Slovenija

Zaradi bulmastifov spor med policijo in tožilstvom?

Ljubljana, 19. 01. 2011 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Afera Baričevič prerašča v spopad med policijo in tožilstvom. Policija javnosti ni povedala, da so bili psi zlorabljeni, tožilstvo pa je primer zavrglo, češ da je premalo dokazov.

Afera Baričevič, ki je popolnoma razgalila prijateljske naveze vplivnih politikov, odvetnikov in zdravnika, zdaj po letu dni prerašča v spopad med policijo in tožilstvom.

Čeprav je črno na belem, da so bili psi, ki so zdravnika Baričeviča napadli, spolno zlorabljeni, policija tega javnosti ni sporočila. Celo več. Trdili so, da spolne zlorabe ne morejo ne potrditi ne zavrniti.

In ker je bilo dokazov premalo, je tožilstvo primer zavrglo. Po vnovičnih razkritjih pa primer spet odprlo. In tu se je vnel spor med generalno državno tožilko Barbaro Brezigar in generalnim direktorjem policije Jankom Gorškom.

Prizorišče zadnjega napada Baričevičevih bulmastifov
Prizorišče zadnjega napada Baričevičevih bulmastifov FOTO:

Besede generalnega direktorja lani, mesec dni po tragediji na dvorišču Oražmove ulice, so bile, da spolne zlorabe ne morejo ne potrditi ne zanikati. Čez mesec dni, kot je razvidno iz poročila, ki ga je policija poslala na tožilstvo, pa so črno na belem zapisali, da se DNK iz vzorca na umetnem penisu ujema s profilom DNK vseh treh med seboj sorodnih psov.

Na vprašanje, zakaj policija o tem ni spregovorila, pa Goršek odgovarja, da ''mi nikakor nismo in ne moremo zadostiti radovednosti javnosti, da povemo resnično vse sočne podrobnosti''.

A obvestili so tožilstvo. V poročilu pa so predlagali celo imenovanje izvedenca, ki naj bi pojasnil, ali je šlo za mučenje živali. Zakaj ga niso, se sprašuje tudi Goršek. Odgovor je bil, da ''z razlogom pač, da je v tem primeru edini osumljenec umrl''.

Brezigarjeva pa s prstom kaže nazaj. Dovolila si je celo izreči, da je policija v tem primeru delovala nestrokovno. In to po tem, ko so ovrgli večino ovadb. Na črni listi so ostali le trije. Kinologa Rajko Rotner in Alenka Černe ter odvetnik Miro Senica, ki so jih prav danes zasliševali na okrajnem sodišču.

Se pa po navedbah v oddaji 24UR na tožilstvu spet nekaj 'kuha'. Primer postopka vračanja psov naj bi spet odprli. Policija pa naj bi bila iz razloga nezaupanja iz preiskave izključena.

Tožilstvo naj bi ovadilo tudi dva policista. Enega od njiju, ker je po mobilnem telefonu pošiljal sliko ogrizenega trupla, so še poročali v 24UR.

Policija nima podatkov o morebitnih postopkih proti policistom

Na policiji so pojasnili, da je v zvezi s sumom nepravilnosti pri vračanju psov Policijska uprava Ljubljana v začetku julija lani zoper eno osebo na pristojno državno tožilstvo podala kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in pravic po 261. členu kazenskega zakonika.

"Po zadnji odločitvi državnega tožilstva, da spet preveri nekatera dejstva, policija ni prejela nikakršnih zahtev za izvedbo dodatnih aktivnosti, kljub temu da jih je pisno zaprosila," je zapisal predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija.

Prav tako po navedbah Menegalije od specializiranega oddelka pri vrhovnem državnem tožilstvu niso prejeli nikakršnih podatkov o tem, ali postopki tečejo in zoper katere policiste.

Sodna preiskava proti Senici in Rotnerju

Rok Praprotnik
Rok Praprotnik FOTO: Miro Majcen

Na kazenskem oddelku Okrajnega sodišča v Ljubljani so danes kot pričo zaslišali nekdanjega novinarja Dnevnika Roka Praprotnika, ki je sedaj namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije. Zasliševali so ga o zadevah, povezanih s člankom, v katerem je pisal o odvetniku Miru Senici. Ta na novinarska vprašanja danes ni hotel odgovarjati.

