Slovenija

Stavka okrepila enotnost sodnikov

Ljubljana, 11. 06. 2008 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan/V.L./STA
Komentarji
22

Slovenski sodniki so opozorilno stavko ocenili kot neuspešno. O nadaljnih ukrepih bodo odločali v petek na izrednem občnem zboru.

Stavkovni odbor že pripravlja predloge nadaljnjih ukrepov.
Stavkovni odbor že pripravlja predloge nadaljnjih ukrepov. FOTO: POP TV

Slovenski sodniki so danes zaključili tridnevno opozorilno stavko, ki se ji je po podatkih stavkovnega odbora pridružilo 862 od 1095 sodnikov. Stavkovni odbor je stavko ocenil kot neuspešno, ker niso dobili ponudbe vlade, ki bi se približala ali pa izpolnila stavkovne zahteve. Ob tem so poudarili, da je stavka še okrepila enotnost sodnikov. Po mnenju stavkovnega odbora stavka ni bila uspešna glede izpolnitve stavkovnih zahtev, je pa jasno opozorila na problem spoštovanja odločbe ustavnega sodišča. Vladna ponudba je po besedah predsednice stavkovnega odbora Janje Roblek vsebovala nekaj povsem drugega, na kar se stavkovne zahteve sploh niso nanašale.

Med 9. in 11. junijem je bilo zaradi opozorilne stavke po podatkih stavkovnega odbora preklicanih 1099 narokov, javnih sej in sej senatov, kar nekaj narokov pa sploh ni bilo razpisanih zaradi zgodnje napovedi stavke. Roblekova je še pojasnila, da so kljub stavki v nujnih zadevah sodniki opravili 231 obravnav.

Nadaljni ukrepi?

Stavkovni odbor že pripravlja predloge nadaljnjih ukrepov, o katerih bodo v petek na izrednem občnem zboru odločali člani Slovenskega sodniškega društva. Kot možnosti je predsednica odbora omenila delo le v predpisanem obsegu, poziv sodnikom k odpovedi pogodb o dodatnem delu, sledi pa lahko tudi znižanje obsega dela in nesodelovanje v organih, kamor so bili sodnikov imenovani.

Če bodo stavkajoči sodniki predlog podprli, naj bi od 1. julija do izpolnitve zahtev sodniki delali samo toliko, kolikor jim predpisujejo merila sodnega sveta, je pojasnil član stavkovnega odbora in vrhovni sodnik Aleksej Cvetko. Sodniška stavka naj bi v taki intenziteti trajala do 1. oktobra, kasneje pa naj bi jo še zaostrili. Zaostrovanje stavke se bo tako začelo še pred sodnimi počitnicami, ki so med 15. julijem in 15. avgustom.

Pred predsedniško palačo shod

Udeleženci shoda proti sodniški stavki
Udeleženci shoda proti sodniški stavki FOTO: Tomaž Ungar

Pred predsedniško palačo je zadnji dan opozorilne stavke sodnikov potekal shod z naslovom Revolucionarni udar skorumpirane sodne oblasti. Udeleženci so opozorili tudi na opustitev dolžnosti predsednika Danila Türka in predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija glede ''nezakonitosti stavke sodnikov''. Posebej so poudarjali pomen politične in moralne odgovornosti oblasti in sodnikov za enakopravnost državljanov pred zakonom. V prvi vrsti jih motijo plače, ki so glede na ''sabotiranje in neizvajanje dela s strani sodnikov že tako ali tako previsoke'', prav tako menijo, da zaostankov ne bi smelo biti, saj ''je sodnikov preveč''. Med stavko sodnikov so pogrešali še odziv odgovornih, kot sta na primer Türk in Cukjati, ''ki sta dopustila nezakonito stavko''. Prepričani so, da javni uslužbenci ne smejo stavkati, ''lahko se le pogajajo o plačah''. Šli so še dlje – opozorili so tudi na veliko število samomorov v Sloveniji. ''Tudi sodne odločbe so krive za marsikateri samomor,'' so prepričani.

