Slovenija

Sodišče in tožilstvo vsak na svojem bregu

Ptuj, 25. 01. 2016 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Damjana Seme
Komentarji
12

Na Specializiranem državnem tožilstvu menijo, da se vpogled v sodni spis v zadevi Perutnina Ptuj ne bi smel zgoditi, ker to lahko škodi nadaljni preiskavi, na mariborskem sodišču pa v tem ne vidijo nič spornega. Odločitve sodnic zdaj preverja tudi Ministrstvo za pravosodje. Na policiji v fazi predkazenskega postopka pregleda in prepisa policijskega spisa ne dovolijo.

V pravosodju še vedno odmeva zgodba o odločitvi ptujske in mariborske sodnice, ki sta odvetniku Alešu Rojsu dovolili vpogled v sodni spis, še predno je bila sploh podana kazenska ovadba zaradi domnevno sporne dokapitalizacije Perutnine Ptuj, kar smo razkrili v začetku tedna.

Aleš Rojs
Aleš Rojs FOTO: POP TV
"Pregledovanje spisov v zadevah, ki se nahajajo še v fazi predkazenskega postopka nedvomno lahko škodi interesom kazenskega postopka. Obstaja namreč upravičena bojazen, da se s podatki razpolaga na način, ki bi lahko oviral ali celo onemogočal nadaljni potek predkazenskega ali kazenskega postopka," se zaradi odločitve sodišča, ki je odvetniku Rojsu omogočilo, da se je seznanil z vsemi dokazi v spisu, jezijo na tožilstvu. Na mariborskem sodišču pa menijo, da ne ogrožajo preiskave, ker nihče v odvetniški pisarni ni osumljenec. Kako to vedo, glede na to, da kriminalistična preiskava še ni končana in tudi kazenske ovadbe sploh še ni?

SDT: "Vpogled v sodni spis v tej fazi sploh ni mogoč«, MB sodišče: "Zakon ne določa, kdaj se lahko dovoli vpogled v spis"

Specializirano državno tožilstvo sporoča: "Določba 128. člena ZKP v zvezi z dovoljenjem za pregled in prepis posameznih kazenskih spisov se nanaša na situacijo, ko je bila zahteva tožilstva za kazenski pregon že podana. V konkretnem primeru pa se zadeva nahaja še v fazi predkazenskega postopka, zaradi česar menimo, da vpogled v sodni spis sploh ni mogoč."

Predsednica Okrožnega sodišča v Mariboru Alenka Zadravec pa je prepričana, da zakon ne določa, da bi se lahko tak vpogled dovolil šele po podani zahtevi za kazenski pregon: "Kot predsednica sodišča sicer ne morem komentirati odločitve preiskovalne sodnice in presojati pravilnost njene odločitve. Presodila je, da je za zahtevo za vpogled v spis podana zakonska podlaga v I. odstavku 128. člena ZKP. Ta namreč določa, da se sme dovoliti vpogled v spis vsakomur, kdor izkaže upravičen interes, III. odstavek te določbe pa, da se sme pregled in prepis posameznih spisov odreči le, če to narekujejo posebni razlogi obrambe ali države, kar pa v obravnavanem primeru ni z ničemer izkazano."

Kdo ne razume zakonodaje – tožilstvo in policija ali sodišče?

Vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan.
Vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan. FOTO: Aljoša Kravanja

Pa poglejmo, kaj še piše v 128. členu Zakona o kazenskem postopku (ZKP): "Da je vpogled v sodni spis možen šele, ko je podana zahteva tožilca za kazenski pregon oziroma, ko preiskovalni sodnik pred izdajo sklepa o preiskavi opravi posamezna preiskovalna dejanja."

Nekdanji vrhovni sodnik Štefan Horvat pa v komentarju ZKP pojasnjuje, da tudi ko gre za osebe, ki imajo upravičen interes za vpogled v spis (kot v konkretnem primeru odvetnik Rojs), je pomembno merilo odločanja o tem, v kateri fazi postopka se zadeva nahaja. "Po najstrožjih merilih se vprašanje obstoja upravičenega interesa presoja v fazi preiskave ... in še – sodišče mora pri tem upoštevati, da pregled in prepis spisa ne smeta biti v škodo kazenskega postopka."

