Slovenija

Virant: 'Sodniki ne bodo izsilili privilegijev'

Ljubljana, 09. 06. 2008 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
93

Plače sodnikov in zdravnikov so primerljive, poudarja minister Virant, ki ''pozablja'', da zdravnik lahko služi tudi v zasebni kliniki.

V času opozorilne stavke bodo stranke med uradnimi urami lahko opravile vsa dejanja, ki ne zahtevajo prisotnosti sodnika.
V času opozorilne stavke bodo stranke med uradnimi urami lahko opravile vsa dejanja, ki ne zahtevajo prisotnosti sodnika. FOTO: POP TV


Več kot 80 odstotkov slovenskih sodnikov stavka. Ogorčeni so nad ''aroganco oblasti'', ki jim ne priznava pravice do primerne plače. V Sloveniji se namreč oblast deli na sodno, izvršno (vlada in predsednik države) in zakonodajno (državni zbor), odločba Ustavnega sodišča pa nalaga, naj bodo plače funkcionarjev vseh vej oblasti primerljive. Sodniki zato zahtevajo, naj bodo plače primerljive z ministrskimi in poslanskimi, vendar pa vlada na njihove zahteve ne pristaja.

Plače sodnikov (neto):

- okrajni sodnik (začetnik): 1.100 evrov,
- okrožni sodnik: 1.350 evrov,
- višji sodnik: 1.800 evrov,
- vrhovni sodnik: 2.100 evrov,
- sodnik svetnik na Vrhovnem sodišču: 2.300 evrov,
- predsednik Vrhovnega sodišča: 2.600 evrov.

Minister za javno upravo Gregor Virant je prepričan, da imajo sodniki dovolj visoke plače. Izpostavil je, da so primerljive z zdravniškimi. Virant meni, da sodniki s stavko ne bodo izsilili rešitev, ki bi jih kakor koli privilegirale. "Zaradi stavke se tudi ne spreminja stališče vlade, da so sodniki ustrezno umeščeni v plačni sistem, saj so razvrščeni od 40. do 57 . plačnega razreda," je še povedal Virant.

Virant je še poudaril, da so sodniki "nedvomno in nesporno del javnega sektorja, ker so plačani iz javnega denarja in ker opravljajo javne storitve". Kot je še dejal, imajo sodniki primerljive plače s zdravniki.

Predsednica Slovenskega sodniškega društva in stavkovnega odbora Janja Roblek mu je odgovorila, da sodnikov ne moremo primerjati z zdravniki, Virant pa se je odzval z besedami, da bi bilo njemu v čast, če bi ga kdo primerjal z nevrokirurgom.

Dejstvo pa je, da lahko nevrokirurg po opravljenem delu v na primer kliničnem centru služi naprej v zasebni kliniki, medtem ko sodnik zaradi nezdružljivosti funkcije popoldanskega dela ne sme opravljati.

Trnova pot do sodniškega stolčka

Prav tako je pot do sodniškega mesta dolga in naporna. Ko posameznik, ki bi bil rad sodnik, diplomira na pravni fakulteti, ki velja za eno najtežjih, mora najprej opraviti dve leti pripravništva. Eno leto na sodišču, eno pa na tožilstvu, pri odvetniku, notarju ali v podjetju kot pravnik. Nato se prijavi za pravniški državni izpit, za katerega se mora intenzivno učiti vsaj šest mesecev. Večina kandidatov je v tem času brezposelnih ali pa na neplačanem dopustu, torej se izobražuje na svoje stroške. Pravniški izpit, ki je zelo zahteven, lahko kandidat opravlja največ trikrat. Če mu spodleti, izpita ne opravi nikoli v življenju.

Po uspešno opravljenem izpitu mora imeti kandidat, ki si želi postati sodnik začetnik na okrajnem sodišču, najmanj tri leta delovne dobe, hkrati pa mora čakati, da dopolni 30 let. Nagrada za trud je precej borna – nizka izhodiščna plača je 1.100 evrov neto. Tudi napredovanje je zahtevno: če želi sodnik začetnik postati okrožni sodnik, mora vsaj tri leta uspešno opravljati sodniško funkcijo, višji sodnik devet let, vrhovni pa 15 let. Vseskozi je pod nadzorom tako strank z nadzorstvenimi pritožbami, višjih sodnikov, predsednika sodišča in tudi pravosodnega ministra. Vrhovni sodnik mora biti povrh vsega še potrjen s strani državnega zbora na predlog sodnega sveta.

