Slovenija

Bratuškova po objavi izpisa pogovorov: Magnetogram ni objavljen v celoti, nisem se predlagala sama

Ljubljana, 15. 02. 2016 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
J.S./STA/B.G.
Komentarji
1447

Končno je postalo znano, kaj se je dogajalo za štirimi stenami, ko je Alenka Bratušek na mizo podala predlog o kandidatih za evropske komisarje. Med drugim je predlagala samo sebe, nato so prisotni iskali način, kako bi ta predlog prikazali za veljavnega. To razkriva izpis pogovorov julijske seje leta 2014.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vlada objavila magnetogram
    03:00
    Iz 24UR: Vlada objavila magnetogram
  • Iz SVETA: Bratuškova se je sama predlagala na listo kandidatov
    01:30
    Iz SVETA: Bratuškova se je sama predlagala na listo kandidatov
Novinar in zdajšnji urednik 24ur.com Denis Oštir je več kot leto dni nazaj zahteval objavo magnetograma sporne seje, na kateri se je tedanja vlada odločala glede seznama kandidatov za evropskega komisarja. Zdaj je črno na belem, Bratuškova se je predlagala sama.
Novinar in zdajšnji urednik 24ur.com Denis Oštir je več kot leto dni nazaj zahteval objavo magnetograma sporne seje, na kateri se je tedanja vlada odločala glede seznama kandidatov za evropskega komisarja. Zdaj je črno na belem, Bratuškova se je predlagala sama. FOTO: Damjan Žibert

Vlada je po odločitvi upravnega sodišča posredovala magnetogram seje vlade, na kateri je ta obravnavala kandidate za člana Evropske komisije. Končno postaja jasno, kako je Alenka Bratušek postala kandidatka za evropsko komisarko. Tedanja premierka v odhodu je s temi besedami začela sejo: "Pred vami je predlog, da RS na moj predlog pošlje v Bruselj tri imena - to so mag. Tanja Fajon, g. Karel Erjavec in mag. Alenka Bratušek," je zapisala.

Celoten izpis dobesednega zapisa 69. redne seje Vlade Republike Slovenije je v priponki na koncu članka. 

Njenemu predlogu so sledili odzivi prisotnih na seji. Gregor Virant je bil ostro proti: "Mislim, da je v nasprotju z elementarnimi standardi politične in človeške kulture, da se nek postopek izpelje na takšen način, da nekdo v vlogi predsednika vlade samega sebe predlaga in izvoli za kandidata za evropskega komisarja. / ... / Meni se zdi to nedostojno in nekulturno."

Tedanji minister za kmetijstvo Dejan Židan je poudaril, da so se znašli v težki situaciji, a da bo sam predlog podprl, saj da ta vsebuje tudi Tanjo Fajon, katero sam vidi v vlogi komisarke. Virant je nato dogajanje označil za kadrovsko farso in zapustil sejo. Tedanji finančni minister Uroš Čufar in minister za infrastrukturo Samo Omerzel sta izrazila razočaranje, da se niso uspeli toliko zediniti, da bi v Bruselj poslali le eno ime. Kljub temu sta se strinjala s predlogom Bratuškove.

"Moramo dosti jasno izraziti, da mi kot vlada predlagamo tudi predsednico vlade," je minister za gospodarstvo Metod Dragonja izpostavil problematiko v zvezi s predlogom. Dodal je, da je predlog nek komrpomis v dani situaciji, zato je tudi on predlog podprl.

Moram opozoriti, da magnetogram ni objavljen v celoti. Takratna vlada je namreč sprejela dopolnitev magnetograma za enega izmed delov pogovorov, ki ni bil razločen in ne vidim razloga, da vlada dr. Mira Cerarja te dopolnitve ni objavila. Še vedno trdim, da se za komisarko nisem predlagala sama, v Bruselj smo poslali seznam treh imen, ki je bil usklajen s koalicijskimi partnerji, imena so predlagale stranke. Alenka Bratušek, nekdanja predsednica vlade

Bratuškova je tako vprašala, če je treba o predlogu glasovati. Kot je dejala, bi bilo morda korektno, da se iz glasovanja - glede na to, da je sama na listi - izvzame. V razpravi je pozvala ministre, naj povedo, če imajo s tem težavo.

Člani vlade so se tako preko predloga predstavnice službe vlade za zakonodajo Ksenije Mihovar Globokar najprej strinjali, da se bodo z listo kandidatov, ki da jo je predlagala "magistra Alenka Bratušek in ne predsednica vlade", samo seznanili in ne glasovali.

