Slovenija

Sodne obravnave bodo tudi po 16. uri

Ljubljana, 18. 05. 2011 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
3

Na pravosodnem ministrstvu zaradi popoldanskih in večernih obravnav ne pričakujejo (pre)velikih stroškov. Na tožilstvu niso bili obveščeni, vendar pozdravljajo možnost "celodnevnih" obravnav. Vprašanje pa je, ali bo dovolj tožilcev in paznikov.

Možnost novega načina organizacije poslovnega časa ni vezana na vrsto postopka. Sodnik se bo lahko v dogovoru s predsednikom sodišča odločil za obravnavanje izven rednega poslovnega časa v katerem koli sodnem postopku, če bo presodil, da je to primerno.
Možnost novega načina organizacije poslovnega časa ni vezana na vrsto postopka. Sodnik se bo lahko v dogovoru s predsednikom sodišča odločil za obravnavanje izven rednega poslovnega časa v katerem koli sodnem postopku, če bo presodil, da je to primerno. FOTO: Damjan Žibert
Danes sta začeli veljati noveli zakona o sodiščih in zakona o sodniški službi. Z njima želijo med drugim zagotoviti zakonodajno podlago za učinkovito sojenje v zahtevnejših zadevah organiziranega in gospodarskega kriminala, terorizma in korupcijskih dejanj ter enakomernejšo obremenjenost okrajnih sodišč.

Pravosodni minister Aleš Zalar predlaga, da bi bile sodne obravnave na vseh sodiščih v vseh sodnih postopkih tudi pozno popoldne in zvečer. Odločitev, v kolikšni meri bodo sodišča izkoristila možnost, bo v pristojnosti predsednikov in sodnikov sodišč. Odvisna bo tudi od razpoložljivosti razpravnih dvoran, obsega rešenih zadev, razporeditve sodnikov na različna pravna področja, zakonskih in drugih prioritet, kot je na primer obravnava zadev zahtevnega gospodarskega kriminala.

Sodni red bo poleg popoldanskih in večernih obravnav izrecno predpisal tudi, da bodo morali predsedniki sodišč razpoložljivost razpravnih dvoran prioritetno zagotoviti sodnikom na štirih specializiranih oddelkih sodišč v Mariboru, Celju, Kopru in Ljubljani. Namen je zagotoviti večjo koncentracijo sojenja, manjše časovne razmike med posameznimi glavnimi obravnavami in skrajševanje časa za reševanje zadev.

Na pravosodnem ministrstvu se ob tem zavedajo, da sodišča, ki nimajo več zaostankov in rešujejo zadeve v razumnem roku, verjetno ne bodo imela celodnevnih razprav. Časovnih prihrankov v tem trenutku ne morejo oceniti, "čeprav je očitno, da bi vsaka večja koncentracija glavnih obravnav avtomatično skrajšala čas, potreben za rešitev posamezne zadeve". Verjetno bodo na sodiščih s celodnevnimi obravnavami večji stroški, sicer odvisni od razporeda dela, ki "bo lahko potekalo izmenično in v turnusih, ne nujno ob podaljševanju delovnega časa. Tako ne bi bilo dodatnih stroškov".

Možnost popoldanskih in večernih obravnav bo prispevala k hitrejšemu zaključku zadeve tudi takrat, ko bi se lahko glavna obravnava končala istega dne, če bi trajala dlje kot do 16. ure. "Sodniki so opozorili, da je takšnih primerov kar nekaj. Strošek v takšnih primerih pa bi bil zanemarljiv," so poudarili na pravosodnem ministrstvu. Slovenija sicer ne bo izjema. "Ureditev se v praksi uporablja v številnih državah z urejenim pravnim sistemom," so dodali.

Predsedniki sodišč se povečini strinjajo

Pravosodni minister Aleš Zalar
Pravosodni minister Aleš Zalar FOTO: Vlada RS
Zakonska osnova je zagotovljena, realizacija pa je odvisna še od sprejetih sklepov Sodnega sveta, in sicer predvsem v zvezi s številom sodnikov na posameznem oddelku. Sledila bo izbira sodnikov ter oblikovanje in organizacija oddelkov. Okrožno sodišče v Ljubljani

Predsedniki okrožnih sodišč večinoma pozdravljajo novo ureditev. Po besedah predsednika kranjskega okrožnega sodišča Mihaela Kersnika kranjski sodniki že tako ali tako sami organizirajo in vodijo glavne obravnave, "tudi pozno popoldne, pri čemer pa je potrebna uskladitev z državnimi tožilci, odvetniki in tudi upravo zaporov v primeru pripornih zadev. Obravnavanje zadev v večernem času bo zahtevalo dodatno usklajevanje, zlasti z odvetniki, ki imajo tudi svoje uradne ure za stranke, z okrožnimi državnimi tožilci in tudi s strankami. Vsekakor pa si bo sodišče prizadevalo, skupaj s sodniki, da se bo opravljalo prednostno sojenje v zadevah gospodarskega kriminala, čeprav kljub prijavi niso bili izbrani v posebni oddelek. Odločanje o tem je v pristojnosti sodnega sveta."

