Slovenija

Delodajalci ne smejo več odpuščati po pošti, saj so s tem kratene delavčeve pravice

Ljubljana, 28. 03. 2017 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ustavno sodišče je razveljavilo Zakon o delovnih razmerjih v delu, ki opredeljuje vročanje odpovedi pogodbe o zaposlitvi po pošti. Določbe namreč ne zagotavljajo, da bo delavec z odpovedjo dejansko seznanjen in bo lahko pravočasno vložil tožbo, zaradi česar je lahko kršena njegova pravica do sodnega varstva.

Ustavno sodišče je razveljavilo četrti odstavek 88. člena Zakona v delovnih razmerjih (ZDR), ki določa, da se odpoved pogodbe o zaposlitvi delavcu vroča s priporočeno pošiljko s povratnico na naslov prebivališča ter da se šteje, da je vročitev opravljena, ko je pošiljka prevzeta oziroma če pošiljka ni prevzeta v roku za sprejem, ko poteče osem dni od dneva prvega poskusa vročitve.

Pri tem je tudi odločilo, da se do drugačne zakonske ureditve za vročanje odpovedi pogodbe o zaposlitvi po pošti uporabljajo pravila pravdnega postopka o osebnem vročanju.

Delodajalci odpovedi pogodbe o zaposlitvi ne smejo več vročati po pošti.
Delodajalci odpovedi pogodbe o zaposlitvi ne smejo več vročati po pošti. FOTO: Mia Media

Ker zakonska ureditev ni v skladu z ustavo, je ustavno sodišče tudi ugodilo ustavni pritožbi in razveljavilo sklepe vrhovnega sodišča, višjega delovnega in socialnega sodišča ter Delovnega sodišča v Mariboru, zadevo pa slednjemu vrnilo v ponovno odločanje. To bo moralo sedaj upoštevati, kdaj je bila pritožnici odpoved vročena na zakonit način.

Pritožnica na sodiščih prve in druge stopnje ni bila uspešna, ker so ta presodila, da je bila njena tožba, s katero bi se ugotavljala zakonitost odpovedi, vložena prepozno. Tožbo je namreč vložila po tistem, ko je bila z odpovedjo seznanjena v prostorih delodajalca – dobra dva meseca po tistem, ko ji je delodajalec odpoved skušal vročiti po pošti, in torej po preteku 30-dnevnega roka od takrat, ko se je štelo, da je bila odpoved po pošti vročena. Tožbo je vložila 15 dni po seznanitvi z odpovedjo v prostorih delodajalca, torej znotraj omenjenega 30-dnevnega roka, če se šteje, da je bila z odpovedjo dejansko seznanjena pri delodajalcu.

Ustavno sodišče je ocenilo, da zakonska ureditev, s katero je želel zakonodajalec poenostaviti vročitev odpovedi, pomeni prekomeren poseg v pravico delavca do sodnega varstva.

Sodišče: Razlog je delavčeva pravica do sodnega varstva

Vse pomembnejše sodne in upravne odločbe se sicer vročajo tako, da se po izteku roka za dvig na pošti pisanje pusti v poštnem nabiralniku, po izpodbijani ureditvi pa se pošiljka z odpovedjo po preteku omenjenega osemdnevnega roka vrne delodajalcu.

Res je, da odpoved še ni sodno pisanje, je pa vročitev odpovedi predpogoj za uveljavljanje sodnega varstva zoper odpoved, ki je za delavca lahko življenjskega pomena. "Zato mora biti omogočeno najmanj to, da se delavec z odpovedjo dejansko seznani," piše ustavno sodišče.

Do neseznanitve z odpovedjo lahko pride tudi zaradi premajhne skrbnosti delavca, piše ustavno sodišče, a meni, da je teža posledice nesorazmerna z morebitnimi koristmi poenostavitve vročanja odpovedi. Z vidika zapletenosti postopka vročanja je po mnenju ustavnega sodišča za delodajalca popolnoma vseeno, ali se pošiljka po izteku roka za dvig na pošti pusti v naslovnikovem nabiralniku ali vrne delodajalcu.

"Izpodbijana ureditev lahko že v primeru daljše odsotnosti delavca zaradi bolezni ali dopusta povzroči, da se s pošiljko dejansko ne seznani niti do takrat, ko se izteče prekluzivni rok za vložitev tožbe, še zlasti, ker je ta zelo kratek (30 dni od fikcije vročitve). Verjetnost, da se to zgodi, je še večja zato, ker na obvestilu, ki se pusti v poštnem nabiralniku, ni navedeno, kdo je pošiljatelj. Zato delavec ali drugi člani gospodinjstva ne morejo vedeti, da je od delodajalca, kar bi praviloma pri njih povzročilo večjo skrbnost," je ugotovilo ustavno sodišče, ki je odločitev sprejelo soglasno.