Shod proti sodniški stavki
Shod proti sodniški stavki FOTO: Tomaž Ungar

Poleg vsega ugotavljajo tudi, da ''če sodna oblast stavka, potem stavka proti vrhovni oblasti, katere del je, kar pomeni, da stavka proti sama sebi''. ''V deželi, kjer je lahko policija kot izvršilna oblast stavkala, kjer lahko sodniki kot sodna oblast stavkajo, je mnogo več kot nekaj krepko narobe. Spominja na prejšnjo Jugoslavijo, kjer smo imeli bajno inflacijo, par-nepar sistem, bencinske bone, pa kave, pralnega praška, olja ni bilo,'' so zapisali na transparentu. ''Slovenci, ustavimo nesmisle v naši državi, organizirajmo se v strokovno oblast, ki ne bo odvisna od ljudske neumnosti,'' so dodali.

Zalar: Sodnikov je preveč

V točki, ko trdijo, da je sodnikov preveč in ''to vsaj za tretjino'', se z njimi strinja tudi predsednik odbora LDS za pravosodje Aleš Zalar. Po njegovih besedah je v Sloveniji 55 sodnikov na 100.000 prebivalcev, v Avstriji pa le 22 do 23 sodnikov na 100.000 prebivalcev. Dejal je še, da se LDS zavzema za uvedbo sistema enoletnega obveznega usposabljanja kandidatov za sodnika. Sedanji sistem, ko dobi sodnik trajni mandat brez usposabljanja, je nepremišljen, je zatrdil. Šola za sodnike bi morala biti avtonomna šolska institucija, ki bi bila pod okriljem Vrhovnega sodišča ali pod okriljem sodnega sveta, ne pa pod okriljem izvršilne oblasti, je poudaril predsednik. Priznal je še, da se sodnikov ne more "odpustiti čez noč", zato predlaga postopno zmanjševanje.