Torej, iz komentarja ZKP ne izhaja, da sodišče o tem sploh lahko presoja že v fazi predkazenskega postopka, še pred podano kazensko ovadbo. Kdo zdaj napačno razume pravno razlago – policija in tožilstvo, kjer so mnenja, da sodišče o vpogledu v spis lahko odloča šele po zahtevi za kazenski pregon ali ptujska in mariborska sodnica ter predsednica mariborskega sodišča, ki so prepričane, da zakon ne določa, kdaj se lahko dovoli vpogled v spis osebi, ki izkaže upravičen interes!? Za komentar smo zaprosili še na Pravni fakulteti, odgovore še čakamo.

Policija ne dovoli pregleda policijskega spisa

Na policiji smo vprašali, v katerih primerih dovolijo vpogled v policijski spis. Predstavnik za odnose z javnostmi Drago Menegalija nam je odgovoril: "Policija v fazi predkazenskega postopka pregleda in prepisa policijskega spisa ne dovoli zaradi interesa preiskave in učinkovite izvedbe predkazenskega postopka. V tej fazi se namreč dejansko stanje preiskovanega dogodka šele ugotavlja, vloge vseh vpletenih oseb še niso dokončno ugotovljene in vsi dokazi še niso odkriti in zavarovani. Policija zbira podatke in dokaze, sestavlja in preverja vse možne verzije glede kvalifikacije suma kaznivega dejanja, vse s ciljem, da bo lahko tožilec na koncu, na podlagi vseh zbranih podatkov in dokazov sprejel oodločitev, ali bo zoper določeno osebo zahteval kazenski pregon."

Ne glede na vse pojasnjeno, kaj se ugotavlja in preiskuje v okviru predkazenskega postopka, pa je predsednica mariborskega sodišča že prepričana, da nihče iz odvetniške pisarne ni osumljenec, saj je v sporočilu zapisala: "Preiskovalna sodnica je ugodila zahtevi Odvetniške družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji, ker je ocenila, da je ta izkazala upravičen interes za vpogled v spis, saj nihče izmed odvetnikov iz te družbe ni bil osumljenec."

Kaj policija še preverja in preiskuje očitno ni pomembno.

Informacije iz preiskave, ki jih na policiji in tožilstvu ni mogoče dobiti, so očitno na voljo na sodišču

Policija si zakonsko ureditev vpogleda v spis razlaga enako kot tožilstvo: "Zakon o kazenskem postopku določa, da sodišče osebam z upravičenim interesom dovoljuje pregled in prepis sodnega spisa v kazenski zadevi, ko je bila že podana zahteva tožilca za kazenski pregon," pojasnjuje Menegalija in dodaja, da seznanitev s podatki iz policijske evidence kaznivih dejanj pa ureja Zakon o nalogah in pooblastilih policiji. "Ta določa pravico do seznanitve po pravnomočni odločitvi o uvedbi kazenskega postopka. Če ta ni uveden, pa šele po zastaranju pregona."

V odvetniški pisarni Aleša Rojsa pravijo, da imajo v zadevi status preiskovanca in s tem upravičen interes do vpogleda v kazenski spis, da ugotovijo, kaj so bili razlogi, da je sodišče dovolilo hišno preiskavo odvetniške družbe.
Vprašanje za pravosodno ministrstvo bi na tem mestu bilo – ali je morda tudi na drugih sodiščih takšna praksa kot na mariborskem, kjer ne vidijo nič spornega v tem, če omogočajo kopiranje sodnega spisa v fazi predkazenskega postopka, ko policija šele odkriva storilce kaznivih dejanj in ugotavlja vse okoliščine domnevno spornih poslov? Predsednica Alenka Zadravec namreč pojasnjuje: "Zakon ne določa, kdaj se lahko po določilu 1. odstavka 128. člena ZKP dovoli vpogled v spis osebi, ki izkaže upravičen interes. Tudi ne določa, da bi se lahko tak vpogled dovolil šele po podani zahtevi državnega tožilca za kazenski pregon."

