Slovenija

Sodniki in tožilci s konkurenčno klavzulo?

Ljubljana, 09. 07. 2008 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ali bo vlada po pridržanju Penka in Zidarja predlagala spremembe, ki bi onemogočale neposredno prehajanje sodnikov in tožilcev med odvetnike?

Boštjan Penko je prepričan, da je bilo njegovo pridržanje nezakonito, zato bo uporabil vsa pravna sredstva, da to dokaže.
Boštjan Penko je prepričan, da je bilo njegovo pridržanje nezakonito, zato bo uporabil vsa pravna sredstva, da to dokaže. FOTO: Damjan Žibert
Vili Rezman (DeSUS) je ocenil, da pritiskov na delo tožilstva in policije ni bilo, zato je napovedal, da sklepov odbora ne bo podprl. Da sklepov odbora ne bodo podprli, je sicer napovedalo tudi več članov odbora iz vrst opozicije, med njimi Aleš Gulič (LDS) in Darja Lavtižar Bebler (SD), medtem ko so ga koalicijski poslanci z izjemo Rezmana podprli.

Večina članov odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je na nujni seji podprla sklepe, ki sta jih v zahtevi za sklic seje predlagali poslanski skupini SDS in NSi. Razprava je bila namenjena obravnavi domnevnih nedopustnih političnih pritiskov na delo policije in tožilstva zaradi preiskav sumov gospodarskega kriminala v letu 2008. Člani odbora so tako sprejeli sklep, da se je odbor seznanil s postopki policije in tožilstva na področju obravnave nekaterih sumov storitev gospodarskega kriminala v letu 2008. V drugem sklepu odbor "odločno obsoja nedopustne politične pritiske na delo policije in tožilstva zaradi sumov gospodarskega kriminala". Tretji sklep pa vladi nalaga, naj pripravi takšno spremembo zakonodaje, ki bo onemogočala neposredno prehajanje sodnikov in tožilcev med odvetnike oziroma uvedbo tako imenovane konkurenčne klavzule.

Kot priloga v obrazložitvi zahteve za sklic nujne seje so bili tudi časopisni članki, ki so po mnenju predlagatelja vršili pritisk na delo policije in tožilstva v postopku zoper prvega moža SCT Ivana Zidarja in nekdanjega državnega tožilca Boštjana Penka. Poslanec SDS Dimitrij Kovačič je v imenu predlagatelja uvodoma povedal, da sta policija in tožilstvo neodvisni in avtonomni instituciji, ki morata delovati v skladu z zakonom. V času njunega delovanja pa sta bili po njegovem prepričanju podvrženi pritiskom nekaterih politikov in medijev. Kot je dejal, se njunega dela ne bi smelo problematizirati in izpostavljati pretiranemu drobnogledu javnosti dokler postopki niso končani. Kovačič zato pričakuje, da se bo neodvisnost in avtonomnost teh organov spoštovala in da se ne bo s strani politike zadeva skušala "napihniti" in s tem onemogočati njihovo delo.

Kaj je dopustno in nedopustno?

Ivan Zidar na poti na policijsko postajo.
Ivan Zidar na poti na policijsko postajo. FOTO: Damjan Žibert

Miran Potrč (SD) je prepričan, da gre pri drugem predlaganem sklepu za obsodbo novinarstva, poleg tega po njegovem predlagatelji ne razumejo načel pravne države in delitve oblasti. Poslanec Zares Pavel Gantar pa je opozoril, da glede na predlagani sklep predlagatelj očitno razlikuje med dopustnimi in nedopustnimi političnimi pritiski. Zato je predlagal, da predlagatelj s sklepom prekine sejo in obrazloži, kakšni so dopustni in nedopustni pritiski. Njegov predlog na glasovanju ni bil sprejet. Minister za pravosodje Lovro Šturm je v nadaljevanju povedal, da je vse, kar je pritisk na policijo in tožilstvo, tudi pritisk na sodnikovo odločitev.