Stavka se na sodiščih, kar pomeni, da sodniki pridejo na sodišče, vendar takrat ne delajo sodnih spisov in ne dajejo odredb in napisanih sodb. Študirajo strokovno literaturo in delajo stvari, za katere sicer nimajo časa, ampak ne v zvezi z delom samim, razen nujnih stvari, ki jih po zakonu morajo narediti. Predsednica Slovenskega sodniškega društva in stavkovnega odbora Janja Roblek

Tudi zato sodniška funkcija mladih nadobudnih kadrov ne pritegne. Če imajo možnost, kar imajo največkrat boljši pravniki, gredo raje na primer k odvetniku, kjer je začetna plača vsaj za polovico višja kot v sodniških vrstah. Roblekova, ki jo upad sposobnih kadrov zelo skrbi, je citirala nekega uglednega avstrijskega pravnika, ki je dejal: ''Ne smemo se spraševati, ali si lahko država privošči, da bi imeli sodniki dovolj visoke plače, temveč, ali si lahko privošči, da sodnikov ne plača dovolj.'' Sodniki namreč opravljajo zelo občutljivo funkcijo, pri kateri bi morali biti materialno neodvisni, tudi zato, da ne bi bili podkupljivi.

V boj za primerne plače

Nezadovoljni sodniki, ki bodo stavkali tri dni, torej do 11. junija, stavkajo na delovnem mestu. V tem času izvršujejo funkcijo le v najnujnejših zadevah, med drugim v kazenskih in prekrškovnih zadevah, ki so pred zastaranjem, preiskovalni službi, nekaterih vrstah nepravdnih zadev in podobnih nujnih postopkih. Obravnave, razpisane med stavko, veljajo za preklicane samo v primerih, ko je sodišče stranko izrecno obvestilo o preklicu. V nasprotnem primeru vabilo na sodišče velja. In koliko obravnav ima sodnik na dan? Roblekova je odgovorila, da je število obravnav odvisno od zapletenosti primera, področja, ki ga sodnik obravnava, in podobno. Približno pa razpiše od tri do štiri kazenske in osem do deset civilnih obravnav.

Neplačana stavka

Gregor Virant
Gregor Virant FOTO: POP TV

"Na žalost z vladne strani še ni nobenega odziva," je dejala Roblekova in dodala, da je stavka uperjena v zaščito pravne države. Za stavkovni odbor bi bila stavka uspešna samo, če bi dobili ponudbo vlade, ki bi se približala ali pa izpolnila stavkovne zahteve. Kljub temu da stavka ni plačana, je to po njenih besedah že precejšen pokazatelj, da se je sodnik pripravljen odreči takemu delu plačila, da pokaže na aroganco oziroma na nedostojen odnos in nespoštovanje ustave in ustavne odločbe s strani drugih dveh vej oblasti. Sodniki se bodo na račun uveljavljanja svojih pravic s stavko namreč odpovedali tridnevnemu zaslužku.