ZDS: Želeli smo skrajšati rok v primeru, ko odpoved delavcu ni mogoče vročiti   

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole je dejal, da je bila želja združenja skrajšati rok v primerih, ko odpovedi delavcu ni mogoče vročiti. Uporaba pravil pravdnega postopka o osebnem vročanju, ki se bodo po odločitvi ustavnega sodišča uporabljala do drugačne zakonske ureditve, bo po njegovih beseda pomenila za sedem dni daljši rok, kot je veljal doslej, in bo tako enak, kot je bil pred spremembami ZDR.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) ugotavlja, da je ustavno sodišče s to odločitvijo potrdilo njihova opozorila, da je zakonodajalec z ureditvijo vročanja odpovedi pogodbe o zaposlitvi v ZDR sicer verjetno želel postopke za delodajalce poenostaviti in jih razbremeniti nepotrebnih administriranj, da pa je bil storjen celo korak nazaj.

Kot so dejali v OZS, bi morala biti ločena pravila v ZGD, če so že postavljena, veliko bolj določna. Med ključnimi pomanjkljivostmi dosedanje ureditve navajajo, da delodajalec ni imel ustreznega nadzora nad potekom postopka vročanja odpovedi in da je moral, če je želel v primeru fikcije vročitve izračunati dan prenehanja delovnega razmerja, na pošti oddati poizvednico, kdaj je bil prvi dan poskusa vročitve odpovedi.