Predsednica novomeškega okrožnega sodišča Milojka Gutman je pojasnila, da imajo zaenkrat na razpolago dovolj razpravnih dvoran za opravljanje razprav v poslovnem času sodišča in se lahko po potrebi uporabi razpravna dvorana tudi za prednostno sojenje v zadevah gospodarskega kriminala. Na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu število razpravnih dvoran zadostuje glede na število sodnikov, "tako da ne bo problem zagotavljati razpravnih dvoran za naroke sodnikom specializiranih oddelkov oziroma izvajanje narokov v poznem popoldanskem času".

Tudi v Novi Gorici spremembe pozdravljajo. "Naše sodišče je že doslej, z odredbo predsednice sodišča o poslovnem času omogočalo sodnikom, da so obravnave vodili tudi v popoldanskem in večernem času. Določba sodnega reda bo tak način poslovanja v bistvu formalizirala in poenotila. Specializirani oddelek ni ustanovljen na našem sodišču, v primeru, da bi se posamezni sodnik odločil, da bo v teh zadevah imel obravnavo na našem sodišču, pa mu bomo omogočili prednostno uporabo razpravne dvorane," so sporočili.

Bo dovolj tožilcev in paznikov?

S spremembo sodnega reda je sodiščem le dana možnost, da zlasti na največjih sodiščih, kjer prostorska stiska v razpravnih dvoranah zaradi gostote obravnavanja zadev vseh vrst najbolj prihaja do izraza, da organizirajo delo tako, da poteka čim bolj tekoče in strnjeno, kar bo prednost ne le za sodnike temveč tudi za stranke, ki ne bodo dolgo v pravni negotovosti. Pravosodno ministrstvo
Na tožilstvu o spremembah niso bili obveščeni, saj niso v njihovi pristojnosti. Sicer pa "Vrhovno državno tožilstvo podpira prizadevanja za pospešitev kazenskih postopkov in racionalizacijo načina obravnavanja zadev in ne bomo nasprotovali. Intenzifikacija pa ima tudi drugo plat, organizacijske možnosti tožilstev in druge omejitve, saj ne more iti čez mejo, da bi postopki postali prenaporni za udeležence."

Pravosodni policisti že tako ali tako delajo v turnusih, da pokrijejo 24 ur na dan.
Pravosodni policisti že tako ali tako delajo v turnusih, da pokrijejo 24 ur na dan. FOTO: Dare Čekeliš

Na Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij predvidevajo, da se ne bo povečalo število obravnav, ampak bodo obravnave pogostejše ali daljše, zaradi česar bo posamezen primer hitreje zaključen in bodo zadeve tudi prej rešene. Pojasnili so, da pravosodni policisti že sedaj delajo v izmenah, torej tudi popoldne, zvečer in ponoči.

"Praktično je vsak zapor pokrit 24 ur na dan. Zato se za paznike delovni čas ne bo bistveno spremenil, bo pa več prerazporeditev delovnega časa med dnevom. Že sedaj se večini odreja nadurno delo, tako da ne pričakujemo večjih sprememb." Več zahtevnega dela pričakujejo pri načrtovanju in usklajevanju spremstev, torej glede razporejanja paznikov na delo in razporejanja vozil, v primeru večjega števila obravnav ob istem času v istem dnevu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medika007
19. 05. 2011 07.25
Vsi ki komentirate in ki še boste komentirali vam v poduk povem samo tole - vsi dobro veste, da je več kot 90% zaposlenih na sodiščih ženskega spola, ki imajo družine, torej tudi otroke. Pač, Zalar ima že velike otroke in tudi če jih ne bi imel, bi si lahko s svojo plačo privoščil kakšno varuško, kaj pa drugi. Veste, na sodišču ne delajo samo sodniki, pa tožilci in odvetniki. So tudi drugi zaposleni, ki so veliko, veliko nižje plačani - minimalno. Na te pa ni nihče pomislil. Ljudje že sedaj ne hodijo na obravnave, pa bodo popoldan in zvečer? Halo? Koliko med vami je takih, ki bi radi cel dan preživeli na sodišču? Že sedaj se velikokrat zgodi, da so obravnave po 16 uri.
zalijanc
18. 05. 2011 16.38
kako bodo pa sedaj sodnice hodile predavat ?
tux187
18. 05. 2011 14.14
Naj jim dajo tudi nocne smene in s tem obravnave.