Na ptujskem sodišču molčijo, v odvetniški pisarni pa so prepričani, da je bila hišna preiskava pri njih neutemeljena

Na Okrožnem sodišču na Ptuju pravijo, da je bil spis odstopljen na mariborsko sodišče, zato zadeve ne želijo komentirati. Podpredsednica sodišča Biserka Rojic pa je zapisala, da mora sodišče pri komunikacijah ohranjati nepristranskost in varovati neodvisnost sodnika pri sojenju. Zato tudi ne dajejo pojasnil v zvezi s konkretnimi primeri. Iz Odvetniške pisarne Aleša Rojsa pa so sporočili, da imajo v zadevi status preiskovanca in s tem upravičen interes do vpogleda v kazenski spis, da ugotovijo, kaj so bili razlogi, da je sodišče dovolilo hišno preiskavo odvetniške družbe. "Podatki v spisu so samo potrdili naše prepričanje, da je bila preiskava prostorov naše odvetniške družbe neutemeljena," so zapisali. A pravni stokovnjaki opozarjajo – v tej fazi postopka seznanitev z dokazi v spisu za nikogar ni dovoljena.

Ali tudi druga sodišča v fazi predkazenskega postopka dovolijo seznanitev z dokazi v sodnem spisu?

Nehote se postavlja vprašanje ali poleg mariborskega sodišča tudi druga slovenska sodišča dovolijo vpoglede v spise, še predno policija zaključi s preiskavo in poda kazensko ovadbo. Če so torej policijski in tožilski spisi v predkazenskem postopku nedostopni, ali lahko torej določeni posamezniki uberejo drugo pot in do zaupnih informacij iz preiskave pridejo na sodišču? Predsednica Okrožnega sodišča v Mariboru je glede vpogleda odvetnika Rojsa v spis zapisala: "Tak vpogled v spis tudi ni v nikakršni vzročni zvezi z uspehom odkrivanja kaznivega dejanja, kakor tudi ne z uspehom morebitnega poznejšega dokazovanja osumljencem očitanih kaznivih dejanj." Na Specializiranem državnem tožilstvu, kjer usmerjajo preiskavo domnevnih kaznivih dejanj pri dokapitalizaciji Perutnine Ptuj pa se s takšno razlago ne strinjajo, zato so na sodišču tudi protestirali in jih opozorili, naj v bodoče ne sprejemajo več takšnih odločitev, ki utegnejo škodovati preiskavi. Prihodnji teden bomo preverili, kakšna praksa velja na tem področju na drugih slovenskih sodiščih.
 

Pravosodni minister Goran Klemenčič.
Pravosodni minister Goran Klemenčič. FOTO: Damjan Žibert

Naj velja enotna sodna praksa za vse, brez izjem

Tako kot pri skoraj vsakem pravnem vprašanju si tudi v tej zadevi vsak po svoje razlagajo zakonodajo, vsak člene interpretira po svoje in si prilagaja zakonodajo. Kdo ima prav pa državljani težko presojamo, zato bodo zadnjo besedo imeli tisti, ki so za to poklicani.

