršiteljev med tujimi vozniki. V letu 2013 je policija namreč obravnavala 1233 kršitev slovenskih prevoznikov in 1847 kršitev tujih prevoznikov.

Glede na gospodarsko stanje in razmere v državi tretjega voznega pasu še dolgo ne bo, prav tako raznih Darsovih zapor zaradi vzdrževalnih del na cesti ne bo konec. Slovenija še naprej ostaja tranzitna država, z vstopom Hrvaške v EU pa se je tovorni promet na naših cestah še povečal. Imamo nekaj možnosti, ena od teh pa je, da se institucije med seboj vendarle povežejo in izboljšajo nadzor nad tovornjakarji, še posebej nad tujimi. Ko bomo končno poskrbeli za učinkovit nadzor, bo potrebno poskrbeti še, da ne bodo kaznovani le šoferji, pač pa bodo ustrezno visoke kazni doletele tudi delodajalca, ki je delavca prisilil v prekršek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (580)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

d.j.
14. 06. 2014 15.32
-3
prvo kot prvo ,zakonom urediti kakšen kamion lahko opravlja dolge fure torej long distance verzija tak kamion nebi smel iz tovarne brez( stand klime)torej pri neznosni vročini 40 st .celzijusa v kabini ob 23h nemoreš zaspati in biti spočit ob 4h zjutraj pa moraš na pot nenaspan utrujen in seveda pod stresom ker moraš danes robo dotstavit na naslov.delo voznika ni ,da ko pripelje robo na naslov .to robo še razloziti primer ,spar,hofer,lidel in ostali veletrgovci,ki sparajo na delovni sili. to strogo prepovedat.ob prijavi šoferja da se ga sili v kršitev cpp-a takojšnje ukrepanje policije ni vazen datum, ura torej takoj ,ob enem pa tudi zaščitit šoferja glede nadaljnega izvajanje mobinga ,protiukrepa delodajalca ,...itd. nadzor nad avtoprevozniki je zelo slab in neučinkovit sumim tudi na podkupljivost inšpektorjev,...še veliko bi se dalo razpravljat o tej temi in najti rešitve le interes mora biti s strani pristojnih služb,toda teh to ne zanima plačo, in to dobro imajo tudi sedaj, zakaj bi si dodatno iskali delo. lep pozdrav in sožalje družinam policistov -ke
knivar
13. 06. 2014 09.57
+5
PREUTRUJENI ŠOFERJI Z VZHODA KAJ PA SLOVENSKI ŠOFERJI NAJ VPRAŠAJO ITALJANSKE AVSTRIJSKE,NEMŠKE VARNOSTNE ORGANE O KRŠENJU ZAKONA SLO VOZNIKOV.KLJUČNI PROBLEM JE V SAMEM KAZNOVANJU VOZNIKOV KJER SE KAZNUJE SAMO VOZNIK.CELA EVROPA NAJ VZAME ZAKON KOT GA IMAJO V SKANDINAVIJI ŠVEDSKA ALI NORVEŠKA KJER PRVO KAZNUJEJO AVTOPREVOZNIKA PODJETJE.KJER JIH SAMI AVTOPREVOZNIKI UČIJO DA VOZIJO PO PREDPISIH.PROBLEM JE V AVTOPREVOZNIKIH NOBEDEN DELAVEC RAD NE DELA NADURE
Fika Armel
12. 06. 2014 23.36
+3
Tragično a zakaj je sploh obstal na odstavnem pasu a zaradi žvenketanja zadnjih vrat a to bi lahko na počivališču in kod policist bi moral dobro vedeti da se to ne počne ampak na prvim izvozu in nato istopil in popravil in zaprl te nesrečnih vrat in po moje je to grešil šofer kobija a mu je pač šel tisti žvenket vrat šel na živce in nepravilno nesrečno obstal in buuumm zmanšal bi hitrost in na prvem počivališčem ustavil in dobro nato zaprl ta vrata kobija in nebi prišlo do tega dogotka,šofer ni ravnal prav in pika...............lp.