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Protizujfom
12. 06. 2008 21.05
DVIGNIT TAKOJ PLAČE 100 SODNIKOM,OSTALE PA NAGNAT ZA ZMEROM.TRIČETRT JE PODKUPLJIVIH NAVADNI DELAVEC PA TAKO VEČINOMA IZGUBI NA SODIŠČU. L.P.
Buena Vita
12. 06. 2008 06.39
reklamacija vas levake ni treba ovajat,vi ste tako zabiti da to počnete kar sami,kopljete jame drugim,potem pa ko fljaacnete not,kričite kot intihari,POMAGAJ POMAGAJ,,,EH,ŠE KRISTUS JE DVIGNIL ROKE OD VAS
reklamacija
12. 06. 2008 00.08
pajtlerblanka sej vemo da samo zato lapas ker imajo tebe in celo mozirsko policijsko nasi sodniki poln k.u.r.a.c in vas jemlejo z rezervo.niso vsi sodniki tok naivni razen dezmanove da bi nasedali na vase lazne zapisnike in ovadbe.
Buena Vita
11. 06. 2008 22.37
dol z oblastjo kje si že postavil vešala-vislice? povej tako da pridem gledat kak junak si veš,,, takih ki bi obešali je veliko TAKIH KI BI SE DALI OBESIT PA NI DOSTI KAKŠNI ROKAVI BODO OSTALI TEBI,,BOŠ MORAL ODGOVOR ISKAT SAM
kriss714@amis.net
11. 06. 2008 22.09
Ni govora o višjih plačah, že sedaj dobijo preveč. Namesto povišice naj jim določijo: Ukinitev trajnega mandata Določitev minimalnega IQ za imenovanje na sodniško funkcijo Kazenska in materialna odgovornost za krive sodbe Kontrola prisotnosti na delovnem mestu. Če pa komu kaj ni prav, lahko pa tudi odpove službo, ne bo škode.
mac4_m
11. 06. 2008 20.53
plačo naj bi določal učinek. Ni omenjeno, da v avstriji ob manjšem številu sodnikov ni zaostankov, da so sodbe pravične in da se gospodarski kriminal in hudi zločini ustrezno preganjajo. To pripelje do zmanjšanja dela sodnikov, saj odvrne določeno število kriminalcev od 'najemanja' kreditov in prilaščanja firm prek kastlcov. Z svojim nedelom, neznanjem in korumpiranostjo povzročajo sodne zaostanke tudi v tem oziru. Ves študij je zaman, če je človek nesposoben, nepravičen in neučinkovit. Isto velja za zdravnike, ki raje služijo preko farmacevtskih kurirjev in se požvižgajo na hipokratovo prisego. Ne plačuje se študij marveč učinek. Nekdo lahko študira 100 let, pa če je nesposoben si ne zasluži nobenega plačila. Ne vem, kako bi določali plače, zidarjem, vodovodarjem, tesarjem in komu drugemu, če bi tisto kar bi naredili ne funkcioniralo. Nekdo je omenjal odgovornost. Kakšno pa???? Za krivične sodbe, za sramotne sodbe (ko se najhujši zločinci spuščajo na prostost), za sojenje v korist kriminalcev zaradi lastnih interesov ni odgovarjal še noben sodnik. Imajo imuniteto. To bi bilo potrebno ukinit in uvesti kazensko odgovornost z zaporom najmanj 20 let za take primere. Pa ne bi omenjal roblekove, s katero je virant v dialogu pometel kot s bebavo tepko. Kaj ji nuca faks in položaj, ko ne more z ničemer obrazložit katastrofalne nesposobnosti slovenskega sodstva. Vsakemu bežnemu opazovalcu je jasno, da je stavka politično nastavljena s strani bivših oblastnikov, ki nikakor ne bi smeli imeti povezav z tretjo vejo oblasti. Tu je jasna sled korupcije in organiziranega kriminala, ki je lovke krepko vsadil v slovensko sodstvo. Vsi vpleteni ljudje so rak rana slovenske domovine in bi jih bilo treba odrezati preden zastrupijo še kar je ostalo zdravega telesa..
Turkizna
11. 06. 2008 20.00
Sodniki imajo visoke plače? Kaj pa je 2000 evrov za sodnika, ki se celo življenje uči in še kakšen študij je??! Oni in zdravniki, to sta dva najvišja poklica, ki bi mogla bit največ plačana. Več kot dobijo politiki. Tako kot lahko stavnka nekdo, ki mu je vse kar mora delat, stat za strojem in lepit nalepke in hoče temu primerno plačo, hoče primerno plačo nekdo, ki ima tako visoko odgovornost. In tudi sodniki imajo normo, kolk morajo narest. In rešit 20 primerov na mesec ni kar tako. Vse mora predelat, do zadnje pikice in zakona in še sodbo spisat. Pa si ja zasluži najvišjo plačo. Ne morem verjet kake to pišete. Pač 2000 evrov je mnogo premalo za sodnika. In sodniški poklic pač ni priemrljiv z nekom, ki dela za blagajno!!!
Buena Vita
11. 06. 2008 19.38
moro kakšen Pahor,Zahec bo mandatar veš da jim privoščim iz vsega srca,njihovo vladičko,ha,ha,ha,ha
zupancicevajama@email.si
11. 06. 2008 17.41
Koliko zivljenj je unicenih, zaradi sodnih zaostankov in neucinkovitosti sodstva?????
nocomment24kur
11. 06. 2008 16.32
