Slovenija

Sodišče pritrdilo: gasilcem za čas nočnega dela pripada višje nadomestilo za prehrano

Ljubljana, 17. 05. 2017 17.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delovno sodišče je v individualnem sporu razsodilo, da poklicnim gasilcem za čas nočnega dela pripada 50 odstotkov višje nadomestilo za prehrano. Po besedah predsednika sindikata ne gre za velike vsote, mesečno za okoli 15 evrov, tako da je sramota, da morajo o teh številkah sploh govoriti.

Sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc je na novinarski konferenci spomnil, da so direktorje poklicnih gasilskih enot pred skoraj dvema letoma pozvali k temu, da gasilcem za čas nočnega dela v skladu z zakonom o varstvu pred nesrečam izplačujejo 50 odstotkov višje nadomestilo za prehrano. A z izjemo enega od takrat 13 zavodov, in sicer trboveljskega, višjega nadomestil niso izplačevali.

Delovno sodišče je v individualnem sporu razsodilo, da poklicnim gasilcem za čas nočnega dela pripada 50 odstotkov višje nadomestilo za prehrano.
Delovno sodišče je v individualnem sporu razsodilo, da poklicnim gasilcem za čas nočnega dela pripada 50 odstotkov višje nadomestilo za prehrano. FOTO: Damjan Žibert

Kot je dejal, so direktorji iskali različne razloge, zakaj te pravice ne priznajo. Sklicevali so se na nejasno zakonodajo, strah pred revizijami, poseg zakona o uravnoteženju javnih financ v to pravico ter na tolmačenja ministrstva za javno upravo, uprave za zaščito in reševanje ter pravne službe ministrstva za obrambo. Zato so sprožili delovna spora v Mariboru in Krškem, v primeru slednjega pa je ljubljansko delovno in socialno sodišče na zunanjem oddelku v Brežicah konec prejšnjega meseca odločilo v njihov prid.

Po Švarčevih besedah je gasilcu poklicna gasilska enota v 15 dneh dolžna poravnati zahtevek, skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi. Zaradi ugovora na zastaranje dolga od 2006 do 2010, ki ga je podal direktor krške enote Joško Žvar, se odločitev nanaša na zadnjih pet let. Ta Žvarova poteza jih je razžalostila, je dejal Švarc in dodal, da nikakor ni v skladu s tem, kar so zagotavljali direktorji, in sicer da bi gasilcem plačali vse, kar jim lahko, a da za izplačevanje višjega nadomestila za prehrano nimajo zakonske podlage.

Zato v sindikatu pričakujejo, da zdaj, ko so dobili zagotovilo, da imajo vso zakonsko podlago, ne bodo vodili nadaljnjih postopkov. A Žvar je že v ponedeljek napovedal pritožbo na sodbo.

V sindikatu so sicer na podlagi omenjene sodbe ta teden k izplačevanju višjega nadomestila pozvali tudi ostale direktorje, da bi se tako izognili masovnemu vlaganju tožb, "s katerimi bi po nepotrebnem povzročili še dodatno finančno breme javnemu zavodu in posledično lokalni skupnosti". Pričakujejo, da bodo višje nadomestilo začeli izplačevati že pri naslednji plači ter da do 30. junija pripravijo izračune in skupaj z zamudnimi obrestmi poravnajo vse nastale obveznosti za nazaj, in sicer od uveljavitve zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami leta 2006.

Po besedah predsednika sindikata Aleksandra Ogrizka ne gre za velike vsote, mesečno za okoli 15 evrov, tako da je sramota, da morajo o teh številkah sploh govoriti. Kot je navedel Švarc, gre za 1,84 evra na noč boljšega plačila malice, kar na mesečni ravni za dobrih 600 gasilcev znese približno 7500 evrov, za obdobje dveh let od vložitve tožbe pa več kot 180.000 evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Las Vegas
17. 05. 2017 20.38
+1
Butalistan. Ni kej...
Frankly
17. 05. 2017 19.59
+2
Da se o teh 15 BEDNIH evrih sploh razpravlja ni sramota; je debilizem iz dezele BUTALCEV!