Slovenija

Sodnik Škoberne zahteva nagrado tudi za čas suspenza

Celje, 25. 04. 2012 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Celjski sodnik Milko Škoberne, ki je obtožen prejemanja podkupnine, od februarja lani ne vodi okrajne volilne komisije v Laškem. Kljub temu zahteva, da mu izplačajo polovico nagrade za lansko in letošnje leto.

Milko Škoberne
Milko Škoberne FOTO: POP TV

Celjski sodnik Milko Škoberne od februarja lani ne vodi okrajne volilne komisije v Laškem, kljub temu pa od državne volilne komisije (DVK) zahteva, da mu izplača polovico nagrade za vodenje postopkov ob referendumih in volitvah. Časnik Delo poroča, da Škoberne, ki je obtožen prejemanja podkupnine in je zaradi tega začasno odstranjen s sodniške funkcije, zahteva več tisoč evrov nagrade.

Škoberne v dopisu DVK opozarja, da mu tudi v času suspenza po zakonu pripada polovična sodniška plača, ki jo kot odstranjeni sodnik tudi redno prejema. Od 7. marca lani, ko je DVK zamrznila Škobernetovo vodenje okrajne komisije, pa ni dobival več nagrade za vodenje komisije. Škoberne meni, da bi mu morali izplačati polovico zneska, ki bi mu pripadal za vodenje okrajne volilne komisije, če bi bil še sodnik, še poroča Delo.

Državno volilno komisijo Škoberne zato poziva, naj mu denar nakažejo takoj, da bi se izognili plačilu zamudnih obresti. V pozivu je zapisal, da se DVK z izplačilom lahko izogne "nepotrebni sodni poti". Izplačilo nagrad zahteva tudi za vse morebitne prihodnje referendume in volitve, na katerih okrajne volilne komisije še ne bo mogel voditi. O tej zahtevi bodo v DVK razpravljali jutri, Delo pa navaja, da naj mu ne bi ugodili.

Škoberne od države zahteva tudi odškodnino, ker naj bi mu bila prostost odvzeta v nasprotju z ustavo, njegov pripor pa naj bi bil nezakonit. Njegov odvetnik Tomaž Bromše je konec januarja na državno pravobranilstvo poslal odškodninski zahtevek, ker naj bi bila Škobernetu prostost odvzeta v nasprotju z ustavo.