Židan je predlagal, da predlog v Bruselj posreduje generalni sekretariat, tako pa da tudi ne bo niti pravne dileme, da Bratuškova glasuje o tem, da je seznanjena s tem, da se je predlagala. S tem se je strinjal tudi minister Roman Jakič.

Vendar pa je bil končni sklep tak, da se vlada s predlogom seznani in obenem pooblasti stalnega predstavnika pri Evropski komisiji Rada Genoria, naj predlog posreduje pristojnim institucijam EU, ter da vlada s predlogom seznani DZ.

Bratuškova je, kot sledi iz magnetograma, med ministri na koncu preverila, ali morajo o tem glasovati, in ugotovila, da ne.

Minili meseci skrivanja pred javnostjo

Novinar in zdajšnji urednik 24ur.com Denis Oštir je tedaj nemudoma zahteval objavo magnetograma sporne seje, a vlada Alenke Bratušek je to označila za zaupno, kar je sprožilo polemike. 21. oktobra 2014 je nato informacijska pooblaščenka odločila, da podlage za skrivanje magnetograma ni in da ima javnost pravico izvedeti, kaj se je na seji dogajalo.

Pooblaščenec je takrat vladi, ki jo je takrat že vodil Miro Cerar, z odločbo naložil, da mora v 31 dneh magnetogram omenjene seje posredovati novinarju, a je vlada sprožila upravni spor.

Upravno sodišče je po dolgih mesecih pritrdilo odločitvi Informacijskega pooblaščenca iz oktobra 2014, da mora vlada prosilcu posredovati magnetogram seje vlade, na kateri je ta obravnavala kandidate za člana Evropske komisije. Iz ocene vlade ne izhaja, kakšne škodljive posledice bi nastale za varovan interes, če bi bil dokument dostopen javnosti, so pojasnili pri informacijskem pooblaščencu. 

Alenka Bratušek - 4
Alenka Bratušek - 4 FOTO: Damjan Žibert
Sodišče torej ni sledilo argumentu vlade, da gre pri zahtevanem dokumentu za izjemo varstva tajnih podatkov in izjemo notranjega delovanja. Po navedbah informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik je sodišče sledilo ugotovitvi informacijskega pooblaščenca, da omenjeni magnetogram ne izpolnjuje zakonskih kriterijev za označitev dokumenta s stopnjo tajnosti interno, ker dokument s stopnjo tajnosti ni bil označen pravočasno. Magnetogram je namreč nastal 31. julija, da gre za zaupne podatke pa so se na seji odločili šele 12. avgusta, ko je seja že močno razburila javnost.

Iz pisne ocene škodljivih posledic pa obenem ni izhajalo, kakšne škodljive posledice bi nastale za varovan interes, če bi bil dokument dostopen javnosti.

Prav tako po mnenju sodišča v obravnavanem primeru ni podana izjema notranjega delovanja, ker zavezancu v postopku ni uspelo izkazati, kako bi razkritje konkretnega magnetograma lahko vplivalo na nadaljnje delovanje vlade in kakšne motnje njenemu delovanju bi nastale zaradi razkritja tega dokumenta, je pojasnila informacijska pooblaščenka.

Sodišče je po njenih navedbah v sodbi še zapisalo, da vprašanja o tem, kateri zapisi sej vlade so javnosti dostopni in kateri ne, ne more urejati poslovnik vlade v smislu, da bi spreminjal ureditev v zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. Pri informacijskem pooblaščencu upajo, da bo vlada sledila stališču upravnega sodišča in prosilcu posredovala zahtevani magnetogram.

Odziv Bratuškove na objavo magnetograma:

"Nikakršnih težav nimam z objavo konkretnega magnetograma in vseh informacij, ki jih vsebuje. Sama sem vedno stala za svojimi besedami, ki so bile izrečene tudi na seji vlade. Prav tako nisem nikoli skrivala, da sem bila pod gradivo, ki smo ga obravnavali na seji vlade, podpisana sama, saj so bila na ta način pripravljena in podpisana vsa gradiva KPV.

Vendar pa moram opozoriti, da magnetogram ni objavljen v celoti. Takratna vlada je namreč sprejela dopolnitev magnetograma za enega izmed delov pogovorov, ki ni bil razločen in ne vidim razloga, da vlada dr. Mira Cerarja te dopolnitve ni objavila. Še vedno trdim, da se za komisarko nisem predlagala sama, v Bruselj smo poslali seznam treh imen, ki je bil usklajen s koalicijskimi partnerji, imena so predlagale stranke.