Namestnik generalne državne tožilke vrhovni državni tožilec Mirko Vrtačnik je medtem opozoril, da Boštjan Penko kot nekdanji državni tožilec razpolaga z informacijami, povezanimi s predkazenskim postopkom zoper Zidarja. Če pa postane njegov zagovornik, pa po Vrtačnikovem pozna načine storitve kaznivega dejanja in škoduje postopku, saj se lahko vnaprej pripravi na zagovor. Vrhovna državna tožilka Sanja Javor Pajenk je poudarila, da se je postopek komentiral brez poznavanja dejstev in brez pristojnosti, ''kar delu tožilstva le škoduje''.

Odredba za tajno snemanje

"Kršitev svobode govora bi bila, če mediji o pridržanju ne bi pisali. Bojim se, da v določenih segmentih postajamo policijska država," je dejal Pavel Gantar (Zares).
"Kršitev svobode govora bi bila, če mediji o pridržanju ne bi pisali. Bojim se, da v določenih segmentih postajamo policijska država," je dejal Pavel Gantar (Zares). FOTO: Dare Čekeliš

Notranji minister Dragutin Mate je na seji pojasnil kronologijo dogodkov ob pridržanju Zidarja in Penka. Zagotovil je, da so bila prisilna sredstva oziroma plastične zatege uporabljene upravičeno. Kot je dejal, je policija od tožilstva pridobila tudi odredbo za tajno snemanje in fotografiranje aretacij, posnetki aretacij pa so bili po Matejevih besedah narejeni s strani kriminalistov. Potrč je v nadaljevanju med drugim opozoril, da je bilo Matejevo "komentiranje" poročila policije o odvzemu prostosti Penku in Zidarju nedopustno in da zadeva še ni končana. Mate je njegove očitke zavrnil, saj je bil postopek po njegovo že končan. Opozoril je še, da dejstvo, da hišna preiskava ni bila uvedena, še ne pomeni, da je bilo pridržanje nezakonito.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zurbrigen
12. 07. 2008 08.47
@mac4_m Kaj smo v času Staljina in njegove NKVD ? Da se bo gledalo in delali zapiski kdo.kje.kdaj in s kom se sestaja ? Janša in njegovi crkveno-domobranski pofukeljni so naredli to državo čisto policijsko, na vsakem koraku enormne kazni in neke prepovedi, cajtngi morjo pisat po nareku, policija in njeni špiclji gledajo kdo gre s kom na pivo in kdo s kom spi, politiki govorijo kdo je kriminalec in kdo ni, vse prepovedi in kazni pa veljajo samo za rajo, medtem ko elita in njej privrženi, veselo izčrpavajo narod in gospodarstvo, ter kradejo po miljardo ali več, matetu-brezigarci-šturmu pa nič jasno ker imajo veliko dela z drugimi stvarmi. Uglavnem vse skup je ena velika ološ in škoda da jih 45 niso vse pred zid postavli. Banda izdajalska :)
mac4_m
10. 07. 2008 19.22
yukatan pri nas imamo drugačno stanje. Nekateri lahko v nekaj letih z navideznimi krediti v naših bankah pokradejo lastnino, ki jo je na tisoče ljudi v več generacijah s trudom prigaralo. Imamo pa tudi sodstvo in tožilce, ki sodijo kurjim tatovom, in ščitijo take kriminalce. In potem pametnjakoviči v primerih tako očitne korupcije in kriminala napadajo tiste, ki si celo drznejo in upajo komentirati tako očitno korupcijo in kriminal. Pa ja da takim inteligentnežem ne padajo drobtinice z mize tajkunov, s tajkuni povezanih sodnikov, tožilcev in odvetnikov in se bojijo za ljubi kruhek? Komu je normalno, da se tožilci posebne skupine za gospodarski kriminal skrivoma ssestajajo z obdolženimi najhujših kaznivih dejanj, ta jasno dokazuje svojo pripadnost takim ljudem.. Tu tudi opozicija jasno dokazuje, da se jim taki sestanki zdijo normalni in da bo ščitenje takih slovenskih 'patronov' njihov program in delovanje ob morebitnem mandatu..Sedaj je samo na slovencih, da se odločimo. In to tistih, ki jim ne padajo drobtine od nam pokradenega..
