Slovenija

Sodniki pripravljeni varčevati toliko kot funkcionarji

Ljubljana, 07. 03. 2012 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Več kot 500 sodnikov je na ustavno sodišče podalo pobudo za oceno ustavnosti interventnega zakona. Del tega zakona jim namreč odvzema že pridobljeno pravico do plačila za plačne razrede, v katere so uvrščeni.

Vrhovno sodišče
Vrhovno sodišče FOTO: Miro Majcen

Na ustavnem sodišču so potrdili, da so dobili pobudo za oceno ustavnosti, ki jo je podalo Slovensko sodniško društvo. V njej več kot 500 sodnikov nasprotuje 7. členu interventnega zakona, ker naj bi jim odvzel že pridobljeno pravico, da dobijo plačilo za plačne razrede, v katere so bili uvrščeni.

Predsednica društva Janja Roblek pravi, da so sodniki pripravljeni na varčevanje, vendar v enakem obsegu kot funkcionarji drugih vej oblasti. Ostali funkcionarji, torej ministri in poslanci, so namreč že plačani glede na plačne razrede, kot jim gre po zakonu. Sodniki pa so praktično še od leta 2006 "na isti stopnički", čeprav so formalno dobili odločbe o razvrstitvi v plačne razrede.

Roblekova je spomnila, da se na to vprašanje nanašajo tri odločbe ustavnega sodišča; dve neposredno in še ena posredno. "Tu gre tudi za vprašanje spoštovanja odločb ustavnega sodišča," je poudarila. Pričakuje, da bo ustavno sodišče temeljito pretehtalo vse argumente in pobudo sprejelo.

Kljub temu da sodniki pobudo za oceno ustavnosti podajajo kot posamezniki, je Roblekova prepričana, da takšno ni le stališče sodniškega društva, pač pa tudi vrhovnega sodišča in sodnega sveta.

Zakon o interventnih ukrepih so poslanke in poslanci sprejeli 23. decembra lani. Po njem se socialni transferji z izjemo nadomestil za čas brezposelnosti, pokojnine in plače javnih uslužbencev v prvem polletju leta 2012 ne bodo usklajevali. Roblekova je že tedaj opozorila, da plače sodnikov še vedno niso usklajene s plačami funkcionarjev ostalih vej oblasti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikana
20. 03. 2012 12.25
Oh, ko bi se kdo spomnil tudi na strojepisne delavce na sodiščih. Za nizko plačo morajo včasih tudi po celo službo sedeti na obravnavah ter pisati. Sem bil sedaj večkrat na sodišču, ker sem bil oškodovanec v neki kazenski zadevi. Vam povem, da niti malo ne zavidam strojepiski, plačo pa ima kot delavec za trakom. Zato vsi, ki se obregate nad javne uslužbence, malo premislite.
schumacher55
07. 03. 2012 17.04
+6
če deset let nobeden sodnik ne vzame plače, nemorejo tolk privarčevat kot so v dvajsetih letih naredili škode.
komarec
07. 03. 2012 16.13
+4
Predlagam naslednji način varčevanja, ki bo zaneslivo dober. Vsem enako plačo 1000 € za dobo dveh let. Tisti delavci, ki dobivajo samo 500 € bi si opomogli, tisti ki dobivajo po 5000 € in več bi se naučili varčevati. Postali bi najbolj socialna država. In po tem se zbudim, kako lepe sanje.
savica.modrine
07. 03. 2012 14.37
+8
V kolikor se sodnikom znotraj interventnega zakona ugodi samo za 1 stotin, potem naj se zgodi splošna stavka v vsej Sloveniji. Če je kriza, je za vse, ali za nobenega, sodniki glede na svoje (katastrofalne) rezultate dela in s poraznim javnim mnenjem, naj začno delati red v svojih vrstah, z vsemi tistimi vred,(profesorji in avtoritetami) ki so jih v zadnjih 20 letih klonirali v pravne škodljivce te države.
limonca4
07. 03. 2012 14.34
+9
Še nimate nobene odgovornosti in imate trajno funkcijo, nimate kaj jamrat. Če niste zadovoljni, potem pa pojdite za tekoči trak v gospodarski panogi, mogoče pa bo vam to všeč. Z moje strani nimate nobenega spoštovanja kot tudi tem šolnikom, tistim v javni upravi, železnici ... ne, ker imate bistveno boljše življenje (dobesedno živite na veliki nogi) kot vaši delodajalci (beri: davkoplačevalci), saj živite na račun le-teh. Nič drugega ne znate, kot pa jamrati, kako vam je hudo.
gruber74
07. 03. 2012 14.19
+3
vsem v javni upravi znižat
snifff
07. 03. 2012 13.53
+7
Pol se naj še pa realni sektor zbudi, no pravzaprav, bi se ta moral ta prvi, saj redi vso ostalo navlako.
snifff
07. 03. 2012 13.54
+6
Aja, tukaj nastane problem, ker ta sindikat vodi Semolič beri vaški posebnež, ki luta po Ljubljani z 20 -imi izbranci, hohohoho
igre-bm
07. 03. 2012 13.21
+10
Zdaj se bodo "zbudili" šolniki, javna uprava, železnice,... ker vsi reveži se pretgajo v službi za "majhno" plačo in vsi zaslužijo več!!--- po njihovem mnenju, ostali pa vemo kako je v resnici