Kljub vsemu pa se mi zdi, da magnetogrami sej vlad ne bi smeli biti javni, saj je delo vlade zaradi tega oteženo. Seja vlade je po mojem mnenju prostor za iskreno in odkrito izmenjavo mnenj brez pritiska medijev. Tako pa se sprejemanje odločitev premakne v druge kroge in postane manj transparentno."

Upravno sodišče je sicer nedavno odpravilo tudi akt Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki se je nanašal na kandidaturo nekdanje premierke. Kot je Bratuškova v petek pojasnila na novinarski konferenci, ji je bila narejena nepopravljiva osebna in politična škoda.

Če je sporno to, da je na seji tudi sama sodelovala, je po njenih ocenah sporen tudi izbor sedanje evropske komisarke Violete Bulc, ki jo je na dopisni seji izbrala vlada Mira Cerarja. V vladi so sicer tedaj zatrdili, da se je Bulčeva iz glasovanja izločila, kar pa po besedah Bratuškove v skladu s poslovnikom vlade na dopisni seji ni mogoče.

Vlada ne jamči za verodostojnost magnetograma

Aktualna vlada slovenskega sedanjega premierja Mira Cerarja je sicer danes ob objavi izpisa sporočila, da vlada sama ali njen posamezen član magnetograma ne potrjuje in ne preverja korektnosti zapisa ali jamči za njegovo verodostojnost. 