yukatan
10. 07. 2008 15.54
Predlog vladi! To kar se dogaja je pa ze preseglo vse meje. Najbolje bi bilo popollnoma ukiniti sodstvo. Saj imamo mehanizme, ki bi nadomestili sodstvo. Npr. poslanci bi lahko s postenim glasovanjem odlocili kdo je kriv in kdo ne. Ministri bi npr. odlocili o tem koga zapreti in koga ne. Npr. poslanci bi nam povedali kdo je kriminalec in kdo ne.
exim@t-2.net
10. 07. 2008 15.29
resslovenka: ti pa demokracijo zajemaš s polno žlico, saj tvoje frustracije sežejo že do neba. Ne posplošuj in ne misli, da ne razberemo iz tvojega pisanja, kako uživaš, če lahko lapaš. Preje nisi jotela, ali bolje, nisi smela. pri koritu te ni bilo, sedaj pa vanj rineš.
resslovenka
10. 07. 2008 14.00
exim Sem čisto pomirjena, sama s seboj in z drugimi. Tovrstnih problemov nimam. Tako kot ti, pa tudi sama kaj dodam . Saj je vendar demokracija, ne? V demokratičnem sistemu pa vlada svoboda govora , zato ne vidim razloga za tvojo nestrpnost. Dokler se mnenja krešejo ne vidim v tem nič napačnega, za zamislit pa se je ko tudi jagenjčki utihnejo. Kar se pa lepote tiče je tako - vsake oči imajo svojega malarja, meni je važna notranja lepota, ker je zunanja zelo varljiva pa tudi hitro minljiva.
manjakranjc@hotmail.com
10. 07. 2008 10.03
Seveda je to še eden od odličnih predlogov in nenazandje potez vlade. Podpiram! M.K
exim@t-2.net
10. 07. 2008 09.21
resslovenka: ja, se strinjam, da bomo volilci odločali. zato, ker se bojite rezultatov, pa streljate z vsemi topovi. laž-Šrot vam ne predstavlja nobene ovire. Zato zahtevam, da se umiriš in ne kvasaš neumnosti. Bodi konstruktivan ali pa bodi tiho. Verjamem, da nisi neumna in da veš, da JJ podtikajo vse mogoče. pa bi ti zdržala tak pritisk laži, diskreditacij, prevar,...? jaz ne bi, pa sem moški! kar se pa Roblekove tiče: grd navznoter=grd navzven! To staro resnico sprejemam kot aksiom!
resslovenka
10. 07. 2008 08.58
exim O delu vlade, bodo sodili volilci jeseni, zato ne bodi preveč evforičen. In ko že ocenjuješ lepoto sodnice Roblekove - a ti si pa lep?
exim@t-2.net
10. 07. 2008 08.44
Čim levi nagci norijo, vem, da dela vlada v dobro Slovenije. Hvala Bogu, sodnikom je treba pristriči peruti. In še nekaj mi je ful všeč: ta grda Roblekova naj se hitro skrije v mišjo luknjo, saj mora uvideti, da so se sodniki razgalili do konca-njihove sodbe-epilogi trajajo leta in leta in leta,... Recimo, v zdravstvu temu ni tako, pa v gospodarstvu tudi ne. Bravo vlada in minister Šturm!!!!!
Buena Vita
10. 07. 2008 06.13
ZASE VEM DA KUPIM REPORTERJA IN NEKAJ ČASOPISOV TALIJANSKIH, slovenske -delo in ostale lažljive pa ne potrebujem vem da veliko slovencev dela tako,že pogled v trafiko potrdi moje besede slovenskih trobil ki opevajo kriminal in zadajo lopovom oltarje,ni na policah videti,trgovci jih skrivajo,ker jim delajo sramoto
strogoff
09. 07. 2008 21.38
BANDA MAFIJAŠKA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mac4_m
09. 07. 2008 20.13
