Slovenija

Sodišče zavrglo tožbo Luke Koper proti žerjavistom

Koper, 10. 04. 2012 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Koprsko delovno sodišče ni odločalo o tem, ali je bila stavka žerjavistov, ki naj bi povzročila za 1,3 milijona evrov škode, zakonita ali ne. Tožbo Luke Koper je zavrglo, saj bi morali, preden so se obrnili na sodišče, sami poskušati rešiti spor.

Stavka žerjavistov je po grobih ocenah povzročila za 1,3 milijona evrov neposrednega izpada prihodka.
Stavka žerjavistov je po grobih ocenah povzročila za 1,3 milijona evrov neposrednega izpada prihodka. FOTO: Miro Majcen

Koprsko delovno sodišče je zavrglo tožbo Luke Koper za ugotovitev nezakonitosti lanske stavke Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti. Kot je pojasnil zagovornik žerjavistov Aleksander Lisjak, je sodišče ugotovilo, da se vodstvo Luke ni poslužilo vseh možnosti za rešitev spora, preden je šlo na sodišče. V Luki Koper so se na odločitev pritožili.

Žerjavisti so s stavko avgusta lani med drugim zahtevali večjo varnost na delovišču, Luki Koper pa so očitali tudi enostransko odločitev glede podaljšanja delovnega časa.

Kljub doseženemu dogovoru, s katerim so žerjavisti v začetku lanskega avgusta po enem tednu končali stavko in ki je obe strani za leto dni zavezal k socialnemu miru, je Luka Koper nadaljevala v dneh stavke sprožen postopek o ugotavljanju nezakonitosti stavke.

Kot je povedal Lisjak, se sodnica o tem ni opredeljevala, saj je predlog Luke Koper zavrgla. Ugotovila je namreč, da niso bile izpolnjene predpostavke za proces. V skladu s podjetniško kolektivno pogodbo mora vsaka stran delovni spor najprej poskusiti rešiti na miren način, tj. z mediacijo ali arbitražo, in šele v primeru, da bi bil ta postopek neuspešen, se lahko obrne na sodišče. Ker v Luki tega predhodnega postopka niso izvedli, se je sodišče odločilo, kot se je, je še povedal Lisjak.

Zadeva bo zdaj očitno romala na višje sodišče. Tiskovni predstavnik Luke Sebastjan Šik je namreč potrdil, da so se na odločitev sodnice pritožili. Lisjak pritožbe sicer še ni videl, zato je tudi ni komentiral.

O odločitvi delovnega sodišča je sicer kot prvi v soboto pisal Dnevnik.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.