mišekmali
12. 06. 2014 17.08
+5
umrla je tudi ženska. Glede na to, da so odšli na izlet v lastni režiji v svojem prostem času in z svojimi vozili, zakaj jih novinarji omenjajo po poklicni plati... POLICIST, POLICISTKA, POLICISTI
fila123
12. 06. 2014 12.19
+10
mislim kake tumarije vse spravljajo ven - šofer po 8 urah utrujen!!! Halo kdo pa nadzoruje dopustnike in navadne smrtnike , ki so mogoče že po 1 uri utrujeni al pa sploh nerabijo bit utrujeni pa že delajo bedarije po cestah! Mislim!! Je škoda za policaje ampak kaj hudiča imajo za stat sredi avtoceste!!! Da je to bil navadni smrtnik bi blo pa vse narobe! In zdaj bo pravi lov na čarovnice! Ubogi mi šleperisti! Ljudje naj... zaradi naših gnilih cest, zaradi nesposobnega Darsa in butastih šoferjev, ki mislijo da lahko delajo kar čejo! Aja pa še to- kdo pa ganja policaje, zdravnike, delavce ( no teh je pri nas tak bolj malo ) ko delajo nadure. Zdravik je lahko 3 dni vkup v službi pa ni nič, šofer pa potegne kako urco da bi mogoče prišo prej do familije pa ga je treba linčat!!!!!!! Malo študurajte, pa v avtih poglejte okoli sebe pa boste videli da so poleg vas na cesti tud kamioni in motorji!!! Lep šoferski pozdrav pa dosti sreče ubogim šoferjem kamionov!
Car 1976
17. 06. 2014 14.58
+2
496344
12. 06. 2014 10.08
+1
Zakaj nikjer ni izjave soferja kamiona?Samo o policajih pisete,naj se on pove kako pa kaj
soba666
12. 06. 2014 10.30
+1
a niso njega že obsodili na 8 let, je že rešeno; sem ravno nekaj pesnila, pa me je vun vrglo; dolgo se že nisem peljala po Sloveniki, saj se še tako imenuje, in v smeri pro Mb je nekje, če voziš po tretjem desnem pasu v hrib, pol pa naenkrat moraš na srednjega oz. desnega, se spomnim, da sem bila zbegana, ja in ta cesta te bolj utrudi, kot AC od Gruškovja do Splita, ali pa odsek Zg-Karlovac, ki je tudi zelo prometna
daf3
12. 06. 2014 09.45
+3
že tri dni beremo o tej tragediji pa vendar ali bi se tudi toliko govorilo če bi bili običajni ljudje v tem kombiju ? Tukaj se prav vidi kako smo rangirani in moje sožalje vsem kateri so izgubili bljižnje.
Kalymero
12. 06. 2014 09.15
+5
Preseneča me to, da voznik kombija ne nosi nobene odgovornosti. Učili smo se, da se v promet vključujemo zgolj s tehnično brezhibnim vozilom. Voznik je tudi odgovoren za potnike, da so le ti pripeti in da imajo zaprta vrata in vse ostalo. V tem primeru je na AC ustavil zgolj zaradi svoje malomarnosti.
skembo
12. 06. 2014 09.23
+1
pa kako lahko govoriš o malomarnosti? SI videl ta kombi , da veš, da vrata niso bila zaprta, ko so se odpeljali?
stock84 1
12. 06. 2014 14.28
+2
Ne rabi videti, so policisti sami povedali da so ustavili ker ni bil gepek dobro zaprt...
Slovenec-slovencu=pes
12. 06. 2014 08.42
+6
Kot objektivni novinarji, ali pač tudi objektivni policaji, bi morali povedati tudi kaj je rekel šofer kamiona. Namreč kaj so povedali v vozilu kombija je znano ne razumem pa, zakaj ni informacije kaj je dejal šofer kamiona. Mogoče zato, da kaj prikrijete kar ne bo povšeči javnosti?
mike1968
12. 06. 2014 09.09
-1
in kaj je za prikrit???? če se ti en kamionar zabije od zadaj na ODSTAVNEM PASU????
daf3
12. 06. 2014 09.47
+4
mike na nepravem času in kraju se je to zgodilo lahko bi bil tudi osebno vozilo ali pa motorist tako da ne potenciraj okoli kamiona
Primula1
12. 06. 2014 08.32
+1
Spoštovani g. Perš, samo toliko...pojma nimate o socialni zakonodaji, to je vaš včerajšnji intervju lepo pokazal. Prav tako mi je smešno da govorite o neučinkovitem nadzoru, po drugi strani pa sploh ne veste, kdo lahko nadzor izvaja (ni samo policija). Novinarji bi pa tudi lahko bolj kompetentnega sogovornika našli.