Kar se tiče pa Ribičiča - še premal jih je pospravil, izdajalcev klerofašističnih!
nocomment24kur
11. 06. 2008 16.30
Vsa podpora sodniški stavki, čas je že, da si oblast neha podrejat sodstvo!
Buena Vita
11. 06. 2008 16.12
pa kaj ni nihče doslej vedel da je sinček zraven he he he drgač bi mu že sodili dokazov je več kot dovolj ,priče so še tudi žive in prištevne,ste strani ni problemov kot pravim,sodniki morajo svoje vrste počistit,nihče drug ni relevanten,pravijo da so pismeni in šolani,potem pa naj naredijo red, potem pa jim bomo verjeli..........
nocomment24kur
11. 06. 2008 16.04
Pahorcek, a ti spet bela garda vn tolče? Če je treba koga obesit, sta to Šturm in Brezigarca, "na drugo stran za protiutež" pa Viranta in Janšo. Protestniki pa naj se obesijo kar sami, potem pa naj za to kar krivijo sodnike, če hočejo.
dree
11. 06. 2008 15.49
mene pa mučijo določena dejstva, ki kar pošteno zrelativizirajo negativne kritike na račun sodnikov: - PRODUKTIVNOST sodniki imajo normirano delo (20 sodb na mesec), če norme ne dosežejo sledi disciplinski postopek. KOLIKO JAVNIH USLUŽBENCEV IMA ŠE SPLOH NORMO? -ODGOVORNOST Izdajajo sodbe in sklepe, za katere jamčijo s podpisom, so tudi oškodninsko odgovorni, kar je določeno na ustavni ravni (odš. odg. javnih uslužbencev) ZA KOLIKO JAVNIH USLUŽBENCEV SPLOH NIHČE NE VE, KAJ DELAJO, SPLOH NE DAJO OD SEBE NOBENE ODLOČBE, KO BI MORALI NPR. PRIPRAVITI ZAKONE, ZA KAR SO PLAČANI, PA NAJAMEJO ODVETNIŠKO PISARNO ALI PROFESORJE S FAKSA, SAMI PA ŠE NAPREJ VLEČEJO PLAČO. ZA KAJ ŽE??? -MAJHNA MOŽNOST KORUPCIJE njhovo delo je podvrženo še nadzoru višjega sodišča (pritožba), vrhovnga sodišča (izredna pr. sredstva), če gre za kršitev pravic iz EKČP še evropskemu sodišču....kako bi si potemtakem lahko privoščili krivo sodit, kdo bi lahko podkupoval do vrhovnega sodišča ali do evropskega? Prav tako se ne ve, kateremu sodniku bo zadeva sploh dodeljena. PRIMERJAJTE KUHINJO, KI SE DOGAJA OKOLI npr. JAVNIH NAROČIL, KI SO V DOMENI IZVRŠILNE VEJE OBLASTI......KOMENTAR JE OB RAZNIH GRADBENIH PODJETJIH, KLINIČNIH CENTRIH, VOJAŠKI OPREMI...ODVEČ! DA NE GOVORIMO O PRODUKTIVNOSTI PARLAMENTARNIH KOMISIJ! -ZAHTEVNOST Rešiti zapleteno zadevo (saj v primeru jasnih zadev se ne tožarijo) ob kopici nedorečenih in hitro spreminjajočih se predpisov, ob ogromno procesnih pravicah strank (npr.dvomnljiva zdravniška potrdila-preložitev obravnave), v dogledenem času in jo utemeljiti tako, da zdrži vse zgoraj navedene instance, je tako, kot bi vsakič pisal roman, delal načrt za stavbo, poslovni načrt podejtja....in takih stavritev ja treba kar nekaj na mesec!!! Ob tem pa še speljat vse postopke skozi. -ŠTEVILČNOST Oglejte si npr. organigrame po raznih drugih vejah oblasti....službe, sektorji, oddelki...in vsaka najmanjša enota ima svojega šefa, seveda s primerno plačo...... pa razni organi v sestavi -uprave, direkcije....pa nešteto paradržavnih zavodov s čudnimi imeni in še bolj s čudnimi dejavnostmi....pa preštejte vse te ljudi in jih za foro vprašajte, kaj je njihovo delo in kaj so ta mesec že storili...verjetno bo padla linija.:)
Pahorcek
11. 06. 2008 15.20
Ja čej Ciril Ribičič zraven pol je usem jasno. Sin znanega "sloevnskega" povojnega zločinca in likvidatorja Mitja Ribičiča. Oba na štrik na usako stran za protiutež, pa na most čez Dravo!
Pahorcek
11. 06. 2008 15.14
Ja čej Ciril Ribičič zraven pol je use jasn!!! Sin znanega "slovenskega" likvidatirja in povojnega zločinca! Marš na Dravo pa z mosta vršt! Oba, da bo utež za na usako stran mostu!
nekdo...
11. 06. 2008 14.50
Haha Janši dam glas sam zato, da Virant ostane pa po možnosti zmanjša število teh pajacev. Kaj se pa grejo v avstriji 23 sodnikov v slo pa 55 na isto št prebivalcev. Še en dokaz kako se pri nas plačuje NEdelo.
porka.malorka
11. 06. 2008 14.30
Frajeri celo počitnice imajo - so pa cool LOL Nej se raje primejo dela malce bolj resno
bojc74
11. 06. 2008 14.24
Mislim, da sodniki nimajo kaj za stavkati saj imajo lepe plače pa tudi pretegnejo se ne od dela. Navadni smrtniki imajo plače nekje 500-600 evrov pa lahko stavkajo kolikor hočejo pa ta država ne bo naredila popolnoma nič. KJE ŽIVIMO???
predaI
11. 06. 2008 13.49
Le tako naprej... nasa drzava je itak cist v k***u in bi tako naprej funkcionirala tudi brez takih sodnikov! Zalostno :o