Poleg tega bi moral po mnenju OZS zakonodajalec izrecno določiti, da je vročanje odpovedi, če se delodajalec ne odloči za nobeno izmed trenutnih možnosti, možno tudi z registriranim vročevalcem. Ker te možnosti ni, delodajalcem nastajajo nepotrebni dodatni stroški, "saj so nekateri delavci pri izmikanju in oziroma zavlačevanju z vročitvijo bolj prožni, kot je lahko delodajalec", pravijo v OZS. Menijo tudi, da bi morale biti vročanju po ZGD prilagojene pisemske ovojnice, uskladiti pa da bi bilo treba tudi rok, po katerem velja fikcija vročitve (doslej osem dni), z rokom za prevzem pošiljke, ki je 15 dni. OZS meni, da bi bilo treba za prevzem pošiljk določiti krajši rok, na primer osem dni.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
29. 03. 2017 08.35
-1
Janše sploh ne bodo mogli odpustiti.
nikhrast
28. 03. 2017 19.33
+2
Da vam povem kako je v Severni Ameriki. Ponavadi že sumiš da boš odpuščen, preveč delovne sile, pa nizko senioriteto imaš. Zjutraj ko prdieš an šiht, ti dajo kuverto, varnostnik te pospremi v pisarno, tam pobereš osebne stvari, komputerja se ne smeš dotakniti, potem te pa pospremi do parkirišča. Plačo, odpravnino, pa ostalo pa tako dobiš nakazano na banki, takoj pa izpolniš polo za brezposelnost, nekaj nad $400 na teden po dveh tednih podpore za brezposelnost.
blef
28. 03. 2017 18.18
+1
Razčistimo nekaj. Res je, da so plače slabe, da države vzame preveč, da bi bilo potrebno vsakega, ki ne plača dajatev kazensko preganjat....itd. Ampak res je tudi, da bi moral imeti delodajalec pravico, da odpusti delavca. To, da je delavca praktično nemogoče odpustiti, ko ga enkrat vzameš za nedoločen čas je nerazumljivo....., da se razumemo 90% delavcev je ok. 10% je slabih in če imaš smolo imaš tri zaposlene in je eden za nič si mrtev.......to je preprosto nekonkurenčno in izigravanje sociale za račun lenuhov. Poznam veliko ljudi, ki bi zaposlovali ampak se bojijo in raje delajo sami ali na črno..... Moje mnenje.
BPGC
28. 03. 2017 19.17
+1
Ne nabijaj. Delavca lahko odpustis, ob tem mu pa moras tudi izplacati odskodnino. Tako je tudi na Z Evrope in v razvitih drzavah.
waga7
29. 03. 2017 10.17
+1
@blef se popolnoma strinjam, le da je slabih delavcev več...in zlahka zaradi takih potoneš
Grremlin
28. 03. 2017 17.51
+9
Sploh ne vem kako je bilo to možno do sedaj. Ni mi pa jasna ena stvar, kako je namreč možno, da nekateri delodajalci ne plačujejo prospevkov in da to ne morejo uredit....
Nikiiy
28. 03. 2017 17.47
+3
Zdej bodo kar po TELEFONU, zakaj po pošti po telefonu je CENEJ..ALI PA BO PRIJATELJ MIMOGREDE BABI NAROČU..( Ni te treba več )..
RedCell
28. 03. 2017 17.01
+9
Meni pa drzava krati pravice, ker mi pobere dve tretjine bruto prihodkov zato, da placujem place drzavnih uradnikov, ki pridejo v sluzbo kasneje od mene in gredo prej domov od mene. Jaz pa tega ne morem, ker se ukvarjam s sranjem, ki so ga oni v tistem kratkem casu sproducirali.
paxvobiscum
28. 03. 2017 18.06
+6
Tudi jaz sem mezdni delavec in se niti ne morem iti neke državljanske nepokorščine. Najprej dobijo moj denar bankirji, pol pa šele jaz. vsak dan me bolj srbijo prsti, da bi si šel sam odrezat svoj kos pogače, ker po telih drobtinicah, ki padajo z mize mi kruli želodec.
mikkki
28. 03. 2017 16.59
-2
Se bolj zascitit delavca da bo se godposarstvo plansko bo ZL najbolj vesela.
TRUMPP
28. 03. 2017 16.51
+4
Po pošti tudi ne smeš več dobiti vabila za na sodišče,......naj me sodnik pride osebno povabit na sodišče,......To je to,..v tem smislu,..nekako....
Tavullia46
28. 03. 2017 16.46
+1
Svinje si same pripravljajo korita...Pripravljajo si teren, da jih ne bo mogel nihče odpustit kljub njihovi nesposobnosti,... komedija in spodbujanje neproduktivnosti ; ). Bom bil prisiljen v Avstrijo preseliti podjetje, da bom lahko delal v nekem normalnem okolju.
pop greznica
28. 03. 2017 16.49
+4
XenoSlo
28. 03. 2017 16.52
+3
Očitno imaš neko jako podjetje, da ti je tako hudo.
Žac
28. 03. 2017 16.53
+6
Žac
28. 03. 2017 16.57
-1
Admin,očitno da ti je super če si na strani Tavuliia in podobnim. Pusti da komentiramo mi ostali. Da se lahko branimo.
pop greznica
28. 03. 2017 17.11
+4
Iskanje dobrega kadra je izjemno zahteven proces. Potem je treba ta kader tudi ustrezno nagraditi. Novodobni podjetniki, ki so polni sami sebe temu ne posvečajo preveč pozornosti in so najbolj srečni da dobijo nekoga ki ga lahko slabo plačajo. Slabi delavci in slabe plače gre eno z drugim
medo90
28. 03. 2017 17.37
+2
Novodobni sodobni milenjici al karkoli že so. Res je nihče noče delati le hohstaplarija in nadutost.
AlternativeFacts
28. 03. 2017 16.43
+0
Ja kdo pa še odpušča po pošti lepo vas prosim? Če se res mudi, jim stisneš e-mail pa je to to....
mkmorfius
28. 03. 2017 16.55
+0
Po Viberju ali pa messingerju, je še hitrejš... ;)
Ka pa mislis
28. 03. 2017 16.41
+4
Tk je prav. Ne pa da ti poslje po posti, potem se skriva kak mesec, ker te ne sme pogledat v oci.
piko112
28. 03. 2017 17.00
+1
Kaj pa ko delavca ni v službo in nobenega pravega opravičila
nikhrast
28. 03. 2017 16.39
+2
Odpustiš jih osebno, pa ta zadnjo plačo jim izplačaš, pa odpustnino še daš, zraven pa še kakšen bonus, saj njvečkrat odpustiš nesposobne.
waga7
29. 03. 2017 10.20
+1
Borec21
28. 03. 2017 16.37
+5
zdej se noben delodajalec sploh ne bo upal več zaposlovat, ?????pa kaj se ti javnosektaši grejo???????
DeBill
28. 03. 2017 16.12
-1
Torej če delavec nabije 5 plavih ga je treba čakat, da se pripedna. A do takrat mu krije prispevke za neplačan dopust ustavno sodišče ali sodniki iz svojega žepa? A te so sploh opravilno sposobni?
Ka pa mislis
28. 03. 2017 16.40
-2
Dva plava sta avtomatsko odpoved del. razmerja. Ni treba vrociti. To je del kolektivne pogodbe.
DonDonDan
28. 03. 2017 16.04
+6
Uf, kakšna pridobitev za delavce .... ! lol
mobutu1
28. 03. 2017 16.03
-7
Delavci bolj zaščiteni kot Ris...
zimerman
28. 03. 2017 16.04
+14
nikhrast
28. 03. 2017 15.56
+12
Naslov za prvi april.
Desnica boli
28. 03. 2017 14.54
+16
Uauu, država delodajalcem ukazuje šparanje pri znamkah. Korenita sprememba sistema. Zdaj se bodo zavodi za zaposlovanje kar začeli praznit in blaginja se bo začela. Kako ni nihče prej na to pomislil ... znamke so bile tiste, ki so povzročile krizo.
cefre
28. 03. 2017 14.19
+1
Kaj ko bi tile gospodje šli in sami zaposlovali, me prav zanima kaj bi odločili takrat!?