Slovenija

Sodišče: O bančnih garancijah odloča Dars

Ljubljana, 06. 10. 2011 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odločitev o morebitnem unovčenju bančne garancije za poplačilo podizvajalcev je zgolj v presoji in odločitvi Darsa, je ugotovilo celjsko sodišče. Podizvajalec naj tako ne bi imel pravne podlage za zahtevek po unovčenju bančne garancije.

Društvo podizvajalcev in Dars doslej še nista našla skupnega jezika o reševanju problematike, zato je društvo k razrešitvi pozvalo tudi vlado.

Zatrjevanje Družbe za avtoceste (Dars), da je odločitev o unovčenju bančne garancije za dobro izvedbo del, ki vključuje tudi klavzulo plačila podizvajalcem v primeru, ko izvajalec potrjene zapadle obveznosti do podizvajalcev iz podizvajalskih pogodb iz kakršnega koli razloga podizvajalcem ne bi poravnal, zgolj v Darsovi presoji in odločitvi, je dobilo sodno potrditev.

Celjsko sodišče je namreč s sklepom zavrnilo predlog za izdajo začasne odredbe, s katero je podizvajalec zahteval, naj sodišče Darsu naloži, da pri banki zahteva unovčenje bančne garancije za namen poplačila podizvajalca. Sklep sicer še ni pravnomočen.

Med protestom podizvajalcev na pomurski avtocesti junija
Med protestom podizvajalcev na pomurski avtocesti junija FOTO: POP TV

Sodišče v obrazložitvi zavrnitve predloga prvenstveno ugotavlja, da podizvajalec ne nastopa v nobeni vlogi v razmerju strank bančne garancije, ki so naročnik garancije. Nadalje ugotavlja, da ima Dars kot edini upravičenec iz bančne garancije diskrecijsko pravico odločati, ali bo unovčil bančno garancijo.

Po mnenju sodišča je eden od razlogov za unovčenje bančne garancije tudi razlog neplačila potrjenih in zapadlih izvajalčevih obveznosti do podizvajalcev ob sočasni ugotovitvi, da Darsove obveznosti do unovčenja bančne garancije iz tega razloga ne določa noben veljavni zakonski predpis, kakor tudi ne pogodba in ne bančna garancija. Podizvajalec tako nima pravne podlage za zahtevek po unovčenju bančne garancije, po navedbah Darsa zaključuje sodišče.

V Društvu podizvajalcev že skoraj leto dni opozarjajo na neplačevanje opravljenega dela pri gradnji avtocest in od Darsa zahtevajo unovčenje bančne garancije. Gre za okoli 30 gradbenih in projektnih podjetij, ki imajo za opravljena dela in vgrajeni material za približno devet milijonov evrov potrjenih in neporavnanih terjatev do Darsa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wsharky
07. 10. 2011 08.44
... sodisce si je lepo 'umilo roke' ... dars pa itak ne bo vnolcil bancnih garancij ...
Tonček Balonček
06. 10. 2011 19.07
To kar je naložil ta novi šef, sam poudarjam že dolgo, le da ne bom za to dobil nobene nagrade, še na odpravnino ne računam! res je treba biti pameten, d aveš, da podizvajalcev ne plačuje investitor. A jih pri svojih projektih kdo plačuje? Pa kaj mene zanima, koliko je tisti, ki mi je polagal keramiko, dolžan dobavitelju lepila in da njegovi delavci nimajo plač! Bodo demonstrirali pred mojo hišo?
Pepi honda
06. 10. 2011 18.57
ja vodi jih čisto pravi človek, tag da podizvajalci nč bat..... regres booooo ;D
zveraj
06. 10. 2011 18.57
no, končno je nekdo povedal podizvajalcem, da enega dela, se pač ne plača 2x. Če jih je nategnil Zidar, naj njega ganjajo, ne pa da nam, s počasnimi vožnjami, delajo gužvo na avtocesti.
Follow me
06. 10. 2011 17.56
Prav bi bilo da se plača vse podizvajalce.
Desktop.Messiah
06. 10. 2011 17.49
Pozdravljam odločitev pravne Stroke upajoč, da bo DARS ostal zvest načelom zastopanja nacionalnega interesa in denar namesto peščici nezadovoljnežev namenil prepotrebni sanaciji cestnega križa.
DeBill
06. 10. 2011 17.21
Kako gre že ta z Kadijo? Podizvajalci, če ste pametni na evropsko sodišče. Jasno je kot beli dan, da sodišče JE pristojno za take zadeve, da dars MORA vnovčiti garancijo, pa tudi to, da je sodišče, celjsko pa še posebaj ena dirigirana inštitucija. Imam lastne izkušnje s celjskim sodiščem,*