Slovenija

Pirc Muserjeva neuspešna zaradi nepopolne vloge

Ljubljana, 11. 05. 2011 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je Pirc Musarjevo zmotil portal Prostor, prek katerega lahko vsak dostopa do osebnih podatkov lastnikov nepremičnin, se je ta obrnila na ustavno sodišče. A njena zahteva ni uspela zaradi nepopolne vloge.

Spletni portal Prostor
Spletni portal Prostor FOTO: e-prostor.gov.si

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je že pred časom na ustavno sodišče vložila zahtevo za oceno ustavnosti zakona o evidentiranju nepremičnin (ZEN) ter pravilnika o vrstah in vsebini potrdil iz zbirk geodetskih podatkov ter o načinu izkazovanja podatkov (Pravilnik).

Pooblaščenko je namreč zmotil spletni portal Prostor, ki ga je odprla geodetska uprava (Gurs), saj ta omogoča, da kdor koli dostopa do podatkov, kot so ime, priimek in letnica rojstva.

Da je to problematično, so ustavnim sodnikom na uradu informacijskega pooblaščenca poskušali pokazati tudi tako, da so s pomočjo omenjenega spletnega portala našli podatke nekaterih ustavnih sodnikov.

Pri ZEN je Pirc Musarjeva izpodbijala prvi in drugi odstavek 114. člena ter 117. člen. Pri Pravilniku pa je predlagala oceno ustavnosti in zakonitosti 3. točke 2. člena, 13. točke prvega odstavka 6. člena, desete alineje 2. točke prvega odstavka 7. člena, 8. člena in 16. člena.

Ustavno sodišče pa je njeno zahtevo zdaj zavrnilo, in sicer zaradi nepopolne vloge. Po besedah ustavnih sodnikov je informacijska pooblaščenka v uvodu svoje vloge navedla, da zahtevo vlaga v zvezi z zadevo inšpekcijskega nadzora. Vendar pa zahtevi ni priložila listin, na podlagi katerih bi ustavno sodišče lahko ocenilo, ali je bila zahteva vložena v zvezi s postopkom, v katerem bi morala predlagateljica uporabiti izpodbijane določbe ZEN in Pravilnika.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pikam_dopust
11. 05. 2011 17.04
+2
No, pa imamo dokaz, da ga. Musarjeva sicer zna na veliko govoriti, pravnega znanja pa nima ravno v izobilju. No, nič novega. Sploh sem se že navadil, da je znanje posameznika praviloma v obratnem sorazmerju z njegovim (ali njenim) pleteničenjem po medijih.
MareMare76
11. 05. 2011 11.33
+1
čist preveč podatkov, če mene vprašate oz. kot lastnik neke nepremičnine, bi moral imeti nadzor nad tem, kdo se zanima za mojo lastnino in s kakšnim namenom. Torej ogled strani s certifikatom.
MOSSAD001
11. 05. 2011 11.21
+1
Ertl,Isajlovič...,imajo dsotop celo do naših financ,jedilnikov,ter poljskih vrtnin !! Ta sorta je ferbčna k stumatr !!