Odvetniška pisarna Mira Senice, ki je zastopala pokojnega Sašo Baričeviča, je namreč veterinarskega inšpektorja Uroša Andreška, ki je odredil usmrtitev bulmastifov, leta 2008 kazensko ovadila, ker naj bi bil pri svojem delu pristranski, in zahtevala njegovo izločitev iz postopka odločanja o bulmastifih.

Rotner, sicer stric notranje ministrice Katarine Kresal, pa je skupaj s kinologinjo Alenko Černe 15. junija 2006 v ljubljanskem zavetišču Gmajnice opravil izredni vzrejni pregled in enemu od nevarnih psov izdal vzrejno dovolilnico za plemenjaka. Zaradi tega je Kinološka zveza Slovenije zoper Černetovo in Rotnerja uvedla tudi disciplinski postopek.

Komisija za preprečevanje korupcije je zaradi domnevno spornega postopka vračanja bulmastifov že maja tožilstvu prijavila osem ljudi. Sumi jih storitve kaznivih dejanj krive ovadbe, krive izpovedi, ponarejanja listin, zlorabe uradnega položaja in napeljevanja k tem dejanjem.

Poleg Senice naj bi bili na tem seznamu še nekdanji kmetijski minister Milan Pogačnik, njegova državna sekretarka Sonja Bukovec, direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič, pravnika na kmetijskem ministrstvu Tanja Hofman in Roman Pečkaj ter omenjena kinologa Černetova in Rotner.

Decembra lani so na okrožnem državnem tožilstvu za 24ur.com potrdili, da je bila kazenska ovadba zoper direktorico Veterinarske uprave RS Vido Čadonič Špelič v zvezi z vrnitvijo psov Saši Baričeviču zavržena. Prav tako so bile zavržene ovadbe zoper nekdanjega kmetijskega ministra Milana Pogačnika, Tanjo Hofman, Romana Pečkarja in Sonjo Bukovec.