Spomnimo. Škoberneta so januarja lani pridržali zaradi suma, da je v zameno za podkupnino odpravil mednarodno tiralico za Esada Ćehajića, osumljenca kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami. V kriminalistični akciji konec januarja sta bila zaradi suma vpletenosti v zadevo poleg Škoberneta pridržana tudi direktor podjetja Komunala Laško Marjan Salobir in celjski podjetnik Esad Ramić. Preiskovalni sodnik je 28. januarja za Škoberneta in Ramića odredil mesec dni pripora. 16. februarja pa so Škobernetu odpravili pripor.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
26. 04. 2012 02.43
+2
So Suzano Gale že oprostili prejemanja podkupnine (20.000€).
Nimivseeno
25. 04. 2012 21.50
+0
Pa saj ne morem verjet kar slišim! Nagrado naj prejme za nedelo, ker je na suspenzu zaradi koruptivnega dejanja? Ali res slovenci ne znamo s takimi barabami?
Katja10
25. 04. 2012 16.04
+1
Draga! vem, kako pri tebi me opravljajo ženice, právjo, de v ljubezni moji ni bilo nikdar resnice, kak si brusijo jezike, in ti štejejo na prste pri kofeti, kar jih nisem, kar sem ljubil jih, device; al poslušaj mojo spoved, rekla boš, de sem nedolžen, de le sama ti si kriva, ak je v temu kaj krivice: dokler ne cvete še roža, so v časti pri nas vijol'ce, zvončike, marjetce, druge tudi čislamo cvetlice. Kdor ni slišal níkdar péti sladkih pesem Filomele, rad poslušal bo strnade, šinkovce in druge tice. Al je moč na prvi prostor jo v zbirálših posaditi, moč ji prvo čast skazáti, ako v njih je ni kraljice? Préd dekleta so imele, al kar ti cveteš med njimi, vseh lepot nobena nima nam dopasti več pravice. To pomisli, ne zameri, de kar sonce sem zagledal, od oči so tudi meni uzdígnile temníce. France Prešeren: Gazelae
sundancer
25. 04. 2012 15.44
+1
Semetki zgleda kr prhaja sam, da lahka neki o Milkotu napiše pa je cela mastna ;-)))
WikiX
25. 04. 2012 15.30
-1
A predsednik Košarkaškega kluba Zlatorog Pivovarna Laško je še? Stvar je veliko hujša kot zgleda v resnici, ne le, da ni kaznovan in suspendiran, njegovo dosedanje delo pa pod drobnogledom specialnih skupin pravosodja in tožilstva, zahteva celo odškodnino, kot da je lahko vsakdo predsednik volilne komisije (v Laškem!) in gre za "posel kot običajno". Kaj pa priče, ki so ga na lastna ušesa slišale, kako se je z albansko mafijo dogovrjal za podkupnine, glede na sodelavce in tudi stare prijatelje, je bilo mar prvič? Okrožno sodišče, Državno tožilstvo in Policijska uprava v Celju... Rad bi vedel le, kdo so tožilec in kriminalisti, ki so proti Škobernetu sploh sprožili kakšno preiskavo, ker edino tem verjamem, da niso skorumpirani in so vsaj relativno pošteni, drugače se nikoli ne bi drznili vmešavati. Naj postavim par retoričnih vprašanj, na katera tudi osebno vem odgovore. Ali lahko delo predsednika volilne komisije vpliva na rezultat volitev oziroma obravnavanje pritožb glede njihovega poteka? Ali lahko članstvo sodnika v politični stranki (LDS) ter številne zveze s posameznimi političnimi direktorji in veljaki vplivajo na njegove postopke in strokovne odločitve, sploh v zelo ozkem okolju, kjer se vsi poznajo od majhnega? Kjer je izginilo za milijardo in pol evrov, ki jih danes vsi odplačujemo? Ali je sodnik Škoberne odrejal kakšne nedopustne in zavržne preiskovalne akcije, le na podlagi neverodostojnih domnev in posrednih obtožb, pri čemer bi lahko zlorabil svojo funkcijo za interese lokalne oligarhije, pri odstranjevanju nezaželjenih nasprotnikov? Ali bi lahko sodnik pomembno vplival na razvoj kriminalitete v kraju, kjer si lahko največji