Izpis dobesednega zapisa 69. redne seje Vlade Republike Slovenije, 31. 7. 2014
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1447)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rde?kar
16. 02. 2016 19.06
Toliko jo hvalite ba bo kmalu sama ostala .Še oni parfurmani Mutidorfer jo je zapustil.
srebrnibreg
16. 02. 2016 13.21
+0
Sektaški norčki so ponoči spet imeli ples z p ponarejanjem sebi plusov. Trotl band.
1airbus
16. 02. 2016 11.09
-3
Dajte toto že enkrat dol,sramoto dela celmu svetu.
105firefighter
16. 02. 2016 10.23
+0
Alenka je ful vredu,takih manjka v naši politiki
mafija leva drogeraška
16. 02. 2016 10.22
+1
Ona nikoli ni predlagala SEBE, ona je predlagala NJO, Alenko Bratušek.
deathbite
16. 02. 2016 10.13
+1
Dobro je, če je človek samozavesten, prevelik ego pa škodi!
Kaoswakii
16. 02. 2016 10.10
+0
Na njenem mestu bi se izselil iz države.... taki poštenjaki vodijo našo državo..... Alenka, na kakšen pregled bo treba!
FoglofffTunekkk
16. 02. 2016 10.07
+0
Čujte, gnes je 16.2.2016...pa se še vam Bratuškova vedno smeji...zlasti desnosučnim.
1airbus
16. 02. 2016 10.11
-2
Ptujčan tebi se smeji,pa si ne prideš gor.
staridida
16. 02. 2016 10.07
+3
Kraljica laži......
deathbite
16. 02. 2016 10.14
+4
murinar
16. 02. 2016 10.18
+1
deathbite
16. 02. 2016 10.24
+1
Imamo tudi kralja sprenevedanja in korupcije?!
1airbus
16. 02. 2016 11.11
-1
Von_Clausewitz
16. 02. 2016 10.01
+5
Tipično za politika, te gleda v oči in te laže. zeh...
wolfterier
16. 02. 2016 10.08
-1
Ko začneš lagat,ne moreš nehat.Hebeš,kaj piše na magnetogramu,kaj sta govorila Židan in previrant,temu tako ni nič za verjet.Njo je predlagal Jakić,hišnik v Tivoliju,nje...
TITSTILLIDIE
16. 02. 2016 10.01
+2
Kaj kranjskemu zupanu se o vzelo izpit?
TITSTILLIDIE
16. 02. 2016 10.14
-3
ooResnicA
16. 02. 2016 09.58
+0
....kalo pa kaj NLB danes ta trenutek....kdo vrta novo luknjo??
deathbite
16. 02. 2016 10.14
+1
Pokriva še tisto iz obdobja ivanove vlade!
1airbus
16. 02. 2016 11.12
-2
Še malo pa boš po ivanovo plesal,dhebile
murinar
16. 02. 2016 09.57
+5
Lažnivka ,kakor večina politikov!
1airbus
16. 02. 2016 10.12
+2
ooResnicA
16. 02. 2016 09.55
+0
....toti je bilo bistveno čim prej prodati NKBM po kakršni koli ceni da se znebi soodgovornosti pri podpisovanju slabih kreditof......a ne tigrica moja???
ooResnicA
16. 02. 2016 09.56
-1
deathbite
16. 02. 2016 10.25
+2
Od l.2004 do l.2008 20 milijard € dolga. In od takrat dolg samo še narašča!
1airbus
16. 02. 2016 11.14
-3
caps1
16. 02. 2016 09.54
-1
Ovcam so vrgli prežvečeno temo z nepomembno osebo, ki je že na smetišču zgodovine, da se slovenske ovce malo zamotijo, da ne gledajo kako jim bodo preko DUTB, SDH in sedaj še NLB spet pokradli milijone. Cerar je seveda samo tiho, kajti to ga bo obdržalo na položaju, da bodo strici iz ozadja nemoteno pokradli še kar je za pokrasti. Vam ovcam pa bodo pred volitvami ponudili kakšen nov obroz ala Musarjeva, da bodo lahko še naprej bili preklopljeni na proračunske seske.. Ofce Pres
murinar
16. 02. 2016 09.59
+1
Urgiraj in spremeni ,če imaš plan ,ustanovi stranko -seve pošteno in te podprem!
caps1
16. 02. 2016 10.13
+2
Ni variante za novo stranko. Te isti strici obvladujejo 80% medijev in oni odločajo katera nova stranka bo uspela in katera ne bo. Tista, ki jim lahko škodi, nima šans... Kaj misliš da je SMC in ZL uspela zaradi svoje ga programa (ki ga v bistvu sploh nista imeli)... ?
murinar
16. 02. 2016 10.19
+1
Delno se strinjam a samo jamranje in nič narediti pa tudi ne gre.
caps1
16. 02. 2016 10.24
+2
Prav imaš.. Kaj narediti proti temu aparatu, je pa vprašanje, na katerega žal nimam odgovora...
1airbus
16. 02. 2016 11.15
+1
Kapsi,naš Janez bo tvoj šef,do sedaj se mi je vse uresničilo.
korintos23
16. 02. 2016 09.53
+0
SDS Alenko zato sovraži ker je trojko nagnala, tu bi se dalo fajn zaslužiti!
PS2Xministri
16. 02. 2016 10.02
+3
1airbus
16. 02. 2016 11.16
+2
korintos23
16. 02. 2016 09.51
-3
Alenka to kar se je zgodilo ni kaznivo, Janšo in trojko si pa v senco spravila za vedno!
wolfterier
16. 02. 2016 10.10
+2
Je že mama Cerarjeva povedala,da svinjarije niso kaznive...za elito,seveda !
1airbus
16. 02. 2016 10.15
-1
Korintos,sem ti ze napisal ,da bo Janez tvoj predsednik,a si je tako težko zapomniti?
deathbite
16. 02. 2016 10.17
-1
kornitos, od kod pa prepisuješ?Copy-paste? Intelektualno sam nisi sposoben napisati en sestavljeni stavek!
1airbus
16. 02. 2016 11.20
-1
Si tak pameten,kot tvoja lenka,verjetno si njen sorodnik.
mikica247
16. 02. 2016 09.43
+1
Škoda mi je Viranta se mi zdi, da je bil edini vsaj malo pošten politik. Pa so ga SDSovci namočili zaradi tega, ker si je zrihtal cenejšo karto pri Adriji Arways.
caps1
16. 02. 2016 09.48
+6
Zaradi takih ovc smo tam kjer smo.. Tipični primerek..
korintos23
16. 02. 2016 09.50
+3
In v Skopju je popoldan še malo predaval, če se ne motim!?!
Karantanija
16. 02. 2016 10.00
+0
Dobri profesorji predavajo povsod po svetu.
korintos23
16. 02. 2016 10.02
+4
To že, samo morajo državi davek prijaviti! hahaha
1airbus
16. 02. 2016 10.18
+1
A si že vstal,si potegnil že en šluk kakor izgleda kori.
deathbite
16. 02. 2016 10.18
+0
Tudi ivan je poceni (pod ceno!) potoval v Ženevo, skupaj s soprogo. Pa "nikom ništa!"
1airbus
16. 02. 2016 11.21
Aven
16. 02. 2016 09.26
+7
Za Evropo in nas je bolje, da je na pomembnem mestu sposoben človek - pa ni važno iz katere države je. Bedno se mi zdi - da bi dali na kocko vse samo zato, da bi zasedli položaj z nesposobnim kandidatom.
enakostzavse
16. 02. 2016 09.26
-1
Kaj imajo v polju že izhod. realni kar nori od veselja hahahahaha
korintos23
16. 02. 2016 09.52
-1
1airbus
16. 02. 2016 11.22