Slovenija

Sodišče naložilo novo plačilo

Strasbourg, 14. 12. 2006 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropsko sodišče za človekove pravice je razsodilo proti Sloveniji zaradi sodnih zaostankov, tokrat v višini 4.800 evrov.

Sodišče je Sloveniji naložilo plačilo 4.800 evrov odškodnine
Sodišče je Sloveniji naložilo plačilo 4.800 evrov odškodnine FOTO: Reuters

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je danes znova razsodilo proti Sloveniji zaradi sodnih zaostankov. V primeru Jazbec proti Sloveniji je sodišče znova razsodilo, da je Slovenija kršila 6. člen Evropske konvencije o zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki govori o pravici do poštenega sojenja v razumnem roku, in 13. člen, ki določa pravico do učinkovitega pravnega varstva pred domačimi sodišči. Sodišče je Sloveniji naložilo tudi plačilo 4.800 evrov odškodnine.

Slovenija mora naloženo denarno odškodnino plačati v treh mesecih po pravnomočnosti sodb, sicer bo morala poravnati še obresti. Sodišče se je pri odločanju v danes objavljenih razsodbah tako kot doslej zgledovalo po prvem vsebinskem primeru, v katerem je glede tožb zaradi sodnih zaostankov razsodilo proti Sloveniji - primeru Franja Lukende.

Doslej je Slovenija od evropskega sodišča v Strasbourgu po podatkih pravosodnega ministrstva prejela 161 sodb, plačala pa je skupaj odškodnino in stroške v višini 686.480 evrov.

Sodišče je v primeru Lukenda 6. oktobra lani razsodilo, da mu mora Slovenija zaradi sodnih zaostankov izplačati odškodnino za negmotno škodo v višini 3200 evrov in 965 evrov za stroške. Takrat je tudi zapisalo, da zaradi nenehnega kopičenja nerešenih primerov na slovenskih sodiščih meni, da so predolgi sodni postopki v Sloveniji velika težava. Podobnih tožb naj bi bilo na sodišču v Strasbourgu še več sto.

Kot je v torek napovedal minister za pravosodje Lovro Šurm, naj bi večina ukrepov za odpravo zaostankov začela učinkovati v letu 2007, sicer pa naj bi se število nerešenih zadev po njegovih besedah že zniževalo.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hinko.murovec@siol.net
15. 12. 2006 18.49
Hinko MUROVEC, glede vlade v 12 letih , ali je bil res ves čas od " osvoboditve" na oblasti isti klan ?. Meni se zdi, da so osnovo nekaj tudi drugi pacali in v to spada tudi pravilnik dela sodnikov. Sicer pa kaj boš naredil, če imaš na izbiro tri slabe opcije? izbral najslabšo, najbrž oziroma sigurno če si slovenski volilec. LP. Hinko MUROVEC
jaka37
15. 12. 2006 13.04
Pa naj še kdo reče, kako dobro vlado smo imeli 12 let, do leta 2004. Še danes plačujemo in še bomo za LDSovsko nesposobnost.
lenchi@klepetulja.com
15. 12. 2006 12.07
Evo kam gre NAŠ davkoplačevalski denar!!! Zaradi malomarnosti sodnikov, ki se še pritožujejo zaradi prenizkih plač! Še preveč so plačani glede na to koliko naredijo... Koliko revnih družin bi bilo sitih za ta denar.... Sramota za Slovenijo!