Sentis
12. 06. 2014 07.10
+5
Naše ceste so preobremenjene s tovornjaki z tujimi tablicami. Včasih ni bilo toliko tovornega prometa in ko gledaš kaj nekateri počnejo na cestah te res mine. Kljub temu da nisem pristaš policije menim, da bi nujno potrebovali na vsaki avtocesti po vsaj eno patruljo, ki bi redno nadzirala dogajanje na cestah. In če vidi tovornjak kako po polžje prehiteva drugega tovornjakar in še po možnosti v klanec, takega bi jaz ustavil in mu stisnil pošteno kazen saj s svojim ravnanjem dobesedno zapre oba pasu in povzroča nestrpnost med drugimi šoferji. Prav tako vzpostaviti redne kontrole med kombiji z romunskimi in bolgarskimi tablicami, saj je po večini v njih ukradena roba.
Sentis
12. 06. 2014 07.11
+5
Tovorni promet pa obvezno preusmeriti na železnico. To ali pa naj našo državo obidejo, njihova odločitev.
opc19
12. 06. 2014 08.06
+3
nikjer ne piše koliko časa lahko prehitevaš, kaj pa takrat ko morajo prehitevat avtomobile k se prou zasanjano vozjo 85-90, drugače pa probajte se vozit za enem 200km, ker moraš skoz bremaz in pospeševat pa držat varnostno razdaljo in e bolj utrujajoče kot če si prvi. kar se pa tiče vlakov predno bi se kompleten vlak naložil in peljal do sežane pa zložil so oni že u benetkah, a potem bi se ti tudi peljal čez madžarsko u dubrovnik, alpa bi hotel iti u črno goro pa bi ti hrvati rekli delaš gužvo pojdi okoli naše države ali pa na vlak
d.j.
14. 06. 2014 15.41
+1
sentiš 7000 kamionov dnevno gre čez slovenijo vsak meri priblizno 17metrov izračunaj si kolikšna dolžina vlaka (kompozicije ) bi bila to . 7000x17 = 11,9 km torej priblizno 12 km kompozicija razdeli na 10 vlakov ki bi to odpeljali dnevno z infrastrukturo nasih železnic bi te v manj kot 1 letu propadle .lobiji pa vlečejo na svojo stran torej ne moreš biti pameten kaj je najbolje.zgoraj sem pa napisal v članku nekaj primerov za izboljšanje stanja kakršno je.dokler pa na odgovornih mestih sedijo osebe ,ki niti 1x niso vozile ali sedele v tovornem vozilu in probali podoziveti to delo .ne bo bolje.
Draža
12. 06. 2014 06.33
+3
V sezoni naj Dars neha že enkrat z deli na avtocestah po državi,saj s tem je dodatno vse oteženo,samo to.
J..
11. 06. 2014 23.13
+23
Sedaj bodo vsega krivi Romuni,pa tovornjakarji... Kaj so počeli policaji po avtocesti...pa ni več pomembno.Verjetno je bil postavljen varnostni trikotnik,verjetno so imeli telovnike gor,verjetno so se umaknili iz avtoceste za ograjo,dokler ne bi prišla pomoč... Skratka kršili so ravno tisto,kar bi morali učiti druge,biti vzor drugim.
brezcasni
12. 06. 2014 01.38
+2
točno tako in sedaj bodo šcitili sebe kot vedno,kriv pa bo sicer utrujeni tovornjakar.Kako je možno da so zaradi priprtih vrat ustavili 1 km pred počivališcem,
mišekmali
12. 06. 2014 03.17
-1
šli so po pijaco v keson, saj pred postajo niso mogli pomahat s steklenico
stock84 1
12. 06. 2014 18.11
+3
Da 7 policajev ni vedelo da je 1 km naprej pocivalisce kjer bodo lahko varno ustavili in magar "zaprli priprta vrata". Ce so celo pot zdrzali, bi pa se ta kilometer. In ce ne znajo niti za svojo varnost poskrbet, kako lahko za mojo s tem ko mi napise poloznico za pas???