zločinci kupijo sodno upravne odločitve in kako bi zgledalo obratno, če bi svoj vpliv uporabil zato, da se kaznuje nedolžne posameznike? Je sodnik Škoberne deloval sam in čeprav je (bil?) tudi podpredsednik sodišča, ni bil nihče drug vpleten v njegove sporne posle? Je sodnik obsodil kdaj koga, ki se mu je zdel čuden, le na podlagi posrednih dokazov, je odrejal pripore zoper neprilagojene, a nedolžne, jim je zavračal brezplačno pravno pomoč, ker bi obramba in nasprotne tožbe ogrožale nekogaršnje interese? Mar pravosodje misli, da je narod neumen, je to primer neodvisnosti sodnikov in brezhibne sodne prakse, brezkompromisnega zaupanja, ki ga zahtevajo od drugorazrednih državljanov? Vse to in še veliko več sem že dostavil na sodišče in bom še, prislužil sem si več hišnih preiskav, od tega dve zaradi komentarjev na tem forumu, kjer sem omenjal povezane ljudi in njihove očitne koruptivne posle, kmalu pa bom tudi vse skupaj objavil na posebnem blogu, ker mi drugega ne preostane. Vi pa si le mislite svoje, eno je, kdo so paraziti, ki uničujejo ta narod in državo, drugo je, kako delujejo in kdo jih podpira, kako je mogoče, da lahko vse skupaj tako dolgo traja in se jih tolerira, nihče pa se jim domnevno ne upira!?
HooplaToopla
25. 04. 2012 14.56
+2
Ker je korupcija v Sloveniji glavni in največji problem, bi morali zakonodajo na tem področju skrajno zaostriti. Obvezna zaporna kazen vsaj pol leta že za manjše podkupnine in zlorabe položaja. Pri večjih zadevah, kjer so vpleteni višji javni uslužbenci in funkcionarji pa uvesti obvezne večletne zaporne kazni, zaplembo ukradenega premoženja in obvezne denarne kazni v višini več deset tisoč evrov. Slepar v javni službi bi tako tvegal več let na Dobu in praktično popolno razlastitev. Le na tak način bi plaz korupcije lahko ustavili. Če nekdo iz proračuna spelje več milijonov evrov, tvega pa kakih 6 mesecev pogojno na dve leti in dva tisoč evrov kazni pa seveda nima kaj razmišljati. Vzame milijone. Kdo jih pa ne bi pod takimi pogoji.
Raketa Max
25. 04. 2012 14.48
Na naših plečih pa varčuj, nedišeča država!
HooplaToopla
25. 04. 2012 14.47
+0
Naj mu dajo pol plače. Ko bo korupcija dokazana, pa naj ga dajo za nekaj let na Dob in zaplenijo celotno premoženje.
bozovar
25. 04. 2012 14.21
premal podkupnine je dobu država mu še mora mora plačat ,da ne bo bankrotiru..
Milla82
25. 04. 2012 13.09
-3
dr.dare pa si je vzel zadevo ful k srcu :)
Koala1111
25. 04. 2012 13.21
+1
vsak pove svoje mnenje, nikoli pa mnjenja ne bodo ista
nekdo17
25. 04. 2012 12.47
+2
Če je v Sloveniji "velika riba" česa obtožena, sploh ni važno, ali je bilo kaznivo dejanje storjeno ali ne. Vse se vrti le okoli tega, ali je bila v postopkih storjena kakšna proceduralna napaka. Navadno se izkaže, da je bilo takšnih napak kar nekaj in celotna zadeva pade. Končni rezultat tega je, da "velika riba" še fino pokasira od države (to pa smo mi - "raja").Če pa je za karkoli obdolžen kdo iz "raje", je pa vse zelo "simpl" - nobene proceduralne napake, vsi dokazi so zbrani legalno in zadeva je kristalno jasna. Do teh razlik pride tudi zaradi tega, ker ima "velika riba" dovolj denarja, da plača najboljše odvetnike, "raja" pa v glavnem nima niti za burek. Tako to funkcionira in nič drugače. Amen.
Koala1111
25. 04. 2012 13.18
+3
vsak človek ima svojo ceno, je tako? vsak je kupljiv...samo, da eni nimajo možnosti postavljati cene, drugi pa so na položajih pa to lahko...in tisti, ki nimajo, se potem ponavadi delajo poštenjake da oni pa ne bi to nikoli in pišejo grdo po forumu - živi primer je tu...v tem primeru ne poznam resnice, nisem bil zraven, da bi lahko sodil, torej verjamem v nedolžnost, dokler mu ne bo dokazano nasprotno...za vse nepravilne postopke in razlike med ljudmi pa se obrnite na sodstvo - vlado....
