Slovenija

Sodišče pravi, da se sodni zaostanki manjšajo, Pličanič pa, da se večajo

Ljubljana, 31. 01. 2013 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče pravi, da izjava ministra Pličaniča o večanju sodnih zaostankov, ne drži, le po nepotrebnem vnaša nemir. Po njihovih podatkih se sodni zaostanki manjšajo, ministrstvo pa naj bi uporabljajo napačno metodologijo.

Pličanič pravi, da je sodišče premalo samokritično.
Pličanič pravi, da je sodišče premalo samokritično. FOTO: Miro Majcen

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je v sredo na novinarski konferenci ob odhodu s funkcije med drugim dejal, da se sodni zaostanki ne zmanjšujejo, kot to zadnja leta prikazuje sodstvo, ampak se povečujejo. Slednje so po besedah ministra "zlahka preverljiva dejstva, ki jih poleg sodne statistike potrjujejo tudi izkušnje številnih državljank in državljanov".

Razlog, da je tako, Pličanič vidi v neustrezni ureditvi vodenja v sodstvu – slednje, kot pravi, ves čas zavrača vsakršne primerjave z drugimi deli javnega sektorja – pomanjkljivi strokovni usposobljenosti sodnikov in "popolni odsotnosti samokritičnosti" sodstva.

Po pričakovanju so se odzvali na sodišču. Podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto pravi, da ministrova izjava ne drži, saj ne temelji na nobenih preverljivih statističnih podatkih. Bettetova je pojasnila, da obstajajo razlike v metodologiji, ki jo za izračun sodnih zaostankov uporabljajo na ministrstvu, in tisti, ki jo uporabljajo v sodstvu.

Po njenih besedah kazalniki, ki jih uporabljajo na ministrstvu, nimajo "neke razlagalne moči". Na sodiščih pa upoštevajo kazalnike, denimo pričakovani čas rešitve zadeve, količnik obvladovanja pripada in starost nerešenih zadev, ki jih priporoča Komisija Sveta Evrope za učinkovitost v pravosodju, je dejala podpredsednica sodišča. Po teh kazalnikih lahko državljan sam sklepa, kdaj bo njegova zadeva rešena.

Sodišče v Ljubljani - 4
Sodišče v Ljubljani - 4 FOTO: Miro Majcen

Na metodološke napake so ministrstvo opozorili prejšnji teden tudi na strokovnem svetu za sodobno pravosodje, je dejala Betettova. Kot pravi, so dobili vtis, da je ministrstvo njihovim argumentom prisluhnilo in jih bodo upoštevali. "Žal smo se zmotili," je ocenila danes.

Sami podatki, ki jih pripravlja ministrstvo, pa kažejo, da se je od septembra 2008 do septembra 2012 število nerešenih zadev znižalo s 456.829 na 324.992 oziroma za okoli 30 odstotkov. Sodni zaostanki so se samo od septembra 2011 do septembra 2012 zmanjšali za 14,2 odstotka, je dodala Betettova.

Sodstvo ni vojska

Glede izjav o zavračanju primerjav z javnim sektorjem pa Betettova pravi, da sodstvo ne more temeljiti na modelih upravljanja, na katerih temelji uprava ali vojska.

Betettova je tako razočarana nad izjavami o pomanjkanju samokritičnosti v sodstvu, "kot da minister ne bi bil prisoten na otvoritvi sodnega leta 2012, kjer je bila rdeča nit pogovora odgovornost sodstva za stanje v sodstvu". Poudarila je tudi, da se je sodstvo vedno zavzemalo za dialog z ministrstvom, a da v tem mandatu "ni bilo niti enega zelo vsebinskega sestanka na strokovni ravni, kjer bi se začeli pogovarjati o vsebinskih strokovnih rešitvah."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24vohomurckov
01. 02. 2013 11.41
+1
...manjšajo se zaostanki pri tistih sodnih akrobacijah ,kjer je treba deložirati družino zaradi 1000 evrov dolga.......daljšajo pa za tiste,katerih prijave,spisi itd...se skrivajo po predalih in katere vedno znova prelagajo na dno kupa......
povrsniste24kur
31. 01. 2013 20.44
+3
oh ja to ubogo naše invalidno sodstvo.
Buena Vita
31. 01. 2013 19.04
saj vsak ptič vidi in sliši kdo in iz kje lažejo
ubijtemenežno
31. 01. 2013 18.18
+3
Predlagam ustanovitev KPL - komisije za preprečevanje laži. Kako naj v vseh takih primerih - in jih je na stotine - človek ve, kdo laže in kdo govori resnico. Čim bi obstajali o neki trditvi dve nasprotujoči si izjavi, se vključi KPL , razišče zadevo in obelodani lažnivca.
24uric
31. 01. 2013 17.35
+6
navadnega državljana takoj obsodijo ..če pa si tajkun ali pripadnik kakšne stranke in nakradeš milione pa primer pustijo zastarat,tako dela naše sodstvo...še kaj