Slovenija

Sodne obravnave po novem tudi zvečer?

Ljubljana, 12. 05. 2011 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pravosodni minister Aleš Zalar predlaga, da bi bile sodne obravnave tudi pozno popoldne in zvečer, sodniki, ki sodijo gospodarskim kriminalcem, pa bi imeli prednost za uporabo razpravnih dvoran.

Sodna palača v Ljubljani
Sodna palača v Ljubljani FOTO: Damjan Žibert
Minister Aleš Zalar je sodnemu svetu predstavil predlog za hitrejše sodne postopke.
Minister Aleš Zalar je sodnemu svetu predstavil predlog za hitrejše sodne postopke. FOTO: Vlada RS

Minister za pravosodje Aleš Zalar je na seji sodnega sveta predstavil predloge bistvenih sprememb sodnega reda, ki bodo omogočile hitrejše postopke. Predlaga, da bi sodniki naroke in glavne obravnave lahko izvajali tudi zunaj poslovnega časa, kar pomeni, da bodo obravnave lahko tudi pozno popoldne ali zvečer.

S sodni redom se predvideva tudi dolžnost predsednikov sodišč, da prednostno omogočijo sodnikom specializiranih oddelkov za sojenje zadev gospodarskega kriminala uporabo razpravnih dvoran. Minister je članom sodnega sveta predstavil tudi osnutek predloga akta za določitev števila sodniških mest na specializiranih oddelkih, ki ga bo formalno predložil sodnemu svetu v odločanje predvidoma konec prihodnjega tedna. Tako bi v štirih specializiranih oddelkih delalo 20 razporejenih sodnikov, poleg tega pa še do 12 dodeljenih sodnikov z različnih sodišč.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Civil
12. 05. 2011 23.52
Naša sodišča so med najdražjimi in najbolj skorumpiranimi na svetu, Škoberneti so povsem običajni. To in še veliko, veliko več je cena, da lahko režim kar preko sodišč, obsoja povsem nedolžne ljudi. Ponavljam, naša sodišča obsojajo ter kriminalizirajo nedolžne, režimu neprijetne ljudi, da bi jih uničili, utišali ali le odstranili iz javnosti. Tega seveda ne počnejo le sami, pomaga jim ogromen javni in tajni državni aparat, ki tako umetno vzdržuje evgenično ustvarjeno oblast in razslojenost. Zato se vsi bojijo sodišč, predvsempa policije, ker si preprosto izmislijo neke posredne, popolnoma neresnične dokaze, da lahko začnejo svoje diskriminatorne postopke. Brez realne osnove, brez dokazov, motivov ali karkoli stvarnega, kriminalizirajo povsem nedolžne ljudi, v skrajno spornih postopkih, brez odvetnika ali kakršnega koli pravnega varstva. Še enkrat in še stokrat, naša sodišča obsojajo nedolžne, nemočne ljudi in to po tekočem traku. Najhuje sledi šele po sodbi, ko so jim na podlagi hudičevih sodb dovoljena neslutena iživljanja ter nečloveški zločini. Le malo tega pride v javnos, saj takoj pritisnejo na uredništva in računajo na pokvarjen, butast narod, da bo mučila žrtve še drhal. Zločinska fašistična oligarhija glede nedolžnih žrtev potem še na cesti poučuje ljudi, naj se ne družijo s takimi, da ne bodo še sami kaj krivi in v postopkih. Zveni znano? Upam, da bo počasi večini le jasno, zakaj nam kot družbi ni več rešitve, kjer preganjajo in uničujejo nedolžne ljudi, vedno sledi krvavo maščevanje. In veste kaj, to je edino tudi prav, če lahko zaradi njih, a v našem imenu nastrada en sam pošten človek, na primer vi, si tudi vsi ostali zaslužijo enako usodo.
botjabotja
12. 05. 2011 20.17
Tako je, zakaj bi bili sodniki priviligirani in bi delali samo podnevi, ob primerni svetlobi,temperaturi,vlažnosti...
MOSSAD001
12. 05. 2011 17.44
Teli Partiski garači bojo sm gnečo delal,pa rahlo krive zapiral-Kot v Yugoslaviji !! Kakšna demokracija neki,sam Partiski Afngunc !!
prašek
12. 05. 2011 17.30
Dobra ideja Zalar, še uzakoni jo !!
majlo5
12. 05. 2011 17.22
Zidar gre lahko pred vrsto ima dosti poznanstev.