Koala1111
25. 04. 2012 12.25
-1
Ah slovenci, dokler se nemkomu nekaj ne dokaže - NI KRIV. Škobernetu se ni dokazolo še nič, razen suma in čvek. Ne sodite v naprej. Prav ima, da zahteva kar mu pripada, za to naj odgovarjajo tisti, ki so pisali zakone. Mi Slovenci vedno človeka v naprej obsodimo, več damo na sume in čveke, kot pa dokaze. Nazadnje pa se v tem primeru ne bo zgodilo nič drugega, kakor to, da bo morala država Škobernetu plačati mastno odškodnino...ni on kriv, če ni dokazov za nekaj kar ni storil?, je verjetno krivo tožilstvo, kajne?
PuppetMaster09
25. 04. 2012 12.53
+0
no dobili so ga z roko v marmeladi ne glede ali je zakon slab se vidi vsa njegova pokvarjenost
Koala1111
25. 04. 2012 13.54
+1
a za to se kaznuje?, potem moram pa nehati jesti marmelado:-)
titovka
25. 04. 2012 12.02
+14
nič se čudit, v mafijski državi so nagrajeni:lenuhi, lopovi, barabe in mafija!!!!!
Uporabnik811241
25. 04. 2012 13.23
+1
v tej državi je vrednota bit lenuh in lopov in zato boš nagrajen !
antonino
25. 04. 2012 11.49
+5
kaj pa, če je kriv, pa ni človeka, da mu to dokaže
dr.dare
25. 04. 2012 11.59
-3
antonino
25. 04. 2012 11.19
+13
eljski sodnik Milko Škoberne, ki je obtožen prejemanja podkupnine pa sedaj naj odgovarja tisti, ki ga je "neupravičeno" obsodil. če pa niso v stanju dokazat mogoče krivde, zakaj pa potem sodniki in tožilci prejemajo plače.
santamaura
25. 04. 2012 11.18
+13
Je pa res skromen. Samo polovico nagrade zahteva. To je pa res en pošteni sodnik, saj se zaveda, da tudi vsakemu kurjemu tatu med časom prestajanja kazni pripada vsaj polovica piščanca.
Novorazodetje
25. 04. 2012 11.10
+17
Slovenija je spet padla na izpitu! Nikakor ne bo pravna država na tak način, Če je kriv se ga odpusti!!!! Kakšna nagrada neki!! Delavce odpuščajo brez kakršnekoli krivde. Ali je on zaščiten bolj kot medved?
dr.dare
25. 04. 2012 11.12
-10
Novorazodetje
25. 04. 2012 11.27
+8
Kje pa ti vidiš, da ni kriv? Ali misliš, da ni kriv, ker še vedno dobiva pol plače kljub temu, da nič ne dela?
antonino
25. 04. 2012 11.48
+2
dr.dare
25. 04. 2012 11.56
+1
Mogoče sta spregledala ampak pri nas je človek nedolžen dokler
dr.dare
25. 04. 2012 11.56
+1
Nimivseeno
26. 04. 2012 02.04
+1
Pri nas je človek nedolžen, ker je na visokem položaju in se mu krivde noče dokazati zaradi vez. Primerov kolikor hočeš. O tem se tudi javno govori. (Kamniški župan)
Nimivseeno
26. 04. 2012 02.23
+1
nikajana
25. 04. 2012 11.04
+8
če prav razumem, je obtožen, ne dela, zahteva nagrado, kljub vsemu, pa dobivo polovično sodniško plačo......Torej, če me bo delodajelc odstavil, bom dobivala polovico plače , pa še kakšno nagrado:)...............
dr.dare
25. 04. 2012 11.08
-13
MAlo prehitevaš! Nihče ga ni odstavil! In nihče ni dokazal, da je kriv! Če je nedolžen mu pripada še hudičevo lepa odškodnina!! In prav je tako!!
agram
25. 04. 2012 11.16
+7
dr.dare
25. 04. 2012 11.24
-3
Tudi ti si lahka hitro v njegovi koži... sam je lahka še slabše... ena klinka od 13 let gre na postajo pa reče, da jo je agram prejšnji teden nadlegoval... sosedi si sploh ne bodo svojga mnenja ustvarl, dodamo še dva članka u novicah ipd... ampak brez skrbi čez mesec dni bo popravek (3 vrstice na dnu strani)!
Klemen Cokan
25. 04. 2012 11.03
+4
no ja če ni kriv!
agram
25. 04. 2012 11.03
+4
in pol se čudimo zakaj je država *...