Slovenija

Sodišče razveljavilo soglasje za vetrnice na Volovji rebri

Ljubljana, 10. 03. 2011 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Upravno sodišče je razveljavilo okoljevarstveno soglasje za postavitev 33 vetrnic na Volovji rebri, ki ga je Arso izdala junija lani. Možnosti, da bi vetrnice tam kdaj stale, po mnenju DOPPS, ki je tožbo vložilo, ni več.

Kot so danes sporočili iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), kjer so sodbo upravnega sodišča prejeli v sredo, je z razveljavitvijo okoljevarstvenega soglasja za postavitev 33 vetrnic na Volovji rebri investitor Elektro Primorska izgubil ključni dokument, ki bi ga potreboval za gradnjo na Volovji rebri. Pritožba na sodbo ni možna.

Volovja reber
Volovja reber FOTO: Dare Čekeliš

Agencija RS za okolje (Arso) je omenjeno soglasje ponovno izdala v ponovljenem postopku presoje vplivov vetrnic na okolje. Ker pri tem ni upoštevala nobenih strokovnih argumentov naravovarstvenikov, se je DOPPS na soglasje pritožil, nato pa pred tremi meseci vložil še tožbo na upravno sodišče.

Upravno sodišče je ugotovilo, da so vsi ključni argumenti društva upravičeni, kot ključno pomanjkljivost soglasja pa izpostavilo nezadostno obrazložitev, saj ni razvidno, da bi agencija za okolje ustrezno pretehtala strokovne argumente o pričakovanih vplivih vetrnic na naravo.

Agencija bo morala zdaj o zadevi odločiti ponovno in se pri tem držati navodil sodišča: morala bo presoditi, kateri argumenti DOPPS so pomembni za odločitev glede vpliva na naravo in se do njih vsebinsko opredeliti.

Vetrnice
Vetrnice FOTO: POP TV

Projekt vetrne elektrarne Volovja reber se brezplodno vleče že osmo leto. Medtem ko sta slovenska naravovarstvena in naravoslovna stroka prepričani, da je gradnja vetrnic na tej lokaciji nesprejemljiva, pa Elektro Primorska vztraja pri projektu.

Ob tem v DOPPS ponovno poudarjajo, da podpirajo obnovljive vire energije, tudi vetrne elektrarne, vendar morajo biti umeščeni v prostor tako, da se ne dela nepotrebna škoda naravi. Direktor DOPPS Damijan Denac je ob tem napovedal, da bodo ministrstvo za gospodarstvo pozvali, naj se projektu na Volovji rebri odpove in naj skupaj poiščejo lokacijo, kjer bo škoda za naravo manjša.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

P0PEKtv
12. 03. 2011 22.20
-1
DOPPS je očitno na plačilni listi TEŠa!
major1
10. 03. 2011 14.47
+1
Veliko boljše, da zgradimo VI blok TEŠ.
Daniel Fras
10. 03. 2011 14.20
smo,smo najbol blesavi narod na tem svetu.Elektrika bi se morala že koristit,za dve veternice je popapala že administracija.
tinetone
10. 03. 2011 13.03
hja podkupnine so bile vseeno izplačane... samo še odbro, da nas sodišča včasih zaščitijo pred popolno finančno polomijo... škoda le ker iz nepravih razlogov...
Jethro
10. 03. 2011 12.51
Me zanima na kaj nucajo svojo elektriko v DOPPSu...najbrž z agregati na nafto, da ne bi daljnovodi kakšnega ptiča ubili, čeprav ga ne morejo. Mislim....toliko o podpiranju čistih virov energije. Nikjer nisem zasledil, da bi po EU imeli kakšne probleme s pticami, kjer imajo postavljene vetrne elektrarne. Nemčija jih je polna, Nizozemska jih je polna, nikjer nobenih problemov, Slovenija...raje še eno nuklearko! Eeee DOPPS...upam, da delate ob svečah!
Bartolomeus
10. 03. 2011 12.49
Zanimivo! 6. bloku TE Šoštanj se pa prižiga zelena luč. Aja, tam ni problem za ptiče, ampak samo za ljudi.
Dolenjc3
10. 03. 2011 12.43
Tale DOPPS naj zdaj še začne kampanjo proti TE6, ker bo strupeni dim iz termoelektrarne bistveno bolj ogrozil ptice, kot bi jih te vetrnice....kot da so ptice slepe in bi se kar zaletavale v te vetrnice, al kva....bedaki.