V Kranju protest mlinarja

Sočasno s sodniško stavko pa je bila v Kranju tudi "stavka proti stavki". Nezadovoljni mlinar iz Predoselj Jože Dolhar, ki že osem let čaka na odločitev sodišča za vnovični dostop do vodnih rak, se je dve uri protestno sprehajal pred sodiščem. Poudaril je, da ga predvsem moti zatrjevanje predsednice stavkovnega odbora, da sodniki rešujejo sodne zadeve v skladu z ustavo in zakoni, s čimer se iz lastnih dolgoletnih izkušenj in sodnih rešitev ne more strinjati.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pticica
11. 06. 2008 20.28
naj pogledajo, koliko časa sodijo en posropek tudi po 15 let, pa bodo takoj vedeli, koliko si zaslužijo in naj se nehajo napihovat in naj raje delajo in zmanjšujejo sodne zaostanke. Končno se je našel eden, ki jim je stopil na prste.Jaz bi jim pomanjšala saj si še to ne zaslužijo.
strogoff
11. 06. 2008 11.29
In: koliko sodb v imenu ljudstva so v zanjih letih naperili zoper samo ljudstvo oziroma neupravičeno, neutemeljeno in zgoljufano proti ubogim človeškim param brez "visokih" vez in poznanstev?!..........
strogoff
11. 06. 2008 11.20
Sodniki obrazložujejo,da ne bodo komentirali v javnosti,ker da njhovi nasprotniki niso v javnosti...; pa so o tem zares prepričani?
exim@t-2.net
11. 06. 2008 09.15
politik70: tale "pregovor" mi pa vedno prav pride: kako kislo je grozdje, kako previsoko zame. Nagec, kako si ti majhen!
politik70
10. 06. 2008 12.27
Virant je že mislil da je zmagal ko je prejšni teden podpisal pogodbe.... No pa se je uštel! Tehle stavkajočih mandeljcev pa ne bo kar tako ugnal v kozji rog kot je zdravnike ,šolnike ,policiste ,vojake in ostalo javno upravo! Tukaj se mu je pa zataknilo. Res niso vsi sodniki perle a ga bojo ugnali oziroma mu dali tinte piti in to toliko da bo še nekaj časa plav okoli hodil...
razgledanost
10. 06. 2008 11.54
samsvojmojster, jaz nisem sodnica in verjetno nikoli tudi ne bom, zato daleč od tega, da gledam nase, ampak gledam na pravičnost se pa strinjam s tabo, da treba odgovarjati za napake in malomarnost - to je pa potrebno v vsakem poklicu
manjakranjc@hotmail.com
10. 06. 2008 11.20
Dan, Vsi pa vemo, da ima Virant še kako prav. Tudi sama dovolj dobro poznam dotično stroko pa se še toliko bolj strinjam z Virantom. Žalitve glede stroke posameznika res niso dobrodoške, večina jih želi samo povedati, da za boljše plačilo bo treba pokazati rezultat in ne samo "virtualnost", enakega odgovora bi bili deležni tudi policisti pa še kdo, ki visi na proračunskem žaklju. Lp M.K
samsvojmojster
10. 06. 2008 11.17
Ljudje božji - a res zna samo vsak nase gledat? A res vsak misli, da je njegovo delo naveč vredno? A se je mogoče kdo od tistih, ki se danes oglaša tukaj in brani sodnike vprašal kaj pomeni biti odgovoren za svoje napake. A res vsi mislijo, da so nezmotljivi? oprostite, ni ga človeka, ki je nezmotljiv! In največ je vreden tisti, ki prizna svoje napake! Ne pa, da bomo nekomu s posebnim zakonom določili koliko bo imel plače, če bo delal ali pa ne! Vsi ostali moramo delati, če hočemo kaj zaslužiti. Smo tudi pošteni obrtniki vmes - kar pomeni, da moramo delati in ko ne delamo - takrat ni denarja. Pa še nekaj - delamo tudi taki, ki imamo univerzitetno izobrazbo, in to dobesedno z rokami - po dva"šihta" na dan! In odgovarjamo za vsako svojo napako!. Ne bodite bolj špapeški od papeža!
razgledanost
10. 06. 2008 09.54
"exim", si prepričan? imam zelo slabe izkušnje, ampak v vsaki koruzi je plevel ...
razgledanost
10. 06. 2008 09.52
"smiseln" ni me treba žalit, ker sem študirala pravo če meniš, da mi manjka logike zaradi tega, ker se je bilo treba naučiti velike količine snovi, potem je manjka tebi ... veš, tudi za velike količine snovi je treba najti sistem ... in tudi tisti, ki nam je matematika zelo dobro šla, smo šli študirat pravo. žalostno, da so tvoji argumenti žalitve ;)
dani.ca@email.si
10. 06. 2008 09.03