ha,ha, se bojijo za lastne gate. Upam da ta država končno postane policijska, za vse lopove, kriminalce, tajkune in sodrgo, ki jim je držala štango v 12 letni vladavini kvazi 'leve' opcije...Drugače pa ta ideja o konkurenčni klavzuli je genialna. Država pač vlaga veliko časa in sredstev v pridobivanje sodnikov in tožilcev. Ti pa bi se po napotkih tajkunskih gospodarjev sprehajali sem in tja. To so pač (naj bi bili) zelo častni poklici nedostopni veliki večini ljudi, zato bi morali ljudje, ki dobijo čast te poklice opravljati do teh poklicev imeti tudi odgovornost, dolžnost in primeren etičen, strokoven in oseben odnos. Razne bleferje, folirance, korumpirance, lenuhe, sramotilce teh poklicev pa čimprej odstraniti po kratkem postopku...
Buena Vita
09. 07. 2008 19.25
sodniki dejte malo no jokakat,kaj vam Janša noče plačati vašega lenuharenja?????? oj ,je pa lump,kdaj ga boste zaprli,ste že naredili ključ,za njegovo celico STAVKO PODPIRA 80% SODNIKOV KOLIKO PROCENTOV SLOVENCEV JO PODPIRA,SLOVENCI SMO ZGROŽENI,KER IMAMO 80%SODNIKOV-LENUHOV-POKVARJENIH,MANIPULANTOV,SKORU...
zulumike
09. 07. 2008 18.58
Če zaprejo Penka in Zidarja ni nobene napake! Zakaj, pa ze onadva najbolj vesta. Novinarska trobila pa naj se prikažejo še takrat kadar bo država preko svojih izvršilnih vej oblasti šikanirala navadnega poštenega državljana, kar pa se dnevno dogaja pri nas povsod!! Ko te policaj na cesti ustavi se začne postopek pregledov dokumentov opreme in podobnega kjer moramo mi dokazovati da nismo v prekršku in da nismo krivi. Penko pa je bil še vedno zaposlen kot tožilec in se je že dogovarjal z Zidarjem kako ga bo branil! Kadija te tuži, kadija ti sudij je zal stalna praksa ki jo bi nekateri radi še naprej prakticirali.
Buena Vita
09. 07. 2008 18.34
vse spravit na cesto,pa mlade ljudi zaposlit diplome imajo brat tud znajo kaj več pa ta sodniška garnitura ni počela,1000 in toliko sodnikov,lepo vas prosim,KAJ SMO KITAJSKA
pahor?ek
09. 07. 2008 16.52
Čas je že bil, da se bo tudi to področje uredilo. Samo še nekaj besed glede Gantarjevega izreka o "policijski državi". Ne vem, kaj bi opozicija želela doseči. Najprej očita vladi našega J. Janše (SDS), da nič naredi na področju gospodarskega kriminala, slabe konkurenčnosti itd.; nato pa ji spet očita policijsko državo. Izmišljuje si vse mogoče nesmisle samo z namenom blatenja. Njihovi argumetni pa ne vzdržijo nobenega resnega premisleka.
zurbrigen
09. 07. 2008 16.44
No prej jih taka zadeva ni motila. Npr. g. Marjan Pogačnik je edinstevn primer, morda tudi na svetu ni podobnega. Prvo je bil direktor policije, nakar je prestpil med tožilce, postal sodnik okrožnega sodišča. Vse to v cca dveh letih. No finta pe je v tem -bila naša sodišča počasna sploh nima veze- da je gospod ko je še bil direktor ali namestnik direktorja policije, odredil ukrepe po 49 členu zakona o policiji -tajno sledenje in snemanje- proti neki osebi, čez dve leti pa je kot sodnik odločal tej isti zadevi ali se to osebo še ima priprto ali ne! To je možno le pri nas im mogoče v Kabulu.
pp312
09. 07. 2008 16.24
Konkurenčna klavzula bi bila neumnost :) Sploh če mislijo to določiti za sodnike, ki nadaljujejo kot odvetniki.
luka.6000000@gmail.com
09. 07. 2008 16.20
ja konkurenčna klavzula neb bla slaba stvar.... samo vprašanje koliko časa bo trajala omejitev ....