RS-44
11. 06. 2014 22.54
+11
Veriga se ne začne pri prevoznikih ampak že pri naročnikih...naročnike tudi prav malo brigajo zakoni in utrujeni šoferji, važno je da blago čim prej pride do trgovine. To sicer zahtevajo tudi kupci, ker če bi se šli take fore kot nekateri želijo (vse kamione na vlake, dosledno upoštevanje zakonov, nekateri bi kar prepovedali tranzit) bi šli za 70 let nazaj v zgodovino. Tudi deli za računalnik na katerega pišete so prepotovali ogromno poti in garantiram da se je pri tem prekršilo kar nekaj zakonov da vam ni potrebno pol leta čakati na pregrešno drag računalnik ampak ga dobite v 1 dnevu za drobiž. Kamion (na cesti seveda) je še vedno daleč najcenejši in najhitrejši način transporta na krajše razdalje...to ima vpliv tudi oziroma predvsme na vas potrošnike. Tako da bo pač potrebno potpeti če želite standard kakršnega imate danes...
Dzubre Bubre
11. 06. 2014 22.41
-3
v YT napište ''romanian truck driver dance'', bote vidl ka to romuni vse delajo po tovornjakih med vožnjo
daf3
12. 06. 2014 09.51
+3
pa si že katerega videl da tako pleše ko se pelje po naših cestah ne bodi nastrojen če pa že hočeš pa si poglej kako ga obdeluje sovoznica v osebnem vozilu a to je pa dobro ne bodi dvorezen
civitasstain@gmail.com
11. 06. 2014 22.37
+0
A vidijo problem, na znajo pa rešit! Ni to malo čudno?
opazovalec_
11. 06. 2014 21.52
+25
Glede na številčnost tovornih vozil, zahtevnost vožnje tovornega vozila, prevoženih do 800 km/dan, dolge zavorne poti, nepreglednosti iz kabine,... je zelo zelo malo prometnih nesreč, kjer so krivi tovornjakari. Najbolj pa me moti pristranskost tistih, ki še tovornjaka od znotraj niso videl, niti ne vedo, da tovorni avto več kot 89 km/h ne gre, razen v prostem teku v grabo in da lahko šofer dnevno vozi 8+1 uro + pauze. Zato je celotna fura lahko daljša od 10 ur :) Pa nevem s katero napravco nekateri izmerijo, da tovornjak fura 112 km/h. Tahografi so malo bolj točni in umerjeni, kot števci v osebnem avtomobilu, ter neprestano beležijo hitrost in šoferski čas.. Samo nakladate vsi povrsti in nimate pojma! Veste samo, da mora biti zjutraj v trgovini svež kruh, meso, sadje,... do tja pa verjetno pride z VLAKOM, LETALOM IN LADJO
zaslovenijo 1
11. 06. 2014 22.43
+14
Se zelo zeeelo strinjam. Kajti vse skupaj izgleda kot da je tov promet sama nadloga. Kaj pa naše cestnine??? A sploh kdo pomisli kolko eur pusti en kamion ki gre vprek Slo? Pa voznik komaj najde kakšno primerno počivališče... Da o kvaliteti cest sploh ne govorimo...
Sentis
12. 06. 2014 07.20
-3
Če gre po tvoje tovornjak največ 89km/h se ti ne zdi sporno, da gre tovoranjakar prehitevati drugi tovornjak
trucker77
11. 06. 2014 21.21
+9
Kot prvo treba prepovedat to,da voznik blago razklada po skladiscih,tu se lahko spocije do dve uri,ali vec.
trucker77
11. 06. 2014 20.24
+11
Tudi ce delas 8 ur v zelezarni,po mojem nisi nic manj ali pa se bolj utrujen,in za volanom potem tudi nimas kaj iskat.
24pišancov
11. 06. 2014 20.26
+11
Prassek
11. 06. 2014 21.42
+5
civitasstain@gmail.com
11. 06. 2014 22.39
+3
Zakon gor, zakon dol, če šoferje in njihove delodajalce ne bodo kontroliral, je zakon ena fraza!
jutranjisij
11. 06. 2014 20.14
+12
Tovorni promet mora na železnice v bistveno večjem obsegu. Saj bo na avtocestah kmalu skoraj več tovornih vozil kot osebnih.
civitasstain@gmail.com
11. 06. 2014 22.40
+7
Maš prav, železnice napravit do trgovin!
zaslovenijo 1
11. 06. 2014 22.46
+7
Kmalu jih sploh več ne bo. Avstrija bo prevzela in iz tega nardila posel. Mi bomo pa po naših AC krompir sadili.... Tov.promet je lahko tudi biznis samo ne v Slo...