Sodniki naj najprej izpolnijo svoje obveznosti. Žal, je prišel nezadovoljsvo izrazit samo Jože Dolhar. Kje so drugi, ki nerazumno dolgo čakajo na svojo pravico? Ni jih malo, vendar ne upajo glasno izraziti nezadovoljstva. Kakšno mnenje imajo sodniki o kaznih, ki jih plačuje Slovenija Evropskemu sodišču za sodbe, ki jih izrekajo nameto njih?
exim@t-2.net
10. 06. 2008 08.21
Virant "pozablja", da ... Nikoli ni še noben od nas, zdravnikov "zdravil" bolnika 8 ali celo več let, kot to delajo v sodstvu. Ni malo ljudi, ki prav zradi sodnikov in njihovega dela, oz. bolje nedela, pristane v bolnišnici-"normalni" ali na psihiatriji. To naj si zamislijo ljudje s trajnim mandatom, iki je celo ena od vej oblasti. Dokler bodo neuki in malomarni pri delu, toliko časa sploh ne bi smeli dobivati plač! Virant je prima minister in ve, kdaj je treba udariti po mizi.
tmt
10. 06. 2008 07.46
razgledanost, kar nekaj tvojih komentarjev sem prebral, če si se piflala še zdaleč ne pomeni, da znaš razmišljat - veš tega te ne morejo naučit v šoli.
killi-123@hotmail.com
10. 06. 2008 07.42
Pa tudi trajen mandat ni pravi način v sodstvu.
razgledanost
10. 06. 2008 07.30
se pa strinjam, da stavka ni pravi način v sodstvu ...
razgledanost
10. 06. 2008 07.24
yeahriht2, ti verjetno govoriš o srednjeveškem sodstvu, kake te strelaš .... joooj, daj, ne delaj si sramote ... še dobro, da se skrivaš za nadimkom ...
razgledanost
10. 06. 2008 07.21
dajte nehajte s takimi primitivnimi izjavami, pa malo premislite in se prepričajte, preden kaj bleknete :-S
YeahRight2
10. 06. 2008 07.09
Ker ljudstvo ni zadovoljno njihovim delom tako si oni ne zaslužijo večje plače joj božčki koliko učenja- no ja tisti ki niso pravniške ispite kupili bo že držalo toda dokler v sodstvu vlada tajkunska anarhija in zapirajo kurje tatove ter očetje 6 otrok ki je šel v minus na trr zaradi tega da nahrani svoje uboščke ,velike tate ki pa odnesejo cele fabrke pa pustijo na prostosti -ali pa nemorwejo unovčit sodbe v njegove roke nato vse zapade dal z brezigarjevo ter sodstvo ki je skorumpirano dati na minimalca.Saj še to jim je preveč kam naj gremo mi štrajkat ko živimo iz minimalcev pa nam pošljejo rubežnike na vrata če si le komu kaj dolžan?no mogoče pa na sodišče saj država je kriva da ljudje delajo toliko samomorov ter sodstvo.Fuj banda tajkunska dal z sodstvom :Virantu pa bravo ne popustiti niti toliko da za čas štrajka dobijo minimalca. odtrgajte jim vse.
YeahRight2
10. 06. 2008 06.57
Ja zanima me kako bi sodniki živeli z 480.eu plače?Najbolj me bode v oči ko kurjega tata zaprejo tajkune pa pustijo na prostosti. Saj po mojem mnenju še to jim bi bilo preveč ,za delo kot ga opravljajo,polovica sodnikov je podkupljenih,skorumpiranih itd... Imam premer oče 4 otrok sam zaposlen obtožen poslovne goljufije ker baje po mnenju upnice ni poravnav obveznosti,pa čeprav vemo da je ker gospa je predvidela stečaj svojega podjetja ,sedaj reveža toži ker ni uničila naročilnice po konpenzaciji da plača ponovno 600starih jurjev v 7 mesecih če ne pa v zapor. Kljub opozorilim da ta gospa upnica se peča z raznimi utajami davkov in odkupom raznih blaga ki so bile prevzete ter nikoli plačane seveda sodstvo verjame njej ne pa gospodu ki je dolžnik no saj je samo en navaden revež .Še en dokaz da je sodstvo do konca skorumpirano verjamejo tistemu ki je goljufilc ne pa tistemu ki je svojo dolžnost opravil. Ja no 480eu plače za sodnike pa da vidimo kako bodo hitro delali ko bojo imeli lačne riti.Bravo Virant ne popustiti niti za milimeter
samsvojmojster
10. 06. 2008 06.56
BOŠČKI! Kako lahko preživijo sploh skozi mesec? AJA - dobra fora - reveže ne morejo zaslužiti popoldne, tako kot zdravniki... Kaj pa 75% ostalih Slovencev, ki tudi NE SMEJO zaslužiti popoldne, ker je to delo na črno! Živijo pa "bolje" kot sodniki? Kaj ko bi še vsem ostalim določili plačo s posebnim zakonom in ne glede na to koliko kdo naredi...