Ministrstvo za pravoosodje sporoča: "Ministrstvo je v skladu s svojimi pristojnostmi zaprosilo sodišče za posredovanje njihovih ugotovitev in morebitnih ukrepanj v konkretni zadevi. Ministrstvo pa bo na podlagi prejetega odgovora sodišča preučilo zadevo in možnosti ukrepanja." Prav bi bilo, da zakonodajo vsi pristojni organi, ki sodelujejo v procesu predkazenskega in kazenskega postopka razumejo enako, saj s tem vsem udeležencem v postopkih omogočajo enake pravice in ne samo izbranim posameznikom. In še – če zaupnih podatkov iz kriminalistične preiskave v fazi predkazenskega postopka ni mogoče dobiti na policiji in tožilstvu (saj tako določa zakonodaja), ni nobene logike, da bi iste podatke lahko posamezniki dobili iz sodnega spisa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sršen
25. 01. 2016 19.21
+1
Kmečka logika je v toti slovenski sodni vukojebini še kar naprej na urlaubu!Sicer pa kaj bi jim zamerili.Zakone si je koritniška gospoda spisala ja po svojih merilih tako,da se lahko leta in leta preganjajo za enotno mnenje in zastaranje je tu,raja plačaj!!!!
flojdi
25. 01. 2016 17.16
+1
. a Branilci so pa na Tretjem Bregu...al kako....
RdečiKarton
25. 01. 2016 17.12
+3
Itak da sodišče ne vidi nič spornega, tako bo lahko primer preprosto padel zaradi sistemske napake.
Bruhalnica24
25. 01. 2016 17.00
+3
Glazer viden podpornik F-21...... Nič ne bo s tega heca, vse bo padlo, čeprav so pokradli milijone...
fakinfakincek
25. 01. 2016 15.42
+2
"Na mariborskem sodišču pa menijo, da ne ogrožajo preiskave, ker nihče v odvetniški preiskavi ni osumljenec." Temu sprenevedanju ne bo konca. Tudi mesar iz PP ni osumljenec. In potemtakem ga lahko bivši predsednik PP pošlje pogledati v spis? Ker ima mesar upravičen interes in ni osumljenec? Če bo MP tudi tokrat reagiral, kot vedno do zdaj - torej v smislu, nič ne moremo, le zakonodajo lahko spremenimo, potem je evidentno, da tako igro podpira. Kajti, zgodilo se je in nihče ne bo odgovarjal - do naslednje afere. Ko se bo ponovno spremenila zakonodaja - samo zato, da nikomur ne bo potrebno odgovarjati. Ne vem zakaj v procesih "navadnih ljudi" zakonodaje ni možno razumeti vsakemu po svoje. Tudi v tem procesu ne gre za drugačno in obakrat pravilno razumevanje zakonodaje, temveč gre za pravilno razumevanje zakonodaje na eni strani in za napačno na drugi strani. Kaj sledi sodnikom, ki zakonodajo razumejo (ne)hote napačno, je znano ... Torej, minister, bo kaj?
kfht
25. 01. 2016 14.44
+1
Kazenska ovadba je že zdavnaj morala biti podana. Prav tako je bil znan osumljenec (in hkrati tudi dejstvo, da Rojs ni osumljenec).Sodišče dovoli hišno preiskavo na predlog tožilstva, pod pogojem, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je konkretna oseba storila kaznivo dejanje. 73. člen ZKP določa, da ima zagovornik pravico pregledati in prepisati spise in si ogledati zbrane dokazne predmete, ko je podana zahteva upravičenega tožilca za kazenski pregon oziroma ko preiskovalni sodnik pred izdajo sklepa o preiskavi opravi posamezna preiskovalna dejanja. Zakon torej jasno in nedvoumno določa, da se v spis lahko vpogleda, že v predkazenskem postopku, ko sodišče opravi posamezna preiskovalna dejanja. Med preiskovalna dejanja pa vsekakor sodi hišna preiskava, ki je bila opravljena pri odvetniku Rojsu in na drugih mestih.
fakinfakincek
25. 01. 2016 15.58
+1
Zakaj bi morala biti kazenska ovadba že zdavnaj podana?
kfht
26. 01. 2016 11.52
Ker je ovadba prvi korak v postopku, na podlagi katerega začneta delati tožilstvo in policija (ovadba se poda tožilstvu). Tožilstvo nato zahteva razna preiskovalna dejanja na primer hišne preiskave, kot je bilo to v tem postopku.
enakostzavse
25. 01. 2016 14.35
+5
Najprej dosmrtno odstavit obe sodnici, potem sodni spis na novo napisat, da obramba ne bo vedela na kaj se naj sklicuje. Dejstvo je, da se je v Perutnini kradlo na veliko. Kdo ? Delavci verjetno ne, če pa si je kdo že nesel kakega piščanca domov , pa mu morajo podelit nagrado, ker sploh konzumira te umetne ptiče. Torej, kradlo se je na vrhu , a ne. Kako je bilo že pri janšetu lopovskem. Uradnica na sodišču je pustila matoza samega v pisarni, na mizi pa so bili obremenilni dokazi, kateri so potem deloma izginili. A je že kdo odgovarjal za krajo in poneverbo uradnih dokumentov v lasti sodišča ?
macek_garfield
25. 01. 2016 13.21
+10
skratka temu ki je zapufal perutnino ptuj glasarji se ne bo nic zgodilo
enakostzavse
25. 01. 2016 14.37
+3
glasar ni nič drugačen od janše lopovskega, kanglerja in drugih "dobričin" katere so bile oproščene na naših, uh tako sposobnih sodiščih.
fakinfakincek
25. 01. 2016 15.57
+1
in zato lahko sodniki v nedogled in še naprej počnejo kar želijo?