Tako utegnejo pred sodiščem odgovarjati vsaj nekateri od akterjev afere, ki je v lanskem letu odnesla kmetijskega ministra in privedla do interpelacije notranje ministrice Katarine Kresal. Tej so opozicijski poslanci očitali klientelistično in politično ravnanje, saj naj bi politično posegala v preiskavo afere.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (387)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
21. 01. 2011 16.09
Sence stare Jugoslavije bojo umrle sele z starim kadrom . . . ..
JANSA---PREMIER
20. 01. 2011 17.03
komaj čakaš da se slišiva-a ne??
saintjozef
20. 01. 2011 16.48
PREMIER Trenutno mam pametnejše opravke, kot tvoje klamfe čitat.
JANSA---PREMIER
20. 01. 2011 16.28
jožef---ura še ni 2200 odbila
bohor_zari
20. 01. 2011 12.46
Saj niso krivi policisti saj so sigurno dobili takšna navodila od ministrice in Gorška
ffet
20. 01. 2011 12.44
Vsi so nekako sorodstveno povezani. SKratka, ena veika srečna izrojena! Družina
Dolenjc3
20. 01. 2011 12.38
Pa recimo bobu bob: Policija pod vplivom Kresalove je hotela vse pomesti pod preprogo (da ne bi odkrili soudeležbe njenega partnerja), nakar jim je namere ovirala tožilka Brezigarjeva, nakar jo je Kresalkin služabnik Zalar hotel odstraniti. Ker mu ni uspelo, se je zadeva zdaj vnovič odprla in mogoče pa bodo zadevi nekoč prišli do dna, podobno kot je še upanje, da se bo odkrilo, kdo je naročil atentat na JFK. Take sramotne/groteskne koalicije na oblasti še nismo imeli, ni čudno, da se ukvarjajo le sami s seboj. Pa ne mislit, da zagovarjam Slovensko Domobransko Stranko in njenega karizmatičnega vodjo, ki je obseden le z maščevanjem starim in novim sovražnikom, premierski stolček bi mu bil le sresdstvo zauresničitev tega, Slovenija mu je na 3. ali 4. mestu prioritet.
nevica
20. 01. 2011 12.37
Brezigarjeva bi morala odstopiti in Kresalova tudi. Ker ne ena ne druga nista uredili zadev, tako kot je bilo potrebno in očitno vsakemu normalnemu človeku. Predvsem pa zadeva potrebuje epilog in ne spet nekaj pometenega pod preprogo.
prehlad
20. 01. 2011 12.16
LEVAKI ŠE SEDAJ NEMOREJO DOJET ,DA SO ONI KAJ TAKEGA POČENJALI .SAJ NI ČUDNO ,DA IMAMO TAKO OBLAST KO JE PA HODILA K TAKEMU ZDRAVNIKU BREZ JAJC IN ZAPUFAN KO SEDAJ NAŠA DRŽAVA POD OBLASTJO LEVAKOV PREŠUŠTNIKOV.
Vance
20. 01. 2011 12.09
Kaj ne bi bilo bolj primerno posvetiti se drugim temam in problematikam,kot npr.tistim,ki so na robu preživetja in tistim,ki so nakradli za pet potomstev?Glavno je v tem primeru,da dediči plačajo odškodnino oškodovancem in s tem umirijo početje svojega iztirjenega sorodnika.
JANSA---PREMIER
20. 01. 2011 11.08
se pa strinjam , da se ta afera nekako pomete pod preprogo-da se nanjo pozabi-in sicr zaradi tega , ker se tudi mi desničarji počutimo osramočene in ponižane---čeprav nas ni bilo zraven res -----bog naj jim odpusti----mi desničarji pa pozabimo na ta sramotni dogodek in naredimo slovenijo spet zaupanja vredno v svetu-da bomo spet spoštovani vaš janez janša z ljubko urško
JANSA---PREMIER
20. 01. 2011 10.43
prišel bo čas kaznovanja
Tonček Balonček
20. 01. 2011 09.26
S čim se se ne ukvarjajo naša tožilstva in sodišče,. le s tistim ne, s čemer bi s emorali. Pokojnik je bil žrtev, pse so vračala minuistrstva prejšnje vlade, tudi psov ni meč, deneralna tožilka in Čadoničeva sta edini še vedno na funkcijah! Pa kaj bi pravzaprav radi s temu bulmastifi, če ni več ne žrtev ne storilcev? V isti sapi pa nekateri poslanti govorijo, da je od preneganja izhajanja tistih brezplačnikov minili e toliko časa, da je škoda vsake energije ter časa... Zaakj toliko opravka s sodomijo, s pedofilijo pa tako malo!? To je res perverzno, takšna dvojna merila!
Izbrisani7
20. 01. 2011 09.02
Ampak tale Goršek je pa čisti pudel od Kresnice!
hillya
20. 01. 2011 08.45
Ja, ja ...... na žalost smo prišli v naši državi v nepoštenih ravnanjih tako daleč, da je sramota, če je nekdo pošten. Če ne probaš, ne moreš verjet.
bosscoreli
20. 01. 2011 08.43
MAFIJA zagamana kokr vem policija s kraja ali po samem dogodku obvešča državnega tožilca in preiskovalnega sodnika. Onadva sta tista, ki odločata o nadaljnji preiskavi!!!!! LDS pa vse leve "penise" bi blo treba izgnat
XenoSlo
20. 01. 2011 08.10
Saj ni čudno, da imamo toliko kriminala v državi, ko pa še eno afero s psi ne morejo razrešit. Ja, riba smrdi pri glavi.
NDM
20. 01. 2011 07.55
KO SE JE BREZIGARJEVA MALO VTAKNILA V TA PRIMER JO JE ZALAR TAKOJ HOTEL RAZREŠITI VIDITE TUKAJ ZELO MOČNO SMRDI (KRESAL ZALAR)
vozilo
20. 01. 2011 07.54
kaj naj rečem v našem sodstvu hudo škriplje.
Dante123
20. 01. 2011 07.36
čas bi bil da se stvari tazjasnijo vsa čast g, žerjavu da si je upal odpret ta primer sedaj pa valijo krivdo vse po vorek zakaj pa preganjajo sedaj policista kateri je poslal slike v javnost tu imajo lep dokaz sramota da ga sedaj preganjajo tudi barbara nekaj muti kdo je še pri nas sploh pošten špeličevo pa bi že davno morali zamenjat saj ženska ne ve kaj govori želim pa pvedat gospodu iz slovenj gradca da ne moram verjet temu kar piše naša policija iz gornje radgone se mi di bolj korektna imela sem primer da raje pomagajo ne pa kaznijo no saj si lahko marsigdo vzame lep primer po našem komandirju policije kateri je vredenvse pohvale prav tako policisti iz gornje radgone